COMPETENT

Mecanicul agricol – descriere, salariu, aptitudini

19 iunie 2020

Autor: | Reviewer:

Meseria de mecanic agricol sau tehnician de utilaje agricole este esențială în această perioadă în care activitățile agricole sunt în plină desfășurare. România este unul dintre liderii agriculturii europene, iar cum procesul de producție începe să se mecanizeze din ce în ce mai mult, va fi nevoie de specialiști care să știe să repare și să întrețină utilajele folosite la foc continuu. În acest context, dacă ești format pe această meserie, poți ocupa ușor un post cheie într-o întreprindere specializată pe producție agricolă. Citind în continuare, poți afla care sunt responsabilitățile unui mecanic agricol, ce aptitudini sunt necesare și care este salariul. 

Responsabilități
Competențe
Aptitudini
Pregătire

Responsabilități

În general, meseria de mecanic agricol implică supravegherea, întreținerea, repararea curentă și periodică a mașinilor, utilajelor și instalațiilor agricole. Mai jos sunt principalele responsabilități ale unui mecanic agricol. 

Analiza documentației tehnice

Înainte de întreținerea sau repararea unui aparat/utilaj, un mecanic agricol profesionist trebuie să analizeze documentația tehnică pe baza căreia va executa lucrările. De asemenea, trebuie avute în vedere ordinea de execuție a operațiunilor, ordinea și frecvența de măsurare a pieselor, subansamblelor și agregatelor reparate, precum și selectarea corectă (ca mărime, formă și dimensiune) a semifabricatelor necesare pentru a realiza lucrarea. 

Efectuarea reviziilor tehnice periodice

O altă responsabilitate a unui mecanic agricol implică revizia tehnică a mașinilor și utilajelor agricole. Acest lucru se realizează pe baza normativelor și procedurilor organizației, dar și conform documentelor constructorului sau furnizorului de mașini/utilaje agricole. Periodicitatea reviziilor tehnice se stabilește în funcție de recomandările constructorului/furnizorului, dar și pe baza normativelor din domeniu. 

De asemenea, starea tehnică a mașinilor este stabilită și în funcție de informațiile referitoare la funcționarea din perioada anterioară. 

Repararea defecțiunilor curente și periodice

Dacă alegi să lucrezi ca mecanic agricol, repararea defecțiunilor reprezintă o altă responsabilitate din fișa postului. Astfel, va trebui să te ocupi cu repararea oricărui tip de defecțiune/disfuncționalitate descoperită în timpul verificării tehnice a mașinilor, instalațiilor și diverselor echipamente agricole. 

Reparațiile presupun verificarea, strângerea, reglarea, ungerea agregatelor, ansamblurilor și subansamblurilor, înlocuirea unor componente sau agregate defecte. Acestea vor fi necesare ori de câte ori starea tehnică a mașinilor/instalațiilor o necesită. 

Întreținerea mașinilor agricole

Întreținerea aparatelor și a mașinilor agricole este vitală pentru funcționarea normală. Acestea trebuie verificate și reglate periodic pentru a funcționa la capacitate maximă, fără impedimente. În general, procesul de întreținere a mașinilor agricole se realizează în funcție de constructorul sau furnizorul de echipamente și de gradul de uzură. 

👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Competențe

Pentru postul de mecanic agricol, ai nevoie de competențe fundamentale, generale și specifice. În continuare, poți afla câteva informații despre fiecare în parte. 

Competențe fundamentale

În rândul competențelor fundamentale ale unui mecanic agricol intră comunicarea interactivă la locul de muncă și munca în echipă.

Comunicarea interactivă la locul de muncă presupune mai multe lucruri, printre care:

 • Culegerea de informații relevante pentru desfășurarea activității de la alte posturi;
 • Oferirea de informații altor posturi. Acestea trebuie să fie oferite corect și prompt, iar terminologia de specialitate să fie folosită corect în transmiterea informațiilor.

Munca în echipă constă în identificarea rolurilor specifice muncii în echipă, pe baza informațiilor existente despre lucrare. De asemenea, este importantă urmarea indicațiilor șefului direct, fie că este vorba de șeful de echipă sau șeful de atelier, fie de persoana care ia decizii la nivelul firmei. În plus, pentru o lucrare reușită, este necesar ca sarcinile să fie rezolvate printr-un proces agreat și acceptat de toți membrii echipei și ca fiecare să își respecte responsabilitățile de lucru. 

Responsabilitatile unui mecanic agricol

Competențe generale la locul de muncă

În rândul competențelor generale pentru postul de mecanic agricol se află aplicarea normelor NPM și NPSI, aprovizionarea cu materiale, întocmirea documentației, perfecționarea profesională și planificarea propriilor activități la locul de muncă. Mai jos poți afla câte ceva despre fiecare în parte. 

Aplicarea NPM și NPSI

Pentru siguranța tuturor, aplicarea normelor NPM (protecția muncii) și NPSI (prevenirea și stingerea incendiilor) este vitală. În acest sens, este foarte important ca orice mecanic agricol să își însușească în mod clar și corect procedurile și să participe la instructajul periodic. 

De asemenea, pentru orice lucrare, reparație sau revizuire, este indicată purtarea corectă a echipamentelor de protecție, precum și păstrarea lor în cele mai bune condiții în afara programului de lucru. Similar, este vital să cunoști măsurile de prim-ajutor, să folosești corect echipamentele pentru stingerea incendiilor și să știi care sunt regulile pentru evacuare în situații de urgență.  

O altă condiție pentru a preveni apariția accidentelor la locul de muncă este raportarea promptă a unor pericole potențiale. 

Aprovizionarea cu materiale, semifabricate și SDV-uri

Următoarea pe lista competențelor generale se află aprovizionarea cu materiale, semifabricate și SDV-uri (scule, dispozitive și verificatoare). Mecanicul agricol este implicat direct în stabilirea necesarului, pe baza lucrărilor care urmează a fi executate și în funcție de normele de consum SDV pentru fiecare operațiune în parte. Tot în sarcinile mecanicului agricol intră și recepția materialelor, semifabricatelor și SDV-urilor. Din poziția de mecanic agricol, trebuie să te asiguri că acestea sunt conforme cu normele metodologice și cu specificațiile tehnice ale furnizorului. 

Pasul următor constă în manipularea și transportul acestora în condiții de siguranță, respectând recomandările producătorului/furnizorului. În fine, materialele, semifabricatele și SDV-urile sunt depozitate în zone marcate, cu precizarea că trebuie să respecte normele NPM și NPSI. 

Întocmirea documentelor de evidență și de raportare a activității

Întocmirea documentelor de evidență constă în completarea, în funcție de tipul activității, precum și introducerea unor date referitoare la:

 • Cantitatea de materii prime, materiale, semifabricate, SDV-uri și produse finite;
 • Mașinile și echipamentele care necesită reparații și întreținere;
 • Primirea utilajelor/mașinilor la începutul lucrării și predarea după reparație/verificare;
 • Starea tehnică a mașinilor/aparaturii după întreținere sau reparație.

Perfecționarea profesională

Perfecționarea este un alt aspect important în viața profesională a unui mecanic auto. În acest sens, sunt indicate identificarea surselor de informare pentru instruire/autoinstruire și selectarea materialelor care se pliază pe responsabilitățile și sarcinile actuale sau viitoare. 

Pentru perfecționare, poți folosi publicații de specialitate, precum cărți sau reviste, cărți tehnice ale mașinilor/utilajelor, cataloage de materiale/scule/aparate de măsură și control. De asemenea, poți participa la târguri, expoziții și simpozioane de tehnică și agricultură. 

Planificarea activității proprii și organizarea locului de muncă

Planificarea corectă și eficientă a propriei activități te poate aduce cu un pas înainte pentru a avansa pe postul de șef de echipă. În vederea planificării propriei activități, sunt necesare documentarea tehnică, stabilirea etapelor realizării lucrării, precum și datele privind alocarea resurselor. Principalul obiectiv este folosirea unui număr minim de resurse pentru ca lucrarea să respecte termenul final planificat.  

Ce salariu are un mecanic agricol

Competențe specifice

Dintre competențele specifice, trebuie menționate:

 • Analiza documentației tehnice;
 • Efectuarea reviziilor tehnice periodice;
 • Repararea defecțiunilor curente și periodice;
 • Întreținerea mașinilor agricole.

Aptitudini

În poziția de mecanic agricol trebuie să dai dovadă de următoarele aptitudini:

 • Atenție la detalii – un bun mecanic agricol lucrează cu atenție și își îndeplinește sarcinile oricât de mici ar părea;
 • Autocontrol – mai ales atunci când repari mașini mari, care ar putea reprezenta un pericol pentru tine sau pentru cei din jur, controlarea reacțiilor proprii este vitală;
 • Integritate – este nevoie de onestitate și etică. Șeful tău se bazează pe tine să îți faci treaba bine și să folosești eficient materialele și aparatele, pentru a realiza reparațiile/verificările necesare;
 • Cooperare – ca mecanic agricol, se poate să fii nevoit să lucrezi în echipă. Pentru a finaliza lucrarea la timp, este bine să te înțelegi cu ceilalți;
 • Gândire analitică – această ocupatie presupune și analiza unor informații, pentru a lua cele mai bune decizii în soluționarea unei probleme;
 • Flexibilitate – meseria de mecanic agricol înseamnă și să fii deschis la schimbare, pozitivă sau negativă (de exemplu, în zilele în care se vor defecta mai multe mașini) și să te adaptezi ușor la locul de muncă;
 • Independență – de multe ori, ca mecanic agricol vei lucra de unul singur, fie cu instrucțiuni minime, fie fără supervizare. Trebuie să fii capabil să îți faci treaba și să iei cele mai bune decizii;
 • Spirit inovativ – frecvent, din postura de mecanic agricol va trebui să fii creativ și să cauți noi soluții pentru a rezolva problemele care, invariabil, vor apărea;
 • Toleranță la stres – jobul presupune deschidere spre critică și acceptarea cu profesionalism a situațiilor stresante.

Pregătire

Pentru această meserie, poți urma o școala profesională, în urma căreia vei obține o certificare de mecanic agricol, sau un curs particular, care implică aproximativ 720 de ore de teorie și practică și costă de la 700 de lei în sus. De asemenea, pentru perfecționare și pentru a-ți crește șansele către un salariu mai bun, te poți înscrie la o specializare precum „Mașini și Instalații pentru Agricultură” în cadrul unei universități. Pentru un mecanic agricol începător, salariul poate pleca de la aproximativ 1350 de lei până la 4000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de experiență și profesionalism.

Sursa foto: Shutterstock


Autor: | Reviewer:
19 iunie 2020

Ultima editare: 15 septembrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru mecanin agricol, mecanic, inginer mecanic, mecanic sef, mecanic auto de pe OLX

 • Service Killtec angajeaza mecanic auto cu experienta

  sc killtec srl, angajeaza mecanic auto cu experienta
  se ofera salariu atractiv,posibilitate de dezvoltare profesionala
  lucrul intr-o echipa dinamica

  Galati Azi 12:10 Full time

 • VULCANIZATOR auto cu experienta, Mecanic-Vulcanizator. Salariu 2500lei

  ANGAJAM:

  -VULCANIZATOR auto cu experienta, Mecanic-Vulcanizator. Salariu 2500lei.

  -Conditii bune de munca, carte munca, ZONA LUICA, Sector 4, Bucuresti.

  -..

  Bucuresti - Ilfov 19 Oct 18:10 Locatie stabila

 • Angajam ucenic/mecanic Stivuitoare

  Angajam ucenic/mecanic Stivuitoare
  Salariu motivant, mediu de lucru activ, echipa tânăra.
  Atelier locat in Bucuresti, sector 3, Th Palady.

  Bucuresti - Ilfov 18 Oct 11:10 Necesita deplasari

 • Angajam mecanici auto si vulcanizatori

  International Alexander, firma de transport, cu experienta in domeniu de peste 17 ani si o flota de peste 350 de camioane,angajeaza mecanici auto si vulcanizatori

  Cerinte:
  -Cunos..

  Arad Azi 13:10

 • Lacatus mecanic

  Sc Pfeiffer Vacuum Romania Srl face parte din Grupul Pfeiffer Vacuum care este unul dintre liderii economici pe piata globala a pompelor de vid. Filiala romana a grupului a activat sub difetite nume i..

  Cluj Azi 13:10 Full time

 • Sudomatal SRL Bacau - Inginer mecanic si Operator CNC strung

  SC SUDOMETAL SRL BACAU, angajeaza:
  - Inginer mecanic pentru postul de sef sector confectii metalice. Cerinte: experienta in intocmirea fiselor tehnologice de executie si in lansare-urmarire fa..

  Bacau 18 Oct 18:10

 • Angajam Inginerie Mecanica si Mecatronica

  Beneficii:
  • Salariu motivant;
  • Diferite bonusuri și sporuri;
  • Contract de muncă pe perioadă nedeterminată;
  • Tichete de masă. 15lei

  Cerințe:..

  Bihor 14 Oct 00:10 Full time

 • Angajam inginer mecanic cu experienta pe confectii metalice

  Angajam inginer mecanic cu experienta pe confectii metalice - locatie: zona Metro Berceni, sector 4, Bucuresti
  Telefon: 0722.506.031

  Bucuresti - Ilfov Azi 11:10

 • Inginer / Subinginer / Maistru specialitate Mecanic / Sudura

  Descrierea Companiei:
  S.C.”TOP OIL INTER”S.R.L. efectueaza urmatoarele genuri de lucrari:
  - Inlocuire, reparare conducte pentru transportul produselor petroliere;
  - Reparare r..

  Constanta 19 Oct 13:10 Full time

 • Inginer mecanic doresc angajare.

  Absolvent al Facultății de Inginerie Mecanica promoția 2020, doresc angajare drept inginer mecanic .
  Obținere in curs a atestatului de Inspector ITP.
  Cer și ofer seriozitate.

  Brasov 18 Oct 07:10 Ingineri - Meseriasi - Constructori

 • Vulcanizator, Manipulator, Pregatitor, Mecanic Auto, Sef Atelier Mecan

  Alfa Business Infinity SRL
  Angajeaza Sef Atelier Mecanica, Mecanic Auto, Tinichigiu, Pregatitor Vopsitorie, Manipulator Anvelope, Vulcanizator autoturisme

  Sevice auto se afla in ..

  Bucuresti - Ilfov 18 Oct 07:10

 • Angajam Sef Service / Vulcanizator / Mecanic / Electrician /

  Societatea BLACK SAN GENERAL cu sediul în Micești, Argeș angajează personal pentru a-și completa echipa. Oferim condiții de muncă occidentale într-un colectiv prietenos.

  Sunt de..

  Arges 17 Oct 09:10

 • Sudometal SRL Bacau - Inginer mecanic- sef sector confectii metalice

  SUDOMETAL SRL Bacau angajeaza Inginer mecanic, pentru postul de sef sector confectii metalice.
  Cerinte: experienta in intocmirea fiselor tehnologice de executie si in lansare - urmarire fabrica..

  Bacau 05 Oct 17:10

 • Angajam mecanici auto si vulcanizatori

  International Alexander, firma de transport, cu experienta in domeniu de peste 17 ani si o flota de peste 350 de camioane,angajeaza mecanici auto si vulcanizatori

  Cerinte:
  -Cunos..

  Arad Azi 13:10

 • Angajam Mecanic Auto cu Experienta

  Service auto autorizat, Expres Autoservice Sibiu, angajeaza mecanic auto cu experienta.

  Beneficii:
  - Contract de munca pe perioada nedeterminata
  - Posibilitate de avansar..

  Sibiu Azi 07:10

 • Angajez Mecanic Auto

  Angajez mecanic auto cu diploma si experienta , salariu atractiv , mai multe detalii la telefon , +carte de munca

  Bucuresti - Ilfov 01 Oct 14:10 Full time

 • Mecanic auto - Popesti Leordeni

  Mecanic auto cu 3 ani experienta minim in service
  Se repara masini din toate marcile
  Folosirea testarului pentru diagnoza
  Program L - V, 8-17

  Bucuresti - Ilfov Azi 13:10 Full time

 • Service Killtec angajeaza mecanic auto cu experienta

  sc killtec srl, angajeaza mecanic auto cu experienta
  se ofera salariu atractiv,posibilitate de dezvoltare profesionala
  lucrul intr-o echipa dinamica

  Galati Azi 12:10 Full time

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

99 − = 98

Alte articole