Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Fiind un subiect recent de discuție, mai exact de la finalul anului 2018, indemnizația de hrană ridică încă semne de întrebare salariaților. Ce este, prin ce cadru legal este reglementată, cine beneficiază de ea. Toate aceste subiecte ne propunem să le discutăm chiar în rândurile următoare.
Ce este indemnizația de hrană
În linii mari, indemnizația de hrană este o sumă de bani, aproximativ 300 lei/lună, pe care o primesc persoanele care lucrează la firmele de stat (bugetarii), suplimentar față de salariu, începând cu anul 2019. Ea se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna anterioară, mai exact, din această sumă se va mai scădea, dacă personalul are zile de concediu – aproximativ 17 lei/zi.
Dacă te afli în căutarea unui loc de muncă, indiferent dacă este vorba de unul într-o firmă de stat sau în mediul privat, intră pe olx.ro și alege-l pe cel din domeniul care ți se potrivește.
Ce cadru legal o reglementează
Conform Articolului 18, din Legea 153/2017 numită și Legea Salarizării, începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, cu excepția:
- personalului Ministerului Apărării Naționale;
- personalului Ministerului Afacerilor Interne;
- personalului Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale;
- personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Cum se calculează indemnizația de hrană
Așadar, conform articolului enunțat anterior, indemnizația de hrană se calculează conform valorii salariului minim brut care exista în anul 2019. Mai exact 2080 de lei. Chiar dacă în 2020, salariul s-a majorat la 2.230 de lei lunar, conform Ordonanței de urgență nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare, s-a decis ca suma de bani acordată bugetarilor pentru hrană în 2020 să rămână la aceeași valoare cu cea de anul trecut, mai exact 346 de lei.
Cum se ajunge la această sumă?
Salariul brut în 2019 era de 2.080 de lei. Astfel, două salarii brute înseamnă 4160 lei/an. Pentru că indemnizația de hrană se acordă lunar, această sumă se împarte în 12 luni, astfel rezultă faptul că valoarea indemnizației de masă care se acordă în fiecare lună este de 346,6 lei.
Cine beneficiază de indemnizația de hrană
Conform legii, de indemnizația de hrană pot beneficia toți bugetarii, persoanele care lucrează la firme de stat, de exemplu:
- cadrele didactice;
- personalul care lucrează în spitalele de stat;
- parlamentarii, angajații ministerelor, angajații consiliilor locale sau orice alți angajați în instituții publice.
De asemenea, nu se acordă persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite, cum ar fi personalul Ministerului Apărării Naționale, personalul Ministerului Afacerilor Interne, personalul Ministerului Justiției, personalul poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994.
În concluzie, indemnizația pentru hrană este o sumă de bani pe care bugetarii o primesc lunar, în plus față de salariu și ale cărei reglementări sunt specificate în cadrul Legii 153/2017.
Susa foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
31 January 2020