COMPETENT

Instalator: ce presupune această meserie, cât poți să câștigi și ce abilități trebuie să ai

31 January 2019
Array

Autor:

Orice persoană care a avut de-a face cu o inundație în locuință de la o țeavă spartă sau cu o toaletă defectă o să îți spună că instalatorii sunt aproape eroi. I-ai sunat, au ajuns, s-au pus pe treabă și gata, totul s-a rezolvat.

Ce-i drept, meseria de instalator rămâne una dintre meseriile de bază și, în același timp, una dintre cele mai solicitate și solicitante locuri de muncă. Pe cât de simplu ar părea să pui cap la cap două țevi, munca unui instalator presupune mult mai mult decât pare la prima vedere. În cele ce urmează o să îți prezentăm în detaliu ce înseamnă această meserie, ce calități nu ar trebui să îți lipsească, dar și câți bani poți să câștigi ca instalator.

Ce calități și abilități trebuie să aibă un instalator
Care sunt responsabilitățile și sarcinile unui instalator
Unde poți să lucrezi ca instalator
Programul de lucru
Salariul unui instalator

Ce calități și abilități trebuie să aibă un instalator

Pe lângă munca fizică propriu-zisă, ca instalator ai nevoie de un set de abilități care nu doar că te vor ajuta să îți faci munca mai bine, ci te vor ajuta și să ajungi un adevărat profesionist în această branșă:

  • Dexteritate și rezistență fizică – conductele de apă sunt deseori montate în spații mici, destul de greu accesibile, așa că trebuie să ai rezistență suficientă ca să înșurubezi țevile și dexteritate ca să manipulezi obiecte mici (șuruburi, filete etc.);
  • Să știi să asculți cu atenție atunci când clientul îți spune ce probleme are;
  • Să iei decizii rapid – după ce ai ascultat cu atenție clientul, trebuie să îți dai seama care este cauza și ce reparații trebuie să faci;
  • Să comunici clar nu doar de ce a apărut acea problemă, ci și ce reparații trebuie să faci și să argumentezi costul lucrării.

Bineînțeles, este important să ai suficiente cunoștințe de mecanică încât să înțelegi cum funcționează sistemele de instalații. Precizia și atenția sunt alte abilități care nu ar trebui să îți lipsească, mai ales că orice șurub lipsă poate face ca toată munca ta să se ducă pe apa sâmbetei.

Și dacă tot am menționat mai sus că trebuie să iei decizii, asta înseamnă că trebuie să ai capacitatea de a identifica ușor problemele și de a alege soluția potrivită. Nu ar trebui să îți lipsească nici cunoștințele de bază de matematică. În cazul în care trebuie să montezi un sistem de alimentare cu apă și să faci planul proiectului, orice milimetru trebuie calculat cu precizie, ca să ai siguranța că totul o să funcționeze cum trebuie.

Dacă îți sună bine un job de instalator, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Care sunt responsabilitățile și sarcinile unui instalator

Munca unui instalator nu înseamnă doar să repare țevile sparte. Responsabilitățile pot să difere de la o zi la alta, în funcție de clienți sau de problemele care apar. Ca instalator vei avea o serie de sarcini de rezolvat, cum ar fi:

  • să instalezi, să repari și să faci lucrări de întreținere pentru țevile de apă și sistemele de încălzire, gaze sau aer condiționat;
  • să instalezi și să repari robinete, filtre și orice alte dispozitive care fac parte din sistemele de instalații ale unei locuințe;
  • să te ocupi de întreținerea sistemelor de stingere a incendiilor;
  • să faci planul rețelei de conducte prin pereți sau podele și să te ocupi de realizarea lui;
  • să știi cum să montezi conducte, instalații sanitare, aparate electrocasnice și orice alte accesorii;
  • să înlocuiești conductele cu probleme sau garniturile acestora;
  • să identifici problemele și defecțiunile care apar la sistemele de alimentare cu apă, rețeaua de canalizare sau de gaze;
  • să efectuezi lucrări de mentenanță;
  • să poți să oferi sfaturi și recomandări pentru buna funcționare a acestor sisteme.

Cu alte cuvinte, ca instalator trebuie să te ocupi de instalarea și reparațiile la sistemele de alimentare cu apă, la rețeaua de canalizare, dar și ale tuturor instalațiilor sanitare și ale aparatelor electrocasnice care sunt conectate la acestea.

Unde poți să lucrezi ca instalator

Ai trei posibilități să lucrezi ca instalator: fie te angajezi într-o fabrică, spațiu comercial, companie de construcții etc., fie lucrezi într-o firmă specializată de instalatori sau, de ce nu, poți să îți încerci norocul pe cont propriu. Indiferent de alegerea ta, e important ca mai întâi de toate să capeți experiență și să ai o calificare. Să le luăm pe rând!

Ca angajat o să fii responsabil în cea mai mare parte de mentenanța sistemelor de apă și canalizare și a tuturor aparatelor electrocasnice și a instalațiilor sanitare care sunt conectate la rețeaua de apă. În cazul în care ești angajat la o firmă specializată, o altă responsabilitate va fi să intervii în cazul în care un client are o urgență.

Dacă lucrezi ca instalator pe cont propriu, ești foarte priceput și faci treaba temeinic, va afla rapid lumea despre tine, pentru că se știe cât de greu este în ziua de azi să găsești un instalator priceput. Recomandările le vei primi de la clienții care te sună să repari o țeavă spartă sau să montezi un vas de WC, iar dacă arăți că știi meserie, îți crești șansele de succes în acest domeniu chiar și lucrând de unul singur.

În plus, poți să alegi să lucrezi ca instalator fie pe zona comercială, fie pe cea rezidențială, în funcție de abilități și de cunoștințe. Poți avea mai multă experiență în montarea sistemelor în cadrul unor construcții noi sau poți alege să te concentrezi mai mult pe mentenanță și reparații la sistemele deja montate.

Citește și Cum poți să câștigi bani buni în România ca meseriaș pe cont propriu

Programul de lucru

Exceptând cazul în care e vorba de o lucrare de mentenanță sau de instalarea unui sistem de canalizare, oamenii vor avea nevoie de tine atunci când au o urgență, așa că trebuie să fii mereu pregătit să intervii pe loc.

Chiar dacă partea bună e că fiecare urgență e o bună ocazie să câștigi bani, de multe ori s-ar putea să fii nevoit să lucrezi peste program, chiar și mai mult de 40 de ore pe săptămână, sau în weekenduri.

În cazul în care vrei să fii instalator pe cont propriu, de cele mai multe ori îți poți stabili singur programul de lucru. Cu toate acestea, așa cum am spus mai devreme, oamenii au cea mai mare nevoie de tine atunci când e o urgență, așa că nu e recomandat să îi refuzi, doar dacă nu cumva ești deja prins cu o altă lucrare.

Salariul unui instalator

Salariul unui instalator diferă în funcție de experiență. Pentru instalatorii fără experiență sau necalificați, acesta este cu câteva sute de lei peste valoarea salariului minim net pe economie și poate să ajungă chiar și la valoarea unui salariu mediu net pe economie.

Partea bună este că există totuși companii care aleg să angajeze și lucrători necalificați, pe care să îi ajute apoi să devină meseriași în acest domeniu.

Majoritatea instalatorilor capătă experiență direct la locul de muncă, iar asta înseamnă că îți vei începe cariera ca ajutor de instalator, lucrând alături de cineva care știe meserie. Avantajul este că poți să furi meserie și ești plătit să faci asta. Ca să îți crești apoi șansele de a deveni un instalator bun la ceea ce face și să poți câștiga mai mult, e recomandat să urmezi și cursuri de calificare.

În cazul instalatorilor cu experiență, salariile pot crește considerabil, având în vederea cererea mare și, în același timp, numărul destul de mic de persoane care au experiența și cunoștințele necesare. Astfel că salariul unui instalator specialist poate fi dublu față de cel al unui începător.

Dacă vorbim de instalatorii care lucrează pe cont propriu, tarifele sunt setate de obicei pe oră și sunt calculate în funcție de gradul de dificultate a lucrării. Chiar și în aceste condiții, un bun meseriaș poate câștiga bani frumoși lucrând de unul singur sau alături de un ucenic. Cu cât nivelul de experiență și profesionalism este mai ridicat, cu atât numărul de lucrări crește, iar asta înseamnă că și veniturile vor fi mai mari.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
31 January 2019

Ultima editare: 12 May 2020


Cele mai noi anunțuri pentru instalator de pe OLX

  • Personal mentenanta ṣi amenajări constructii si instalatii sanitare

    BTC PROJECT DESIGN SRL, își mărește echipa și angajează tehnician mentenanță și amenajări în construcții și instalații sanitare.

    Cerințe:

    absolvent studii medii; studiil..

    Timis Azi 08:10 Full time

  • Angajam instalatori si ajutor instalator

    Societate cu activitate in domeniul constructiilor, angajeaza instalator si ajutor instalator cu experienta sau fara in domeniul instalatiilor sanitare, activitatea se desfasoara in Bucuresti si Il..

    Bucuresti - Ilfov 17 Oct 17:10 Full time

  • Instalatori,tehnicieni si ingineri HVAC (climatizare si ventilatie)

    - instalare si punere in functiune echipamente climatizare aer conditionat , ventilatie si incalzire - reparatii si mentenanta echipamente climatizare, in perioada de garantie si post- garan..

    Bucuresti - Ilfov Azi 13:10 Full time

  • Angajam instalator

    Societatea noastra angajeaza instalatori cu experienta.

    Cerinte:

    • Experienta anterioara minim 2 ani

    • Cunostinte solide de instalatii termice si sanitare

    • Bucuresti - Ilfov 16 Oct 13:10 Full time

    • Angajăm Instalator / Ajutor de Instalator

      **Despre noi:**

      Suntem o echipă dedicată calității și profesionalismului în domeniul instalațiilor. Ne dorim să ne extindem echipa cu un instalator sau ajutor de instalator, dornic s..

      Mures 07 Oct 20:10 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − = 4

Alte articole