INFORMAT

Drepturi salariale pentru deținerea titlului științific de doctor

27 February 2022
Array

Autor: and

Obținerea unui doctorat reprezintă un efort imens pentru a aprofunda o anumită porțiune a unui domeniu pe care îl studiezi. Statul vine în susținerea doctoranzilor prin stabilirea unui spor la salariu. Acesta se obține în anumite condiții și depinde de nivelul salariului la nivel național. Mai jos poți citi mai multe despre cadrul legal pentru oferirea acestor drepturi salariale, condițiile de acordare, valoarea sporului, precum și ce alte beneficii sunt oferite doctoranzilor.

Drepturile salariale pentru persoanele care dețin titlul științific de doctorand sunt reglementate prin Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Articolul nr. 14 din această lege tratează „Drepturi salariale pentru deținerea titlului științific de doctor”.

De asemenea, în lege se menționează că sporul de doctorat nu se va lua în calcul la determinarea limitei de sporuri, compensații, prime, premii și alte tipuri de indemnizații. În cazul în care deții mai multe funcții, indemnizația de doctor se va acorda, dacă depui o cerere, doar de către angajatorul unde ai funcția de bază declarată.

Este important de știut că profesorii care doresc să obțină gradul didactic I prin echivalarea doctoratului, o posibilitate oferită prin Ordinul Ministrului Educației nr. 5561/2011, nu vor mai beneficia de drepturi salariale pentru titlul de doctor.

Pe lângă acest document, este de interes și Ordinul Ministrului Educației nr. 3993/2021. Acest act legislativ prevede că inclusiv persoanele care și-au echivalat doctoratul cu gradul I înainte de anul 2017 nu vor mai beneficia de sporul de doctorat.

Decizia a stârnit multe reacții din partea personalului didactic preuniversitar. Aceștia susțin că studiul aprofundat, participarea la conferințe, publicarea în reviste de specialitate etc. reprezintă un efort mai mare decât singura lucrare necesară pentru a obține gradul I. În plus, inclusiv profesorii care dețin doctorat trebuie să dea un examen pentru a putea deține gradul I.

Totodată, apare un alt conflict între profesorii din mediul preuniversitar și profesorii universitari. Aceștia din urmă trebuie să dețină, pentru a putea preda, titlul științific de doctor. Spre deosebire de profesorii din preuniversitar, aceștia beneficiază în continuare de indemnizația de doctorat.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de sporul de doctorat

Poți obține indemnizația de doctorat doar dacă lucrezi în domeniul în care ți-ai obținut doctoratul. În plus, dacă deții mai multe funcții, indemnizația se acordă doar de către angajatorul pentru care ai funcția de bază declarată.

În cazul în care dorești să obții gradul didactic I prin echivalarea doctoratului, nu vei mai beneficia de indemnizația de doctorat.

Un caz particular este al persoanei care se află în concediu medical. În cazul în care o persoană se află în concediu medical în decursul unei luni, plata se calculează ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni care se constituie parte a stagiului de cotizare, în limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

Cum indemnizația de doctorat este luată în calcul pentru a stabili suma primită pe durata concediului medical, acest spor nu se va mai acorda pe durata incapacității temporare de muncă.

Care este valoarea sporului

Dacă deții titlul științific de doctor și lucrezi în același domeniu cu teza de doctorat, vei putea beneficia de o indemnizație lunară de 50% din salariul minim brut pe țară, adică 50% din 2.550 de lei, ceea ce înseamnă 1.275 de lei în anul 2022.

Mai mult, cuantumul salarial al indemnizației nu intră în calculul limitei sporurilor, a compensațiilor, a primelor, premiilor și indemnizațiilor potrivit articolului nr. 14 din Legea nr. 153/2017 cu modificările ulterioare.

Valoarea sporului

Alte beneficii ale deținerii titlului științific de doctor

Ca deținător al unui titlu științific de doctor poți beneficia de sporul de doctorat, precum și de echivalare pentru gradul I, dacă îți dorești acest lucru. Pe lângă acestea, deținerea unui titlu de doctor îți oferă o serie de avantaje indiferent de locul în care alegi să lucrezi:

  • Vei avea un avantaj dacă lucrezi în domenii precum genetica sau medicina – rezolvarea problemelor complexe, gândirea analitică și luarea rapidă a deciziilor sunt doar câteva abilități pe care le dezvolți în timpul doctoratului și care îți vor fi utile la angajare. Doctoranzii sunt cercetători. Drept urmare, își petrec mult timp, de la câteva ore la câteva săptămâni, pentru a soluționa o problemă. De asemenea, un doctorand este la curent cu lucrările științifice publicate, precum și cu cărțile din domeniul său de specialitate. Pe baza lor, poate stabili tendințele dintr-un anumit domeniu. Astfel de date pot fi utile atât ca profesor universitar, cât și în cercetare, în domeniul privat sau într-un ONG;
  • Ești flexibil și obișnuit cu incertitudinea – aceste abilități sunt utile mai ales dacă lucrezi la privat, într-un domeniu în continuă schimbare, așa cum este tehnologia sau comunicațiile. Ca doctorand, nu știi dacă documentul la care ai lucrat săptămâni la rând va fi acceptat de o publicație de prestigiu, dacă ți se va aproba grantul sau dacă îți vei putea susține teza la data planificată (pot apărea schimbări care să țină de tine, de subiectul tezei sau de profesorul coordonator). Însă, tot ca doctorand, știi că în lipsa incertitudinii inovația este imposibilă. Această toleranță pentru schimbare poate fi folosită în avantajul tău la angajare;
  • Creezi – informațiile noi sunt dificil de produs indiferent de domeniu. Oricine poate trage concluzii pe baza informațiilor existente, însă un cercetător va putea să creeze noi informații. Astfel, indiferent de domeniul în care vei activa, vei putea fi implicat în mod direct în tratarea inovativă a unei boli, descoperirea unui mod mai rapid pentru a soluționa o problemă matematică complexă etc.;
  • Ești eficient atât când lucrezi singur, cât și în echipă – ca doctorand probabil că ai lucrat cu alți studenți. Lupta pentru resurse, stresul publicării, mai ales când mai mulți ați lucrat la ea, te califică să te descurci fără probleme atât la lucrul în echipă, cât și solo, în momentele de concentrare maximă;
  • Ești (mai) sociabil – persoanele care dețin doctorate lucrează cu alții, sunt comunicativi, persuasivi, se pricep să își susțină punctul de vedere în dezbateri sau prezentări, fac networking fără efort. Aceste calități te ajută să te remarci și la locul de muncă. În plus, pentru a obține doctoratul, a trebuit să știi să îți organizezi eficient timpul, să fii perseverent și să ai răbdare, alte calități foarte căutate.

Indemnizația de doctorat este o mică răsplată pe care o primești pentru efortul, munca și perseverența depuse în timpul perioadei de cercetare. Dacă îți dorești, poți echivala titlul de doctor cu gradul I pentru a preda în sistemul preuniversitar, însă în acest caz vei pierde sporul de doctorat. Alegerea depinde de dorințele și nevoile tale.

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
27 February 2022


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 4

Alte articole