Autor: Alves Lucas
Fișa postului este un document pe care angajatorul este obligat să-l întocmească și să ți-l înmâneze în momentul în care semnezi contractul individual de muncă. Este actul prin care sunt stabilite atribuțiile pe care le ai, raporturile ierarhice cu ceilalți angajați din companie, precum și criteriile de evaluare a muncii pe care o prestezi.
Prin urmare, este foarte important să cunoști care sunt aspectele legislative referitoare la acest act, în ce condiții se întocmește, ce informații trebuie să conțină, când pot fi făcute modificări și, mai ales, care este rolul pe care îl are fișa postului pentru tine, ca angajat, dar și pentru compania la care lucrezi.
Fișa postului – aspecte legislative generale
Modele de fișa postului – cum ar trebui să arate
În ce condiții se întocmește fișa postului
Ce informații trebuie să conțină fișa postului
Modificarea fișei postului – când și în ce condiții este posibilă
Ce rol are fișa postului pentru angajat și pentru angajator
Fișa postului – aspecte legislative generale
Odată ce ai trecut de etapa interviului, te-ai înțeles cu angajatorul asupra salariului și în ceea ce privește condițiile de muncă și te vezi în fața contractului individual de muncă pe care îl semnezi, mai este un aspect foarte important la care trebuie să fii atent: fișa postului.
Potrivit Noului Cod al Muncii (Legea 53/2003 cu modificările aduse), fișa postului este un document pe care angajatorul este obligat să-l atașeze contractului pe care îl încheie cu tine. Acesta are datoria să te informeze asupra lui și să-ți înmâneze, la angajare, un exemplar pe care să îl semnezi. Atenție! Documentul nu are nicio valabilitate dacă nu este semnat de ambele părți care încheie contractul.
Fișa postului diferă în funcție de specificul postului pe care îl ocupi și este un act foarte important atât pentru tine, ca salariat, cât și pentru compania la care lucrezi. Documentul este întocmit de Departamentul de Resurse Umane și trebuie:
- să respecte prevederile Regulamentului General privind Protecția Datelor Personale (GDPR);
- să fie completat corect, potrivit Clasificării Ocupațiilor din România (COR);
- să fie complet, adică să conțină toate informațiile referitoare la condițiile în care îți desfășori activitatea.
Modele de fișa a postului – cum ar trebui să arate
Pentru a vedea mai exact cum ar trebui să arate o fișă a postului, iată mai jos câteva modele de astfel de documente:
Model de fișă a postului pentru mecanic auto
Dacă te interesează un post de mecanic auto, atunci fișa postului ar trebui să arate în felul următor:
Fisa postului pentru mecanic auto
Citește și: Profesia de mecanic auto: cat poti castiga, ce presupune si care sunt aptitudinile de care ai nevoie
Model de fișă a postului pentru agent de vânzări
Dacă vrei să te angajezi ca agent de vânzări, ar trebui să te aștepți la o fișă a postului care arată așa:
Citește și: Agent de vanzari: ce trebuie sa stii sa faci, de ce calitati ai nevoie si cat poti castiga
Model de fișă a postului pentru infirmieră
În situația în care te gândești că un post de infirmieră într-un spital ți se potrivește, iată cum ar putea să arate fișa postului tău:
Citește și: Jobul de infirmiera: descriere, salariu si aptitudini
În ce condiții se întocmește fișa postului
Fișa postului este redactată de Departamentul de Resurse Umane, în urma unei analize detaliate a ceea ce presupune funcția respectivă și a calificării pe care ar trebui să o aibă candidatul pentru ocuparea unui astfel de post.
Documentul trebuie semnat de ambele părți (de tine, ca viitor salariat, și de angajator) odată cu încheierea contractului individual de muncă, la care este atașat. Ulterior, dacă există modificări în ceea ce privește profilul postului pe care ai fost angajat, se va încheia o nouă fișă a postului, care trebuie semnată din nou de ambele părți. Angajatorul nu are voie să facă nicio schimbare în acest act fără să te anunțe, cu excepția situației în care este vorba despre un caz de forță majoră.
Fișa postului este redactată în dublu exemplar. Pe unul îl primești tu, odată cu un exemplar al contractului individual de muncă, iar celălalt rămâne la angajator. Atenție! Compania nu are obligația de a depune acest act la Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar dacă reprezentanții instituției cer documentul la un control, este necesar ca angajatorul să prezinte documentul.
Prin urmare, fișa postului nu este un act pe care firma la care lucrezi îl întocmește sau nu după cum consideră, ci este obligatoriu. Conținutul fișei postului este, însă, diferit, în funcție de specificul postului pe care îl ocupi. Cu toate că există elemente fixe, pe care un astfel de act trebuie să le conțină, sunt și informații pe care doar angajatorul decide dacă le menționează sau nu, după cum vei vedea în cele ce urmează.
Ce informații trebuie să conțină fișa postului
Sursa foto: Pexels
Fișa postului este actul care definește, practic, modul în care angajatorul îți cere să îți îndeplinești atribuțiile de serviciu, condițiile în care îți desfășori activitatea, raporturile pe care le ai cu alți angajați din companie. Iată care sunt elementele obligatorii care nu ar trebui să lipsească dintr-un astfel de act:
- denumirea oficială a postului – trebuie să corespundă exact denumirii care se regăsește în Clasificarea Ocupațiilor din România. În acest nomenclator, fiecare ocupație are un cod. Prin urmare, în document va fi trecut și codul care corespunde denumirii oficiale a postului tău;
- locul pe care îl ocupi în organigrama companiei – în ce departament lucrezi, cine îți este supervizorul, cine, subalternul (atenție! Fișa postului nu conține numele acestora, ci funcția pe care o au. Aceasta pentru că fișa postului nu ți se adresează doar ție, ci oricărei persoane care ar ocupa la un moment dat în companie postul pe care îl ocupi tu);
- programul de lucru – menționarea condițiilor de muncă: numărul de ore pe care le stai la serviciu, câte zile de concediu ai și dacă jobul tău presupune deplasări sau nu;
- cerințele necesare postului – informații despre studii. Atenție! Aceste cerințe nu sunt precizate în vreun act normativ în sine. Este dreptul angajatorului să definească ce calități profesionale îți sunt necesare pentru a putea corespunde profilului profesional pe care el îl caută pentru postul respectiv. De asemenea, în fișa postului vor fi menționate nivelul de studii, vechimea în muncă și ce abilități tehnice sunt necesare;
- definirea responsabilităților – în document sunt precizate toate atribuțiile care îți revin. Responsabilitățile sunt specifice fiecărui post în parte și nu sunt definite de o lege anume. Angajatorul este cel care stabilește ce responsabilități îți revin, în funcție de nevoile sale. Directorul departamentului în cadrul căruia lucrezi poate preciza și unele atribuții suplimentare;
- puterea de decizie în cadrul companiei – în momentul în care postul pe care îl ocupi presupune asumarea unor decizii în ceea ce privește compania, această informație este obligatoriu să fie precizată în fișa postului;
- indicatorii de performanță – fișa postului este și un instrument cu care angajatorul evaluează activitatea pe care o ai în cadrul companiei. Prin urmare, precizarea clară a criteriilor pe baza cărora vei fi evaluat este obligatorie;
- data întocmirii și semnăturile – data trebuie să fie aceeași cu cea a încheierii contractului individual de muncă, iar actul trebuie să fie semnat atât de tine, ca salariat, cât și de reprezentantul companiei care te angajează.
Pe lângă aceste date obligatorii, fișa postului mai poate conține o serie de alte informații, pe care angajatorul le poate menționa sau nu. Mai jos ai câteva exemple în acest sens:
- condițiile de lucru – precizarea locului de lucru (la birou, pe teren sau nu). Echipamentul care îți este necesar pentru desfășurarea activității în condiții optime;
- rolul postului pe care îl ocupi – de obicei, este stabilit de directorul departamentului în care lucrezi. Este vorba despre importanța funcției tale, motivul pentru care există un astfel de post;
- disciplina muncii – directorul de departament poate preciza în fișa postului tău și câteva reguli care țin de disciplina muncii, cu trimitere la Regulamentul intern al companiei;
- securitatea muncii – angajatorul poate menționa în fișa postului tău că ești apt din punct de vedere medical, făcând trimitere la certificatul primit în urma examenului de Medicina Muncii făcut la angajare.
Modificarea fișei postului – când și în ce condiții este posibilă
Trăim într-o lume competitivă, dinamică, în care trebuie să fii în permanență pregătit să faci față schimbărilor. Orice angajator va căuta în permanență să-și optimizeze procedurile de lucru, astfel încât să aibă performanțe. Prin urmare, este posibil ca, în timp, atribuțiile tale să se schimbe. Poți primi sarcini în plus, se pot modifica cele deja existente sau raporturile ierarhice cu ceilalți angajați se pot schimba.
Indiferent de alegerile pe care le face angajatorul, acesta are obligația să te anunțe de fiecare dată când fișa postului tău se schimbă, cu o singură excepție. Dacă este un caz de forță majoră, angajatorul îți poate modifica, temporar, fișa postului fără să te înștiințeze și fără să te întrebe dacă ești de acord sau nu cu decizia sa.
În afară de această situație, pe lângă faptul că trebuie să fii anunțat, este necesară semnătura ambelor părți, prin care este atestat oficial acordul în ceea ce privește modificările care apar în document. De regulă, angajatorul nu este obligat să-ți ceară acordul atunci când face aceste schimbări, însă, dacă acestea modifică radical profilul postului pe care te-a angajat, este necesar și acordul tău. Cu alte cuvinte, poți accepta sau nu noile condiții de muncă. Noua fișă a postului va fi atașată la contractul individual de munca.
Ce rol are fișa postului pentru angajat și pentru angajator
Sursa foto: Unsplash
Fișa postului este foarte importantă atât pentru tine, ca salariat, cât și pentru angajator. Este un act oficial care poate fi folosit în instanță, de către ambele părți între care există relație contractuală, în momentul în care nu sunt respectate condițiile menționate în document. Practic, este vorba despre drepturi și obligații conținute de un act ce are valoare juridică, numai dacă este întocmit după regulile pe care le-am precizat mai sus.
Rolul fișei postului pentru angajat
Fișa postului este actul prin care știi exact care sunt atribuțiile tale, ce raport ierarhic există între tine și ceilalți angajați, care sunt criteriile de evaluare și cine te supervizează. În plus, cunoști care sunt condițiile de lucru, pe lângă cele care sunt scrise în contractul individual de muncă. Dacă angajatorul nu respectă conținutul acestui document, ai dreptul să-l acționezi în instanță.
Apoi, este bine să știi care sunt criteriile de evaluare, ca să poți estima singur cât de bine ți-ai făcut treaba și să te poți apăra în orice moment în cazul unui abuz din partea supervizorului tău. Prin fișa postului știi exact ce vrea angajatorul de la tine și ce trebuie să faci ca să corespunzi cerințelor funcției pe care o ai. Reține că poți contesta fișa postului, dar odată ce ai semnat-o îți asumi tot ce scrie în actul respectiv. Deci, citește cu atenție documentul!
Este foarte important să știi că angajatorul nu îți poate da o sancțiune disciplinară pentru că nu ai reușit să-ți îndeplinești sarcinile de serviciu. Potrivit legii, o astfel de măsură nu poate fi aplicată decât dacă ai încălcat regulamentul intern sau prevederile legale, de exemplu. Dacă, din vina ta, nu mai faci față cerințelor angajatorului, este vorba de necorespundere profesională. În acest caz, compania la care lucrezi poate cere concedierea, în condițiile prevăzute de lege.
Rolul fișei postului pentru companie
Principalul rol pe care îl joacă fișa postului pentru angajator este că documentul stă la baza evaluării modului în care îți îndeplinești sarcinile de serviciu. Evaluarea este importantă pentru că, în funcție de ea, poți fi promovat, poți beneficia de programe de formare sau de dezvoltare profesională sau poți fi concediat.
Fișa postului este, de asemenea, primul criteriu în recrutarea personalului. Posibilii candidați pot corespunde sau nu cerințelor menționate în acest document. Mai mult, este un instrument util în stabilirea organigramei companiei și reprezintă un reper pentru modul în care pot fi recompensați salariații.
Nu în ultimul rând, poate fi folosită în instanță, în cazul în care salariatul nu respectă conținutul documentului pe care acesta nu l-a contestat înainte de a-l semna, indiferent dacă este vorba despre fișa postului inițială sau despre un act modificat ulterior, în funcție de nevoile companiei. Permite, practic, stabilirea unor prejudicii de către angajator, care vor fi sau nu confirmate de instanță, în cazul în care se ajunge aici.
Așadar, fișa postului este un document a cărui importanță nu trebuie minimalizată pentru că are valoare juridică și poate fi folosit în instanță, dacă prevederile pe care le conține nu sunt respectate de una dintre părți. Actul nu poate fi întocmit decât în anumite condiții și este obligatoriu, nu o decizie aleatorie a angajatorului. Conținutul fișei postului diferă în funcție de nevoile companiei și de specificul funcției respective.
Sursa foto main: Unsplash
Autor: Alves Lucas
15 October 2019