Autor: Alves Lucas
Dintre toți meseriașii necesari ridicării unei construcții sau menținerii ei în bună funcționare, electricianul îndeplinește rolul cel mai plin de riscuri. Dacă frica nu te caracterizează, iar îndemânarea ta se potrivește de minune cu pasiunea pentru tehnologie, trebuie să știi care sunt cerințele și avantajele jobului de electrician.
Ce trebuie să știi despre meseria de electrician
Unde poți lucra ca electrician
Ce calități trebuie să ai
Ce atestate te-ar putea ajuta
Ce specializări să alegi
Ce echipament de protecție trebuie să ai
Ce responsabilități vei avea ca electrician
Cât poți câștiga
Ce să alegi? Electrician în România sau în străinătate?
Ce trebuie să știi despre meseria de electrician
Electricianul este un profesionist pregătit să lucreze cu instalații electrice, conectate sau nu la o rețea publică de alimentare. Electricienii se ocupă de un sistem sau de o instalație casnică ori industrială încă din faza inițială, cea a montării, dar și de operațiunile de întreținere și de mentenanță aferente unei utilizări normale. Competența unui electrician se câștigă prin pregătire profesională în domeniul construcției, instalării, întreținerii, modificării și reparării instalațiilor din interiorul și din exteriorul clădirilor.
Tot electricianul este cel solicitat să intervină în cazul unor avarii sau al unor dereglări în modul normal de funcționare al sistemelor și instalațiilor de alimentare. În afară de sistemele și de instalațiile electrice care echipează clădirile, electricianul poate avea specializare și în domeniul autovehiculelor, navelor maritime, aeronavelor sau platformelor mobile. Pentru a lucra în acest domeniu, este nevoie de respectarea unui număr mare de norme tehnice, iar aprobarea pentru a interveni în domeniul tensiunilor înalte sunt oferite doar de autorități.
Dacă îți sună bine un job de electrician, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici
Unde poți lucra ca electrician
În cazul în care te-ai hotărât să îți câștigi existența practicând meseria de electrician, te poți orienta către unul dintre următoarele tipuri de angajatori:
- firmă din domeniul instalării sau întreținerii aparatelor, utilajelor sau instalațiilor electrice;
- întreprindere sau firmă de producție industrială;
- întreprindere de furnizare și distribuție a energiei electrice;
- firmă comercială cu profil tehnic electric.
De asemenea, poți să-ți iei în propriile mâini viitorul profesional și să îți deschizi o firmă cu profil electric. În acest caz, vei avea nevoie de atestarea ca persoană juridică abilitată să execute și să verifice instalații electrice, obținută de la Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei.
Ce calități trebuie să ai
Aceasta este una dintre cele mai riscante meserii de pe piața muncii, așa că un spirit cu adevărat responsabil față de tine și față de ceilalți oameni îți va fi cel mai bun sprijin. Înainte să te gândești la avantajele financiare, va trebui să-ți asumi toate responsabilitățile care te țin la distanță de situații riscante și chiar de accidente de muncă. Atenția la detalii și buna cunoaștere a domeniului pe care ți l-ai ales te vor ajuta să respecți normele de protecție și standardele în domeniu.
În caz contrar, vei pune în pericol atât viața ta, cât și pe a celor din jur, prin riscul producerii unui șoc electric sau chiar al unui incendiu. Ca electrician iscusit, va trebui să fii mereu la curent cu noutățile din domeniu. Nu doar că va trebui să frecventezi cursuri de specialitate pentru anumite tipuri de instalații și aparaturi, dar ar fi bine să-ți faci un obicei din a vizita târgurile și expozițiile din domeniu, unde sunt prezentate tehnici și echipamente noi.
Ce atestate te-ar putea ajuta
Accesul la meserie îți este condiționat de absolvirea unui liceu tehnic cu specializarea de electrician, dar, dacă vrei să te angajezi într-o firmă cu atribuții în lucrările de mentenanță a instalațiilor electrice, de iluminat sau de manipulare a unor utilaje electrice, diploma de bacalaureat nu este suficientă. Pentru a putea să-ți faci o carieră pe termen lung, vei avea nevoie să obții atestarea și autorizarea ca electrician din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.
În cazul în care îți propui să lucrezi în sistemul electroenergetic național și să intervii asupra generatoarelor și a liniilor electrice prin care trec mii de volți, atestatul oferit de ANRE este obligatoriu. Promovarea unui examen special în cadrul instituției îți conferă una dintre următoarele autorizări, pentru care este necesară reînnoirea periodică a autorizației:
- Electrician autorizat gradul I;
- Electrician autorizat gradele II, III, IV de tip A sau de tip B;
- Verificator de proiecte pentru instalațiile electrice;
- Expert tehnic în domeniul instalațiilor electrice.
Ce specializări să alegi
Dincolo de orice calificare atestată de un certificat, siguranța zilei de mâine îți va fi asigurată de o specializare pe care numai experiența dobândită în timp ți-o scoate la iveală cu adevărat. Electricienii se împart pe următoarele specializări:
- instalarea și punerea în funcțiune a mașinilor și utilajelor electrice la parametrii optimi de funcționare;
- realizarea rețelelor electrice conform documentației tehnice primite;
- realizarea de reparații și de întreținere ale echipamentelor electrice;
- revizii tehnice și reparații la instalațiile automatizate;
- măsurători electrice înainte și după instalarea sau repararea echipamentelor electrice sau automatizate;
- lucrul în rețelele de telecomunicații;
- intervenția asupra echipamentelor electronice.
În funcție de permisul special de lucru pentru intervenții, pe care îl emite angajatorul, un electrician poate avea niveluri diferite de acces în rețeaua electrică. El poate interveni în instalații electrice de curenți slabi, cu tensiune de cel mult 24 de volți, de curenți tari, de până la 1.000 de volți, sau de curenți de înaltă tensiune, cu o valoare de peste 1.000 de volți.
Ce echipament de protecție trebuie să ai
Un electrician bun este, în primul rând, apt de muncă. Starea bună de sănătate este indispensabilă muncii de calitate, dar, fără protecția corespunzătoare, oferită de echipamentele speciale, șansele tale de a termina cu bine o zi de lucru sunt extrem de mici. În această meserie nu există noroc, iar elementele de protecție care te salvează de puterea distructivă a curentului electric sunt următoarele:
- mănușile speciale, din material cauciucat;
- cizmele și bocancii cu izolație;
- ochelarii de protecție împotriva prafului și a scânteilor;
- clești izolanți.
Ce responsabilități vei avea ca electrician
Un electrician se ocupă de instalarea și de punerea în funcțiune a rețelelor electrice și a aparatelor electrice, în parametrii lor normali de funcționare. Reviziile tehnice, reparațiile instalațiilor, mașinilor și utilajelor electrice, precum și modificările și recondiționările tehnice cad tot în sarcina electricianului, la fel ca măsurătorile de după instalări sau de după reparațiile efectuate la mașini și la utilaje.
Odată angajat ca electrician, ți se va înmâna fișa postului, în care vei găsi descrierea jobului tău și lista de acțiuni pe care va trebui să le îndeplinești. Ca electrician, te vei subordona administratorului, directorului general sau directorului tehnic al firmei ori al instituției pentru care lucrezi, iar cazurile în care ai putea coordona o echipă de subordonați vor fi destul de numeroase.
Din categoria acțiunilor care se referă strict la îndatoririle de serviciu, pe care le vei îndeplini prin intermediul mijloacelor de producție și al condițiilor de mediu asigurate de angajator, vei regăsi în fișa postului puncte precum:
- trebuie să îți însușești în mod precis a operației pe care o ai de îndeplinit;
- ai de realizat necesarul de material, solicitând aprovizionarea la timp cu tot ce ai nevoie pentru executarea lucrării;
- ești obligat să îți asumi răspunderea cu privire la sculele, utilajele, aparatele, dispozitivele și uneltele pe care le ai în primire;
- trebuie să întrerupi tensiunea și să separi instalația sau partea de instalație la care urmează să lucrezi;
- îți revine sarcina să identifici instalația sau partea de instalație în care urmează să lucrezi;
- nu trebuie să neglijezi verificarea lipsei tensiunii și legarea imediată a instalației sau a părții de instalație la pământ și în scurtcircuit;
- te vei ocupa de delimitarea zonei de lucru, conform normelor generale de protecție a muncii;
- vei verifica instalațiile de protecție prin legare la nul sau legare la pământ;
- de fiecare dată vei solicita autorizarea accesului de lucru cu foc deschis, dacă lucrarea o impune;
- ești mandatat să verifici schele de lucru interioare și exteriore și instalarea lor pe suprafețe nivelate și curate.
Cât poți câștiga
Există o paletă largă de venituri pe care le poți avea ca electrician, în funcție de calificările și de experiența ta. Venitul net al unui electrician de mentenanță începe de la aproximativ 2.500 de lei, valoare la care se adaugă și beneficii precum bonurile de masă sau abonamentul medical. Un electrician cu atribuții extinse, angajat în domeniul construcțiilor se poate aștepta la un salariu de debut de 3.000 de lei, iar un maistru sau un subinginer electrician poate primi chiar și oferte de peste 5.000 de lei lunar, în funcție de gradul de complexitate specific atribuțiilor sale.
Ce să alegi? Electrician în România sau în străinătate?
A-ți face meseria de electrician în țara ta îți poate aduce un venit constant și onorabil, pe termen lung. Piața imobiliară este unul dintre domeniile care solicită constant mână de lucru în rândul celor cu o calificare înaltă. Ca electrician de întreținere, ai la dispoziție o mulțime de joburi pentru mentenanța instalațiilor din clădirile industriale deschise de marile companii în ultimii ani. Beneficiile acordate de angajator aproape că au devenit o normă, așa că poți avea pretenția ca orice job să îți aducă nu doar salariul, ci și bonuri de masă sau asigurare medicală.
Totuși, ca orice altă meserie care cere îndemânare, și cea de electrician pare mai tentantă dacă te gândești să o practici într-una din țările din Europa de Vest, contra unui salariu sensibil mai bun. De exemplu, salariul unui electrician din Franța sau Belgia începe de la 1.500 de euro, iar al unuia din Spania, de la 1.800 de euro. Dacă ești tentat de un job în străinătate, și vrei un post de electrician în Austria sau în Germania, ai șansa unui salariu inițial de aproximativ 2.000-2.200 de euro, iar majoritatea angajatorilor din UE oferă asigurare de sănătate și decontează cazarea și transportul.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
13 February 2019
Ultima editare: 12 May 2020