COMPETENT

Mecanicul agricol – descriere, salariu, aptitudini

19 iunie 2020

Autor: and

Meseria de mecanic agricol sau tehnician de utilaje agricole este esențială în această perioadă în care activitățile agricole sunt în plină desfășurare. România este unul dintre liderii agriculturii europene, iar cum procesul de producție începe să se mecanizeze din ce în ce mai mult, va fi nevoie de specialiști care să știe să repare și să întrețină utilajele folosite la foc continuu. În acest context, dacă ești format pe această meserie, poți ocupa ușor un post cheie într-o întreprindere specializată pe producție agricolă. Citind în continuare, poți afla care sunt responsabilitățile unui mecanic agricol, ce aptitudini sunt necesare și care este salariul. 

Responsabilități
Competențe
Aptitudini
Pregătire

Responsabilități

În general, meseria de mecanic agricol implică supravegherea, întreținerea, repararea curentă și periodică a mașinilor, utilajelor și instalațiilor agricole. Mai jos sunt principalele responsabilități ale unui mecanic agricol. 

Analiza documentației tehnice

Înainte de întreținerea sau repararea unui aparat/utilaj, un mecanic agricol profesionist trebuie să analizeze documentația tehnică pe baza căreia va executa lucrările. De asemenea, trebuie avute în vedere ordinea de execuție a operațiunilor, ordinea și frecvența de măsurare a pieselor, subansamblelor și agregatelor reparate, precum și selectarea corectă (ca mărime, formă și dimensiune) a semifabricatelor necesare pentru a realiza lucrarea. 

Efectuarea reviziilor tehnice periodice

O altă responsabilitate a unui mecanic agricol implică revizia tehnică a mașinilor și utilajelor agricole. Acest lucru se realizează pe baza normativelor și procedurilor organizației, dar și conform documentelor constructorului sau furnizorului de mașini/utilaje agricole. Periodicitatea reviziilor tehnice se stabilește în funcție de recomandările constructorului/furnizorului, dar și pe baza normativelor din domeniu. 

De asemenea, starea tehnică a mașinilor este stabilită și în funcție de informațiile referitoare la funcționarea din perioada anterioară. 

Repararea defecțiunilor curente și periodice

Dacă alegi să lucrezi ca mecanic agricol, repararea defecțiunilor reprezintă o altă responsabilitate din fișa postului. Astfel, va trebui să te ocupi cu repararea oricărui tip de defecțiune/disfuncționalitate descoperită în timpul verificării tehnice a mașinilor, instalațiilor și diverselor echipamente agricole. 

Reparațiile presupun verificarea, strângerea, reglarea, ungerea agregatelor, ansamblurilor și subansamblurilor, înlocuirea unor componente sau agregate defecte. Acestea vor fi necesare ori de câte ori starea tehnică a mașinilor/instalațiilor o necesită. 

Întreținerea mașinilor agricole

Întreținerea aparatelor și a mașinilor agricole este vitală pentru funcționarea normală. Acestea trebuie verificate și reglate periodic pentru a funcționa la capacitate maximă, fără impedimente. În general, procesul de întreținere a mașinilor agricole se realizează în funcție de constructorul sau furnizorul de echipamente și de gradul de uzură. 

👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Competențe

Pentru postul de mecanic agricol, ai nevoie de competențe fundamentale, generale și specifice. În continuare, poți afla câteva informații despre fiecare în parte. 

Competențe fundamentale

În rândul competențelor fundamentale ale unui mecanic agricol intră comunicarea interactivă la locul de muncă și munca în echipă.

Comunicarea interactivă la locul de muncă presupune mai multe lucruri, printre care:

 • Culegerea de informații relevante pentru desfășurarea activității de la alte posturi;
 • Oferirea de informații altor posturi. Acestea trebuie să fie oferite corect și prompt, iar terminologia de specialitate să fie folosită corect în transmiterea informațiilor.

Munca în echipă constă în identificarea rolurilor specifice muncii în echipă, pe baza informațiilor existente despre lucrare. De asemenea, este importantă urmarea indicațiilor șefului direct, fie că este vorba de șeful de echipă sau șeful de atelier, fie de persoana care ia decizii la nivelul firmei. În plus, pentru o lucrare reușită, este necesar ca sarcinile să fie rezolvate printr-un proces agreat și acceptat de toți membrii echipei și ca fiecare să își respecte responsabilitățile de lucru. 

Responsabilitatile unui mecanic agricol

Competențe generale la locul de muncă

În rândul competențelor generale pentru postul de mecanic agricol se află aplicarea normelor NPM și NPSI, aprovizionarea cu materiale, întocmirea documentației, perfecționarea profesională și planificarea propriilor activități la locul de muncă. Mai jos poți afla câte ceva despre fiecare în parte. 

Aplicarea NPM și NPSI

Pentru siguranța tuturor, aplicarea normelor NPM (protecția muncii) și NPSI (prevenirea și stingerea incendiilor) este vitală. În acest sens, este foarte important ca orice mecanic agricol să își însușească în mod clar și corect procedurile și să participe la instructajul periodic. 

De asemenea, pentru orice lucrare, reparație sau revizuire, este indicată purtarea corectă a echipamentelor de protecție, precum și păstrarea lor în cele mai bune condiții în afara programului de lucru. Similar, este vital să cunoști măsurile de prim-ajutor, să folosești corect echipamentele pentru stingerea incendiilor și să știi care sunt regulile pentru evacuare în situații de urgență.  

O altă condiție pentru a preveni apariția accidentelor la locul de muncă este raportarea promptă a unor pericole potențiale. 

Aprovizionarea cu materiale, semifabricate și SDV-uri

Următoarea pe lista competențelor generale se află aprovizionarea cu materiale, semifabricate și SDV-uri (scule, dispozitive și verificatoare). Mecanicul agricol este implicat direct în stabilirea necesarului, pe baza lucrărilor care urmează a fi executate și în funcție de normele de consum SDV pentru fiecare operațiune în parte. Tot în sarcinile mecanicului agricol intră și recepția materialelor, semifabricatelor și SDV-urilor. Din poziția de mecanic agricol, trebuie să te asiguri că acestea sunt conforme cu normele metodologice și cu specificațiile tehnice ale furnizorului. 

Pasul următor constă în manipularea și transportul acestora în condiții de siguranță, respectând recomandările producătorului/furnizorului. În fine, materialele, semifabricatele și SDV-urile sunt depozitate în zone marcate, cu precizarea că trebuie să respecte normele NPM și NPSI. 

Întocmirea documentelor de evidență și de raportare a activității

Întocmirea documentelor de evidență constă în completarea, în funcție de tipul activității, precum și introducerea unor date referitoare la:

 • Cantitatea de materii prime, materiale, semifabricate, SDV-uri și produse finite;
 • Mașinile și echipamentele care necesită reparații și întreținere;
 • Primirea utilajelor/mașinilor la începutul lucrării și predarea după reparație/verificare;
 • Starea tehnică a mașinilor/aparaturii după întreținere sau reparație.

Perfecționarea profesională

Perfecționarea este un alt aspect important în viața profesională a unui mecanic auto. În acest sens, sunt indicate identificarea surselor de informare pentru instruire/autoinstruire și selectarea materialelor care se pliază pe responsabilitățile și sarcinile actuale sau viitoare. 

Pentru perfecționare, poți folosi publicații de specialitate, precum cărți sau reviste, cărți tehnice ale mașinilor/utilajelor, cataloage de materiale/scule/aparate de măsură și control. De asemenea, poți participa la târguri, expoziții și simpozioane de tehnică și agricultură. 

Planificarea activității proprii și organizarea locului de muncă

Planificarea corectă și eficientă a propriei activități te poate aduce cu un pas înainte pentru a avansa pe postul de șef de echipă. În vederea planificării propriei activități, sunt necesare documentarea tehnică, stabilirea etapelor realizării lucrării, precum și datele privind alocarea resurselor. Principalul obiectiv este folosirea unui număr minim de resurse pentru ca lucrarea să respecte termenul final planificat.  

Ce salariu are un mecanic agricol

Competențe specifice

Dintre competențele specifice, trebuie menționate:

 • Analiza documentației tehnice;
 • Efectuarea reviziilor tehnice periodice;
 • Repararea defecțiunilor curente și periodice;
 • Întreținerea mașinilor agricole.

Aptitudini

În poziția de mecanic agricol trebuie să dai dovadă de următoarele aptitudini:

 • Atenție la detalii – un bun mecanic agricol lucrează cu atenție și își îndeplinește sarcinile oricât de mici ar părea;
 • Autocontrol – mai ales atunci când repari mașini mari, care ar putea reprezenta un pericol pentru tine sau pentru cei din jur, controlarea reacțiilor proprii este vitală;
 • Integritate – este nevoie de onestitate și etică. Șeful tău se bazează pe tine să îți faci treaba bine și să folosești eficient materialele și aparatele, pentru a realiza reparațiile/verificările necesare;
 • Cooperare – ca mecanic agricol, se poate să fii nevoit să lucrezi în echipă. Pentru a finaliza lucrarea la timp, este bine să te înțelegi cu ceilalți;
 • Gândire analitică – această ocupatie presupune și analiza unor informații, pentru a lua cele mai bune decizii în soluționarea unei probleme;
 • Flexibilitate – meseria de mecanic agricol înseamnă și să fii deschis la schimbare, pozitivă sau negativă (de exemplu, în zilele în care se vor defecta mai multe mașini) și să te adaptezi ușor la locul de muncă;
 • Independență – de multe ori, ca mecanic agricol vei lucra de unul singur, fie cu instrucțiuni minime, fie fără supervizare. Trebuie să fii capabil să îți faci treaba și să iei cele mai bune decizii;
 • Spirit inovativ – frecvent, din postura de mecanic agricol va trebui să fii creativ și să cauți noi soluții pentru a rezolva problemele care, invariabil, vor apărea;
 • Toleranță la stres – jobul presupune deschidere spre critică și acceptarea cu profesionalism a situațiilor stresante.

Pregătire

Pentru această meserie, poți urma o școala profesională, în urma căreia vei obține o certificare de mecanic agricol, sau un curs particular, care implică aproximativ 720 de ore de teorie și practică și costă de la 700 de lei în sus. De asemenea, pentru perfecționare și pentru a-ți crește șansele către un salariu mai bun, te poți înscrie la o specializare precum „Mașini și Instalații pentru Agricultură” în cadrul unei universități. Pentru un mecanic agricol începător, salariul poate pleca de la aproximativ 1350 de lei până la 4000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de experiență și profesionalism.

Sursa foto: Shutterstock


Autor: and
19 iunie 2020

Ultima editare: 15 septembrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru mecanin agricol, mecanic, inginer mecanic, mecanic sef, mecanic auto de pe OLX

 • Angajam Mecanic Intretinere

  Responsabilități principale:

  • Efectuarea lucrărilor de întreținere și reparații corective a utilajelor și echipamentelor din incinta fabricii;
  • Efectuarea lucrărilor de î..

   Cluj 24 Jan 12:01 Full time

  • Muncitor necalificat: debavurare si curatare piese mecanice

   Suntem o companie in domeniul prelucrarilor prin aschiere si strunjire in plina dezvoltare si ne marim echipa. Suntem situati in incinta Sinterom pe B-dul Muncii nr.12, Cluj-Napoca.
   Cautam o per..

   Cluj 18 Jan 21:01 Perioada nedeterminata

  • Mecanic camion cu experienta

   Skiptrans SRL –filiala romaneasca recruteaza pentru JostGroup - grup international de transport, avand sediul in Luxemburg si Belgia, cu o vasta traditie in transportul de marfa inca din 1958 mec..

   Cluj Azi 13:01 Locatie stabila

  • Angajam mecanic auto

   Angajam mecanic auto.
   Cunostinte medii. Nivelul 1-2
   Locatie Liberty Center Trafic Greu
   Posibilitate auto de serviciu

   Bucuresti - Ilfov Azi 14:01 Full time

  • Caut job de Tehnician mentenanta mecanica utilaje in Floresti.Gilau

   Tânăr de 50 de ani, caut job cu norma intreaga, experimentat la mentenanță utilajelor de producție partea mecanică, electrica, pneumatica, senzoristica (în curs de calificare ca și electric..

   Cluj Azi 14:01 Alte locuri de munca

  • Sc. Mecanica CD. srl - Zalau - angajeaza ingineri

   Cautam pentru angajare inginer tehnolog de productie, prelucrari mecanice si confectii metalice. Salariu atractiv si conditii foarte bune. Tel. 07******64

   Salaj Azi 07:01 Perioada nedeterminata

  • EXQUISITE angajeaza inginer mecanic proiectant

   DESCRIEREA COMPANIEI:

   Firma Exquisite este o companie de proiectare, consulting, productie si service specializata in constructia de linii automate de imbuteliere.

   CERINTE:

   Iasi 24 Jan 09:01

  • Inginer mecanic - Alba

   Candidatul Ideal

   • Experienta similara de minim 5 ani. Studii superioare Mecanica (Hidraulica&Pneumatica, Mecatronica, Utilaj Tehnologic, TCM), sau Electrica. Cunostinte..

    Alba Azi 08:01

   • Inginer Mecanic 750-1500 Euro

    URSA MARE - reprezentata de combine / tractoare CLAAS si implemente LEMKEN si AMAZONE - cauta un inginer / tehnician / mecanic sa..

    Suceava 24 Jan 14:01 Full time

   • MORANDI angajeaza in Vaslui inginer mecanic pentru abator de pasari

    MORANDI angajeaza pentru abatorul de pasari din Muntenii de Jos judetul Vaslui inginer mecanic. Se asigura transport din Vaslui, masa calda zilnica si salar motivant, CV pe olx. Tel 07******99

    Vaslui 24 Jan 09:01 Perioada nedeterminata

   • Mecanic auto cu experienta/ sef service, 5000 -6500 RON net.

    CAMI autoparc este un service modern cu o echipa tanara si energica. Serviceul este utilat la standarde ridicate, iar acum suntem in cautarea unui mecanic cu experienta si abilitati calculator, car..

    Arges Azi 11:01 Full time

   • Angajam Ajutor Sef Service,Inspector ITP,mecanic Auto

    Dacă vrei sa faci parte din echipa King Auto și ești o persoana comunicativa,responsabila,ordonata și ai o buna organizare,te așteaptam sa îți depui un CV direct la sediul nostru de pe strada G..

    Alba 24 Jan 07:01 Full time

   • Angajam Sef de service auto mecanica vopsitorie tinichigerie sector 3

    Angajam sef de service mecanica vopsitorie tinichigerie in sector 3 bucuresti, salariu se negociază in functie de experienta , organizarea echipei de munca. Comanda de piese. Gestionarea lucrărilor..

    Bucuresti - Ilfov 16 Jan 08:01 Full time

   • angajam sef atelier ; sudori ; lacatus mecanic

    Societate comerciala din Iasi (site :aldasteel.ro) , specializata in executii si montaj STRUCTURI HALE METALICE , angajam urmatoarele categorii de personal :

    - sef atelier (inginer meca..

    Iasi 14 Jan 09:01 Perioada nedeterminata

   • Angajam mecanic si electrician auto

    Salut! Noi suntem CSS SERV SRL, un grup de oameni pasionati cu interese comune in ceea ce priveste lumea sistemelor de climatizare si sisteme de incalzire si avem nevoie de tine.

     Cautam u..

    Satu Mare 21 Jan 07:01 Full time

   • Angajam mecanic auto

    persoana cu experienta , minim 2 ani ;

    program stabil de lucru ;

    salariu atractiv ;

    activitatea se desfasoara in sector 4 .

    Bucuresti - Ilfov 19 Jan 07:01

   • Suedia Mecanic Auto €2200

    Service auto romanesc in Göteborg/Suedia cauta mecanic auto cu diploma si experienta minima 2 ani . Salariul net ( in mina dupa taxe si impozite ) 1700 Euro , oferim cazare gratuita, civilizata, s..

    Bucuresti - Ilfov Azi 11:01 Perioada nedeterminata

   • Angajam mecanic auto

    Angajam mecanic auto.
    Cunostinte medii. Nivelul 1-2
    Locatie Liberty Center Trafic Greu
    Posibilitate auto de serviciu

    Bucuresti - Ilfov Azi 14:01 Full time

   • Angajam mecanici auto si vulcanizatori

    Firma de transport, cu experienta in domeniu de peste 18 ani si o flota de peste 400 de camioane,cu un service nou si modern, angajeaza mecanici auto si vulcanizatori

    Cerinte mecanici:

    <..

    Arad Azi 14:01 Locatie stabila

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

30 + = 36

Alte articole