Autor: Alves Lucas
Dacă vrei să-ți construiești o carieră în industria hotelieră și vrei să începi cu meseria de cameristă, vei avea de partea ta avantajul disponibilității a numeroase posturi în acest domeniu. În schimb, va trebui să faci dovada rezistenței tale fizice și a spiritului gospodăresc, de care vei avea nevoie din plin pe parcursul fiecărei zile, pentru a aduce în cea mai bună stare camerele de hotel și celelalte zone destinate oaspeților.
Ce salariu poți câștiga dacă ești cameristă
Care sunt sarcinile unei cameriste
De ce pregătire profesională și de ce cunoștințe ai nevoie
Care sunt calitățile personale ale unei cameriste
Dacă îți sună bine perspectiva de a lucra într-un hotel, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.
Ce salariu poți câștiga dacă ești cameristă
În general, o cameristă de hotel are un salariu care începe de la aproximativ 1.400 de lei. Odată ce vei căpăta mai multă experiență, vei ajunge să câștigi o sumă cuprinsă între 2.500 și 3.000 de lei în fiecare lună.
Poate te interesează și Venituri extra în vacanță. Unde poți să lucrezi vara aceasta și care sunt cele mai căutate joburi
Care sunt sarcinile unei cameriste
Odată ce ai primit uniforma de cameristă, ești gata „să intri în pâine”, cu activități solicitante, de la începutul zilei și până la sfârșitul ei. Vei participa la ședințele cu personalul aferent fiecărui etaj, apoi vei verifica situația scriptică a camerelor ocupate și a celor libere. Vei face curățenie în încăperi, fie după fiecare checkout, fie ca parte a rutinei zilnice de room service, iar schimbarea așternuturilor, aspiratul covoarelor și curățarea, respectiv dezinfectarea, băii sunt etape ce trebuie bifate fără nicio excepție.
De asemenea, vei pune la dispoziția clienților săpunuri noi, șampoane, geluri de duș și prosoape, iar la final vei reface rezerva de gustări și de băuturi din minibar. Alături de camerele în care sunt cazați clienții, vei avea sarcina de a curăța și holurile, dar și încăperi cu rol administrativ. Eventualele incidente sau pagube cauzate de clienți trebuie raportate către recepție, iar în cazul în care va fi nevoie de completarea unor documente operative, tot tu te vei ocupa și de asta.

De ce pregătire profesională și de ce cunoștințe ai nevoie
Pentru a accede la postul de cameristă trebuie să ai măcar studii medii. Însă absolvirea unui curs de calificare va fi un avantaj în ceea ce privește accesul la meseria de cameristă. Cu 70% practică și 30% teorie, acest curs asigură dobândirea cunoștințelor și abilităților legate de curățenie, de spălare și de utilizare a tehnicilor casnice moderne necesare desfășurării profesiei de cameristă.
La finalul celor peste 40 de ore de instruire, vei obține o diplomă recunoscută atât național, cât și internațional, dar asta numai în cazul în care vei opta pentru un curs acreditat de Autoritatea Națională pentru Calificări.
La capitolul cunoștințelor necesare pentru activitatea de cameristă, vei fi nevoită să respecți reguli pentru o igienă cât mai strictă și să te conformezi normelor de curățenie, de protecție a mediului și de securitate comunicate și stabilite de hotelul în care intenționezi să te angajezi.

Care sunt calitățile personale ale unei cameriste
Ca să faci față cu brio regimului solicitant impus de meseria de cameristă, trebuie să ai o stare bună de sănătate și să dai dovadă de o hărnicie ieșită din comun. Bunele maniere sunt la fel de importante precum uniforma, iar spiritul de observație și înclinația către ordine desăvârșită te ajută să te evidențiezi la locul de muncă.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
14 May 2019
Ultima editare: 24 February 2020