Autor: Alves Lucas
În ciuda vechimii acestui fenomen și a manifestării lui recurente în societatea contemporană, hărțuirea la locul de muncă nu trebuie să devină o tradiție, ci dimpotrivă. Eforturile angajaților care au trecut printr-o asemenea experiență sunt acum susținute de legislație. Cu ajutorul prevederilor din politicile care țintesc acest fenomen, vei putea identifica și contracara atât manifestările specifice lui, cât și efectele negative, întinse pe termen foarte lung.
Care este cadrul legal
În ce constă hărțuirea sexuală la locul de muncă
În ce constă hărțuirea morală la locul de muncă
Ce poate face un angajat dacă este hărțuit sexual sau moral
Ce prevede politica internă anti-hărțuire, obligatorie pentru toate firmele
Care este cadrul legal
Articolul 223 din Codul Penal definește hărțuirea sexuală drept pretinderea de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, în mod repetat. Infracțiunea este caracterizată, de asemenea, de intimidarea victimei sau de punerea ei într-o situație umilitoare. Pedeapsa prevăzută pentru hărțuirea sexuală este închisoarea cuprinsă între 3 luni și un an sau amenda. Pentru acțiunea penală, este nevoie de plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
În privința hărțuirii morale, ansamblul asimilat acesteia este definit de Codul Penal drept hărțuiri contra libertății persoanei și constă, printre alte drepturi încălcate, în supravegherea locului de muncă a unei persoane, fără drept sau fără un interes legitim sau în efectuarea de apeluri telefonice care pot cauza temeri. La fel ca hărțuirea sexuală, și această formă de abuz este sancționabilă penal, la plângerea persoanei vătămate. Codul Muncii, la capitolul 8, prevede că relațiile de muncă trebuie să se bazeze pe principiul consensualității și al bunei-credințe.
În ce constă hărțuirea sexuală la locul de muncă
Printre acțiunile care pot fi incriminate drept acte de hărțuire sexuală pot fi enumerate comportamentele verbale degradante, referitoare la genul persoanei vizate. Inițierea de interacțiuni nonverbale de natură sexuală sau constrângerile sexuale propriu-zise sunt și ele încadrate în aceeași categorie, iar abuzul poate avea de multe ori ca mobil puterea oferită agresorului de deținerea unei funcții privilegiate în cadrul organizației. Chiar dacă cea mai mare parte a persoanelor hărțuite sexual sunt femei, există cazuri de victime înregistrate și în rândul bărbaților.
În ce constă hărțuirea morală la locul de muncă
În privința formelor de hărțuire la locul de muncă, cea morală nu a fost tratată până acum cu aceeași atenție și cu rigoarea care s-a aplicat celei sexuale. În linii mari, hărțuirea morală la serviciu constă într-un comportament agresiv față de un angajat sau față de un grup de angajați, cu repercusiuni grave asupra stării mintale a lucrătorilor și climatului profesional. La o privire mai atentă, putem observa acțiuni ofensive, precum:
- gesturi sau comportamente verbale de natură a intimida;
- menținerea unei presiuni, prin supraveghere excesivă;
- discriminarea angajaților sau discreditarea lor pe criterii discreționare;
- izolarea unui angajat de colegii săi;
- demotivarea, prin oferirea de sarcini neîncadrate în fișa postului;
- ignorarea repetată a cererilor și plângerilor angajatului.
Ce poate face un angajat dacă este hărțuit sexual sau moral
Dacă ai avut nefericita experiență de a experimenta abuzul sexual sau moral la locul de muncă și vrei ca, pe viitor, să nu treci prin momente asemănătoare, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi:
- păstrează dovezi scrise și audio-video ale abuzului: mail-urile, sms-urile, fotografiile sau înregistrările pot fi acceptate ca probă în instanță;
- sesizează abaterea de la normele Codului Muncii către departamentul de Resurse Umane al companiei;
- reclamă neregulile de la locul de muncă Inspecției Muncii sau Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării;
- apelează la serviciile unui avocat, pentru a dovedi în instanță prejudiciul care ți-a fost pricinuit.
Ce prevede politica internă anti-hărțuire, obligatorie pentru toate firmele
Hotărârea de Guvern nr. 262/2019 a instituit la nivel național obligativitatea, din partea tuturor firmelor, a întocmirii unei politici interne cu privire la hărțuirea practicată la locul de muncă. Această politică a fost adoptată cu scopul descurajării atitudinilor tolerante asupra hărțuirii la locul de muncă și al stabilirii unor măsuri preventive. Conform legii, noua politică va trebui cunoscută de toți cei angajați și adusă la cunoștința acestora, prin intermediul programelor de instruire și al campaniilor de informare.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Credit foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
6 January 2020