Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Dacă îți place să călătorești și, mai ales, să împărtășești cu o mulțime de oameni cunoștințele tale temeinice de istorie, geografie, artă sau poveștile impresionante pe care le-ai descoperit de-a lungul timpului vizitând locuri fascinante, atunci meseria de ghid de turism ar putea fi o opțiune excelentă pentru tine.
Înainte de a alege să o iei pe acest drum, este bine să știi la ce te-ai putea aștepta de la un astfel de job fascinant, dar deopotrivă dificil. Iată de ce, te invităm, în cele ce urmează, să afli ce presupune, de fapt, această meserie, cât poți câștiga, ce pregătire profesională și aptitudini îți trebuie și ce responsabilități implică.
Ce presupune meseria de ghid de turism
Cât poți câștiga ca ghid de turism
Ce pregătire profesională îți trebuie, ca să fii ghid de turism
Ce calități sunt necesare pentru un post de ghid de turism
Care sunt atribuțiile și responsabilitățile unui ghid de turism
Ce presupune meseria de ghid de turism
Înainte de toate, reține că a fi ghid de turism înseamnă să faci parte dintr-o echipă, indiferent că ești angajatul unei agenții de turism, al unei instituții culturale ori al unei companii sau că încerci să-ți construiești o carieră pe cont propriu. Aceasta, pentru că tu nu ai putea să-ți faci treaba excelent, fără ajutorul soferilor de autocar, alături de care străbați mii de kilometri, de exemplu, ori al colegilor de la agențiile locale de turism, atunci când ești ghid național, pentru că legislația anumitor țări sau din unele orașe ale lumii nu îți va permite întotdeauna să fii mai mult decât un însoțitor de grup, adică să ai doar atribuții administrative, fără posibilitatea de a da informații despre locurile vizitate.
Apoi, potrivit Hotărârii de Guvern 305 din 2001 privind atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, cu modificările aduse, profesia de ghid de turism se definește ca fiind activitatea unei persoane care conduce și îndrumă un grup de turiști sau vizitatori, oferă explicațiile necesare despre locurile vizitate și care asigură, în același timp, desfășurarea în condiții de siguranță și confort a programului turistic contractat.
Reține că, de cele mai multe ori, nu tu vei fi cel care concepe pachetul turistic, deci calitatea excursiilor respective sau a tururilor va depinde într-o mare măsură de capacitatea ta de a te adapta la diversele situații care pot interveni la fața locului și de o foarte bună cunoaștere a realității de pe teren. De pildă, ai trecute în program mai multe obiective turistice care ar trebui explorate, pe zile. Pot exista cazuri în care drumul până la ele sau dintre ele să fie afectat de lucrări de reabilitare sau de fenomene naturale extreme. În astfel de situații, va trebui să reorganizezi programul, astfel încât să-ți îndeplinești datoria de a ajunge cu grupul tău la toate, fără să ratezi vreunul.
Categoriile de ghizi de turism
Legislația în vigoare îți permite să alegi dintre trei categorii de ghizi de turism:
- ghid local – asiguri asistența turistică pe un teritoriu limitat, cum ar fi un oraș ori o stațiune turistică;
- ghid național – asiguri asistența pentru turiștii români și de alte naționalități, atât pe teritoriul național, cât și în străinătate; reține că, în anumite țări sau orașe, vei avea obligația să fii doar însoțitor de grup, misiunea de informare și de a da explicații despre obiectivele turistice din program revenindu-i unui ghid local;
- ghid specializat – asiguri asistența turistică pentru anumite segmente; astfel, poți fi ghid montan, de artă, agrement, animație, ghid sportiv (alpinism, cățărare pe stânci, schi, bob, înot, canotaj, iahting, zbor cu aparate ușoare (deltaplan, parapantă), ghid într-un habitat natural, să te specializezi în ornitologie ori în alte domenii, în funcție de cerințele pieței.
Indiferent de ce alegi, va trebui să porți în permanență ecusonul de ghid de turism și nu vei putea activa în domeniu decât dacă obții calificarea și atestatul necesare, documente pe care este, de asemenea, obligatoriu să le ai asupra ta, potrivit legii.
Cum îți poți exercita activitatea ca ghid de turism
Pentru a-ți exercita profesia de ghid de turism, este obligatoriu să ai cel puțin 18 ani împliniți, să fii cetățean român al unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene sau al uneia dintre țările care fac parte din Spațiul Economic European.
Activitatea poate fi desfășurată pe baza unui contract individual de muncă, încheiat cu o agenție de turism sau a unei convenții de prestări servicii. Ai, însă, posibilitatea și de a practica această meserie pe cont propriu, ca persoană fizică autorizată.
Condiția obligatorie ca să-ți poți exercita activitatea ca ghid de turism, indiferent sub ce formă legală, este să ai calificarea necesară.
Dacă îți sună bine perspectiva de a lucra pe cont propriu, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.
Cât poți câștiga ca ghid de turism
Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei profesii este flexibilitatea, în sensul că te poți dezvolta profesional, astfel încât să ai și venituri salariale mai mari, dar poți deveni ghid și prin reconversie profesională. Dacă ești, de exemplu, profesor de istorie sau traducător, poți deveni ghid, după ce ai participat la cursurile de specialitate, chiar dacă ai 40-50 de ani. În România, salariul mediu lunar net al unui ghid de turism este între 1.442 și 4.261 de lei.
Valoarea câștigului salarial depinde, însă, de foarte mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt:
- experiența acumulată;
- cursurile de specializare;
- cunoștințele de marketing;
- mărimea și vechimea pe piață a agenției de turism în cadrul căreia activezi;
- regiunea în care activezi.
Pe parcurs, însă, îți poți găsi un post convenabil în străinătate, unde poți câștiga un salariu de câteva mii de euro. În funcție de ceea ce îți dorești, poți activa pe cont propriu și să ai, de exemplu, contracte de colaborare cu agențiile care organizează croaziere, și șase luni pe an să fii ghid într-una dintre regiunile în care acostează marile vase de croazieră din lume. Apoi, te poți orienta către anumite nișe și să fii ghid într-o celebră fabrică de parmezan, bere, whiskey sau vin. Astfel de joburi sunt, în general, foarte bine plătite și poți obține și venituri suplimentare mulțumitoare.
Totuși, în funcție de calitățile tale profesionale, dar și umane, poți câștiga mult mai mult decât salariul în sine, de la prime, sporuri și diurne, până la atențiile pe care ți le oferă turiștii mulțumiți de serviciile tale.
Ce pregătire profesională îți trebuie, ca să fii ghid de turism
În ceea ce privește pregătirea profesională, este foarte important să știi că nu poți activa ca ghid de turism dacă nu ai un atestat eliberat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în baza certificatului de calificare pe care l-ai obținut în urma absolvirii unui curs special de calificare organizat de Centrul Național de Învățământ Turistic (C.N.I.T) sau la alte instituții autorizate din România.
Totodată, criteriile de selecție, școlarizare, atestare, de utilizare a ghizilor de turism de către agenții economici din țară, precum și atribuțiile acestora sunt stabilite prin norme metodologice aprobate prin ordin de ministru al turismului și sunt avizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC), fostul Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților (CNFPA).
Ecusonul de ghid se eliberează de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Autoritatea Națională pentru Turism, iar purtarea lui este obligatorie.
Reține că nu poți obține specializarea profesională pentru a fi ghid de turism național ori specializat, decât dacă ai obținut, în prealabil, un certificat de calificare.
Cum obții calificarea profesională ca ghid de turism
Potrivit legislației în vigoare, poți obține calificarea de ghid, dacă îndeplinești următoarele condiții:
- ai vârsta minimă de 18 ani și maximă de 62 de ani;
- ai cel puțin studii liceale cu bacalaureat;
- nu ai suferit condamnări (dovedești acest lucru prin cazierul judiciar);
- ești apt din punct de vedere medical;
- cunoști cel puțin o limbă străină la nivel satisfăcător (dovedești acest lucru prin atestat privind cunoașterea unei limbi străine);
- ai cunoștințe de cultură generală, dovedite prin test de verificare.
Cum obții atestatul pentru ghid național sau specializat
Ca să ai atestat, este nevoie să participi la cursuri de specializare și să îndeplinești următoarele condiții:
- ai obținut calificarea profesională pentru profesia de ghid de turism;
- ai între 18 și 62 de ani, pentru ghidul specializat, și 65 de ani, pentru ghidul național;
- dovedești prin cazierul judiciar că nu ai suferit condamnări;
- dovedești că ești sănătos clinic, nu ai defecte fizice, de vorbire sau de auz – pentru ghidul sportiv, montan;
- ai cunoștințe temeinice, teoretice și practice, specifice categoriei de ghid de turism specializat pentru care optezi;
- să cunoști temeinic cel puțin o limbă străină de circulație internațională, dovedită prin test de verificare;
- ai cunoștințe de cultură generală, dovedite prin test de verificare.
Ce calități sunt necesare pentru un post de ghid de turism
Un ghid de turism intră în contact cu o mulțime de oameni, de la colegii din agenția de turism la care este angajat, la cei din agențiile colaboratoare din țară și din străinătate, până la turiștii care au vârste variate, obiceiuri de consum și comportamente diferite. Prin urmare, una dintre cele mai importante calități pe care ar trebui să le ai, ca să-ți faci meseria ca la carte, este să fii un foarte bun comunicator, organizator și să fii mereu o prezență plăcută.
Nu uita că toți oamenii din grupul pe care tu îl conduci sunt în vacanță și își doresc să se relaxeze, să fie tratați cu respect, să beneficieze de servicii impecabile, să poată avea și timp liber, nu să fie toată ziua pe fugă pentru a vedea toate obiectivele incluse în program, să afle cât mai multe informații despre locurile vizitate și, evident, să călătorească și să fie cazați în condiții de siguranță și confort. Așadar, pe lângă a avea capacitatea de a relaționa ușor și eficient cu cei din jur, e bine să-ți dezvolți și alte calități, cum ar fi:
- abilitatea de a negocia – mai ales dacă ești ghid național, te vei confrunta cu o mulțime de situații neprevăzute, în care va trebui să negociezi cu transportatorii locali, pentru a face transferuri de la un obiectiv turistic la altul;
- adaptabilitatea și flexibilitatea – programul inițial oferit de agenția la care lucrezi poate fi îmbunătățit, în funcție de ceea ce tu știi că este pe teren; astfel, poți face propuneri turiștilor și pentru alte obiective turistice, excursii ori alte activități culturale sau de divertisment, asigurându-te, în prealabil, că ai acordul companiei la care ești angajat; apoi, în funcție de orarul de vizitare a obiectivelor turistice, poți face modificări în program, ca să gestionezi mai bine timpul pe care îl ai la dispoziție; va trebui să găsești soluții pentru orice situație care se ivește;
- rezistența la stres și la efort fizic – este dificil să mulțumești pe toată lumea, dar, indiferent ce probleme personale ai avea, tu prestezi un serviciu de care toți turiștii din grup trebuie să fie mulțumiți; sunt perioade din an, cel puțin șase luni, în care vei avea foarte multe deplasări și vei fi departe de familie mult timp; vei avea de străbătut kilometri atât pe jos, cât și cu autocarul ori alte mijloace de transport;
- abilitatea de a-ți construi relații – pentru un ghid național, este esențial să-și poată construi relații la nivel local; cu alte cuvinte, indiferent ce se întâmplă, să știi pe cine să suni și unde să mergi;
- disponibilitatea permanentă de a învăța – discursul tău este indicat să fie elegant, foarte bine documentat, rafinat chiar; este un lucru care se învață în timp și care îți poate aduce numeroase avantaje; chiar dacă ai fost pe aceeași rută de foarte multe ori, încearcă să privești fiecare excursie ca pe o aventură nouă, care îți poate aduce un plus de cunoștințe.
Află AICI mai multe despre ce te așteaptă la un post de ghid de turism, care sunt principalele avantaje și detalii mai puțin știute.
Care sunt atribuțiile și responsabilitățile unui ghid de turism
Unul dintre cele mai importante aspecte pe care e bine să le iei în calcul dacă te gândești să aplici pentru un post de ghid de turism este să știi ce atribuții îți revin într-o astfel de calitate. Reține că ai o dublă responsabilitate. În primul rând, trebuie să asiguri buna desfăsurare și finalizarea cu succes a contractului turistic pe care ți-l asumi. În al doilea rând, ești răspunzător de siguranța turiștilor pe tot parcursul desfășurării programului. Astfel, ține cont că principalele atribuții pe care le vei avea sunt:
- să preiei dosarului grupului de la agenția de turism (programul excursiei pe ore și pe zile, lista cu numele tuturor turiștilor, rezervările pentru serviciile turistice, mijloacele de plată – dacă e cazul);
- să verifici că au fost făcute toate rezervările și că sunt confirmate toate serviciile turistice pe care clienții le-au comandat și plătit/rezervat;
- să te asiguri că, în cazul în care pleci cu autocarul, este perfect funcțional (funcționează aerul condiționat, frigiderul, scaunele se pot regla etc.) și că este curat;
- să prezinți punctul de întâlnire pentru plecarea în excursie/tur;
- să verifici, la plecare, că toți turiștii au documentele de călătorie, actele de identitate, voucherele pentru cazare, masă și alte servicii și să organizezi îmbarcarea acestora și depozitarea bagajelor; în cazul în care îți aștepți grupul la destinație, aceste atribuții revin însoțitorului de grup sau reprezentantului agenției;
- să efectuezi transferul până la unitățile de cazare;
- să le asiguri turiștilor cazarea, transportul bagajelor în camere;
- să te asiguri că toți turiștii au primit programul excursiei/turului, că au datele de identificare a unității de cazare și numărul tău de telefon, ca să te poată contacta la nevoie;
- să însoțești grupul în programele de vizitare și să faci prezentări ale zonei și ale obiectivelor turistice, oferind informații detaliate (geografice, istorice, socio-culturale, politico-economice, etnografice, arhitecturale, gastronomice);
- să te asiguri că toate obiectivele din programul turistic vor fi atinse;
- să te asiguri că turiștii sunt mulțumiți de serviciile primite și, dacă apar probleme, reclamații, situații care nu pot fi prevăzute, să găsești soluții;
- să comanzi serviciul de trezire în cameră și micul dejun la pachet, în situația plecărilor foarte matinale de la hotel;
- să fii la dispoziția turiștilor în cazurile de urgență medicală sau de orice altă natură și să le acorzi asistență;
- să te asiguri că turiștii se întorc în cele mai bune condiții acasă.
Dincolo de a fi o aventură fascinantă, care îți oferă posibilitatea de a vedea o lume și de a cunoaște oameni cu povești de viață impresionante, profesia de ghid de turism vine la pachet cu foarte multe responsabilități, pe care este bine să le analizezi încă de la început, ca să vezi dacă ți le poți asuma sau nu. Totodată, presupune anumite calități, cum ar fi rezistența fizică și la stres, să fii un bun organizator și comunicator, dar și disponibilitatea de a fi departe de familie chiar și șase luni pe an. Reține că principalul tău scop este ca turiștii să fie mulțumiți de prestația ta și să revină oricând în alte circuite/tururi organizate de agenția/instituția/compania la care lucrezi.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
10 August 2020