RESPONSABIL

Job în străinătate: unde poți găsi, care sunt cele mai căutate joburi, cât poți câștiga și acte necesare

7 January 2019
Array

Autor:

Îți dorești un job care să îți placă și care să îți asigure un venit din care să îți permiți să te întreții tu și familia, dacă e nevoie? Pentru că în România nu ai găsit ce îți doreai, ai hotărât să cauți jobul perfect în străinătate, unde se știe că salariile sunt mai mari.

Dar poate fi complicat de multe ori să găsești un job în afara țării, nu știi unde și ce să cauți sau ce trebuie să faci. Am scris special pentru tine acest articol, în care îți spunem care sunt cele mai căutate joburi, ca să știi spre ce să te orientezi. În plus, vei afla și cum îți poți verifica potențialul angajator și ce acte sunt necesare pentru angajare.

Cele mai căutate joburi în UE
Unde poți căuta job în străinătate
Care sunt actele necesare pentru angajare
Cum verifici angajatorul
Sfaturi utile dacă vrei să obții un job în străinătate

Cele mai căutate joburi în UE

Dacă îți dorești să lucrezi în străinătate, cel mai bine ar fi să te orientezi către statele care aparțin Uniunii Europene, deoarece vei avea o serie de avantaje: poți călători doar folosind cartea de identitate și nu vei avea nevoie de permis de muncă, vei avea aceleași drepturi ca cetățenii țării în care emigrezi, deoarece una dintre valorile UE este dreptul la liberă circulație.

Conform European Job Mobility Bulletin, un raport publicat pe Eures, portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă, există câteva meserii care sunt foarte căutate în țările europene. Ți le detaliem mai jos.

Barman

Pentru a candida pentru un astfel de post, trebuie să fii o persoană rezistentă la efort și stres, care are cunoștințe de preparare a băuturilor și are abilități dezvoltate de socializare. Printre responsabilitățile pe care le are un barman se numără: servirea și prepararea băuturilor conform rețetelor barului, politețe și profesionalism în interacțiunea cu clienții, păstrarea curățeniei la locul de muncă.

În plus, vor fi și responsabilități de natură economică, precum înregistrarea produselor, întocmirea listei de vânzări zilnice și a inventarului. Salariul pentru un job de barman în străinătate începe de la 1.000 de euro și crește dacă optezi pentru munca pe un vas de croazieră.

Ospătar

Dacă știi că ai un echilibru bun, astfel încât să ții în mână patru farfurii fără probleme, te miști rapid, poți respecta instrucțiuni clare și ești capabil să porți o discuție politicoasă cu oricine, ai șanse mari să te descurci foarte bine lucrând pe un post de ospătar.

Dacă alegi un job de chelner, vei fi responsabil de preluarea comenzilor de mâncare și băutură într-un mod eficient și profesionist și va trebui să cunoști toate detaliile despre felurile de mâncare din meniu, astfel încât să poți răspunde la orice întrebare pe care ți-o pot adresa clienții. Salariul este în jur de 1.000 de euro și există posibilități de avansare.

Menajeră

Pentru a candida pentru un post de menajeră, nu ai nevoie de calificări sau experiență, dar este necesar să ai o atenție deosebită la detalii și să fii într-o stare fizică bună, pentru că principala responsabilitate va fi să faci curățenie.

Există mai multe locuri în care poți lucra ca menajeră, într-un hotel, într-un grup de birouri sau în casele oamenilor, unde este posibil să îți fie asigurate cazarea și masa. Salariul începe de la 600 de euro și variază în funcție de volumul de lucru.

Bucătar

Dacă îți place să gătești și ai rezistență la efort, dar nu ai experiență, vei putea candida pentru un post de ajutor de bucătar. După ce vei învăța cum funcționează o bucătărie și vei participa la cursuri de calificare, te vei putea angaja și ca bucătar.

Vei fi responsabil să alegi cele mai proaspete și calitative ingrediente, să prepari feluri de mâncare specifice restaurantului, sub indicațiile chefului. Pentru un job de bucătar, salariul începe de la 1.400 de euro, dar ai în vedere că pentru ajutor de bucătar va fi mai puțin, până capeți experiența necesară.

Muncitor în agricultură

Agricultura este un domeniu în care se caută mulți lucrători, în special necalificați, pentru a face muncile necesare plantării, creșterii și culegerii roadelor unei culturi. Nu vei avea nevoie de experiență, studii sau calificări, dar trebuie să reziști foarte bine la efort, deoarece va fi o muncă fizică solicitantă.

Responsabilitățile pe care le vei avea vor fi diferite în funcție de job: poți fi responsabil de culesul pomilor, cerealelor sau de irigarea unor suprafețe de pământ, sau orice sarcină vei primi de la coordonatorul echipei tale. Salariul este în jur de 1.000 de euro, în care este posibil să fie incluse cazarea și masa.

Muncitor în construcții

Dacă vrei să lucrezi în construcții, vei avea un avantaj dacă ai câțiva ani experiență și un certificat care să ateste că te pricepi în acest domeniu. Ți se va face un instructaj la început, dar este util să cunoști atât materialele, dar și cum se aplică tencuiala, cum se zugrăvește sau se pune instalația electrică.

De asemenea, angajatorii preferă oameni care știu engleza la nivel conversațional, deoarece munca lor va fi mai ușoară pentru că nu au nevoie de translatori și angajații înțeleg imediat ce au de făcut. Salariile pornesc de la 1.300 de euro, iar angajatorul îți poate oferi cazare alături de celelalte persoane din echipa ta.

Mecanic

Pentru a putea lucra ca mecanic, este necesar să ai ori o experiență bogată, ori certificate care să ateste priceperea ta. Trebuie să fii atent la detalii, să identifici rapid problema mașinăriilor și să fii capabil să găsești o soluție în timp util.

Se caută oameni în diverse domenii, de la sudură, instalații electrice, reparații mașini mici până la lucratul pe camion sau autoutilaje speciale. Salariile vor fi pe măsura cunoștințelor tale, în jur de 2.000 de euro, iar angajatorii îți pot asigura și cazarea.

Vânzător

Există multe joburi de vânzător în domeniul cosmeticelor sau al hainelor unde sunt căutate persoane cu excelente abilități de socializare, care pot empatiza cu clienții și îi pot convinge să apeleze la serviciile firmei respective.

Dacă ai deja experiență în promoții, vânzări directe, call-center, servicii cu clienții, vei avea un avantaj. În plus, va fi necesar să știi limba din țara respectivă, măcar la nivel conversațional. Salariul începe de la 900 de euro și poate include și cazare, în funcție de angajator.

Șofer

Pentru a fi șofer, nu este suficient să fii pasionat de condus, ci este necesar să fii și o persoană foarte punctuală, responsabilă, atentă la detalii și care se poate orienta foarte ușor în spațiu. În funcție de jobul dorit, va trebui să ai un anumit tip de permis de conducere și atestate.

Există oportunități și pentru șoferi de limuzină, de autobuz, în domeniul livrărilor, dar cele mai multe și mai bănoase sunt pentru șoferii de camion de cursă lungă, între mai multe țări. Salariul este în jur de 2.300 de euro, iar transportul către camion este asigurat în general de angajator.

Bonă

Pentru a obține un post de bonă, trebuie să îți placă să petreci timp cu copiii, să te joci cu ei și să te preocupe în principal siguranța, starea lor de bine și educația acestora. Va trebui să te ocupi de hrănirea lor, să îi duci până la școală și înapoi și orice altceva îți vor cere părinții.

Experiența nu este necesară, dar reprezintă un avantaj să fi absolvit un curs de calificare sau un modul pedagogic. Salariul pornește de la 1.000 de euro și poate fi mai mare dacă vei fi bonă internă, unde vei locui și mânca alături de familie.

Unde poți căuta job în străinătate

După ce ai decis ce loc de muncă ți-ai dori să ai, următoarea întrebare este unde anume vei găsi jobul dorit. Mai jos vei găsi opțiunile pe care le ai la dispoziție, fiecare cu avantajele ei:

  • Pe OLX: aici vei găsi anunțuri postate de angajatori, unde aceștia descriu ce posturi au disponibile, care vor fi responsabilitățile, care sunt cerințele și salariul oferit;
  • Pe EURES: este portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă, unde vei găsi joburi disponibile în UE, cu o scurtă descriere și link către pagina angajatorului;
  • Direct pe site-ul angajatorului: dacă îți dorești să lucrezi la o anumită firmă, intră pe secțiunea de cariere din pagina acestuia, apoi trimite CV-ul și scrisoarea de intenție prin e-mail;
  • Prin firme de mediere: acestea au un contract cu angajatorii care le transmit posturile disponibile; mai apoi, acestea găsesc oamenii potriviți pentru respectivele joburi; o agenție de recrutare serioasă nu ar trebui să îți perceapă comision și te poate ajuta și cu actele necesare.

Care sunt actele necesare pentru angajare

Ca să poți aplica la joburi în UE, vei avea nevoie de o serie de acte, pornind de la cartea de identitate până la CV, dar acestea vor fi diferite în funcție de locul de muncă pe care ți-l dorești sau de țară. Iată care sunt actele principale de care vei avea nevoie pentru orice job:

  • Cartea de identitate – atât în original, cât și copie;
  • Cazierul judiciar;
  • Dovada emisă de structura specializată din cadrul Ministerului de Interne din care să rezulte că nu ai interdicția legală de a părăsi localitatea ori alte limitări ale exercitării dreptului la liberă circulație în afara granițelor țării;
  • Adeverință medicală eliberată de medicul de familie în care acesta declară că ești apt de muncă;
  • CV actualizat;
  • Certificate, diplome și adeverințe relevante pentru jobul pentru care aplici.

Cum verifici angajatorul

Pentru că există mulți oameni care își doresc locuri de muncă în străinătate, au început să apară și impostori care nu vor ezita să îți ia banii fără să îți ofere ce au promis. Din acest motiv este foarte important să faci câteva verificări, ca să te asiguri că totul este în regulă, începând cu firma de mediere, viitorul angajator și contractul de muncă.

Dacă ai ales să îți cauți un job printr-o firmă de mediere, verifică pe site-ul ITM-ului județean dacă societatea respectivă este acreditată. De asemenea, verifică forumuri, grupuri de Facebook și alte site-uri unde alți oameni povestesc despre propria experiență cu firma care urmează să îți găsească un loc de muncă. La o simplă căutare pe Google ar trebui să găsești destule informații utile.

Este important să verifici și angajatorul, ca să te asiguri că este o ofertă de muncă reală. Poți face asta căutând numele firmei pe internet, unde ar trebui să găsești o adresă de e-mail și un număr de telefon valid. Sună direct la firmă pentru a afla mai multe detalii.

După ce ai luat deja contact cu o firmă de mediere de încredere și ți-au fost făcute câteva oferte de joburi, este important să verifici cu atenție și contractul de angajare. Acesta trebuie să îți fie oferit pentru semnare înainte să pleci din țară și trebuie să existe neapărat un exemplar și în limba română.

Nu în ultimul rând, trebuie să verifici contractul de muncă înainte să îl semnezi. Acesta ar trebui să conțină informații precum: durata contractului, funcția, condițiile de angajare, durata timpului de muncă și repaus și, mai ales, tariful orar, salariul lunar și data de plată a salariului.

Sfaturi utile dacă vrei să obții un job în străinătate

Ți-am pregătit și câteva sfaturi care să te ajute să obții cel mai bun job, în cele mai bune condiții de lucru, pornind de la modul de completare a CV-ului, tipurile de interviuri la care vei participa și alte aspecte utile.

CV-ul tău este prima ta interacțiune cu potențialul angajator. Printr-o simplă citire, acesta va afla care este experiența ta și ce cunoștințe și aptitudini ai. Noi îți recomandăm să completezi CV-ul în formatul Europass, deoarece este cel mai folosit în toată Europa. Atunci când îl vei scrie, este important să adaugi doar informații concise și relevante, care îți vor crește șansele de a fi angajat.

Ai în vedere că pe parcursul procesului de recrutare vei trece prin mai multe etape, care pot presupune schimburi de e-mailuri, conferințe pe Skype și întâlniri directe cu angajatorul.

Când urmează să te muți într-o țară nouă, este bine să te informezi din timp despre legile lor și sistemul de taxare. Astfel, atunci când îți este oferit un salariu, vei ști exact câți bani îți vor rămâne în mână după ce vei plăti taxele la stat.

Nu uita să discuți cu angajatorul despre cazare, dacă aceasta va fi inclusă în oferta de muncă. Dacă nu, va trebui să îți cauți online o locuință înainte să pleci din țară, ca să te asiguri că vei avea unde să dormi când ajungi la destinație.

Un job în străinătate poate fi o oportunitate prin care să câștigi mai mulți bani, să înveți lucruri noi și să cunoști o nouă cultură. Ca să găsești jobul potrivit și să nu ai parte de surprize neplăcute, este foarte important să faci înainte verificările necesare.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
7 January 2019

Ultima editare: 18 December 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1

Alte articole