Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Alegerea unei profesii care să corespundă abilităților proprii nu este doar un demers înțelept, ci și garanția unei cariere de succes. Capacitatea de bun organizator este un talent important și extrem de util, care poate fi valorificat eficient, în multe domenii de activitate. Orice angajator are nevoie de oameni care să aibă abilități organizatorice, considerate unul dintre cele mai importante atuuri profesionale pe care le poate avea un angajat.
Ce înseamnă să fii un bun organizator
Așa cum nu oricine poate ajunge chirurg, nu oricine are abilități organizatorice reale. A fi un bun organizator este un talent, chiar o știință în sine, și cuprinde un set de capabilități care fac ca acea persoană să știe să planifice, să acorde prioritate obiectivelor esențiale și să urmărească atingerea lor. Un bun organizator aduce eficiență, determină creșterea productivității și sporește avantajele economice ale unei întreprinderi, indiferent de dimensiunea ei.
Sunt foarte multe detalii care definesc un bun organizator, începând cu găsirea rapidă de soluții la probleme neprevăzute până la capacitatea de a face față la multitasking. Munca organizatorică implică abilități de comunicare, capacitate de anticipare, logică și determinare. Acest tip de activitate are ca obiective structurarea eficientă a muncii, indiferent de tipul ei, prioritizarea sarcinilor care trebuie îndeplinite imediat, față de cele care pot fi amânate, și, nu în ultimul rând, capacitatea de a delega atribuții de serviciu. O persoană cu abilități de organizator reduce riscul muncii ineficiente, elimină dezorganizarea, comunicarea greșită și ineficiența și creează cadrul necesar pentru ca efortul, timpul, energia mentală și spațiul fizic propriu sau al celor pe care îi coordonează să fie folosite în cel mai eficient mod, cu scopul de a obține rezultatul dorit.
Abilități organizatorice
Managerii caută angajați care sunt buni organizatori și care se pot adapta rapid la structura organizațională a unei companii. Principalele calități pe care le dovedește un bun organizator sunt:
- capacitatea de a colabora și abilitatea de a ști cu cine să se asocieze pentru fiecare tip de proiect în parte;
- comunicarea eficientă, în scris sau verbală, pentru ca mesajele să fie corect înțelese;
- disponibilitatea pentru lucrul în echipă și capacitatea de a alege persoanele potrivite pentru a forma o echipă;
- abilitatea de a delega activități, concomitent cu a ști care sunt lucrurile pe care trebuie să le facă el însuși și care sunt cele ce pot fi repartizate altora;
- capacitatea de a planifica este, fără îndoială, cel mai important atribut al oricărei persoane ce pretinde că are abilități organizaționale puternice;
- prioritizarea sarcinilor personale în mod eficient, dar și pe ale celor din echipă, concomitent cu identificarea obstacolele viitoare.
Un bun organizator dovedește abilități de organizare mentale, fizice, precum și o bună capacitate de gestionare a timpului.
- Abilitățile organizatorice mentale permit analiza situațiilor. Aceasta înseamnă atenție la detalii, gândire strategică, creativă și critică, precum și capacitatea de a lua și de a-și asuma decizii, abilitatea de a identifica problemele.
- Abilitățile de organizare fizică înseamnă mai mult decât a menține ordine pe birou, implicând ținerea unor evidențe, a unui inventar, a necesarului de materie primă, gestionarea atentă a intrărilor și ieșirilor de produse și așa mai departe.
- Managementul timpului este necesar în orice activitate, fiind esențial unui bun organizator, și nu înseamnă doar a sta cu ochii pe ceas. Abilitatea de a îndeplini sarcini în timp util, de a programa și de a respecta termenele reprezintă atributul suprem al unui organizator. În plus, această îndemânare trebuie transferată echipei de colaboratori.
La toate acestea, se adaugă un element extrem de important: cel uman. Eficiența la locul de muncă începe cu un somn bun și o minte proaspătă, iar asta înseamnă un echilibru perfect între viața profesională și cea privată, fără de care activitatea profesională nu poate fi desfășurată corect și productiv.
Profesii în care spiritul organizatoric este esențial
Există cariere ideale pentru cei care au bune abilități organizatorice, dar trebuie precizat că, în orice carieră de succes, capacitatea de bun organizator este un avantaj.
Pe de altă parte, un lider, indiferent de domeniul de activitate, trebuie să fie, obligatoriu, și un foarte bun organizator și să întrunească toate calitățile descrise mai sus: de la capacitatea de lucru în echipă până la asumarea deciziilor. Practic, nu poți ajunge într-o poziție de lider, atâta vreme cât nu ai capacitatea de a fi un bun organizator.
Acestea sunt profesiile unde a fi un bun organizator este esențial:
- Planificator de evenimente – are ca sarcină ca toată lumea să se afle în locul potrivit, la momentul potrivit, și ține evidența detaliilor, inclusiv pe a celor legate de costuri.
- Manager de proiect – poate să fie în numeroase domenii, de la construcții până la IT. Un astfel de job înseamnă inițiativă, planificare și o riguroasă organizare a etapelor procesului pe care îl coordonează, de la activitatea oamenilor, în echipă sau individual, până la asigurarea materialelor și orice alte detalii legate de termenele de livrare.
- Administratorul din toate domeniile de activitate, inclusiv în cele legate de învățământ, sănătate sau în orice alte activități economice. Rolul lui este acela de a planifica și coordona activitatea, de a acționa în interesul scopului pe care îl are instituția administrată, de a prioritiza acțiuni sau sarcini și de a urmări modul în care acestea sunt realizate și finalizate.
- Agentul imobiliar și agentul de turism – sunt meserii tipice pentru un bun organizator, unde buna gestionare a timpului este esențială. Sunt necesare, totodată, o evidență strictă a informațiilor și abilitatea de a le asocia inteligent, în folosul clienților.
- Specialist în relații publice – pe lângă toate abilitățile unui bun organizator, este genul de profesie care impune răbdare și calm. Rolul său este acela de a transmite informații corecte, la timp. În culisele profesiei, un specialist în PR este, de asemenea, responsabil pentru o intensă muncă administrativă.
- Jurist – profesia cere, pe lângă o temeinică pregătire de specialitate, și abilități organizatorice deosebite, pentru a lucra simultan pe mai multe cazuri, pentru o bună organizare a strategiilor legate de fiecare dosar în parte.
- Editor – este o activitate care solicită o excelentă capacitate de a acorda atenție detaliilor. Este o slujbă perfectă pentru o persoană organizată și meticuloasă.
- Specialiștii în formare și dezvoltare – sunt printre cei care trebuie să dovedească mereu o bună abilitate în planificare și organizare, aceasta fiind esențială în activitatea lor. În plus, este genul de profesie utilă în orice domeniu.
- Asistent personal – se poate spune că este un job în umbră, dar, cu toate acestea, este una dintre activitățile în care calitățile de bun organizator sunt obligatorii. Asistenții personali pot activa în numeroase domenii și pot să fie umbra unor lideri puternici, care își bazează activitatea pe abilitățile lor.
- Specialist in resurse umane – este o altă activitate ce impune capacitatea de organizare, sub toate aspectele.
A fi un bun organizator este o calitate profesională valoroasă, astfel că aceasta trebuie menționată și, mai ales, argumentată, în CV. Este util ca dovezile ce susțin aceste abilități să fie probate și precizate explicit în scrisorile de intenție, astfel încât să fie remarcate de angajator, mai ales dacă postul pentru care se aplică este unul care cere astfel de performanțe.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
28 April 2021
Ultima editare: 29 April 2021