RESPONSABIL

Joburile sezoniere: avantaje, dezavantaje și detalii mai puțin știute

21 November 2019
Array

Autor:

Sărbătorile și vacanțele de iarnă nu sunt doar un prilej pentru noi cheltuieli, ci și o șansă de a câștiga bani, mai ales în perioada Crăciunului și a Revelionului, când multe companii caută personal pentru evenimentele pe care le organizează. Tinerii și studenții sunt cei care încep să fie tot mai deschiși către astfel de joburi cu termen limitat, tocmai pentru că le pot practica pe perioada vacanțelor sau în paralel cu studiile. 

De exemplu, în România, în vara anului 2019, în domeniul turismului, s-au semnat cu 21% mai multe contracte pe o perioadă limitată decât în vara precedentă. Dacă te gândești să aplici pentru un post cu termen de lucru determinat, noi îți oferim principalele informații despre acest subiect. 

În ce domenii poți găsi joburi sezoniere 

Joburile sezoniere sunt întâlnite mai ales în domeniul turismului, unde există posturi disponibile pe perioada verii în hotelurile, restaurantele și unitățile de cazare din zona litoralului atât în țară, cât și în străinătate, dar și pe perioada iernii, când activitatea se mută pe pârtiile de schi, în zona de munte sau în stațiunile turistice, unde oamenii vin să își petreacă vacanța și sărbătorile de iarnă. Există, însă, și alte industrii care oferă joburi pe o perioadă de 5-6 luni. Domeniul construcțiilor, agriculturii, medicinei sunt câteva dintre zonele în care poți găsi cele mai multe posturi. 

Dacă îți sună bine un job sezonier, vezi toate ofertele noi și actualizate de pe OLX, aici.

Ce joburi poți găsi pe perioada iernii 

Dacă în perioada mai-septembrie vorbim despre posturi de genul: ospătar, bucătar, cameristă, recepționer, animator în diferite orașe, tabere pentru copii, festivaluri sau parcuri de distracții, în perioada sezonului rece, cele mai întâlnite sunt joburile din departamentul de customer service, din cadrul evenimentelor și Târgurilor de Crăciun, dar și companiile au nevoie de personal pentru livrarea coletelor în pragul sărbătorilor. 

Citește și: Venituri extra pe perioada iernii – care sunt cele mai cautate joburi si cum iti gasesti de lucru

Care sunt avantajele și dezavantajele unui job sezonier

Atunci când ne gândim la joburile sezoniere, trebuie puse în balanță atât avantajele, cât și dezavantajele. Ambele contribuie la decizia unei persoane de a accepta un loc de muncă pe perioadă limitată și sunt importante în egală măsură. Iată, în rândurile următoare, mai multe detalii despre ce înseamnă să ai un astfel de job. 

Înveți rapid activitățile dintr-un anumit domeniu 

Joburile sezoniere îți oferă posibilitatea de a descoperi că ai capacitatea să înveți lucruri noi, să pui în practică activități noi într-un timp foarte scurt. Fiind vorba doar de câteva luni de muncă, tendința este să acumulezi informațiile foarte rapid.    

Dezavantajul: Există riscul ca ceea ce faci să nu îți placă (mediul de lucru, colegii) sau pur și simplu să nu te adaptezi volumului mare de informații pe care îl ai de parcurs încă de la început.  

Poți câștiga bani mulți într-o perioadă scurtă 

Dacă vorbim de joburile în străinătate, cum sunt posturile oferite ca ospătar pe un vas de croazieră sau bucătar în stațiunile turistice de lângă pârtiile de schi din Austria, salariile primite sunt mai consistente decât dacă ai alege un job în țară. Însă există și „reversul” medaliei. 

Dezavantajul: În primul rând, trebuie să cunoști foarte bine limba străină vorbită în țara, compania sau regiunea în care vei lucra, în al doilea rând, există o serie întreagă de lucruri noi cărora trebuie să le faci față. Mediu de lucru este diferit față de cel cu care ești învățat în România, așa că și provocările vor fi altele. 

Schimbi peisajul 

Visezi de ceva vreme să petreci o vară întreagă într-un oraș de la malul mării sau chiar al oceanului, să călătorești 5-6 luni fără oprire? Un post de ghid turistic în orașele din Europa,  ospătar pe un vas de croazieră sau barist într-un restaurant situat pe una dintre plajele exotice din Grecia, Spania sau de ce nu, Filipine sau Thailanda sunt cu siguranță opțiunile care ți s-ar potrivi. 

Dezavantajul: ai nevoie de o doză oarecare de curaj pentru a te arunca în astfel de „aventuri”. În plus, lucrurile devin mai dificile atunci când ai familie și copii care depind de prezența ta. 

Ai parte de o altfel de experiență

Joburile sezoniere sunt diferite de cele desfășurate pe o perioadă nedeterminată dintr-un singur punct de vedere: ocupi un post pentru puțin timp, iar asta înseamnă că vei primi toată pregătirea și asistența de care ai nevoie. 

Dezavantajul: vechimea scurtă pe cartea de muncă este unul dintre principalele puncte slabe ale joburilor sezoniere. Fiind vorba de o perioadă limitată, trebuie să te gândești din timp ce alegi să faci după încheierea contractului și către ce loc de muncă te orientezi.  

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
21 November 2019


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

    Scrie un comentariu

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    99 − = 94

    Alte articole