Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Piața de food delivery a explodat în ultimii ani, iar companiile care au intrat pe această piață sunt mereu în căutare de curieri. Există mulți factori care încurajează acest fenomen, de la programul încărcat al angajaților din domeniul corporate, ce duce la lipsa timpului necesar pentru a găti, până la ușurința conferită de aplicațiile pentru smartphone, prin care poți comanda oricând și oriunde. Mai importantă decât toate acestea este, însă, pofta tuturor clienților pentru gusturi cât mai diverse, încurajată și de oferta din ce în ce mai bogată a restaurantelor. Adevărații beneficiari ai creșterii acestui segment economic sunt cei dispuși să lucreze în calitate de livratori (un cuvânt care încă așteaptă să intre în DEX) pentru că au la dispoziție mai multe opțiuni ca oricând și pot conta pe un câștig satisfăcător.
Dacă îți sună bine un job de livrator, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.
Care sunt calitățile necesare și responsabilitățile unui curier
Poți privi curieratul din două perspective. Fie te pregătești să termini liceul sau facultatea, iar apropierea verii îți dă ocazia de a face primii tăi bani pe o perioadă scurtă de timp, fie nu te împaci cu o meserie sedentară, cu birou înghesuit și cu ore întregi petrecute cu mouse-ul în mână. La prima vedere, simpla transportare a unui pachet cu mâncare, de la restaurant la client, nu poate fi extraordinar de grea, mai ales dacă ești deja biciclist sau dacă mânuiești bine scuterul, respectiv motocicleta. În practică, va fi nevoie să dovedești ceva mai multe calități decât simpla rapiditate în livrarea comenzii. Printre acestea se numără:
- cunoașterea numelor de străzi și a orașului;
- punctualitate în livrarea comenzilor;
- dexteritate în manevrarea vehiculelor;
- rezistență la efort fizic prelungit;
- bune abilități de comunicare.
Odată ce poți garanta pentru cele de mai sus, trebuie să știi că meseria de livrator se învață pas cu pas, dar într-un ritm foarte accelerat. Natura comenzilor diferă mult de la una la alta, în funcție de zona în care vei fi solicitat, de imobilul în care locuiește clientul și de eventualele probleme ce pot apărea pe drum. Nu de puține ori, vei avea de-a face cu persoane dificile sau te vei confrunta cu defecțiuni tehnice care te vor întârzia din drumul tău. În fiecare dintre situații va trebui să-ți păstrezi calmul și să te asiguri că faci totul pentru ca fiecare comandă să fie finalizată în condiții ireproșabile. În calitate de curier care livrează mâncare, vei avea de îndeplinit sarcini precum:
- cunoașterea și folosirea aplicațiilor online prin care vin comenzile, precum și a celor de navigație;
- preluarea pachetelor de mâncare în timp util și livrarea lor cu rapiditate;
- menținerea integrității conținutului pachetelor transportate;
- asigurarea securității mijlocului de transport pe parcursul livrării;
- încasarea banilor sau eliberarea de chitanțe și facturi, în anumite cazuri;
- respectarea regulilor de circulație și a conduitei preventive în trafic.
Ce documente sunt necesare pentru a livra pe două roți
În cazul în care ai deja un mijloc de transport, cum ar fi o bicicletă, un motoscuter sau o motocicletă, misiunea ta va fi mai ușoară chiar de la început. Vei avea de rezolvat doar aspectele administrative ce țin de activitatea profesională de curierat, iar companiile care angajează în această perioadă îți vor solicita următoarele acte:
- buletinul de identitate;
- certificatul de cazier judiciar;
- adeverință obținută de la medicul de familie;
- copie după ultimul act de studii obținut;
- copie după permisul de conducere, în cazul în care deții sau vrei să utilizezi un vehicul motorizat.
Dacă dorința de a practica livrarea de mâncare te motivează să cumperi un vehicul mai capabil decât o simplă bicicletă, va trebui să ai la dispoziție anumite resurse financiare dinainte de a încasa primii bani. De asemenea, vei avea nevoie să îți rezervi resurse suplimentare de timp, pentru a înregistra în circulație scuterul sau motocicleta.
Un astfel de vehicul motorizat poate fi achiziționat second-hand pentru sume care încep de la 1.500 de euro, în cazul unui scuter sau al unei motociclete cu o vechime nu mai mare de cinci ani. La această sumă se vor adăuga și câteva sute de lei pe care le vei cheltui cu înscrierea, asigurarea și inspecția tehnică obligatorie a vehiculului, în funcție de caracteristicile tehnice.
Citește și Inchirierea fortei de munca – ce este, prevederi legale, cum functioneaza in vremuri de criza
Câți bani poți câștiga lunar
În funcție de contractul pe care ți-l negociezi, de experiența acumulată și de disponibilitatea angajatorului, în calitate de livrator vei putea câștiga o sumă lunară cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Unele dintre companiile mari din food delivery te vor plăti pe oră, îți vor răsplăti performanța cu bonusuri financiare și îți vor pune la dispoziție asigurare de sănătate privată. Mai mult, ai șansa de a primi un bonus și în situația în care un livrator recomandat de tine îndeplinește cu succes un anumit număr de comenzi livrate. Zilele și orele de lucru sunt flexibile, iar configurarea programului după care vrei să funcționezi se face direct din aplicațiile puse la dispoziție de angajator.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria de curier, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și oferte de job pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Credit foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
22 May 2020
Ultima editare: 15 September 2020