COMPETENT

Meseria de agent de asigurări: salariu, abilități necesare și responsabilități

18 February 2020
Array

Autor: and

Ca agent de asigurări, cea mai importantă sarcină pe care o ai este de a-i ajuta pe clienți să găsească o poliță de asigurare potrivită pentru nevoile lor. Totuși, rolul tău este mult mai important, deoarece trebuie să știi cum să comunici, cum să menții o relație cu aceștia și, mai mult decât atât, cum să identifici rapid noi oportunități pentru a vinde polițe de asigurare.

Află, în cele ce urmează, care sunt responsabilitățile de zi cu zi ale unui agent de asigurări, ce calități sunt necesare și cât poți câștiga.

Cum devii agent de asigurări
Care sunt responsabilitățile unui agent de asigurări
Care sunt aptitudinile necesare pentru a deveni agent de asigurări
Ce salariu câștigă un agent de asigurări

Cum devii agent de asigurări

În primul rând, oricine poate deveni agent de asigurări. E bine de știut că ai posibilitatea de a lucra pentru o anumită companie, caz în care vei avea responsabilitatea de a vinde un anumit tip de poliță de asigurări sau poți lucra ca agent de asigurări individual. Dacă optezi pentru cea de-a doua variantă, vei colabora cu un broker de asigurări, pentru a promova polițele de asigurări către potențiali clienți. Această meserie mai este cunoscută și ca activitate de asistență în brokeraj.

În cazul în care vrei să te angajezi într-o companie și nu vrei să devii agent de asigurări individual, există firme care sunt dispuse să angajeze fără să ceară experiență. De multe ori, acestea vor organiza traininguri speciale pentru agenții de asigurări.

Dacă îți dorești să urmezi această carieră și crezi că ai calitățile necesare, atunci trebuie să obții licența de agent de asigurare. Pentru a obține licența, este suficient să urmezi un curs și să promovezi examenul de calificare profesională în domeniul asigurărilor. Avantajul este că acest curs poate fi urmat online.

După ce promovezi examenul, vei obține o diplomă care atestă pregătirea ta pentru a lucra în acest domeniu ca agent de asigurări sau broker de asigurări.

Totuși, o altă condiție pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a deveni agent de asigurări este să dețină cel puțin o diplomă de liceu. Ți-ar prinde foarte bine și un permis de conducere (categoria B), mai ales că va fi necesar, de cele mai multe ori, să te deplasezi prin oraș pentru întâlniri cu clienții.

Bineînțeles, pentru a te perfecționa în domeniu, poți urma, ulterior, traininguri specializate. Acestea te vor ajuta să te dezvolți profesional, astfel încât să ai mai multe șanse pentru a-ți crește portofoliul de clienți.

Ar mai fi de menționat faptul că agenții de asigurări individuali pot opta pentru înființarea unui SRL, la care vei adăuga codurile CAEN 6622 – activități ale agenților și brokerilor de asigurări și 6621 – activități de evaluare a riscului de asigurare și a pagubelor.

De asemenea, mai ai posibilitatea de a înființa un PFA. Aici găsești mai multe informații despre Surse de venit pe care le poti avea fara obligativitatea unui contract de munca: drepturi de autor, PFA și SRL.

Care sunt responsabilitățile unui agent de asigurări

Meseria de agent de asigurări presupune, în primul rând, vânzarea polițelor de asigurări. Acestea pot include asigurări de viață, asigurări auto, de locuință, de călătorie sau de sănătate. Rolul tău este de a te asigura că promovezi serviciile de asigurări și că reușești să atragi cât mai mulți potențiali clienți.

Desigur, fișa postului pentru un agent de asigurări este mult mai complexă și poate include următoarele atribuții:

  • Organizează și verifică primele încasate în baza polițelor de asigurare încheiate;
  • Caută potențiali clienți, îi sună și stabilește întâlniri cu aceștia;
  • Identifică nevoile clienților și încheie polițe de asigurări în funcție de acestea;
  • Oferă suport și consultanță clienților la întrebările pe care le pot avea despre asigurări, înainte și după încheierea poliței;
  • Efectuează inspecții asupra riscurilor preluate în asigurare;
  • Analizează solicitările clienților;
  • Creează și implementează strategii de marketing pentru a promova serviciile de asigurări;
  • Prospectează constant piața pentru a crește numărul de clienți;
  • Îndeplinește task-uri administrative, precum menținerea unui istoric al polițelor încheiate;
  • Se ocupă de reînnoirea polițelor;
  • Pregătește și prezintă rapoarte detaliate către management despre polițele încheiate și strategiile de vânzare;
  • Prezintă avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de polițe, astfel încât să promoveze vânzarea acestora;
  • Oferă suport clienților într-un mod prietenos, prompt și cât mai clar.

Bineînțeles, aceste responsabilități pot varia dacă alegi să lucrezi ca agent de asigurări individual, dar în mare parte sunt oarecum asemănătoare ca atunci când lucrezi pentru o companie de asigurări. În acest caz, ai avantajul de a-ți crea singur propriul program și poti lucra de oriunde doresti

Dacă îți sună bine un job de agent de asigurări, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Aptitudinile necesare pentru a deveni agent de asigurari

Care sunt aptitudinile necesare pentru a deveni agent de asigurări

Experiența ca agent de asigurări o vei căpăta pe măsură ce lucrezi și în timpul trainingurilor, însă, ca să ai într-adevăr succes în acest domeniu, există câteva aptitudini care nu ar trebui să îți lipsească.

Un agent de asigurări trebuie să fie, înainte de toate, un bun comunicator. Succesul tău depinde de capacitatea de a vinde un produs, iar acest lucru se află în strânsă legătură cu abilitatea de a comunica într-un mod clar și cât mai convingător cu potențialii cumpărători.

Pe lângă această abilitate de bun comunicator, un agent de asigurări trebuie să aibă următoarele aptitudini:

  • Dorința de a învăța în mod constant, mai ales că trainingurile te vor ajuta să devii mai sigur pe tine;
  • Abilitatea de a explica într-un mod clar și convingător produsele, astfel încât clienții să înțeleagă cât mai bine ce include o poliță de asigurare;
  • Spirit persuasiv, pentru a convinge clienții să achiziționeze polițele de asigurare recomandate;
  • Să cunoști cât mai bine piața asigurărilor și ofertele competitorilor;
  • Să ai carismă, atitudine pozitivă și entuziasm;
  • Răbdare pentru a discuta cu fiecare client în parte;
  • Să dai dovadă de tact și diplomație, indiferent de situație;
  • Bună capacitate de organizare a activităților;
  • Să nu devii prea insistent sau agresiv în relația cu clienții;
  • Capacitate ridicată de gestionare a problemelor;
  • Atenție sporită la detalii;
  • Rezistență la stres;
  • Tehnici de negociere;
  • Capacitate de analiză;
  • Seriozitate;
  • Capacitate de lucru individual și în echipă.

Capacitatea de a te simți confortabil cu ceea ce faci și de a rămâne determinat te va ajuta extrem de mult în domeniul vânzărilor de asigurări. Mai departe, succesul stă în modalitatea ta de a prezenta produsul într-un mod cât mai clar. Ține, totuși, cont de faptul că există posibilitatea ca ofertele tale să fie respinse de clienți, mai ales când ești la începutul carierei. O calitate importantă este de a recunoaște eșecul și de a învăța mai departe ceva din acea situație.

Pe măsură ce depui efort să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare și de vânzare, vei reuși să ai succes în carieră.

La fel ca meseria de agent de vanzari, și aceasta este plină de provocări și este necesar să fii totdeauna în alertă și disponibil pentru întâlniri cu potențiali clienți.

Ce salariu câștigă un agent de asigurări

Câștigurile tale sunt direct proporționale cu munca pe care o depui și depind în mare măsură de experiență și de timpul pe care îl dedici acestei activități. Ține cont că agenții de asigurări independenți sunt plătiți pe bază de comision, în funcție de valoarea polițelor vândute. Cu alte cuvinte, comisionul este stabilit în raport cu vânzările.

Un agent de asigurări cu experiență poate ajunge să câștige lunar peste 5.000 de lei, în timp ce salariul unui începător poate porni de la aproximativ 1.700 de lei pe lună. De asemenea, salariul depinde, așa cum am menționat mai sus, de timpul pe care îl dedici acestei activități. Există agenți de vânzări care fac acest job part-time, în timp ce alții dedică tot timpul pentru a prospecta piața asigurărilor și pentru a stabili întâlniri cu potențiali clienți.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor: and
18 February 2020

Ultima editare: 24 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru agent de asigurari de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

98 − = 92

Alte articole