INFORMAT

Lider formal vs lider informal: ce este un lider informal și cum devii unul

13 ianuarie 2021

Autor: and

Un lider este acel om pe care ceilalți simt dorința de a-l urma, indiferent că este vorba despre o echipă care practică un sport, o activitate profesională, la serviciu, sau colectivul de la școală. Liderul este persoana pe care ceilalți o ascultă și care poate coordona grupul pentru atingerea unui obiectiv. Acesta are capacitatea de a prelua conducerea, fiind susținut de ceilalți din propria lor inițiativă și are abilitatea de a atinge un scop comun. Liderii pot fi clasificați în două mari tipologii: lideri formali și lideri informali.

Lider formal vs lider informal

A conduce este o artă cu două mari categorii de lideri: unii sunt cei numiți formali, ceilalți, informali. În esență, niciuna dintre aceste tipologii nu trebuie privită ca fiind varianta ideală. Cei mai buni lideri pot să fie, în egală măsură, formali sau informali, iar o structură de conducere poate să fie formată din ambele tipologii. Fiecare tip de lider poate conduce un grup, poate coopera, dar se consideră că varianta unui lider informal este mai eficientă și capabilă să aducă mai multe beneficii grupului. 

Liderii formali sunt cei desemnați oficial, numiți. Calitatea de conducător le este recunoscută de membrii colectivului din care fac parte.  Exemple de acest tip de conducere sunt CEO-ul unei companii, un profesor la o școală, căpitanul unei echipe sportive și șeful unui departament. Sarcina acestora este de a organiza resursele disponibile (materiale și umane), de a rezolva logistica și de a motiva membrii echipei să își îndeplinească sarcinile în funcție de abilitatile, funcțiile și rolul lor.

Liderul informal este cel ales de colectiv în mod natural, ca parte a dinamicii grupului. Spre deosebire de liderul formal, acesta nu are autoritatea oficială de a conduce grupul. În ciuda acestui fapt, grupul îl urmează. De exemplu, un lider informal dintr-o clasă este elevul care dă tonul atmosferei din casă, chiar dacă profesorul este liderul oficial al clasei. Liderul informal direcționează grupul pentru a îndeplini o serie de obiective. 

În arta leadership-ului, liderii informali sunt considerați cei mai buni, pentru că au capacitatea de a mobiliza și de a imprima o strategie. Sunt mai ușor acceptați decât liderii formali, sunt carismatici și au abilitatea de a se face ascultați. Liderii informali plac, au ușurință în comunicare, au idei utile și ușor acceptate de colaboratori. 

Citește și: Discriminarea la locul de munca. Ce este si cum poate fi combatuta

ce este un lider informal

Diferențe și asemănări

Înțelegerea rolului celor două tipologii de lideri vine din diferențele și asemănările dintre ei. Liderii formali sunt cei care ajung în poziții superioare de conducere, prin numire. Cu toate acestea, nu trebuie omis faptul că liderii formali iau decizii, cu scopul îndepliniri obiectivelor companiei, organizației sau echipei, în timp ce liderii informali nu pot face acest lucru, deoarece nu sunt investiți cu autoritatea necesară. De asemenea, faptul de a fi într-o poziție de autoritate nu înseamnă automat că ai câștigat statutul de lider.

Un grup are mereu un lider informal și unul formal, față de care grupul manifestă atașament și loialitate diferite. De regulă, membrii grupului sunt mai fideli liderului informal, mai ales pentru că este unul dintre ei. 

Liderii formali au putere asupra grupului și anumite drepturi și privilegii care, uneori, lipsesc liderilor informali. Au autoritatea de a disciplina, sancționa sau recompensa. Liderul informal se bazează pe o comunicare deschisă, o viziune comună, îndrumare și carismă și are abilitatea de a conduce mai ales prin puterea exemplului, comportament și personalitate.

Diferența dintre un lider formal și unul informal stă doar în autoritatea oficială conferită primului. Uneori, cei doi pot fi în conflict, fapt ce aduce mari dezavantaje în ceea ce privește performanțele grupului. De aceea, este foarte important ca liderul formal să găsească mijloacele pentru a colabora și comunica eficient cu liderul informal. Un lider formal abil va colabora și va lucra cu liderul informal. Parteneriatul dintre cei doi este baza unei conduceri solide și eficiente. 

Citește și: Relatia cu superiorul: cum o gestionezi in caz de conflict si cum te afecteaza

cum devii lider informal

Cum devii un lider informal

Un lider informal este cel care merită ascultat și urmat, ca urmare a experienței și reputației pe care le-a dobândit. Conducerea informala se referă la credibilitate și autoritate, înainte de orice, și influențează deciziile altora, deși nu presupune o poziție reală. 

Liderii formali sunt capabili să exercite atât puterea informală, cât și pe cea formală, dar liderii informali nu se pot baza pe autoritate pentru a conduce. 

Primul pas pentru a deveni lider informal este acela de a fi credibil. Asta înseamnă corectitudine, abordare autentică a problemelor, bazată pe soluții, urmărind un rezultat. Liderii informali descoperă probleme și le rezolvă. Sunt creativi, morali și își asumă erorile atunci când (inevitabil) apar. Liderul informal nu spune niciodată „știu tot” și este mereu dispus să se perfecționeze, să învețe. Despre el se poate spune că este acela care gândește outside the box. 

Dacă vrei să fii un lider informal în grupul tău, trebuie să construiești relații de încredere, care au un scop comun. În plus:

 • învață încontinuu; 
 • construiește-ți relații profesionale; 
 • relaționează cu liderii formali; 
 • stabilește-ți obiective pe termen scurt, mediu și lung; 
 • lucrează în echipă;
 • anticipează;
 • fii inovator; 
 • învață-i pe alții; 
 • rezolvă problemele și ia decizii; 
 • asumă-ți responsabilități.

Citește și: Cum completezi in CV aptitudinile si competentele profesionale

capacitatile unui lider

Dezvoltarea liderului informal

Oamenii care au o carieră personală sunt, în același timp, lideri informali. Dezvoltarea se face pas cu pas și începe cu stabilirea unui plan solid, care urmărește acumularea de experiență și instruirea continuă. Un lider informal are mentori care-i pot oferi sfaturi și abordări practice în momentele dificile sau atunci când lucrurile nu evoluează în sensul dorit. În plus, acceptă opinii diferite de cele proprii, de regulă, din partea unor alți lideri formali și informali, care se bucură de credibilitate, autoritate și multă experiență. 

Automotivația și inițiativa sunt alte trăsături specifice liderului informal, dar și capacitatea de a face singur ceva important. Un lider de acest tip este mereu dispus să ofere asistență, sfaturi și ajutor, dar nu-și arogă meritele rezultatelor obținute de cei pe care i-a susținut. 

Una dintre trăsăturile pe care un lider informal le dezvoltă este aceea de a conecta oamenii din grupul său, pentru a încuraja comunicarea, schimbul de idei, munca în echipă și colaborarea în interesul unui scop comun. 

Un alt demers util este acela de a face din succesele personale o reușită a echipei. Liderul informal acordă credit și este empatic. Un lider autentic câștigă încredere și influență în rândul coechipierilor nu promovându-se pe sine, ci ajutând atunci când lucrurile merg prost și își depășește mereu zona de confort, fiind foarte atent la feedback-ul primit. 

Una dintre cele mai importante dovezi ale capacității de lider autentic este aceea a asumării riscului pentru o cauză. În paralel, are talentul de a evita tipul de comportament care ar putea fi perceput ca fiind orientat exclusiv în interesul propriu. 

Liderul informal știe că încrederea și influența sunt pașii care duc, în timp util, la poziția de lider formal. Totodată, un lider informal care este mereu pus la punct cu toate informațiile necesare domeniului său de activitate și care reușește să-și dezvolte aptitudini de organizare poate deveni liderul formal ideal.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

 Sursa foto: unsplash.com


Autor: and
13 ianuarie 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Angajam mecanici si vulcanizatori

  Firma de transport, cu experienta in domeniu de peste 19 ani si o flota de peste 400 de camioane,cu un service nou si modern, angajeaza mecanici auto si vulcanizatori

  Cerinte mecanici:

  ..

  Arad Azi 06:06 Perioada nedeterminata

 • Angajez doamna pentru ingrijire persoana 400 lei net/24 ore

  Angajez doamna varsta maxima 55 ani, pentru ingrijire persoana in Pipera-Bucuresti. Program 5 zile intern / 10 zile liber sau discutabil, salariu 4000 lei net (400 lei/zi), contract munca, transpor..

  Bucuresti - Ilfov Azi 09:06 Full time

 • Angajam Bucatar MIC DEJUN

  Candidatul ideal:

  • abilitati excelente de comunicare;
  • atitudine pozitiva, spirit de echipa;
  • spirit de observatie, atentie la detalii, flexibilit..

   Sibiu Azi 06:06 Perioada nedeterminata

  • Camerista Sudul Litoralului

   Lant Hotelier cautam camerista cu experienta pentru sudul litoralului.

   Oferim cazare, mese , transport si salariu 3000 RON.

   Hotelurile au un numar mic de camere.

   Constanta Azi 17:06 Perioada nedeterminata

  • Angajez barbat la curatenie - zona Pipera, Voluntari

   Angajez barbat la curatenie in ansamblu residential in zona Pipera, Voluntari, contract de munca pentru 8 ore/zi de luni pana vineri . Rog seriozitate.

   Bucuresti - Ilfov Azi 17:06 Perioada nedeterminata

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

− 1 = 9

Alte articole