COMPETENT

Jobul de ceasornicar: ce aptitudini îți solicită și ce câștiguri îți aduce

21 June 2019
Array

Autor:

Meseriile care implică meșteșug și răbdare sunt printre cele mai respectate. În ciuda evoluției tehnologice tot mai rapide, încă nu se întrezărește momentul în care nu vom mai avea nevoie de un ceasornicar iscusit, care să se ocupe de toate etapele întreținerii unui ceas care să funcționeze perfect. De la reglarea și repararea ceasurilor și până la conceperea de prototipuri și fabricarea unor modele funcționale, munca unui ceasornicar implică multă atenție și o pasiune aparte.

Ce studii sunt necesare pentru a deveni ceasornicar
Care sunt responsabilitățile acestei meserii
Ce atribuții are un ceasornicar
La ce salariu te poți aștepta

Ce studii sunt necesare pentru a deveni ceasornicar

Pentru a avea acces la această profesie sunt suficiente studiile medii. La acestea se adaugă un curs de calificare în domeniu, ce trebuie să fie acreditat de Ministerul Educației. Un curs de ceasornicar durează 60 de ore, iar la finalul acestuia primești o diplomă de calificare. Există atât firme specializate, cât și ONG-uri care organizează cursuri, dar imediat după specializare va fi oportun să găsești un maestru care să îți dezvăluie cu adevărat tainele acestei meserii fascinante. Calificarea nu implică neapărat dobândirea unui meșteșug, iar micile secrete „se fură”, nu se învață.

Dacă îți sună bine perspectiva de a lucra într-un atelier de ceasornicărie, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Care sunt responsabilitățile acestei meserii

Într-un atelier de ceasornicărie, activitățile specifice includ reglarea, repararea și chiar fabricarea ceasurilor de birou, de perete și de mână. Dincolo de ceea ce vei găsi în fișa postului, va trebui să dovedești pricepere în lucru, atenție la detalii și punctualitate față de termenele convenite cu fiecare dintre clienți.

Nu în ultimul rând,  un ceasornicar iscusit se recunoaște nu doar după calitatea muncii sale, ci și după modul în care își întreține aparatura de lucru. Printre sculele folosite de un ceasornicar se numără lentilele, instrumentele de măsurat, dar și diverse instrumente manuale și de precizie. Toate trebuie menținute mereu în cea mai bună formă și perfect funcționale.

Poate te interesează și Ce te asteapta la un job de frizer: avantaje, dezavantaje, detalii mai putin stiute

Ce atribuții are un ceasornicar

În calitate de ceasornicar, te vei ocupa în mod sistematic de o serie de activități tipice acestei meserii, după cum urmează:

  • asamblarea, reglarea și repararea ceasurilor de mână, de masă, deșteptătoare, a pendulelor și a ceasurilor analoge și digitale, cu piese mecanice sau oscilatoare de cristal;
  • înlocuirea unor piese specifice, cum ar fi geamurile cadranelor, brățările ceasurilor de mână, rotițele mecanismelor;
  • ungerea mecanismelor ceasurilor de mână, de birou, de perete și chiar a ceasurilor din turnuri;
  • producerea și aducerea în stare de funcționare a prototipurilor și a specimenelor.

La ce salariu te poți aștepta

Un ceasornicar cu experiență câștigă, în medie, un salariu net de 3.000 de lei. Programul zilnic de lucru este de opt ore, dar flexibilitatea angajatorilor este una aparte, iar mulți ceasornicari variază două zile de lucru cu alte două de repaos.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Credit foto: Unsplash.com, Pixabay.com

Array

Autor:
21 June 2019

Ultima editare: 24 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru ceasornicar de pe OLX

  • Angajez Ceasornicar

    Angajez ceasornicar, program full time, pentru locatia din Obor dar si alte locatii. Mai multe informatii puteti obtine la telefon.

    Bucuresti - Ilfov 14 Oct 08:10 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Alte articole