COMPETENT

Meseria de anestezist: ce salariu poți câștiga, ce responsabilități vei avea și ce abilități sunt necesare

12 November 2020
Array

Autor: and

Meseria de anestezist este una plină de provocări, unde atenția la detalii și capacitatea de a lucra sub presiune sunt două abilități extrem de importante pentru orice persoană care își dorește să lucreze în domeniul medical.

Află, în cele ce urmează, care sunt responsabilitățile unui asistent anestezist, ce abilități sunt necesare, ce salariu poți câștiga și care este pregătirea profesională necesară.

Atribuțiile și responsabilitățile unui asistent anestezist
Ce aptitudini sunt necesare unui bun anestezist
Care este pregătirea profesională de care ai nevoie
Cât câștigă un asistent anestezist

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Atribuțiile și responsabilitățile unui asistent anestezist

Medicul anestezist este cel responsabil cu administrarea anestezicelor, medicamente care reduc sau elimină complet senzația de durere înainte, în timpul și după o intervenție chirurgicală sau alte proceduri medicale. Tu vei fi responsabil pentru gestionarea durerii, stabilizarea și supravegherea procesului de recuperare a pacienților.

La fel ca oricare medic specializat, anestezistul lucrează alături de alți doctori sau chirurgi, pentru a putea personaliza cât mai bine procedura și anestezicele care trebuie administrate, în funcție de fiecare pacient în parte.

Însă, pe lângă simplul fapt că se ocupă cu administrarea anestezicelor, aceștia au numeroase alte responsabilități atunci când vine vorba de meseria lor. Nu e vorba doar de un medic care, pur și simplu, îți face o injecție și te amorțește.

Iată care sunt câteva dintre principalele responsabilități:

  • Pregătirea medicației pentru efectuarea anesteziei;
  • Administrarea anestezicelor înainte, în timpul și după o procedură medicală;
  • Verificarea aparatelor medicale înainte de intervenție;
  • Monitorizarea semnelor vitale ale pacientului (tensiune arterială, puls, saturația de oxigen, urmărirea pupilelor și a tegumentelor) în timpul unei operații sau al altei proceduri medicale;
  • Supravegherea asistenților anesteziști (dacă ești asistent șef);
  • Aprobarea medicamentelor anestezice care vor fi administrate;
  • Aprobarea tipului de anestezie (generală, locală sau sedare);
  • Analizarea fișei medicale a pacienților și a rezultatelor de laborator;
  • Informarea pacienților cu privire la riscurile asociate anesteziei;
  • Asistarea medicului la intubația traheală;
  • Supravegherea și observarea pacientului după trezirea din anestezie;
  • Respectarea politicii de proceduri medicale și spitalicești.

Dacă optezi pentru meseria de anestezist, tu vei fi cel care va discuta cu pacientul înainte de o procedură medicală, vei examina istoricul medical și vei decide tipul de anestezice necesare pentru ca pacientul să nu simtă nicio durere.

Apoi, în timpul procedurii medicale, vei monitoriza semnele vitale ale pacientului și vei administra medicamentele necesare, în funcție de nevoile acestuia. Cu alte cuvinte, medicul anestezist este cel care monitorizează semnele vitale, nivelul de durere a pacientului, dar și nivelul de inconștiență din timpul unei proceduri medicale.

La finalul procedurii, vei continua să fii responsabil pentru starea generală de sănătate a pacientului. Vei anula efectele anesteziei și vei evalua pacientul, astfel încât acesta să se simtă cât mai confortabil. De asemenea, vei lucra direct cu alți medici și asistente, pentru ca procesul de recuperare al pacientului să decurgă așa cum trebuie.

Citește și Meseria de paramedic: cat poti castiga, abilitati necesare si responsabilitati

Ce aptitudini sunt necesare unui bun anestezist

Așa cum este necesar în domeniul medical, medicii anesteziști trebuie să dea dovadă de un nivel de inteligență ridicat și de bune abilități tehnice. Iată care sunt câteva dintre abilitățile care nu trebuie să îi lipsească unui bun asistent anestezist:

  • Gândire critică – trebuie să ai capacitatea de a analiza și decide care este tipul de medicament potrivit pentru pacient, în funcție de vârstă și de istoricul medical. În plus, anumite proceduri medicale necesită anestezice specifice sau variații ale unui anumit tip, așa că trebuie să ai capacitatea de a lua decizia potrivită.
  • Atenție la detalii – cel mai mic detaliu în istoricul medical al pacientului poate semnala faptul că acesta trebuie să evite anumite tipuri de medicamente. Astfel, vei avea responsabilitatea de a identifica din timp posibile reacții adverse care pot să apară înainte, în timpul sau după o procedură medicală.
  • Capacitate de monitorizare – având în vedere că ești un medic profesionist, vei avea datoria de a urmări posibile schimbări ale semnelor vitale și ale stării generale de sănătate a pacientului atunci când acesta se află sub anestezie.
  • Capacitate de rezolvare rapidă a problemelor – în cazul în care ceva nu merge conform planului, trebuie să fii pregătit să faci față unei situații de criză și să găsești soluția necesară. Se poate întâmpla frecvent ca anestezicele să provoace reacții adverse neașteptate în timpul procedurii, așa că trebuie să știi cum să intervii și ce să faci.
  • Bune abilități de comunicare – va trebui să comunici din timp și în mod cât mai clar atât cu doctorii, cât și cu pacienții. Cel mai important este să le prezinți care sunt toate riscurile asociate anumitor tipuri de medicamente și să te asiguri că pacientul și familia sa înțeleg pe deplin acele riscuri înaintea operației sau a altor proceduri medicale.

Alte abilități necesare unui asistent anestezist sunt puterea de concentrare, reacția rapidă în momente critice, capacitatea de a lucra sub presiune, dar și reziliența mentală și emoțională, deoarece viața pacientului de pe masa de operație se află și în mâinile tale. Bineînțeles, trebuie să cunoști extrem de bine domeniul în care lucrezi. Astfel, ajungem la pregătirea profesională necesară pentru a deveni asistent anestezist.

Citește și Asistent medical: ce studii trebuie sa urmezi, care sunt calitatile de care ai nevoie si cat poti castiga

care sunt responsabilitatile unui anestezist

Care e pregătirea profesională de care ai nevoie

Un asistent anestezist are nevoie de formare constantă pentru a se putea integra pe piața muncii, dar și de un mediu competitiv, în care să poată să își dezvolte abilitățile. Pregătirea profesională reprezintă o prioritate, mai ales că vorbim de o meserie provocatoare, dar și sensibilă din domeniul medical.

Îți poți începe pregătirea urmând o facultate de profil sau cursurile unei școli postliceale. Pentru facultatea de profil, durata de studiu este de patru ani, în timp ce la o școală postliceală, vei studia timp de trei ani. După ce ai absolvit aceste studii, trebuie să aplici pentru certificatul de membru OAMGMAMR (Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România). Cu acest certificat, vei putea să profesezi.

Ține cont că acest certificat trebuie avizat anual, mai ales dacă acumulezi credite de educație medicală continuă (EMC). Acest lucru te va ajuta să dovedești că acumulezi cunoștințe în mod constant și că îți dezvolți cariera de asistent anestezist.

Opțional, poți opta pentru un masterat în asistență medicală în anestezie și terapie intensivă.

Medicul anestezist joacă un rol important și în tratamentul de urgență sau traumatic, în cadrul secției ATI. Astfel, vei analiza starea de sănătate a pacienților, vei pune diagnostice și te vei asigura că este prevenită răspândirea infecției în organism. De asemenea, mai poți oferi suport în procedurile de resuscitare, pe lângă cele pentru controlul durerii. Vei ajuta, astfel, la stabilizarea pacienților și îi vei pregăti pentru operație.

Citește și Meseria de fizioterapeut: descriere, salariu, aptitudini

Cât câștigă un asistent anestezist

În ceea ce privește salariul unui asistent anestezist, acesta este destul de satisfăcător pe plan financiar, mai ales că meseria este una la mare căutare atât în țară, cât și în străinătate. Ca anestezist debutant, poți câștiga chiar și peste 3000 de lei net, iar pe măsură ce capeți experiență, poți ajunge să ai un salariu de peste 4000 de lei net. De asemenea, la salariul de bază, se vor adăuga sporurile și orele de gardă.

Aceste salarii pot crește în funcție de studiile pe care le-ai absolvit (superioare sau școala postliceală), dar și de experiența acumulată. Cu doi ani de experiență, dar și dacă dovedești că ai abilitățile necesare, poți ajunge asistent șef al secției ATI.

În spitalele private, salariile pot fi mult mai mari și pot depăși 4500 sau 5000 de lei. De exemplu, un asistent anestezist la ATI, pe secția de chirurgie cardiovasculară, poate ajunge să câștige peste 5500 de lei net, având o experiență cuprinsă între trei sau cinci ani.

Ce-i drept, munca unui asistent anestezist nu sună a meserie ușoară, însă vine cu satisfacții pe măsură, atât profesional, cât și pe plan financiar. Meseria de anestezist este una dintre cele mai căutate în domeniul medical, motiv pentru care este nevoie de oameni competenți, care să țină pasul cu dezvoltarea rapidă a tehnicilor de anestezie. De asemenea, un asistent anestezist este extrem de important în secția ATI, iar calificarea durează mai puțin decât în cazul unui medic.

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor: and
12 November 2020


Cele mai noi anunțuri pentru profesia de anestezist, anestezist, asistent anestezist de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =

Alte articole