Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Managerul de restaurant joacă un rol important la locul de muncă, iar responsabilitățile de zi cu zi pornesc de la interacțiunea cu clienții, verificarea calității preparatelor și ajung până la tot ce trebuie făcut pentru ca afacerea să meargă „ca pe roate”. Cu alte cuvinte, ca manager ești responsabil de tot ceea ce ține de buna funcționare a unui restaurant.
Află în cele ce urmează cum poți să devii manager de restaurant, care sunt responsabilitățile zilnice, ce abilități nu trebuie să îți lipsească, dar și câți bani poți câștiga.
Cum devii manager de restaurant
Care sunt responsabilitățile unui manager de restaurant
Ce abilități trebuie să aibă un bun manager de restaurant
Ce salariu poți câștiga ca manager de restaurant
Cum devii manager de restaurant
Cerințele pentru un post de manager de restaurant pot varia de la un caz la altul. Sunt situații în care managerii de restaurant sunt instruiți direct la locul de muncă sau sunt avansați din alt post, precum bucatar sau ospătar, fără să fie necesară o experiență anterioară pentru același job.
Totuși, pentru a avea mai multe șanse de a deveni manager de restaurant, este necesar să ai cel puțin diplomă de bacalaureat. Bineînțeles, ai un avantaj față de alți candidați dacă ai urmat o facultate de management sau un curs de manager de restaurant. Acestea îți oferă posibilitatea de a prinde experiență și de a avea mai multe șanse de a obține un astfel de job.
În ceea ce privește cursurile de manager de restaurant, trebuie să știi că marile lanțuri de restaurante oferă, de multe ori, posibilitatea de a urma un curs și, eventual, de a te angaja.
În cadrul cursurilor de formare, vei învăța tot ce trebuie să știi despre customer service, marketing, igiena serviciilor alimentare, resurse umane și financiar, astfel încât să te pregătești cât mai bine pentru acest job. Cunoașterea uneia sau chiar a mai multor limbi străine reprezintă un alt avantaj, având în vedere că vei interacționa cu persoane străine și trebuie să știi cum să comunici cu fiecare în parte.
Citește și Normele de protectie a muncii – de ce sunt importante, obligatiile angajatorului si ale salariatilor
Care sunt responsabilitățile unui manager de restaurant
Responsabilitățile zilnice ale unui manager de restaurant pot să difere în funcție de locația unde lucrează. Totuși, există câteva aspecte comune ale unui astfel de job. Iată ce trebuie să facă un manager de restaurant la locul de muncă:
- Gestionezi și supraveghezi toate activitățile din restaurant;
- Te asiguri că toți clienții sunt serviți corespunzător și într-un mod politicos;
- Te asiguri că toți clienții sunt mulțumiți de mâncare și de serviciile din restaurant;
- Planifici și pui la punct programe de loialitate pentru clienți;
- Planifici meniul împreună cu bucătarul șef;
- Monitorizezi personalul din restaurant și planifici programul de muncă pentru ospătari, bucătari, barmani etc.;
- Întâmpini clienții și te asiguri că se vor bucura de o experiență plăcută în restaurant;
- Planifici strategiile de marketing;
- Participi la evenimente locale din domeniu HoReCa;
- Răspunzi eficient și rapid la întrebările clienților și la reclamațiile primite;
- Angajezi personal pentru alte joburi disponibile în restaurant;
- Instruiești și evaluezi performanța personalului;
- Planifici inventarul, estimezi costuri, bugete și necesarul de marfă;
- Gestionezi aprovizionarea cu produsele necesare;
- Ești responsabil de organizarea de evenimente interne și închirierea restaurantului pentru diferite evenimente externe;
- Menții relații bune între colegi;
- Implementezi strategii pentru a crește productivitatea și vânzările din restaurant;
- Coordonezi și motivezi personalul;
- Întocmești și comunici raportările interne;
- Te asiguri că sunt respectate normele din Regulamentul Intern;
- Te asiguri că mâncarea este pregătită respectând normele de calitate și de igienă.
Cu alte cuvinte, managerul de restaurant poate fi considerat omul de legătură între angajați și clienți. Acesta trebuie să se asigure că angajații livrează servicii de calitate, clienții sunt mulțumiți, dar și că afacerea merge așa cum trebuie.
Dacă îți sună bine un job de manager de restaurant, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.
Ce abilități trebuie să aibă un bun manager de restaurant
Pentru a avea succes ca manager de restaurant, e necesar să ai o serie de abilități. Acestea fac diferența între clienți mulțumiți și cei care nu mai vor să pună piciorul în restaurant, dar sunt necesare și pentru a avea o echipă proactivă, care să conlucreze pentru a oferi clienților o experiență de neuitat.
Iată, așadar, ce abilități are un bun manager de restaurant:
- Să fii un bun lider, deoarece vei conduce o întreagă echipă de ospătari, barmani și bucătari și va trebui să știi să asculți și să rezolvi într-un mod eficient situațiile neprevăzute care pot să apară, astfel încât întreaga echipă să fie fericită și mulțumită la locul de muncă;
- Să comunici clar, deoarece mediul de lucru dintr-un restaurant poate fi destul de stresant și toată lumea se mișcă rapid, iar orice eroare de comunicare poate costa bani și clienți nemulțumiți;
- Rezistență la stres, din motivele menționate anterior, dar și pentru că vei fi responsabil de numeroase operațiuni, de la gestionarea bugetelor și până la angajarea sau concedierea personalului;
- Capacitate de rezolvare a problemelor și viteză de reacție, mai ales că s-ar putea să te lovești de situații care necesită soluții rapide, precum alimente insuficiente, schimburi de tură sau chiar urgențe medicale;
- Atitudine pozitivă, deoarece ajută la crearea unui mediu de lucru plăcut, cu angajați care se implică în mod activ pentru buna funcționare a restaurantului;
- Atenție sporită la detalii, de la planificarea bugetelor și a meniului, până la modul în care sunt aranjate mesele;
- Flexibilitate și capacitate de adaptare la situații neprevăzute, de la rezolvarea conflictelor și până la evidența personalului și a inventarului; un manager de restaurant trebuie să aibă capacitatea de a face mai multe activități în același timp.
Managerii de restaurant reprezintă o parte din succesul unei astfel de afaceri. Vei ajuta cu activitățile de zi cu zi și vei avea grijă atât de modul în care arată restaurantul, cum sunt aranjate mesele și cât de mulțumiți sunt clienții, cât și de ceea ce se întâmplă în spatele ușilor de la bucătărie. Iar pentru a fi un bun manager de restaurant, trebuie să fii organizat, să comunici eficient și să știi cum să gestionezi rapid problemele care pot să apară.
Ce salariu poți câștiga ca manager de restaurant
Salariul unui manager diferă atât în funcție de nivelul de experiență, cât și de locația și dimensiunea restaurantului. În mod evident, salariile sunt mai mari în cazul celor care lucrează în cadrul unui lanț internațional de restaurante, în comparație cu cele locale. De asemenea, dacă lucrezi la un restaurant dintr-un oraș mare, poți câștiga mai mult.
În cazul în care nu ai experiență și ești instruit direct la locul de muncă, salariul va crește pe măsură ce capeți vechime, iar rezultatele muncii tale încep să se resimtă la nivelul succesului și clienților satisfăcuți de serviciile restaurantului.
Astfel, salariul unui manager de restaurant poate porni de la aproximativ 2.500 de lei brut și poate crește pe măsura experienței, ajungând la peste 4.000 de lei brut sau mai mult. Bineînțeles, unii angajatori pot oferi bonusuri de performanța și alte beneficii la locul de muncă, precum traininguri, mese zilnice și posibilități de avansare.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursă foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
14 April 2020