COMPETENT

Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități – subcategorie nouă și gratuită pe OLX

23 October 2020
Array

Autor:

Atunci când li se acordă șansa și susținerea necesară, persoanele cu dizabilități pot munci nu doar cu o productivitate ridicată, ci și cu o rată bună de retenție, un nivel de absenteism scăzut și cu o satisfacție crescută la locul de muncă. La OLX, ne dorim să încurajăm recrutarea persoanelor cu dizabilități prin crearea unei subcategorii noi în categoria Locuri de muncă, cu postare gratuită pentru angajatori.

Pentru că recrutarea persoanelor cu dizabilități vine cu beneficii pentru angajat, colegi, companie și întreaga societate, iată cum ne-am propus să susținem integrarea acestora pe piața forței de muncă:

  1. Crearea unei subcategorii dedicate în categoria Locuri de muncă: https://www.olx.ro/locuri-de-munca/joburi-pentru-persoane-dizabilitati
  2. Publicarea anunțurilor de recrutare este gratuită și se face conform pașilor de postare: adaugare anunț, selectare categorie, adăugare detalii despre ofertă
  3. Dezvoltarea unei serii de resurse pentru mai buna informare a publicului despre acest subiect

Știai că:

  • Firmele care angajează și persoane cu dizabilități primesc deduceri la calculul profitului, decontarea cheltuielilor pentru pregătirea și încadrarea în muncă a acestei categorii, precum și o subvenție financiară?
  • Persoanele cu dizabilități care vor să se angajeze sau sunt încadrate într-un loc de muncă beneficiază, printre altele, de cursuri de formare profesională, consiliere în perioada preangajării sau pe parcursul angajării din partea unui consilier specializat în medierea muncii, precum și perioade de probă și de preaviz plătite.
  • Legea prevede că persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata impozitului pe veniturile realizate din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală și salarii.
    Susține și tu recrutarea persoanelor cu dizabilități și contribuie la o lume mai deschisă, mai empatică, cu oportunități pentru toți angajații români!

Dacă ești angajator, recrutează gratuit pe OLX. Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, intră în secțiunea specială de pe OLX. Hai să schimbăm statisticile!

Situația persoanelor cu dizabilități în România

În 2020, numărul total de persoane cu dizabilităţi din România depășește 852.500 de persoane, potrivit datelor Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), iar aproxzimativ 50% dintre aceștia au vârsta potrivită pentru a munci.

Dacă raportăm la populația totală a României, rezultă că aproximativ 4% dintre români au dizabilități. Din totalul persoanelor cu dizabilități, 97,95 % (circa 835.000 persoane) se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent (neinstituţionalizate) şi 2,05% (17.500 persoane) se află în instituţiile publice rezidenţiale de asistenţă socială.

17% dintre românii cu dizabilități (cu vârstă potrivită pentru a munci) au un job

Statisticile disponibile arată că doar 43.000 de persoane cu dizabilități au un loc de muncă în România, potrivit datelor ANDPDCA. Ținând cont că din numărul total de persoane cu handicap înregistrate oficial la acea data, adică 826.200 de români, aproape jumătate aveau vârstă de muncă (417.000), iar dintre acestea din urmă 167.000 de persoane erau înregistrate cu handicap de grad I și II (fiind, astfel, în imposibilitate de a munci), rezultă că doar 17% dintre acestea erau intrate în piața muncii. Cei mai mulți dintre românii cu dizabilități care reușesc să intre în piața muncii lucrează în sistemul privat, cu normă întreagă.

În anii trecuți, în intervalul 2014-2017, dată până la care sunt disponibile datele oficiale ale ANDPDCA, cifra persoanelor cu handicap care aveau un loc de muncă înregistra ușoare creșteri, de la an la an. Astfel, dacă în 2014, numărul persoanelor cu handicap era de circa 30.300, în 2015 avea să urce la 31.700 de persoane, apoi în 2016 la 32.350 de persoane, iar în 2017 un număr de 35.600 de persoane cu handicap integrate în piața muncii.

La nivelul României, de asemenea, există mai multe studii și cercetări referitoare la impedimentele sau barierele pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități în procesul de căutare, angajare și păstrare a unui loc de muncă. Cele mai des invocate sunt: accesibilitatea redusă până la și de la locul de muncă, lipsa unei acomodări la locul de muncă, tehnologii de acces învechite și reduse ca număr, precum și atitudinile bazate pe prejudecăți.

Însă, peste toate acestea, studiile arată că educația este cel mai mare predictor al ocupării. Sistemul educațional poate crea dezavantaje majore pentru persoanele cu dizabilități, prin neșcolarizare sau acceptarea părăsirii timpurii a școlii, dar și prin lipsa accesului la instruire tehnică, reabilitare vocațională și corelarea cu structura pieței. De altfel, dreptul la educație al persoanelor cu dizabilități este reglementat prin lege și există alternative educaționale destinate acestora. Însă numărul redus de servicii educaționale și distribuția lor geografică limitează accesul la educație al copiilor cu dizabilități.

Din statisticile oficiale ale ANDPDCA rezultă că în România, cele mai mari șanse de a-și găsi un loc de muncă le au persoanele cu un handicap somatic, urmate de cele cu handicap fizic și, mai apoi, auditiv. La polul opus, cel mai greu intră în piața muncii persoanele cu surdocecitate și cele cu boli rare.

Cum ar putea fi amplificată angajarea în rândul persoanelor cu dizabilități

În primul rând, este nevoie de mai multă comunicare și colaborare între mediul de stat și cel privat. Apoi, este nevoie de educare și mai multă informare: pe de o parte impulsionarea companiilor private în ceea ce privește angajarea, integrarea și retenția persoanelor cu dizabilități, iar pe de altă parte susținerea și formarea persoanelor cu dizabilități, pentru a le asigura accesul pe piața muncii.

Convenția ONU privind dreptul persoanelor cu dizabilități, ratificată în România prin Legea 221/2010, abordează ocuparea ca pe unul dintre drepturile și libertățile omului. Astfel, toate țările membre ONU, inclusiv România, trebuie să ia măsuri care să permită exercitarea acestui drept, să asigure condiții favorabile de muncă, oportunități pe piața muncii, acces la servicii de ocupare, suport pentru angajare și protecție împotriva oricăror forme de discriminare.

Cel mai important, Codul Muncii din România interzice la stabilirea şi la acordarea salariului orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală.

Ce beneficii au angajatorii care recrutează persoane cu dizabilități

Potrivit legislației în vigoare în România, prin Legea 448/2006, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Cei care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute, sunt obligați să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de baza minim brut pe țară garantat în plata înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

În plus, angajatorii din România care aleg să își completeze echipele angajând persoane cu dizabilități au nenumărate beneficii, printre care deduceri la calculul profitului, decontarea cheltuielilor pentru pregătirea și încadrarea în muncă a acestei categorii, precum și o subvenție financiară acordată de statul român.

Important de menționat este și faptul că persoanele cu dizabilități pot reprezenta o sursă importantă de forță de muncă pentru angajatorii din domeniile cu deficit de angajați, cum ar fi IT&C, retail, BPO și nu numai. Aceste domenii au fost afectate de efectele pandemiei de coronavirus, însă rămân printre sectoare care sunt în căutare de forță de muncă și care pot oferi cadrul necesar în care o persoană cu dizabilități să își poată desfășura activitatea.

Recrutare gratuită pe OLX, pentru integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii

Primul pas pe care platforma de recrutare OLX îl face în susținerea integrării pe piața forței de muncă a persoanelor cu dizabilități este crearea unei categorii speciale destinate angajării acestora și agregarea cât mai multor oferte de muncă pentru această categorie, de la un număr cât mai mare de angajatori din toată țara.

Pentru a încuraja recrutarea, postarea va fi gratuită în această categorie, iar platforma OLX va dezvolta o serie de resurse menite să informeze publicul cu privire la acest subiect.

Din experiența anterioară pe piața de recrutare, specialiștii OLX arată că majoritatea angajatorilor mari, mai ales din zona de retail și BPO, sunt interesați de angajarea persoanelor cu dizabilități, însă în randul angajatorilor mici și mijlocii interesul este foarte scăzut.

OLX România lansează pe această cale un apel către toți angajatorii, din diverse companii și structuri, de a participa activ la creșterea ratei de angajare în rândul persoanelor cu dizabilități și de a facilita accesul la un cadru de muncă echilibrat. Platforma OLX vine în întâmpinarea acestui apel cu o secțiune aparte în cadrul căreia postarea de oferte active din toate domeniile, pentru persoanele cu dizabilități, este gratuită, în încercarea de a atrage un număr cât mai mare de angajatori din toată țara.

Recrutează gratuit pe OLX!

Array

Autor:
23 October 2020

Ultima editare: 27 October 2020


Cele mai noi anunțuri pentru dizabilitati de pe OLX

  • Cautam colegi cu dizAbilitate in Craiova

    Știai că în Lumea Carrefour oricine își poate găsi un rol? La noi, e despre oameni, așa că fiecare persoană, indiferent de naționalitate, etnie, vârstă, sex sau abilitate,..

    Dolj 17 Oct 06:10

  • Îngrijire persoană cu dizabilități

    Căutăm însoțitoare pentru persoană cu dizabilități, program zilnic (Luni - Vineri) 08:00-17:00, relații la telefon 07*********26.

    Constanta 15 Oct 15:10 Full time

  • Căutăm noi colegi cu dizABILITĂȚI

    Știai că în Lumea Carrefour oricine își poate găsi un rol?

    La noi, e despre oameni, așa că fiecare persoană, indiferent de naționalitate, etnie, vârstă, sex sau abilitate,..

    Timis 17 Oct 07:10

  • Angajam operator calculator

    Descrierea jobului

    Responsabilitati

    • Preluarea și procesarea comenzilor primite online și în magazinul fizic;

    • Verificarea stocurilor și gestionarea com..

    Cluj 27 Sep 12:09 Full time

  • Căutăm noi colegi cu dizabilitati

    Știai că în Lumea Carrefour oricine își poate găsi un rol? La noi, e despre oameni, așa că fiecare persoană, indiferent de naționalitate, etnie, vârstă, sex sau abilitate, poate contrib..

    Bucuresti - Ilfov 17 Oct 13:10

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

96 − 92 =

Alte articole