COMPETENT

Job în IT: cum ajungi să lucrezi în domeniu, beneficii, abilități, pregătire necesară

3 februarie 2022

Autor: and

Deși domeniul IT nu mai este unul nou, există, totuși, o serie de mituri care te pot descuraja sau te pot induce în eroare, atunci când iei decizia de a învăța programare și de a activa în industria IT. 

Beneficiile multiple sau salariile mari sunt unele dintre punctele care transformă joburile în IT în locuri de muncă extrem de atrăgătoare. Iată câteva informații de bază pe care trebuie să le cunoști, dacă vrei să știi ce face un IT-ist, ce beneficii oferă acest domeniu de activitate și ce pregătire este necesară pentru a profesa.

Ce salariu poți câștiga în IT?

Conform Institutului Național de Statistică, în luna mai a anului 2019, salariul mediu nominal net al unui IT-ist a fost de 6946 de lei. Bineînțeles, aceste salarii diferă în funcție de rolul ocupat, de experiența în domeniu sau de compania angajatoare. 

Totuși, prezentăm mai jos o medie salarială, în funcție de postul ocupat. Un full-stack developer junior câștigă între 3770 și 7000 de lei, în timp ce un senior poate câștiga peste 14.000 de lei, conform studiului realizat de Brainspotting România. 

Un front-end developer și un back-end developer au salarii similare, variind între 3000 și 5000 de lei pentru poziții de junior și middle și ajungând la peste 9000 de lei pentru pozițiile de senior developer.

Salariul mediu net al unui .NET developer este de aproximativ 7000 de lei, în aceeași sumă încadrându-se și un Java developer. Un PHP developer câștigă pe lună, în medie, aproximativ 5500 de lei, iar un Python developer, aproximativ 6500 de lei. Un programator C++ poate câștiga un salariu mediu net de aproximativ 6900 de lei, în timp ce un Software Engineer câștigă, în medie, 6700 de lei.

Un angajat care ocupă poziția de QA Analyst sau IT Tester junior câștigă între 2125 lei și 4956 lei, în timp ce un senior poate câștiga între 6600 lei și 15580 lei, conform aceluiași studiu întocmit de Brainspotting România.

Care sunt beneficiile unei cariere în domeniul IT?

Principalul motiv pentru care ar trebui să iei în serios imboldul tău de a te specializa și de a lucra în IT este deficitul mare de personal pe care industria îl are în momentul de față. Acest lucru transformă piața muncii din domeniul IT într-una extrem de ofertantă. Cu alte cuvinte, dacă îți dorești cu adevărat, ești pasionat și dispus să muncești pentru a te specializa, îți vei găsi un loc de muncă, fără prea mari eforturi. 

Câteva beneficii pe care companiile de IT le oferă sunt asigurarea medicală la diferite clinici private și spațiile de lucru moderne, cu săli de relaxare, diferite jocuri, zone destinate socializării și nu numai. Important de remarcat este faptul că, pe lângă beneficiile acordate de Guvern, angajatorii pun la dispoziția angajaților numeroase avantaje care să-i determine să pătrundă în industrie.

Iată ce alte beneficii poți avea, dacă alegi o carieră în IT: 

Salariile celor care lucrează în IT nu sunt impozabile

La o simplă căutare pe OLX, poți identifica sute de joburi în domeniul IT. Oferta este pe cât de bogată, pe atât de avantajoasă. Pe lângă salariile peste medie pe care sunt dispuși să le ofere angajatorii, este bine de știut că angajații din sectorul IT sunt scutiți de plata impozitului pe venit. 

În acest sens, în cadrul articolului 60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este menționat faptul că sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii ce realizează venituri ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator.

Impozitul pe venit reprezintă, în momentul de față, 10% din totalul salariului brut câștigat de un angajat. Dacă, spre exemplu, salariul brut al unui IT-ist este de 12000 de lei, venitul impozabil al acestuia este de 7800 de lei (după ce am exclus contribuția socială a angajatului, 25%, și contribuția de sănătate, 10%). Impozitul ar fi, în cazul acestui exemplu, de 780 de lei, adică 10% din venitul impozabil, iar angajatul ar mai încasa doar 7020 de lei. Scutit de la plata impozitului, angajatul din exemplul de mai sus va câștiga, în cele din urmă, 7800 de lei.

Joburi IT de acasă

Cat poti castiga daca lucrezi in IT

Munca de acasă a devenit din ce în ce mai cunoscută și mai apreciată în rândul angajaților, datorită schimbărilor pe care le-a adus pandemia. Multe persoane declară că munca din confortul propriei case a contribuit la îmbunătățirea raportului dintre viața profesională și cea personală. 

Dacă te numeri printre cei care simpatizează munca de la domiciliu, trebuie să știi că domeniul IT oferă această facilitate, iar prezența angajaților la birou nu mai este un criteriu obligatoriu. 

Dacă ești în căutarea unor joburi în IT pe care să le poți face de acasă, pe OLX ai posibilitatea de a filtra informațiile și de a identifica doar joburile remote sau cu program flexibil.

Ba mai mult, anumite locuri de muncă din domeniul IT îți pot oferi posibilitatea de a călători. Astfel, dacă plănuiești să vezi cât mai multe locuri din lume fără a fi nevoit să recurgi la concediul de odihnă, un job în IT poate fi răspunsul. Multe dintre companiile angajatoare oferă joburi care presupun deplasări în diverse țări. 

De asemenea, cu un laptop și o conexiune bună la internet, ai posibilitatea de a pleca pe cont propriu și de a lucra din diferite orașe ale lumii, fără a-ți afecta performanțele la locul de muncă.

Cursuri IT cu angajare

De ce studii ai nevoie pentru a lucra in IT

Mulți dintre furnizorii de formare profesională în domeniul IT au stabilit parteneriate cu anumite companii de profil, pentru a facilita plasarea cursanților pe piața muncii imediat după finalizarea cursului. 

Prin diferite metode, școlile încearcă să crească gradul de încredere al cursanților în ceea ce privește obținerea unui loc de muncă imediat după finalizarea cursului. Spre exemplu, cursul poate fi plătit abia după ce cursantul își găsește un loc de muncă sau banii pot fi restituiți dacă acesta nu și-a găsit un job în primele șase luni de la finalizarea studiilor.

Parteneriatul pe care furnizorii l-au stabilit cu firmele de IT mai aduce un avantaj important: cursanții învață lucruri aplicate, iar lunile pe care le petrec studiind se transformă în luni de experiență. 

Astfel, dacă nu ai experiență și nici cunoștințe legate de domeniul IT, este recomandat să te documentezi temeinic despre diversele cursuri IT cu angajare, oferite de școlile de formare profesională. Cu cât școala oferă mai multe beneficii, cu atât mai ușor va fi să îți găsești un loc de muncă și să acumulezi cunoștințele necesare pentru a activa în domeniu.

Care sunt joburile pe care le poți avea în domeniul IT?

Aminteam mai sus faptul că nu toate joburile din domeniul IT necesită cunoștințe de programare. Printre acestea se numără locurile de muncă precum tehnician IT, tehnician de rețea, administrator de sistem, administrator de rețea, analist de rețea, analist de date, UX designer, QA tester sau IT recruiter.

Joburile care includ cunoștințe de coding sunt posturi precum web developer, front end developer sau back end developer, programator web full stack, game developer sau altele.

Deși există programe la nivel licență și masterat în domeniul IT, companiile angajatoare nu consideră studiile superioare o cerință obligatorie pentru a lucra în această industrie. Astfel, dacă intenționezi să lucrezi în IT sau iei în calcul o reconversie profesională, poți urma diferite cursuri, în funcție de nișa pe care dorești să te specializezi, ținând cont de posturile enumerate mai sus. 

Școlile de IT au încheiat parteneriate cu diferite firme din domeniu, pentru a ușura accesul cursanților pe piața muncii și pentru a-i ajuta să-și găsească rapid un loc de muncă. Prin urmare, atunci când ești în căutarea unui curs de IT, este indicat să ții cont și de beneficiile suplimentare pe care școlile le oferă, chiar dacă acest lucru implică un preț mai ridicat.

Joburi IT începători – cum poți debuta în acest domeniu

Joburi IT pentru incepatori

Dacă tocmai ai finalizat un curs de IT și ești în căutarea unui loc de muncă, trebuie să știi că există firme care nu solicită o experiență vastă. Ba mai mult, unele companii asigură training intern, odată cu angajarea, pentru a te familiariza cu activitatea pe care trebuie să o desfășori. 

O simplă căutare pe OLX pentru joburi IT începători îți va furniza o serie de posturi pentru care experiența nu este necesară.

Pe de altă parte, dacă te afli într-o companie de mari dimensiuni ce are în componența sa și un departament de IT, poți încerca să soliciți transferul pe respectivul departament. În cazul în care firma nu acceptă persoane fără experiență, poți solicita să primești câteva sarcini din cadrul departamentului, pentru a te familiariza cu munca și pentru a câștiga încrederea colegilor și a șefilor.

Un alt aspect important de discutat, pentru începătorii din domeniul IT, este legat de abilitățile acestora la matematică, fizică sau alte științe reale. Priceperea în domeniul IT este legată mai mult de abilitățile de logică, de capacitatea de a soluționa probleme sau de atenția la detalii. Totodată, această meserie, ca multe altele, se învață prin exercițiu, prin antrenament constant și dedicare. Indiferent că ești la începutul carierei sau că intenționezi să îți schimbi domeniul de activitate, nu ai nevoie nici de talent, nici de abilități speciale pentru a lucra în IT.

Am discutat despre beneficiile pe care le poate avea un angajat care activează în domeniul IT, dar și despre modalitatea în care te poți specializa pentru a obține un astfel de job. Deși cursurile au o durată destul de mare, nu te lăsa descurajat de acest aspect. Pe de o parte, este important să îți acorzi timp suficient pentru a acumula cunoștințe complet noi, cu care, cel mai probabil, nu te-ai mai întâlnit până acum. Pe de altă parte, lunile pe care le vei petrece învățând se pot contoriza ca luni de experiență, dacă, în momentul angajării, dovedești angajatorului că deții cunoștințe solide și reușești să îți duci sarcinile la bun sfârșit.

Domeniul IT – cum este definită Tehnologia Informației

Despre domeniul IT Wikipedia menționează, utilizând, totodată, denumirile Tehnologia Informației sau Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, că „este tehnologia necesară pentru prelucrarea (procurarea, procesarea, stocarea, convertirea și transmiterea) informației, în particular prin folosirea computerelor”.

Aplicațiile acestei industrii sunt vaste, cuprinzând multiple domenii legate de date și informații, precum: procesoare, calculatoare, hardware și software, limbaje de programare, structuri de date și altele.

Deși pare un domeniu extrem de dificil și complex, este important de observat care sunt opțiunile unui începător și ce face un IT-ist cu adevărat. Există domenii IT în care programarea la un nivel avansat nu este necesară, iar o carieră în acest sector nu este un lucru imposibil de realizat.

Domeniul IT vine nu doar cu provocări, ci și cu numeroase avantaje. Deși specializarea necesită muncă și constanță, beneficiile de care te vei bucura ulterior sunt pe măsură. Piața muncii este încă extrem de ofertantă pe acest sector, iar găsirea unui job potrivit intereselor tale nu îți va pune probleme.

Sursă foto: Shutterstock


Autor: and
3 februarie 2022


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Fast Food Cluj ne marim echipa

  Buzz Food Spot cauta o persoana care sa se alăture echipei.

  Atribuțiile tale în locația BUZZ:
  - Preparare produse
  - Vânzarea produselor către clienți

  Be..

  Cluj Azi 20:05 Perioada nedeterminata

 • Angajam muncitori necalificati !

  S.C. FAF Dreams Construct S.R.L.

  Bucuresti !!!!

  Angajează muncitori necalificati pentru productie garduri prefabricate din beton.

  Salarii :

  Munci..

  Braila Azi 20:05 Full time

 • Angajam agent paza si securitate Pitesti

  Angajam urgent agent cu experienta pentru paza supermarket in Pitesti. Obligatoriu atestat profesional (cursuri avizate agent de securitate).
  Se ofera salariu fix plus sporuri (1800-1900 net) pl..

  Arges Azi 15:05 Perioada nedeterminata

 • Angajam personal restaurant

  Esti o persoana care are mereu zambetul pe buze ?

  Vrem neaparat sa te cunoastem !

  Ne marim echipa si ne diversificam activitatea, de aceea cautam colegi pentru urmatoarele po..

  Braila Azi 21:05 Full time

 • Atestat manager transport marfa

  Dețin atestat manager transport marfa! Caut colaborari ! Detalii 07******11 Lorena

  Arges Azi 21:05 Personal administrativ - secretariat

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

3 + 1 =

Alte articole