Autor: Alves Lucas
Meseria de mecanic agricol sau tehnician de utilaje agricole este esențială în această perioadă în care activitățile agricole sunt în plină desfășurare. România este unul dintre liderii agriculturii europene, iar cum procesul de producție începe să se mecanizeze din ce în ce mai mult, va fi nevoie de specialiști care să știe să repare și să întrețină utilajele folosite la foc continuu. În acest context, dacă ești format pe această meserie, poți ocupa ușor un post cheie într-o întreprindere specializată pe producție agricolă. Citind în continuare, poți afla care sunt responsabilitățile unui mecanic agricol, ce aptitudini sunt necesare și care este salariul.
Responsabilități
Competențe
Aptitudini
Pregătire
Responsabilități
În general, meseria de mecanic agricol implică supravegherea, întreținerea, repararea curentă și periodică a mașinilor, utilajelor și instalațiilor agricole. Mai jos sunt principalele responsabilități ale unui mecanic agricol.
Analiza documentației tehnice
Înainte de întreținerea sau repararea unui aparat/utilaj, un mecanic agricol profesionist trebuie să analizeze documentația tehnică pe baza căreia va executa lucrările. De asemenea, trebuie avute în vedere ordinea de execuție a operațiunilor, ordinea și frecvența de măsurare a pieselor, subansamblelor și agregatelor reparate, precum și selectarea corectă (ca mărime, formă și dimensiune) a semifabricatelor necesare pentru a realiza lucrarea.
Efectuarea reviziilor tehnice periodice
O altă responsabilitate a unui mecanic agricol implică revizia tehnică a mașinilor și utilajelor agricole. Acest lucru se realizează pe baza normativelor și procedurilor organizației, dar și conform documentelor constructorului sau furnizorului de mașini/utilaje agricole. Periodicitatea reviziilor tehnice se stabilește în funcție de recomandările constructorului/furnizorului, dar și pe baza normativelor din domeniu.
De asemenea, starea tehnică a mașinilor este stabilită și în funcție de informațiile referitoare la funcționarea din perioada anterioară.
Repararea defecțiunilor curente și periodice
Dacă alegi să lucrezi ca mecanic agricol, repararea defecțiunilor reprezintă o altă responsabilitate din fișa postului. Astfel, va trebui să te ocupi cu repararea oricărui tip de defecțiune/disfuncționalitate descoperită în timpul verificării tehnice a mașinilor, instalațiilor și diverselor echipamente agricole.
Reparațiile presupun verificarea, strângerea, reglarea, ungerea agregatelor, ansamblurilor și subansamblurilor, înlocuirea unor componente sau agregate defecte. Acestea vor fi necesare ori de câte ori starea tehnică a mașinilor/instalațiilor o necesită.
Întreținerea mașinilor agricole
Întreținerea aparatelor și a mașinilor agricole este vitală pentru funcționarea normală. Acestea trebuie verificate și reglate periodic pentru a funcționa la capacitate maximă, fără impedimente. În general, procesul de întreținere a mașinilor agricole se realizează în funcție de constructorul sau furnizorul de echipamente și de gradul de uzură.
👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Competențe
Pentru postul de mecanic agricol, ai nevoie de competențe fundamentale, generale și specifice. În continuare, poți afla câteva informații despre fiecare în parte.
Competențe fundamentale
În rândul competențelor fundamentale ale unui mecanic agricol intră comunicarea interactivă la locul de muncă și munca în echipă.
Comunicarea interactivă la locul de muncă presupune mai multe lucruri, printre care:
- Culegerea de informații relevante pentru desfășurarea activității de la alte posturi;
- Oferirea de informații altor posturi. Acestea trebuie să fie oferite corect și prompt, iar terminologia de specialitate să fie folosită corect în transmiterea informațiilor.
Munca în echipă constă în identificarea rolurilor specifice muncii în echipă, pe baza informațiilor existente despre lucrare. De asemenea, este importantă urmarea indicațiilor șefului direct, fie că este vorba de șeful de echipă sau șeful de atelier, fie de persoana care ia decizii la nivelul firmei. În plus, pentru o lucrare reușită, este necesar ca sarcinile să fie rezolvate printr-un proces agreat și acceptat de toți membrii echipei și ca fiecare să își respecte responsabilitățile de lucru.

Competențe generale la locul de muncă
În rândul competențelor generale pentru postul de mecanic agricol se află aplicarea normelor NPM și NPSI, aprovizionarea cu materiale, întocmirea documentației, perfecționarea profesională și planificarea propriilor activități la locul de muncă. Mai jos poți afla câte ceva despre fiecare în parte.
Aplicarea NPM și NPSI
Pentru siguranța tuturor, aplicarea normelor NPM (protecția muncii) și NPSI (prevenirea și stingerea incendiilor) este vitală. În acest sens, este foarte important ca orice mecanic agricol să își însușească în mod clar și corect procedurile și să participe la instructajul periodic.
De asemenea, pentru orice lucrare, reparație sau revizuire, este indicată purtarea corectă a echipamentelor de protecție, precum și păstrarea lor în cele mai bune condiții în afara programului de lucru. Similar, este vital să cunoști măsurile de prim-ajutor, să folosești corect echipamentele pentru stingerea incendiilor și să știi care sunt regulile pentru evacuare în situații de urgență.
O altă condiție pentru a preveni apariția accidentelor la locul de muncă este raportarea promptă a unor pericole potențiale.
Aprovizionarea cu materiale, semifabricate și SDV-uri
Următoarea pe lista competențelor generale se află aprovizionarea cu materiale, semifabricate și SDV-uri (scule, dispozitive și verificatoare). Mecanicul agricol este implicat direct în stabilirea necesarului, pe baza lucrărilor care urmează a fi executate și în funcție de normele de consum SDV pentru fiecare operațiune în parte. Tot în sarcinile mecanicului agricol intră și recepția materialelor, semifabricatelor și SDV-urilor. Din poziția de mecanic agricol, trebuie să te asiguri că acestea sunt conforme cu normele metodologice și cu specificațiile tehnice ale furnizorului.
Pasul următor constă în manipularea și transportul acestora în condiții de siguranță, respectând recomandările producătorului/furnizorului. În fine, materialele, semifabricatele și SDV-urile sunt depozitate în zone marcate, cu precizarea că trebuie să respecte normele NPM și NPSI.
Întocmirea documentelor de evidență și de raportare a activității
Întocmirea documentelor de evidență constă în completarea, în funcție de tipul activității, precum și introducerea unor date referitoare la:
- Cantitatea de materii prime, materiale, semifabricate, SDV-uri și produse finite;
- Mașinile și echipamentele care necesită reparații și întreținere;
- Primirea utilajelor/mașinilor la începutul lucrării și predarea după reparație/verificare;
- Starea tehnică a mașinilor/aparaturii după întreținere sau reparație.
Perfecționarea profesională
Perfecționarea este un alt aspect important în viața profesională a unui mecanic auto. În acest sens, sunt indicate identificarea surselor de informare pentru instruire/autoinstruire și selectarea materialelor care se pliază pe responsabilitățile și sarcinile actuale sau viitoare.
Pentru perfecționare, poți folosi publicații de specialitate, precum cărți sau reviste, cărți tehnice ale mașinilor/utilajelor, cataloage de materiale/scule/aparate de măsură și control. De asemenea, poți participa la târguri, expoziții și simpozioane de tehnică și agricultură.
Planificarea activității proprii și organizarea locului de muncă
Planificarea corectă și eficientă a propriei activități te poate aduce cu un pas înainte pentru a avansa pe postul de șef de echipă. În vederea planificării propriei activități, sunt necesare documentarea tehnică, stabilirea etapelor realizării lucrării, precum și datele privind alocarea resurselor. Principalul obiectiv este folosirea unui număr minim de resurse pentru ca lucrarea să respecte termenul final planificat.

Competențe specifice
Dintre competențele specifice, trebuie menționate:
- Analiza documentației tehnice;
- Efectuarea reviziilor tehnice periodice;
- Repararea defecțiunilor curente și periodice;
- Întreținerea mașinilor agricole.
Aptitudini
În poziția de mecanic agricol trebuie să dai dovadă de următoarele aptitudini:
- Atenție la detalii – un bun mecanic agricol lucrează cu atenție și își îndeplinește sarcinile oricât de mici ar părea;
- Autocontrol – mai ales atunci când repari mașini mari, care ar putea reprezenta un pericol pentru tine sau pentru cei din jur, controlarea reacțiilor proprii este vitală;
- Integritate – este nevoie de onestitate și etică. Șeful tău se bazează pe tine să îți faci treaba bine și să folosești eficient materialele și aparatele, pentru a realiza reparațiile/verificările necesare;
- Cooperare – ca mecanic agricol, se poate să fii nevoit să lucrezi în echipă. Pentru a finaliza lucrarea la timp, este bine să te înțelegi cu ceilalți;
- Gândire analitică – această ocupatie presupune și analiza unor informații, pentru a lua cele mai bune decizii în soluționarea unei probleme;
- Flexibilitate – meseria de mecanic agricol înseamnă și să fii deschis la schimbare, pozitivă sau negativă (de exemplu, în zilele în care se vor defecta mai multe mașini) și să te adaptezi ușor la locul de muncă;
- Independență – de multe ori, ca mecanic agricol vei lucra de unul singur, fie cu instrucțiuni minime, fie fără supervizare. Trebuie să fii capabil să îți faci treaba și să iei cele mai bune decizii;
- Spirit inovativ – frecvent, din postura de mecanic agricol va trebui să fii creativ și să cauți noi soluții pentru a rezolva problemele care, invariabil, vor apărea;
- Toleranță la stres – jobul presupune deschidere spre critică și acceptarea cu profesionalism a situațiilor stresante.
Pregătire
Pentru această meserie, poți urma o școala profesională, în urma căreia vei obține o certificare de mecanic agricol, sau un curs particular, care implică aproximativ 720 de ore de teorie și practică și costă de la 700 de lei în sus. De asemenea, pentru perfecționare și pentru a-ți crește șansele către un salariu mai bun, te poți înscrie la o specializare precum „Mașini și Instalații pentru Agricultură” în cadrul unei universități. Pentru un mecanic agricol începător, salariul poate pleca de la aproximativ 1350 de lei până la 4000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de experiență și profesionalism.
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
19 June 2020
Ultima editare: 15 September 2020