INFORMAT

Job entry-level versus internship: ghid pentru studenți și proaspăt absolvenți

1 February 2021

Autor: and

De cele mai multe ori, la finalul studiilor, absolvenții se confruntă cu provocarea de a alege între bani și acumularea de experiență. Aceștia se află în situația de a opta între un loc de muncă și un salariu sau un stagiu, deseori, neremunerat. Mai simplu spus, un job plătit nu reprezintă un debut promițător pentru o carieră de succes, în timp ce stagiile – plătite sau nu – se dovedesc a fi experiențe valoroase și un start excelent în carieră. În condițiile acestea, se pune, firesc, întrebarea: care este cea mai bună variantă? 

Ce este internship-ul

Experiența este un factor crucial pentru toți angajatorii. Acesta este și motivul pentru care se recomandă ca studenții și absolvenții să profite de orice ocazie care le permite acumularea de cunoștințe din punct de vedere profesional. De foarte multe ori, aceasta poate reprezenta un avantaj competitiv important și un start bun pentru construirea carierei.

Stagiul sau internshipul este perioada oferită de un angajator absolvenților, timp în care aceștia activează într-un mediu de lucru comun cu cel pentru care s-au pregătit în timpul studiilor. Aceste perioade pot dura de la câteva săptămâni la 12 luni, pot fi plătite sau, fiind, de cele mai multe ori, voluntare. Scopul lor este de a dezvolta competentele și abilitatile practice pe baza cunoștințelor acumulate în timpul studiilor, de la cele de comunicare și prezentare până la rezolvarea problemelor, inclusiv capacitatea de decizie. Într-un CV, stagiile sunt la fel de importante precum studiile, pentru că dovedesc interesul pentru profesie, implicarea, motivarea și o mai bună înțelegere a meseriei, ca urmare a acumularii de experienta

O astfel de perioadă mai aduce un beneficiu. Munca directă într-un anumit domeniu confirmă sau nu absolventului dacă aceea este zona de activitate în care vrea să-și construiască o carieră. Aceste perioade de internship oferă posibilitatea de a testa abilitățile dobândite în timpul cursurilor, în viața reală, iar uneori, diferențele dintre teorie și practică sunt suficient de mari încât să determine o reorientare profesională. 

Mai trebuie spus că, uneori, perioadele de stagiu pot reprezenta, pentru un angajator care are în intenție recrutarea de personal, o perioadă de probă, astfel că, la final, poate face propuneri de angajare permanentă. Prin urmare, este vital ca cei aflați în stagiul de practică să facă o impresie bună, să fie corecți, entuziaști, flexibili, să dovedească adaptabilitate și angajament. 

ce inseamna entry level

Ce înseamnă entry-level

Un loc de muncă de început este acela unde experiența profesională în domeniul respectiv nu este o condiție principală la angajare. Aceste joburi sunt căutate de studenți, de absolvenții fără experiență sau de persoanele care caută o nouă direcție în carieră.

Un job de acest tip îți permite să evoluezi în timp, pe măsură ce acumulezi experiență, în condițiile în care ești plătit pentru munca prestată. Angajatorul îi poate ajuta pe angajații de la acest nivel să dobândească abilitățile superioare necesare. Entry-level există în fiecare departament și în fiecare companie, pentru că activitatea acestora determină îndeplinirea sarcinilor de bază. 

Pentru angajator, joburile entry-level sunt utile, dat fiind faptul că sunt plătite, deseori, cu salariul minim pe economie, implică rezolvarea sarcinilor brute sau de rutină ale companiei, dar permit și modelarea angajatului în funcție de necesități. Joburile de bază sunt o modalitate perfectă de a începe de undeva, de a acumula experiență și de a evolua. 

Dezavantajele unui astfel de job trebuie și ele luate în considerare. Este posibil ca sarcinile să fie numeroase și să implice o anume responsabilitate, fără să existe mari recompense materiale. Pozițiile de bază sunt extrem de competitive, pentru că mereu vor exista candidați, eventual, mai bine pregătiți, dispuși să accepte postul. Caracteristice posturilor entry-level sunt salariul mic, riscul plafonării și o evoluție dificilă în carieră. 

Gândește în viitor

Atunci când absolvenții sunt puși în situația de a alege între un job plătit și un stagiu fără plată, foarte mulți sunt cei care decid raportându-se doar la prezent. Evident că, pe termen scurt, este  mult mai util un job plătit, care să-ți ofere independență financiară. Cu toate acestea, este importantă gândirea în perspectivă. Pregătirea teoretică, oricât ar fi de temeinică, nu va determina un angajator să ofere unui absolvent un job bine plătit și oportunitatea de a-și construi o carieră, atâta vreme cât nu există experiență profesională. Iar aceasta nu se poate câștiga practicând o meserie de compromis, cu salariul minim pe economie. 

Stagiul neplătit este o oportunitate infinit mai importantă decât jobul de bază. Apoi, practica dovedește că peste 80% dintre persoanele care intră într-un program de internship primesc oferte de angajare, la finalul stagiului. Este logic ca un angajator să recruteze pe cineva tânăr, care a fost deja instruit de companie. 

Pentru ca imaginea să fie completă, trebuie spus că atât locurile de muncă ocazionale, sub nivelul pregătirii, cât și stagiile au avantajele și dezavantajele lor. Dar este foarte important ca, atunci când este aleasă una dintre variante, să nu fie luată în calcul doar nevoia de a avea un salariu, ci și viitorul profesional.

Criterii pentru alegerea programului de stagiu

Deși poate părea foarte dificil, alegerea unui program de stagiu nu trebuie condiționată de beneficiile financiare incluse. Sau, mai bine spus, nu este recomandat să renunți la un stagiu pentru că munca nu va fi plătită. 

Criteriile care stau la baza intrării într-un program de internship sunt: 

  • mărimea și renumele companiei; 
  • este sau nu un loc în care dorești să lucrezi; 
  • stagiul îți oferă posibilitatea de a acumula experiență sau este doar o activitate administrativă; 
  • cunoști sau nu persoane care au parcurs programul de stagiu și cu ce rezultate.

Alegerea locului de stagiu este foarte importantă, pentru că efortul pe care îl presupune trebuie să aducă maximum de beneficii pentru absolvent la capitolul experiență, influențând pozitiv cariera. 

Foarte multe instituții de învățământ superior intermediază pentru studenți perioade de stagiu, înainte de finalizarea cursurilor. Aceste oportunități nu trebuie ratate, din cel puțin două motive. Primul este cel financiar: stagiul neplătit este mai ușor de suportat, pentru că există fie o bursă,  fie un împrumut pentru cheltuielile de școlarizare. Al doilea constă în faptul că stagiile oferite studenților de către o companie dovedesc interesul acesteia de a recruta. 

stagiu internship

Avantajele internshipului

Stagiile nu sunt doar modalități excelente pentru a acumula experiență, ci și o oportunitate de a stabili conexiuni, de a intra în contact cu oameni de carieră și de a porni cu un beneficiu evident în viața profesională. 

Cele mai multe dintre stagii sunt plătite, dar, uneori, un stagiu neplătit poate aduce mai multe beneficii decât cel remunerat. În acest din urmă caz, libertatea stagiarului este mult mai mare, astfel că acesta poate participa (uneori, supervizat) la o multitudine de activități și experiențe practice, spre deosebire de un stagiu plătit, unde activitatea va fi strictă, controlată și planificată. Un internship neremunerat oferă stagiarului un tratament „de la egal la egal”, o implicare mult mai profundă, contacte valoroase și acumularea de experiențe bogate.

Uneori, companiile mici, dar cu potențial, pot fi mai ofertante din punct de vedere profesional, pentru efectuarea perioadelor de internship, după cum, din motive de politică internă, companiile mari oferă mai ales stagii plătite, dar cu o foarte strictă coordonare a activității desfășurate de stagiari. 

În mod ideal, un absolvent poate combina un stagiu neplătit cu unul plătit sau cu un job cu jumatate de norma. Stagiile flexibile care permit alegerea programului și a domeniilor de activitate sunt cele mai bune. 

Luând în calcul toate aspectele, se poate spune că un stagiu neremunerat la o companie în acord cu aspirațiile legate de o viitoare carieră are o valoare semnificativ mai mare decât stagiul plătit sau un job entry-level, fiind o alegere care dă greutate CV-ului și care poate deschide drumul către o carieră de succes. 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: unsplash.com


Autor: and
1 February 2021

Ultima editare: 2 February 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

  • Locuri de munca disponibile la fabrica de procesare carne . 0 taxe

    Buna ziua ! Avem nevoie de persoane serioase,cu spirit de munca in echipa noastra ..

    Se lucreaza in 2 schimburi ,schimbul doi avand spor de 30% .
    Se lucreaza 40 de ore pe saptamana,..

    Bucuresti - Ilfov 11 Mar 17:03 Locatie stabila

  • Angajam inginer constructor pt servicii de teren.

    Societate de constructii cu sediul in Timisoara angajeaza inginer constructor pt: urmarire derulare proiect / contact colaboratori.

    Timis 13 Mar 08:03 Full time

  • Angajez curier TAZZ by emag part-time sau full-time

    Companie parteneră TAZZ by emag, angajează livratori:
    -vârsta minimă 18 ani
    -necesar smartphone pentru utilizarea aplicației, mijloc de deplasare propriu (mașina, scuter, trotinetă ..

    Cluj 11 Mar 11:03 Part time

  • Lucratori depozit piese auto

    Angajam urgent lucratori depozit

    Oferim:

    ·       Salariu net 2250 RON

    ·       Bonus productivitate 400 RON

    ·       bonuri de masa 20 RO..

    Bucuresti - Ilfov Azi 06:03 Full time

  • Posturi disponibile pentru operator productie

    Ce ne dorim de la tine:

    - minim 8 clase

    -cazier curat

    -cu experienta in fabrici ( de orice fel )

    -varsta minima: 18 ani

    -disponibilitate la progr..

    Brasov Azi 06:03

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 − = 20

Alte articole