RESPONSABIL

Joburi în construcții: ce ar trebui să știi dacă vrei să te angajezi ca inginer, fierar-betonist sau zidar

31 January 2019
Array

Autor:

Domeniul construcțiilor este unul care se dezvoltă în mod constant, motiv pentru care în această zonă apar întotdeauna locuri de muncă.

Oferta este una variată, așa că, dacă vrei să lucrezi în construcții, este important să știi de la bun început ce se caută atât pe plan local, cât și în străinătate, care sunt sarcinile și responsabilitățile celor care muncesc într-un astfel de domeniu, dar și cât poți câștiga.

Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca inginer constructor
Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca fierar-betonist
Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca zidar
Unde poți munci în construcții
Locuri de muncă în țară versus locuri de muncă în străinătate

Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca inginer constructor

Inginerul constructor are unul dintre cele mai importante roluri din domeniu, pentru că el este cel care gestionează activitatea de construcții, urmărește stadiul lucrărilor și supraveghează echipa aflată în subordinea lui.

Cum arată fișa postului pentru un inginer constructor

Ca inginer constructor, vei ocupa o funcție de execuție și vei avea o serie de atribuții și responsabilități de îndeplinit:

  • vei calcula, analiza și proiecta structura clădirii care urmează să fie construită;
  • vei elabora planul de construcție pentru edificiu;
  • vei aloca bugetul necesar pentru proiectul de construcție;
  • vei coordona activitatea de construcții, în sensul că vei supraveghea echipa din subordine, vei gestiona resursele disponibile (materiale, utilaje etc.) și vei urmări evoluția construcției;
  • vei realiza rapoarte de activitate pentru superiorul ierarhic (director sau inginer-șef);
  • vei planifica și monitoriza cu mare atenție execuția lucrărilor de construcție, astfel încât să se respecte planul de construcție, să se țină cont de termenele stabilite pentru diferite stadii ale proiectului și să fie bine gestionate resursele, utilajele și echipamentele folosite;
  • vei verifica dacă sunt respectate normele de protecție a muncii în timpul activităților desfășurate de echipă;
  • vei oferi consultanță tehnică și vei ține legătura cu șeful de echipă în vederea îndeplinirii sarcinilor de lucru;
  • vei dialoga în permanență cu clientul pentru a-l informa cu privire la stadiul construcției;
  • îți vei informa superiorul ierarhic (director sau inginer-șef) despre eventualele nereguli.

Altfel spus, în calitate de inginer constructor vei avea rolul de a te asigura că structura viitorului edificiu este una stabilă, rezistentă, în conformitate cu planul de construcție.

Ce competențe ar trebui să ai ca inginer constructor

Pentru a lucra ca inginer constructor, sunt câteva competențe care te pot ajuta să obții acest post.

Studiile în domeniu sunt prioritare, așa că, dacă ai absolvit un colegiu tehnic de construcții sau o facultate de profil, ai din start un avantaj. Pentru acest post, trebuie să poti coordona proiectul unei construcții, respectând indicațiile clientului, dar și normele de siguranță.

Pe lângă studiile de specialitate, este important să ai o gândire analitică, să fii o persoană foarte bine organizată, dar și să ai capacitatea de a reacționa rapid și de a lua cele mai bune decizii în funcție de circumstanțe.

Pe șantier apar în mod frecvent situații neprevăzute (materiale care se termină mai rapid decât a fost anticipat, fluctuații de personal, dificultăți tehnice), motiv pentru care este foarte important să fii prompt și să propui soluții la problemele apărute.

Mai mult decât atât, punctualitatea este o altă calitate pe care ar trebui să o aibă inginerii constructori. În acest domeniu se lucrează cu termene-limită și contează să fii întotdeauna prezent la timp și, mai ales, să motivezi echipa să-ți urmeze exemplul. De asemenea, un permis auto categoria B ar fi de preferat, mai ales dacă jobul implică deplasarea între mai multe locuri.

Bineînțeles, ca în cazul oricărui job, experiența anterioară poate cântări mult la angajare. Pe măsură ce vei evolua în acest domeniu, vor apărea proiecte mai mari, de o complexitate crescută.

Câți bani poți face ca inginer constructor

Un inginer constructor debutant poate începe în România cu un venit sub salariul minim net, care, în momentul de față, este de aproximativ 2.700 de lei. Suma poate crește în funcție de experiență și de performanță, putând depăși chiar și pragul de 1.000 de euro pe lună.

Salariul se negociază și în funcție de orele lucrate, de sarcinile adiacente primite. De asemenea, la acest venit se pot adăuga și anumite sporuri sau bonusuri extrasalariale, așa cum sunt tichetele de masă.

Dacă ești tentat de ideea unui post de inginer constructor, aruncă o privire pe ofertele de pe OLX.ro aici.

Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca fierar-betonist

Fierar-betonistul are un rol foarte important în construcții, deoarece acesta se ocupă de fasonarea (modelarea) fier-betonului și de fixarea sau punerea în operă a materialelor de construcție. Mai exact, dacă ai o astfel de meserie, pregătești betonul prin metode manuale/mecanizate și manipulezi materialele necesare activității de construcție, mutându-le în spațiul șantierului de lucru.

Cum arată fișa postului pentru un fierar-betonist

Ca fierar-betonist, vei avea de îndeplinit o serie de sarcini de serviciu pe care va trebui să le duci la bun sfârșit cu multă atenție:

  • vei fi responsabil pentru buna păstrare a materialelor pe care le ai în gestiune;
  • vei executa anumite operații de pregătire a materialelor și a amestecurilor folosite la construcție;
  • vei pregăti betonul pentru lucrările de armare și betonare;
  • vei fasona fier-betonul;
  • vei monta armăturile, adică acele bare de fier care întăresc structura construcției;
  • vei manipula și transporta materialele pentru lucrările de armare și betonare;
  • vei asigura întreținerea echipamentelor de lucru;
  • vei respecta normele de siguranță și de protecție a muncii;
  • vei colabora cu ceilalți colegi de șantier (sudori, dulgheri) în vederea îndeplinirii sarcinilor la termen;
  • vei respecta indicațiile șefului de șantier.

Ce competențe ar trebui să ai ca fierar-betonist

Pentru a ocupa un post de fierar-betonist nu ai nevoie de studii superioare sau de alte diplome, însă ți-ar putea fi utile niște cursuri de calificare profesională. Vei înțelege particularitățile meseriei și vei putea descoperi exact la ce să te aștepți de la un astfel de post. În plus, multe dintre aceste programe de formare oferă, la final, și o certificare.

În afară de asta, ca fierar-betonist este necesar să ai o rezistență sporită la efort, o condiție fizică bună și să te asiguri că nu ai rău de înălțime. Cei care practică această meserie muncesc și în condiții dificile, la temperaturi scăzute sau în timpul caniculei, într-un mediu de lucru supus diverselor riscuri de accidentare.

Nu în ultimul rând, un fierar-betonist trebuie să fie capabil să manevreze utilajele, să se adapteze cu ușurință în orice mediu, să aibă viteză de reacție și să poată respecta procedurile pe care le implică o construcție.

Câți bani poți face ca fierar-betonist

Pentru un fierar-betonist care se află la început de drum, venitul lunar poate fi cu doar câteva sute de lei peste salariul minim net pe economie, care, în prezent, este de aproximativ 1.200 de lei.

Însă experiența, calificările și recomandările oferite de foștii angajatori te pot ajuta să obții o sumă mai mare. În timp, salariul unui fierar-betonist poate ajunge până la 3.000-4.000 de lei, în România.

Dacă meseria de fierar-betonist îți face cu ochiul, descoperă toate ofertele care te așteaptă pe OLX.ro aici.

Ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi ca zidar

La rândul lor, zidarii sunt la mare căutare în domeniul construcțiilor, aceștia având rolul de a contribui la ridicarea clădirilor din cărămidă, piatră, BCA (beton celular autoclavizat) sau alte materiale. Practic, aceștia fac lucrările de zidărie și tencuială, pentru ca imobilele și compartimentele lor să capete forma din planul de construcție.

Cum arată fișa postului pentru un zidar

Dacă vrei să lucrezi ca zidar, este bine să știi de la început cum arată fișa activităților pe care le vei avea de îndeplinit:

  • vei pregăti și vei turna mortarul și celelalte materiale de construcție;
  • vei pune mortarul în forme și vei aștepta să se întărească până capătă forma unei cărămizi;
  • vei realiza lucrări de zidărie și tencuială, altfel spus, vei construi pereții și zidurile clădirilor;
  • vei face lucrări de sobe și coșuri;
  • vei lucra la izolația termică a clădirilor;
  • vei repara tencuiala, acolo unde este necesar;
  • vei repara pardoseala din ciment, țigla sau mozaicul;
  • vei contribui la recondiționarea unor clădiri sau a unor elemente de construcție (coloane, motive decorative);
  • vei folosi cu grijă aparatura și instrumentele de lucru folosite;
  • vei urma indicațiile șefului de echipă;
  • vei respecta normele de siguranță și de protecție a muncii.

Ce competențe ar trebui să ai ca zidar

Nu ai nevoie de studii sau certificări speciale pentru a obține un post de zidar, însă un curs de calificare profesională te-ar putea ajuta să înțelegi mai bine ce înseamnă să lucrezi în domeniul construcțiilor. Bineînțeles, un rol important îl are și experiența pe care o dobândești în timp, prin exercițiu repetat, analizând tehnicile folosite de colegii „veterani” în domeniu.

Printre abilitățile care te pot ajuta în meseria de zidar se numără îndemânarea și atenția la detalii, pentru că acestea pot influența calitatea lucrărilor pe care le realizezi. Contează și capacitatea de a te orienta în spațiu și de a face estimări de construcție în raport cu spațiul pe care îl ai la dispoziție. De asemenea, este indicat să ai o condiție fizică bună, pentru că meseria de zidar este destul de solicitantă, iar mediul de lucru nu este tocmai prietenos.

Nu în ultimul rând, punctualitatea și capacitatea de a respecta termenele-limită în ceea ce privește lucrările de zidărie și tencuială sunt alte două calități pe care angajatorii le vor aprecia la tine.

Câți bani poți face ca zidar

Zidarii au marele avantaj de a fi printre cei mai căutați muncitori din domeniul construcțiilor, așa că oferta este destul de variată. Un zidar necalificat, care se află la început de drum, poate câștiga puțin sub salariul mediu net, care, în prezent, este de aproximativ 2.700 de lei.

Însă experiența și eventualele calificări îți pot aduce un venit chiar și de două ori mai mare. Pe lângă salariu, trebuie să ai grijă să semnezi un contract de muncă în baza căruia să îți ceri drepturile, dar și să îți negociezi alte beneficii (mai multe zile de concediu, tichete de masă etc.).

Dacă ești interesat de un post de zidar, urmărește toate ofertele disponibile pe OLX.ro aici.

Unde poți munci în construcții

Indiferent că ești inginer, fierar-betonist, zidar sau că practici orice altă meserie din domeniul construcțiilor, îți poți găsi de muncă în cadrul firmelor de construcții sau la dezvoltatorii particulari.

În primul caz, cel al firmelor de construcții, avantajul este că acestea au în mod constant contracte, așa că vei avea de lucru în permanență și nu vei rămâne descoperit din punct de vedere financiar. Și dezvoltatorii particulari sunt o variantă, însă la ei munca este pe proiect (poate fi vorba de un bloc, un complex de birouri, câteva case etc.), iar contractele sunt pe o perioadă limitată. Programul de lucru este, de regulă, de opt ore pe zi, dar orele suplimentare nu sunt excluse în acest domeniu.

O altă opțiune este să încerci să te promovezi și pe cont propriu pentru a găsi lucrări mai micuțe (în casele oamenilor, de regulă), dar care te pot ajuta să îți rotunjești venituri. Unde te poți promova? Pe rețelele sociale, pe site-urile și grupurile de meseriași, în cutiile poștale (poți lăsa câte un mic fluturaș cu datele tale de contact) ale celor care locuiesc în blocurile și ansamblurile rezidențiale din zonele tale de interes.

În plus, în felul acesta îți vei forma o rețea de clienți care te pot recomanda mai departe și poți căpăta mai multă experiență.

Locuri de muncă în țară versus locuri de muncă în străinătate

Dacă despre salariile din România am vorbit deja, trebuie să îți povestim un pic și despre cele obținute de cei care lucrează în construcții în străinătate. Acolo, salariile sunt și de trei sau patru ori mai mari decât cele de la noi, ajungând la câteva mii de euro chiar și în cazul unui zidar.

Pe lângă venitul pe care ți-l oferă în mână, în unele cazuri, angajatorii din alte țări îți pot asigura și cazarea, masa și transportul până la șantierul de lucru.

Acestea fiind spuse, dacă îți dorești un job în construcții, este timpul să începi căutarea. Ofertele sunt foarte variate, așa că trebuie să le studiezi cu mare atenție și să o alegi pe cea care ți se pare cea mai bună pentru tine.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
31 January 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 5 =

Alte articole