COMPETENT

Mecanicul agricol – descriere, salariu, aptitudini

19 iunie 2020

Autor: and

Meseria de mecanic agricol sau tehnician de utilaje agricole este esențială în această perioadă în care activitățile agricole sunt în plină desfășurare. România este unul dintre liderii agriculturii europene, iar cum procesul de producție începe să se mecanizeze din ce în ce mai mult, va fi nevoie de specialiști care să știe să repare și să întrețină utilajele folosite la foc continuu. În acest context, dacă ești format pe această meserie, poți ocupa ușor un post cheie într-o întreprindere specializată pe producție agricolă. Citind în continuare, poți afla care sunt responsabilitățile unui mecanic agricol, ce aptitudini sunt necesare și care este salariul. 

Responsabilități
Competențe
Aptitudini
Pregătire

Responsabilități

În general, meseria de mecanic agricol implică supravegherea, întreținerea, repararea curentă și periodică a mașinilor, utilajelor și instalațiilor agricole. Mai jos sunt principalele responsabilități ale unui mecanic agricol. 

Analiza documentației tehnice

Înainte de întreținerea sau repararea unui aparat/utilaj, un mecanic agricol profesionist trebuie să analizeze documentația tehnică pe baza căreia va executa lucrările. De asemenea, trebuie avute în vedere ordinea de execuție a operațiunilor, ordinea și frecvența de măsurare a pieselor, subansamblelor și agregatelor reparate, precum și selectarea corectă (ca mărime, formă și dimensiune) a semifabricatelor necesare pentru a realiza lucrarea. 

Efectuarea reviziilor tehnice periodice

O altă responsabilitate a unui mecanic agricol implică revizia tehnică a mașinilor și utilajelor agricole. Acest lucru se realizează pe baza normativelor și procedurilor organizației, dar și conform documentelor constructorului sau furnizorului de mașini/utilaje agricole. Periodicitatea reviziilor tehnice se stabilește în funcție de recomandările constructorului/furnizorului, dar și pe baza normativelor din domeniu. 

De asemenea, starea tehnică a mașinilor este stabilită și în funcție de informațiile referitoare la funcționarea din perioada anterioară. 

Repararea defecțiunilor curente și periodice

Dacă alegi să lucrezi ca mecanic agricol, repararea defecțiunilor reprezintă o altă responsabilitate din fișa postului. Astfel, va trebui să te ocupi cu repararea oricărui tip de defecțiune/disfuncționalitate descoperită în timpul verificării tehnice a mașinilor, instalațiilor și diverselor echipamente agricole. 

Reparațiile presupun verificarea, strângerea, reglarea, ungerea agregatelor, ansamblurilor și subansamblurilor, înlocuirea unor componente sau agregate defecte. Acestea vor fi necesare ori de câte ori starea tehnică a mașinilor/instalațiilor o necesită. 

Întreținerea mașinilor agricole

Întreținerea aparatelor și a mașinilor agricole este vitală pentru funcționarea normală. Acestea trebuie verificate și reglate periodic pentru a funcționa la capacitate maximă, fără impedimente. În general, procesul de întreținere a mașinilor agricole se realizează în funcție de constructorul sau furnizorul de echipamente și de gradul de uzură. 

👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Competențe

Pentru postul de mecanic agricol, ai nevoie de competențe fundamentale, generale și specifice. În continuare, poți afla câteva informații despre fiecare în parte. 

Competențe fundamentale

În rândul competențelor fundamentale ale unui mecanic agricol intră comunicarea interactivă la locul de muncă și munca în echipă.

Comunicarea interactivă la locul de muncă presupune mai multe lucruri, printre care:

 • Culegerea de informații relevante pentru desfășurarea activității de la alte posturi;
 • Oferirea de informații altor posturi. Acestea trebuie să fie oferite corect și prompt, iar terminologia de specialitate să fie folosită corect în transmiterea informațiilor.

Munca în echipă constă în identificarea rolurilor specifice muncii în echipă, pe baza informațiilor existente despre lucrare. De asemenea, este importantă urmarea indicațiilor șefului direct, fie că este vorba de șeful de echipă sau șeful de atelier, fie de persoana care ia decizii la nivelul firmei. În plus, pentru o lucrare reușită, este necesar ca sarcinile să fie rezolvate printr-un proces agreat și acceptat de toți membrii echipei și ca fiecare să își respecte responsabilitățile de lucru. 

Responsabilitatile unui mecanic agricol

Competențe generale la locul de muncă

În rândul competențelor generale pentru postul de mecanic agricol se află aplicarea normelor NPM și NPSI, aprovizionarea cu materiale, întocmirea documentației, perfecționarea profesională și planificarea propriilor activități la locul de muncă. Mai jos poți afla câte ceva despre fiecare în parte. 

Aplicarea NPM și NPSI

Pentru siguranța tuturor, aplicarea normelor NPM (protecția muncii) și NPSI (prevenirea și stingerea incendiilor) este vitală. În acest sens, este foarte important ca orice mecanic agricol să își însușească în mod clar și corect procedurile și să participe la instructajul periodic. 

De asemenea, pentru orice lucrare, reparație sau revizuire, este indicată purtarea corectă a echipamentelor de protecție, precum și păstrarea lor în cele mai bune condiții în afara programului de lucru. Similar, este vital să cunoști măsurile de prim-ajutor, să folosești corect echipamentele pentru stingerea incendiilor și să știi care sunt regulile pentru evacuare în situații de urgență.  

O altă condiție pentru a preveni apariția accidentelor la locul de muncă este raportarea promptă a unor pericole potențiale. 

Aprovizionarea cu materiale, semifabricate și SDV-uri

Următoarea pe lista competențelor generale se află aprovizionarea cu materiale, semifabricate și SDV-uri (scule, dispozitive și verificatoare). Mecanicul agricol este implicat direct în stabilirea necesarului, pe baza lucrărilor care urmează a fi executate și în funcție de normele de consum SDV pentru fiecare operațiune în parte. Tot în sarcinile mecanicului agricol intră și recepția materialelor, semifabricatelor și SDV-urilor. Din poziția de mecanic agricol, trebuie să te asiguri că acestea sunt conforme cu normele metodologice și cu specificațiile tehnice ale furnizorului. 

Pasul următor constă în manipularea și transportul acestora în condiții de siguranță, respectând recomandările producătorului/furnizorului. În fine, materialele, semifabricatele și SDV-urile sunt depozitate în zone marcate, cu precizarea că trebuie să respecte normele NPM și NPSI. 

Întocmirea documentelor de evidență și de raportare a activității

Întocmirea documentelor de evidență constă în completarea, în funcție de tipul activității, precum și introducerea unor date referitoare la:

 • Cantitatea de materii prime, materiale, semifabricate, SDV-uri și produse finite;
 • Mașinile și echipamentele care necesită reparații și întreținere;
 • Primirea utilajelor/mașinilor la începutul lucrării și predarea după reparație/verificare;
 • Starea tehnică a mașinilor/aparaturii după întreținere sau reparație.

Perfecționarea profesională

Perfecționarea este un alt aspect important în viața profesională a unui mecanic auto. În acest sens, sunt indicate identificarea surselor de informare pentru instruire/autoinstruire și selectarea materialelor care se pliază pe responsabilitățile și sarcinile actuale sau viitoare. 

Pentru perfecționare, poți folosi publicații de specialitate, precum cărți sau reviste, cărți tehnice ale mașinilor/utilajelor, cataloage de materiale/scule/aparate de măsură și control. De asemenea, poți participa la târguri, expoziții și simpozioane de tehnică și agricultură. 

Planificarea activității proprii și organizarea locului de muncă

Planificarea corectă și eficientă a propriei activități te poate aduce cu un pas înainte pentru a avansa pe postul de șef de echipă. În vederea planificării propriei activități, sunt necesare documentarea tehnică, stabilirea etapelor realizării lucrării, precum și datele privind alocarea resurselor. Principalul obiectiv este folosirea unui număr minim de resurse pentru ca lucrarea să respecte termenul final planificat.  

Ce salariu are un mecanic agricol

Competențe specifice

Dintre competențele specifice, trebuie menționate:

 • Analiza documentației tehnice;
 • Efectuarea reviziilor tehnice periodice;
 • Repararea defecțiunilor curente și periodice;
 • Întreținerea mașinilor agricole.

Aptitudini

În poziția de mecanic agricol trebuie să dai dovadă de următoarele aptitudini:

 • Atenție la detalii – un bun mecanic agricol lucrează cu atenție și își îndeplinește sarcinile oricât de mici ar părea;
 • Autocontrol – mai ales atunci când repari mașini mari, care ar putea reprezenta un pericol pentru tine sau pentru cei din jur, controlarea reacțiilor proprii este vitală;
 • Integritate – este nevoie de onestitate și etică. Șeful tău se bazează pe tine să îți faci treaba bine și să folosești eficient materialele și aparatele, pentru a realiza reparațiile/verificările necesare;
 • Cooperare – ca mecanic agricol, se poate să fii nevoit să lucrezi în echipă. Pentru a finaliza lucrarea la timp, este bine să te înțelegi cu ceilalți;
 • Gândire analitică – această ocupatie presupune și analiza unor informații, pentru a lua cele mai bune decizii în soluționarea unei probleme;
 • Flexibilitate – meseria de mecanic agricol înseamnă și să fii deschis la schimbare, pozitivă sau negativă (de exemplu, în zilele în care se vor defecta mai multe mașini) și să te adaptezi ușor la locul de muncă;
 • Independență – de multe ori, ca mecanic agricol vei lucra de unul singur, fie cu instrucțiuni minime, fie fără supervizare. Trebuie să fii capabil să îți faci treaba și să iei cele mai bune decizii;
 • Spirit inovativ – frecvent, din postura de mecanic agricol va trebui să fii creativ și să cauți noi soluții pentru a rezolva problemele care, invariabil, vor apărea;
 • Toleranță la stres – jobul presupune deschidere spre critică și acceptarea cu profesionalism a situațiilor stresante.

Pregătire

Pentru această meserie, poți urma o școala profesională, în urma căreia vei obține o certificare de mecanic agricol, sau un curs particular, care implică aproximativ 720 de ore de teorie și practică și costă de la 700 de lei în sus. De asemenea, pentru perfecționare și pentru a-ți crește șansele către un salariu mai bun, te poți înscrie la o specializare precum „Mașini și Instalații pentru Agricultură” în cadrul unei universități. Pentru un mecanic agricol începător, salariul poate pleca de la aproximativ 1350 de lei până la 4000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de experiență și profesionalism.

Sursa foto: Shutterstock


Autor: and
19 iunie 2020

Ultima editare: 15 septembrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru mecanin agricol, mecanic, inginer mecanic, mecanic sef, mecanic auto de pe OLX

 • Lacatus mecanic Novomatic

  Angajam Lacatus mecanic.

  Cerinte obligatorii: certificare (atestat) pe rolul de lacatus mecanic

  Absolvent studii mecanice (tehnice)

  Experinta anterioara in lacatuserie minim 3 ani..

  Bucuresti - Ilfov 18 Apr 11:04 Locatie stabila

 • Angajam!!! 1post vopsitor auto,1 post mecanic auto

  Angajam!!! 1 post-mecanic auto

  1 post ajutor mecanic

  1 post vopsitor(pregatitor)

  Salarii atractive,conditii de munca de prima mana si colectiv placut.

  Pentru mai mult..

  Bucuresti - Ilfov 17 Apr 10:04

 • Angajam SUDOR - Lacatus mecanic

  Fabrica de containere FDC din Bacau angajeaza sudor lacatus-mecanic pentru punctul de lucru sin Bacau, Calea Republicii nr.205, zona URA.
  Experienta in domeniu constituie avantaj .
  Se of..

  Bacau 22 Mar 13:03 Full time

 • Ofer Loc De Munca - Mecanic Auto - Salariu OK - Vaslui

  Pacarsbest Srl service auto in Vaslui angajeaza 2 mecanici auto . Angajarea se face in baza unui contract de munca iar salariul poate varia in baza experientei pe care o detineti . Seriozitatea dumnea..

  Vaslui 18 Apr 21:04

 • Mecanică-electrică

  Execut lucrări de mecanică și electrică la cele mai înalte standarde... prețuri decente...valabil pentru orice tip de autoturism sau autoutilitara...repar electromotoare și alternatoare... diag..

  Dolj 18 Apr 18:04 Full time

 • INGINER MECANIC - pentru punct de lucru Bucuresti

  TRACON - societate de constructii angajeaza pentru punct lucru Bucuresti

  INGINER MECANIC pentru serviciul Mecanizare, cu experienta in exploatare si reparatii masini si utilaje de c..

  Bucuresti - Ilfov 17 Apr 12:04

 • Inginer mecanic, doresc colaborare

  Inginer mecanic, cunoscator Autocad 2D/3D/ Inventor 2019/ Pipe Flow Expert, familiar cu API, ASME, SHELL DEP, TEMA - experienta 25+ doresc colaborare cu o firma serioasa.

  Prahova 18 Apr 14:04 Part time

 • Caut loc de muncă/Mecanic/Ajutor mecanic

  Caut loc de muncă ca mecanic sau ajutor mecanic!
  Sunt din Pitești!
  Am o experiență medie dar îndeajuns în domeniu! Nu am mai lucrat cu carte de muncă în acest domeniu!
  Am 17 ..

  Arges 16 Apr 20:04 Ingineri - Meseriasi - Constructori

 • caut loc munca Inginer mecanic

  52 ani inginer productie caut loc de munca in Teleorman

  am lucrat 10 ani la KOYO ROMANIA,

  Teleorman 16 Apr 06:04 Ingineri - Meseriasi - Constructori

 • Execuatm sapaturi mecanice si manuale

  Executam săpături manuale și mecanice - fibra optica , gaz, apa, canalizare , curent etc

  Ne desplasam oriunde in țara

  Satu Mare 14 Apr 08:04 Ingineri - Meseriasi - Constructori

 • Angajez mecanic auto, SOFER si SEF DEPOZIT

  SC Moraru Anca SRL angajeaza mecanic auto cu experienta .

  Se lucreaza intr-un mediu placut .Salariu fix plus bonus din manopera realizata .

  SC Moraru Anca , mai angajeaza sofer si sef d..

  Bacau 15 Apr 09:04

 • Sef Atelier prelucrari mecanice - Pitesti

  Manpower recruteaza Sef Atelier – prelucrari mecanice, in Pitesti.

  Cerinte:

  Studii - lic..

  Arges 24 Mar 12:03

 • Angajari operatori vulcanizare, mecanici auto. EUROMASTER Sector 3

  • operator vulcanizare
  • mecanica usoara
  • geometria directiei

  Se asigura pregatire de specialitate.

  Salariul creste proportional cu dobandirea si insusirea ..

  Bucuresti - Ilfov 18 Apr 15:04

 • angajez mecanici auto tineri, pt vulcanizare/service

  Rond vechi vulcanizare /service
  Angajam mecanici tineri în domeniul auto cu minim de experienta pentru vulcanizare/service auto rapid.

  Iasi 17 Apr 17:04 Full time

 • Secretara, Electrician, Mecanic auto, Coordonator tra

  Pentru punctele de lucru din județul Alba, Transavia angajeaza:

  • Oiejdea: Arhivar, Electrician;
  • Sântimbru: Secretară, Coordonator transport, Mecanic auto

  Pen..

  Alba 16 Apr 10:04 Full time

 • Ofer Loc De Munca - Mecanic Auto - Salariu OK - Vaslui

  Pacarsbest Srl service auto in Vaslui angajeaza 2 mecanici auto . Angajarea se face in baza unui contract de munca iar salariul poate varia in baza experientei pe care o detineti . Seriozitatea dumnea..

  Vaslui 18 Apr 21:04

 • mecanic auto ,electrician auto

  Angajez mecanic auto cu diploma și experiența minim 3 ani se oferă salariu de la 4500 lei ,depinde de cunoștințe și capacitatea de a lucra , si electrician auto la fel..

  Bistrita-Nasaud 18 Apr 18:04 Locatie stabila

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 5 = 3

Alte articole