Autor: Alves Lucas
Evaluarea angajaților este un instrument foarte eficient, prin care angajatorul poate identifica progresul profesional al salariaților săi, astfel încât să poată oferi sprijin angajaților care au nevoie de acest lucru și să recompenseze cei mai performanți membri ai echipei.
Deși evaluarea profesională este considerată de mulți o practică adoptată doar de companiile mari, în realitate, evaluarea personalului este un drept al oricărui angajator, prevăzut și în Codul Muncii. În cele ce urmează, îți explicăm ce presupune evaluarea performanțelor angajaților, care sunt avantajele sale și cum te poți pregăti din timp pentru aceasta.
Ce spune legea despre evaluarea profesională a angajaților
Care este rolul evaluării profesionale
Când se face evaluarea profesională
Care sunt pașii evaluării profesionale
Care sunt criteriile de evaluare și documentele întocmite la finalul acesteia
Cum te pregătești pentru evaluarea profesională
Care sunt avantajele procesului de evaluare a performanțelor
Ce spune legea despre evaluarea profesională a angajaților
Evaluarea profesională a angajaților este prevăzută și în legislație, mai exact în Legea 53/2003, unde se reglementează criteriile după care poate fi evaluat un angajat, cine are competența de a face evaluarea, modul în care se întocmește fișa de evaluare, dar și perioada în care această procedură se poate desfășura.
Tot în lege găsim și informații referitoare la măsurile pe care angajatorul ar trebui să le ia, în funcție de rezultatul evaluării și de calificativul pe care salariatul l-a primit în urma acesteia. De asemenea, este menționat și dreptul angajatului de a contesta calificativul primit în urma evaluării, în cazul în care nu este mulțumit de acesta, și modul prin care poate depune o contestație.
Care este rolul evaluării profesionale
Deși pentru mulți angajați, evaluarea profesională reprezintă o grijă în plus, această procedură este, de fapt, una utilă, întrucât oferă salariaților șansa de a fi recompensați pentru performanțele lor și de a primi direcții clare, care vor contribui la dezvoltarea lor profesională. Iată care este rolul procesului de evaluare profesională:
- Stabilește care este progresul profesional al fiecărui angajat;
- Ajută la îmbunătățirea procedurilor de lucru din interiorul organizației;
- Creează un cadru prin care se poate decide promovarea sau reorientarea profesională a anumitor angajați;
- Verifică dacă activitatea angajatului se ridică la standardul de calitate impus de angajator;
- Ajută la îmbunătățirea relației profesionale dintre manager și membrii echipei, prin feedback, comunicare deschisă și transparență;
- Oferă angajatorului posibilitatea de a măsura performanța angajatului, astfel încât să poată decide mărirea salariului acestuia;
- Managerul poate afla dacă angajații și-au înțeles și îndeplinit rolul pe care îl au în interiorul companiei.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.

Când se face evaluarea profesională
În mod normal, evaluarea profesională se realizează anual, în luna ianuarie, de către managerii de resurse umane din cadrul companiei, însă se poate derula și semi-anual sau trimestrial, în cazul în care managerii își doresc să identifice punctele forte ale salariaților sau compania a trecut prin schimbări majore, care ar fi putut afecta moralul ori capacitatea angajaților de a performa corespunzător.
Pe lângă această metodă formală de evaluare a performanțelor angajaților, managerul poate contribui constant la îmbunătățirea parcursului angajaților în interiorul companiei, prin feedback și întâlniri one-on-one, în care fiecare membru al echipei va putea să își exprime eventualele îngrijorări sau nemulțumiri, dar și să primească direcții clare.
Care sunt pașii evaluării profesionale
Pentru ca întregul proces de evaluare să decurgă în condiții optime, iar fiecare angajat să poată fi evaluat corect, în funcție de competențele și fișa postului, este necesară urmarea unor pași:
- Stabilirea criteriilor de performanță pentru fiecare job în parte, în funcție de fișa postului;
- Desemnarea unei persoane responsabile cu susținerea interviului de evaluare;
- Alegerea metodei prin care se va realiza evaluarea angajaților;
- Susținerea interviului de evaluare propriu-zis.
Care sunt criteriile de evaluare și documentele întocmite la finalul acesteia
Deși criteriile după care poate fi evaluat un angajat diferă în funcție de jobul ocupat și de fișa postului, există anumite aspecte generale, care vor fi luate universal în considerare pentru toți angajații. Printre acestea se numără:
- Câte obiective a îndeplinit angajatul;
- Productivitatea și calitatea muncii prestate de către angajat;
- Abilitatea angajatului de a-și planifica și organiza timpul de lucru;
- Cunoștințele și experiența acumulate de către angajat;
- Abilitatea angajatului de a lua decizii și modul prin care acesta poate soluționa problemele;
- Abilitatea de a urma direcțiile trasate de angajator;
- Calități precum modul de comunicare orală și în scris, atât în relația cu colegii și managerii, cât și în cea cu clienții;
- Asumarea responsabilității pentru activitățile prestate;
- Capacitatea de a lucra în echipă, de a funcționa independent și de a-și putea duce activitățile la îndeplinire fără ajutorul constant al managerului;
- Creativitatea și dorința de implicare în activitățile de la locul de muncă;
- Programele de training la care a participat și rezultatele obținute de pe urma acestora;
- Eficiența cu care angajatul a reușit să folosească resursele care i-au fost puse la dispoziție la locul de muncă.
Toate aceste criterii sunt regăsite în fișa de evaluare și fiecare persoană va fi notată de către evaluator cu note de la 1 la 5. Nota finală va fi media aritmetică a tuturor notelor obținute de angajat și se va transpune sub forma unui calificativ, după cum urmează:
- între 1,00 – 2,00 = nesatisfăcător;
- între 2,01 – 3,50 = satisfăcător;
- între 3,50 – 4,50 = bine;
- între 4,51 – 5,00 = foarte bine.
Fișa de evaluare a performanțelor va fi întocmită în dublu exemplar, unul fiind înmânat angajatului și unul depus la dosarul personal al acestuia.

Cum te pregătești pentru evaluarea profesională
În cazul în care compania la care lucrezi urmează să evalueze performanțele angajaților săi și te temi că nu te vei descurca foarte bine, ar trebui să te pregătești din timp pentru întâlnire. Iată cum te poți pregăti pentru evaluare, astfel încât să obții o notă cât mai bună:
Fă-ți propria evaluare
Înainte de interviul propriu-zis, întocmește un document cu toate activitățile tale, modul în care ai reușit să le duci la îndeplinire și rezultatele obținute. Astfel, angajatorul va avea date concrete care îi vor confirma că ești un membru valoros pentru companie.
Fii deschis în legătură cu eșecurile
Evaluarea performanțelor este o procedură obiectivă, cu ajutorul căreia îți vor putea fi răsplătite realizările și vei primi suport în cazul în care ai nevoie de acest lucru. Astfel, chiar dacă, pe parcursul activității tale, au apărut și eșecuri, este important să vorbești deschis despre ele și despre eforturile tale de a le corecta.
Adoptă o atitudine pozitivă
Indiferent de parcursul tău profesional de până acum, este vital să adopți o atitudine pozitivă în timpul interviului de evaluare și să vorbești deschis, iar în cazul în care primești feedback negativ, este important să rămâi calm și să găsești, împreună cu evaluatorul, modalități eficiente prin care să-ți îmbunătățești punctele slabe.
Citește și: 10 aptitudini si calificari care te ajuta sa obtii joburi pe care le poti face de-acasa

Care sunt avantajele procesului de evaluare a performanțelor
Deși foarte multe persoane nu privesc cu entuziasm ziua în care le vor fi evaluate performanțele, este important de reținut că această procedură poate oferi foarte multe oportunități pentru angajați, printre care se numără:
- Deschide noi perspective de avansare în carieră;
- Ajută la îmbunătățirea gradului de încredere în forțele proprii;
- Oferă angajatului posibilitatea de a învăța din propriile greșeli;
- Stimulează creșterea performanțelor;
- Contribuie la consolidarea relației cu managerul.
Evaluarea competențelor poate fi benefică pentru tine și pentru parcursul tău profesional, dacă știi cum să o valorifici corespunzător. Ține cont de sfaturile noastre și ai încredere în tine, iar la final vei avea numai de câștigat.
Sursa Foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
22 June 2020