Autor: Alves Lucas
Dacă ești o fire sportivă, iar distracția în apă se numără printre preferatele tale, s-ar putea să ți se potrivească un job de instructor de înot. Vei face în fiecare zi ceea ce îți place și, bonus, vei putea să te menții în formă foarte ușor, fără să fie nevoie să aloci timp suplimentar pentru activitățile sportive. În plus, ca antrenor de înot, ai ocazia de a lucra cu foarte multe persoane, copii și adulți, și de a-ți dezvolta semnificativ abilitățile sociale.
Pe de altă parte, această meserie vine la pachet cu nenumărate provocări și responsabilități pe măsură. Prin urmare, înainte de a te apuca să cauți un astfel de job, trebuie să știi ce conține fișa postului: care sunt competențele pe care ar trebui să le ai, unde te poți angaja, dar și câți bani poți câștiga.
Cât poți câștiga pe un post de instructor de înot
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de instructor de înot
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un instructor de înot bun
Ce responsabilități vei avea ca instructor de înot
Unde te poți angaja ca instructor de înot
Cât poți câștiga pe un post de instructor de înot
Așa cum se întâmplă în aproape toate domeniile de activitate, salariul instructorilor de înot variază în funcție de experiența de lucru, de angajator, de complexitatea postului. De exemplu, trebuie să știi că un antrenor care pregătește sportivii pentru diferite competiții naționale și chiar internaționale și care are inclusiv anumite obiective de atins, va câștiga întotdeauna mai bine decât unul care lucrează la o sală de sport sau un centru de natație pentru copii.
Salariul unui instructor de înot aflat la început de drum se învârte în jurul venitului mediu pe economie (care, în acest an, a ajuns la aproximativ 3000 de lei), însă depinde foarte mult și de profilul locului de muncă și de experiența anterioară. Dacă dai dovadă de profesionalism și seriozitate, iar elevii tăi au rezultate pe măsură, în special la concursurile importante, sunt șanse mari să poți negocia astfel încât să câștigi mai bine, dar și să apară noi oportunități în cariera de instructor.
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de instructor de înot
Fiind un job care implică numeroase responsabilități, este esențial să ai calificările necesare pentru a-ți desfășura activitatea în cele mai bune condiții, dar și la cele mai înalte standarde. În general, ca să lucrezi ca instructor de înot, ar trebui să ții cont de următoarele criterii:
- Să ai (cel puțin) studii medii și diplomă de bacalaureat;
- Să ai studii de profil (Facultatea de Educație Fizică și Sport) și certificări sau atestate care să demonstreze specializarea în natație.
De asemenea, experiența anterioară ca sportiv de performanță (dacă este cazul) poate să îți ofere un avantaj considerabil la angajare. În plus, este foarte important să urmezi și un curs de acordare a primului ajutor, astfel încât să știi cum să reacționezi și ce să faci pentru a salva o persoană aflată în pericol.
Nu în ultimul rând, înotul, la fel ca oricare alt sport, implică și un cod de conduită, reguli pe care un bun antrenor le va transmite întotdeauna mai departe echipei sale, cât mai clar și punctual, asigurându-se că lucrurile se desfășoară ca la carte.
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un instructor de înot bun
Nu este îndeajuns să fii un sportiv foarte bun și să cunoști stilurile de înot. Pentru a lucra ca instructor și pentru a reuși să îi înveți și pe alții secretele și tehnicile acestui sport, trebuie să ai și abilități de pedagog și să reușești să te conectezi cu oamenii. Pentru a da randamentul așteptat, ar fi recomandat să ai:
- O capacitate de a comunica eficient atât cu cei mici, cât și cu cei mari;
- Răbdare, tact și înțelegere, trei calități care te vor ajuta să fii un bun profesor, care va ține cont de ritmul de învățare al fiecărui elev și care va ști să își adapteze discursul, metodele și stilul de „predare“ în funcție de situație;
- Abilitatea de a da curaj, de a inspira încredere și de a motiva înotătorii pe care îi antrenezi;
- Perseverență în atingerea obiectivelor, indiferent că e vorba despre progresul unui elev nou sau de rezultatul final la o competiție de înot;
- Atitudine pozitivă și entuziasm, aptitudini esențiale în comunicarea interpersonală;
- Capacitatea de a identifica punctele tari și punctele slabe ale fiecărei persoane în parte, astfel încât să personalizezi cu ușurință sfaturile oferite elevilor tăi;
- Rezistență la stres și o bună capacitate de a găsi soluțiile potrivite în situațiile de criza, pentru ca momentele neprevăzute să nu te ia vreodată prin surprindere;
- O condiție fizică impecabilă, pentru a rezista antrenamentelor de înot din (aproape) fiecare zi;
- Cunoștințe de limba engleză (sau o altă limbă de circulație internațională), pentru a te descurca în cazul în care trebuie să lucrezi cu elevi străini;
- Flexibilitate în stabilirea programului de lucru, pentru că există posibilitatea de a lucra și în ture de seară sau de weekend.
Nu în ultimul rând, este foarte important de precizat că, pentru a lucra pe un astfel de post, trebuie să fii apt din punct de vedere medical, motiv pentru care, la angajare, e posibil să ți se ceară să prezinți o adeverință eliberată de medic.
Dacă îți face cu ochiul un job de instructor de înot, descoperă toate ofertele proaspete de pe OLX aici.
Ce responsabilități vei avea ca instructor de înot
Dacă îți dorești să fii instructor de înot, ar fi bine să cunoști dinainte și responsabilitățile pe care le vei avea într-un astfel de rol, mai ales că fișa postului este una generoasă:
- Vei preda tehnicile de înot unor grupe de elevi (grupele pot fi împărțite în funcție de mai multe criterii: vârstă, nivel sportiv etc.) sau individual (există, de exemplu, antrenori care lucrează cu un singur sportiv, pentru a-l ajuta să atingă performanța dorită);
- Vei face demonstrații ale acestor tehnici și vei explica fiecare mișcare pas cu pas;
- Vei concepe un plan de lucru și îl vei implementa, asigurându-te că toți elevii deprind tehnicile de înot, metodele și trucurile fiecărei lecții în parte;
- Vei verifica executarea corectă a mișcărilor de înot și vei evalua progresul fiecărui individ în parte;
- Te vei asigura că sunt respectate toate etapele unei lecții de înot, inclusiv încălzirea elevilor, un pas foarte important pentru intrarea în ritmul de bazin;
- Vei monitoriza cu atenție sporită activitatea din bazin, astfel încât să previi apariția unor accidente nedorite;
- Vei fi atent la echipamentul purtat de înotători și te vei asigura că folosesc în mod corespunzător accesoriile necesare acestei activități (cască, ochelari de protecție etc.);
- Vei evalua rezultatele echipelor tale și, dacă este cazul, vei face o selecție de sportivi care să participe la competițiile naționale sau chiar internaționale;
- Vei pregăti elevii care vor să se antreneze pentru o competiție, oferindu-le feedback constant;
- Vei respecta normele de securitate și protecție a muncii.
Unde te poți angaja ca instructor de înot
Marele avantaj al acestui domeniu este că oferă nenumărate opțiuni atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă. Poate că la început, ca proaspăt absolvent de facultate, de exemplu, îți va fi mai greu să găsești un post de instructor de înot pe placul tău. Însă, odată ce vei dobândi experiență, ofertele bune nu vor întârzia să apară.
De asemenea, este important să știi să te promovezi foarte bine și să îți pui în valoare abilitățile. Dacă ai făcut înot de performanță înainte, accentuează cât mai mult acest detaliu la viitoarele interviuri de angajare și negocieri. În același timp, în era social media, te poți folosi de impactul rețelelor sociale pentru a-ți construi un brand personal, o imagine de impact în rândul celor interesați de înot.
Ca instructor, vei putea lucra în cluburi sportive și centre de natație, locuri unde, în general, sunt pregătiți înotătorii care vor să facă performanță în sport. În aceste cazuri, este mult mai mult de muncă, provocările sunt uriașe, dar și satisfacțiile pot fi pe măsură, mai ales atunci când echipa coordonată de tine câștigă premii la competițiile importante.
De asemenea, ca instructor de înot, te vei putea orienta și către sălile de sport la care oamenii vin pentru a învăța ceva nou, pentru a-și perfecționa tehnica, pentru a se relaxa și a face mișcare. În aceste cazuri, va trebui să adaptezi antrenamentele în funcție de obiectivele elevilor tăi: poate că unii vor să își învingă teama de apă și să descopere înotul, pe când alții recurg la acest sport pentru a scăpa de câteva kilograme și pentru a-și modela armonios corpul.
Mai mult decât atât, dacă reușești să ai rezultate în mod constant și să fii un mentor bun, poți deveni antrenor personal pentru un sportiv de performanță, care are nevoie de o persoană care să-l ghideze către atingerea unor obiective foarte mari (uneori, poate fi vorba chiar și de medalii la Olimpiadă).
Acestea fiind spuse, dacă faci parte din categoria celor care se simt ca peștele în apă atunci când intră în bazin, dacă îți place să lucrezi cu oamenii și să le transmiți mai departe cunoștințele și tehnicile tale de înot, atunci sunt șanse mari să te îndrăgostești de acest job.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Alves Lucas
12 December 2019
Ultima editare: 24 February 2020