Autor: Alves Lucas
Ai ales să îți cauți un job în străinătate din mai multe motive: îți dorești să câștigi mai mult pentru tine și familia ta, vrei să trăiești noi experiențe, să vezi dacă în alte părți oamenii chiar o duc mai bine sau pentru că ai auzit că ai putea să faci mai mulți bani cu lucrurile la care ești priceput.
Găsirea unui job poate fi însă complicată, pentru că există multe persoane de rea-credință care profită de interesul și de lipsa de informare a oamenilor. Există destule cazuri în care celor interesați de angajare li s-a făcut o ofertă impresionantă iar în străinătate au fost nevoiți să muncească pe brânci, în condiții insalubre, pe un salariu foarte mic.
Pentru ca tu să nu fii una din acele persoanele înșelate, citește mai jos toate informațiile importante de care ai nevoie pentru a recunoaște și evita o firmă de mediere neserioasă, care vrea doar să profite de pe urma ta.
Cum îți cauți un loc de muncă în străinătate
După ce te-ai hotărât că vrei să pleci în străinătate, primul pas este să îți cauți jobul dorit. Poți face asta singur, pe site-uri de profil din România sau din străinătate sau prin intermediul unei firme de mediere.
Mulți preferă a doua variantă, deoarece este mai simplă, în special dacă nu cunosc limba țării în care vor să plece, firma de mediere funcționând ca un intermediar care face procesul de angajare mai ușor.
Citește și Cum e mai simplu și mai sigur să îți găsești de muncă în străinătate
Ce este o firmă de mediere
O firmă de mediere este practic „omul de mijloc”. Tu, în poziția de solicitant al unui loc de muncă apelezi la o astfel de firmă pentru a te ajuta să te angajezi. Angajatorii din străinătate trimit ofertele de joburi disponibile, iar firma de mediere are rolul de a ocupa acele posturi cu forța de muncă disponibilă în România.
Firmele de mediere care se ocupă cu plasarea forței de muncă pot fi doar persoane juridice și pot ajuta candidații în mai multe moduri: oferind consultanță în vederea angajării, sprijin pentru redactarea unor documente necesare angajării, traduceri de acte sau testarea aptitudinilor.
Pentru a desfășura activitatea de mediere, firmele de plasare trebuie să aibă încheiate contracte cu persoane juridice, persoane fizice și organizații patronale din străinătate, în care să fie specificate ofertele de locuri de muncă.
Cum te asiguri că firma de mediere este de încredere
Când alegi o firmă de mediere care să te ajute să obții postul mult dorit, este important să verifici câteva informații esențiale pentru a te asigura că funcționează legal:
- Firma trebuie să fie înregistrată la Registrul Comerțului, unde să aibă clar menționat că obiectul de activitate este plasarea forței de muncă în străinătate;
- Conform legii 156/2000, firma de mediere este obligată să se înscrie la Inspectoratul Teritorial de Muncă; poți verifica pe site-ul ITM-ului județean dacă societatea respectivă este acreditată; de asemenea, poți solicita autorității informații despre numărul de persoane care au fost plasate în urma medierii efectuate de firmă, în baza prevederilor Legii nr.544/2001;
- Verifică forumuri, Facebook și alte site-uri unde este posibil ca alți oameni să povestească despre experiența lor cu respectiva firmă.
Ce trebuie să conțină un contract de muncă
După ce ai luat deja contact cu o firmă de mediere de încredere și ți-au fost făcute câteva oferte de joburi, este important să verifici cu atenție și contractul de angajare. Acesta trebuie să îți fie oferit pentru semnare înainte să pleci din țară și trebuie să existe neapărat un exemplar și în limba română.
Conform Legii nr.156/2000, un contract de muncă între tine ca lucrător român și angajatorul străin ar trebuie să conțină următoarele informații:
- Durata contractului;
- Funcția, meseria sau ocupația;
- Natura și durata angajării, condițiile de angajare, de încetare a angajării sau de reangajare;
- Durata timpului de muncă și repaus;
- Tariful orar, salariul lunar și datele de plată a salariului;
- Sporuri, ore suplimentare și alte drepturi salariale;
- Durata, modul de acordare și drepturile bănești aferente concediului de odihnă;
- Condițiile de muncă, măsuri de protecție și securitate a muncii;
- Asigurarea medicală a angajaților români, similar cu cea a cetățenilor din țara primitoare;
- Acordarea de despăgubiri angajaților români în cazul accidentelor de muncă, bolilor profesionale sau al decesului;
- Condițiile de cazare, de locuit sau, după caz, de închiriere a unei locuințe și de asigurare a hranei;
- Asigurarea formalităților de angajare, stabilirea condițiilor de transport din România în statul în care se asigură ofertele de locuri de munca și retur pentru angajații cetățeni români și membrii de familie care îi însoțesc sau îi vizitează, precum și suportarea cheltuielilor aferente.
Dacă oricare din aceste informații lipsește, este dreptul tău să refuzi semnarea contractului. În plus, dacă nu ești de acord cu orice mențiune din document, spune-i asta reprezentatului firmei de mediere; acesta este responsabil pentru rezolvarea unor astfel de probleme și chiar pentru renegocierea contractului, dacă este cazul. Mai mult, în contract trebuie să fie specificat și numele angajatorului, al firmei, adresa și un număr de contact.
Citește și Unde câștigi cei mai buni bani ca șofer: în țară sau în străinătate?
La ce trebuie să fii atent pentru a nu fi înșelat
În plus față de informațiile menționate mai sus, e bine să mai ai în vedere câteva aspecte care te vor ajuta să identifici o ofertă neserioasă de lucru sau chiar o înșelătorie:
- O înșelătorie practicată de firmele de recrutare neserioase o reprezintă numerele de telefon cu suprataxă; dacă atunci când apelezi la servicii de mediere ești informat că apelul telefonic va fi taxat în plus, este un semn că nu îți vor găsi un loc de muncă, ci doar vor să facă niște banu pe socoteala ta;
- O firmă serioasă de plasare a forței de muncă nu va percepe taxe pentru consultanță și găsirea unui loc de muncă; aceasta ar trebui să câștige bani din comisioane primite de la angajator;
- Dacă ți se cer bani pentru traducerea unor acte, asigură-te că primești chitanță;
- Când intri în procesul de recrutare, este ideal să cunoști o limbă de circulație internațională pentru a te putea informa despre potențialii angajatori; dacă nu cunoști, roagă pe cineva să îți traducă lucrurile esențiale;
- După ce primești o ofertă de muncă, verifică angajatorul, pentru a te asigura că este real; caută numele firmei pe internet, aceasta ar trebui să aibă un site unde să fie menționat mailul și numărul de telefon; poți suna direct firma la care urmează să te angajezi pentru a te asigura că oferta este adevărată;
- Dacă îți este oferit un salariu foarte mare pentru un job pentru care nu sunt necesare calificări, cel mai probabil este o înșelătorie.
Este bine să știi că în cazul în care cazi pradă unei înșelătorii – dacă ai solicitat un loc de muncă și ai dat bani unei firme de mediere care nu se ține de cuvânt – poți apela la poliție, care va cerceta firma. Dacă ai semnat un contract iar prevederile din acesta nu sunt respectate, te poți adresa Inspectoratului Teritorial al Muncii.
Dacă observi nereguli după ce ai ajuns deja în străinătate, va trebui să te adresezi instituțiilor responsabile din țara respectivă, deoarece se va aplica legislația din acel stat.
Indiferent care este motivul pentru care alegi să muncești în străinătate, este important să te asiguri că firma de mediere la care apelezi este de încredere și te ajută să obții un contract avantajos, în care sunt specificate condițiile de muncă și salariul.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Autor: Alves Lucas
7 December 2018
Ultima editare: 19 December 2018