INFORMAT

Domenii unde te poți angaja dacă nu ai experiență

10 May 2021
Array

Autor: and

În anunțurile de angajare, dincolo de domeniul de activitate și de condițiile specifice, recrutorii menționează dacă sunt în căutare de persoane cu sau fără experiență. Lipsa de experiență este asociată, în general, cu persoanele tinere, indiferent dacă au sau nu pregătire în domeniul respectiv. Cu toate acestea, joburile unde nu este solicitată, în mod expres, o practică anterioară, nu trebuie neapărat asociate cu ideea de „tânăr”. Pentru astfel de locuri de muncă poate aplica, în principiu, oricine, de la cei tineri la cei fără experiență sau pregătire într-un anume domeniu, până la cei cu studii și experiență vastă, dar care, din cele mai diferite motive, aleg să facă o schimbare majoră în viața lor profesională.

Forța de muncă „verde” – beneficii și dezavantaje

Persoanele fără experiență într-un domeniu anume sunt numite de recrutori „verzi”. Oricine poate să intre în categoria aceasta, la un moment dat, fie că este la început de drum, fie că trebuie să facă o schimbare, ca urmare a declinului unor industrii și proliferării altora. Este evident de ce caută angajatorii personal cu experiență. Merită, însă, punctate motivele pentru care posturile unde experiența nu este un criteriu de selecție trebuie luate în considerare de cei foarte tineri, dar și de toți cei care caută un loc de muncă.

Angajarea celor fără experiență poate ajuta o companie să crească așa cum nu ar fi posibil dacă ar recruta doar angajați foarte experimentați. Acestea sunt câteva dintre beneficiile angajării celor fără experiență:

  • sunt deschiși la formare și dornici să se adapteze;
  • lucrează mai mult pentru a se dovedi utili;
  • sunt dornici să învețe și sunt motivați;
  • în general, sunt plătiți mai puțin;
  • pot fi ușor instruiți într-un domeniu;
  • au un impact mare asupra randamentului general, mobilizând angajații cu vechime.

În replică, angajații experimentați implică salarii mai mari, deși pot elimina eventualele costuri de formare. Aceștia simt că „știu tot”, astfel că sunt mai greu de adaptat la un nou loc de muncă, pot manifesta opoziție față de superiori și schimbare, pot să fie nemulțumiți de poziția lor și pot induce demotivare și o reducere a productivității.

Pentru angajator, selectarea personalului se face în funcție de cerințele locului de muncă, iar dacă experiența în domeniu nu este o prioritate, selectarea candidaților se poate face astfel încât să corespundă necesităților, viziunii și strategiei de viitor a respectivei întreprinderi. Astfel, este foarte posibil ca, în ciuda cerințelor minimale, o persoană fără experiență să nu corespundă acestora.

Pentru posturile unde experiența nu reprezintă un criteriu de selecție, este specific ca angajatorii să fie orientați către pregătirea teoretică a candidaților, cel puțin pentru domeniile specifice de activitate, sau să analizeze candidații după criterii ce țin de impresia pe care o produc.

Entry-level

Lipsa de experiență nu este un handicap

Pentru tinerii absolvenți (de liceu sau facultate), dar și pentru cei care nu au reușit să-și finalizeze studiile cu o diplomă, precum și pentru cei ce vor o altă carieră, lipsa de experiență poate părea un handicap. Aparent, nu poți găsi un loc de muncă, dacă nu ai experiență, dar nu poți căpăta experiență dacă nu ai un loc de muncă. O strategie utilă ar fi următoarea:

  1. Nu abandona pregătirea teoretică. Orice curs absolvit reprezintă o poartă de intrare într-o profesie și o oportunitate. Colegii și profesorii pot fi o cale prin care să-ți extinzi rețeaua de cunoștințe.
  2. Acceptă programele de stagiu, chiar și pe cele neremunerate, sau fă voluntariat, pentru că, în felul acesta, câștigi experiență. Sunt elemente care îmbogățesc CV-ul.
  3. Construiește-ți un brand personal. Asta înseamnă o activitate decentă pe rețelele de socializare și utilizarea inteligentă a celor care sunt dedicate găsirii unui loc de muncă.
  4. Bazează-te pe abilitățile tale și pe trăsăturile personale și promovează-le ca fiind atuurile tale, alături de pregătirea profesională. Abilitățile organizatorice, carnetul de conducere, arta comunicării, disponibilitatea pentru a lucra în ture, noaptea ori în weekend, sunt avantaje, la fel cum sunt cunoștințele legate de utilizarea computerului și limbile străine.
  5. Fii informat cu privire la piața muncii și urmărește detaliile legate de domeniile care prezintă interes pentru tine. De exemplu, fii actualizat cu privire la codul rutier, dacă ești în căutarea unui job de sofer, sau cu privire la noutățile financiare, în situația în care cauți un post entry-level în domeniul bancar.
  6. Pregătește-te pentru interviu și adaptează CV-ul la cerințele postului la care aplici. O minimă documentare cu privire la firma/întreprinderea respectivă te va ajuta să redactezi un CV care va fi remarcat.

Locuri de munca pentru debutanti

Locuri de muncă unde nu ai nevoie de experiență

Cele mai interesante domenii unde există locuri de muncă pentru persoanele fără experiență, ținând cont de numărul de joburi disponibile, dar și de condițiile și ofertele angajatorilor, sunt:

  1. Agent vanzari – domeniul este unul în permanentă dezvoltare, dar și printre cele mai accesibile pentru neexperimentați. Este atractiv și pentru o schimbare în carieră. Un agent de vânzări poate lucra pe teren sau remote, într-un call center. Abilitățile de comunicare și negociere, limbile străine și o bună capacitate de a găsi soluții adaptate clienților sunt avantaje. Angajatorii oferă condiții profitabile.
  2. Curierat și agent comercial – sunt domenii care se află în trend și vor rămâne așa, pentru că oamenii au descoperit, în contextul pandemiei, care a limitat deplasările, beneficiile pe care le au livrările acasă. Serviciile de curierat și joburile conexe de logistică și administrare sunt printre cele care caută permanent personal. Toate meseriile care țin de transportul de marfa, depozitare și logistică legată de aprovizionare sunt mereu în căutare de angajați.
  3. Meseriile precum manipulant marfă, picker pentru comenzi online, vânzător, specialist organizare magazin sunt oportunități pentru cei care se află la început de carieră, inclusiv pentru cei cu studii superioare, dat fiind faptul că sunt domenii în care se poate avansa foarte ușor, de la cel de simplu executant la unul de coordonator de depozit ori director de magazin fizic sau online. Cerințele esențiale sunt: capacitate organizatorică, responsabilitate, atenție la detalii, capacitate rapidă de decizie.
  4. Constructii – acesta este un domeniu vast, în plină expansiune, unde este nevoie mereu de forță de muncă. Este unul dintre domeniile cu cele mai multe locuri disponibile, ideale pentru absolvenții de facultate, fără experiență, dar și pentru absolvenții de școli profesionale, inclusiv pentru cei care nu au finalizat cursurile școlare. Joburile disponibile acoperă toate domeniile, de la ingineri proiectanți și constructori până la muncitori necalificați, care vor fi școlarizați direct la locul de muncă, maiștri, instalatori, zidari, sudori și zugravi. Este zona unde cei dispuși să învețe o meserie sau mai multe pot avea beneficii importante: salarii foarte bune, prime, beneficii pentru relocare și cursuri de perfecționare.
  5. Personal hotelier, restaurant, alimentatie publica. În ciuda perioadei, care nu a fost foarte generoasă cu acest domeniu, locurile de muncă sunt printre cele mai numeroase. Unele dintre aceste joburi sunt sezoniere, dar, chiar și așa, sunt extrem de utile pentru studenți, indiferent de domeniu, pentru tinerii care nu au finalizat studiile sau pentru cei care vor să-și construiască o carieră în domeniu. Sunt numeroase joburi disponibile ca ajutor de bucătar, casier, barman-ospătar, personal întreținere în domeniul hotelier, recepționer și administrator, pentru cei cu studii de specialitate.
  6. Domeniul vanzarilor este unul dintre cele mai accesibile, pentru a-ți începe cariera. Posturile pe care se poate activa sunt numeroase, de la consultant vânzări, pentru cei care au studii, până la vânzători, casieri.
  7. Relatii clienti – în condițiile în care multe activități se desfășoară online, este nevoie de suport, așa că serviciile de relații cu clienții au nevoie încontinuu de personal cu bune abilități de comunicare. Un beneficiu esențial este posibilitatea de a lucra de acasă. Vorbitorii de limbi străine sunt cei mai doriți pentru aceste joburi.

Joburile de început sau cele unde nu este nevoie de experiență, pentru a fi angajat, sunt numeroase. Unele dintre ele sunt mai mult decât ofertante și pot reprezenta un start bun pentru o carieră de succes. Ceea ce trebuie avut în vedere, de către aplicanți, este să fie onești, să nu aibă așteptări exagerate și să se achite cu integritate de sarcinile lor. Astfel de joburi sunt cele pe care, mai târziu, le vor consemna la capitolul experiență.

Sursa foto: Shutterstock.com

Array

Autor: and
10 May 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =

Alte articole