Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Adrenalină, creativitate, tehnologie și perseverență. Acestea sunt câteva dintre aspectele definitorii ale meseriei de cameraman. Pe cât de fascinant, pe atât de solicitant, un post de operator de imagine îți poate aduce o mulțime de satisfacții, dacă știi cum să te pui mereu în valoare.
În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre ce presupune meseria de cameraman, aptitudinile și pregătirea profesională de care ai nevoie, precum și despre veniturile pe care le poți obține dacă optezi pentru un astfel de job.
Ce presupune meseria de cameraman
Cât poți câștiga ca operator de imagine
Ce pregătire profesională îți trebuie, ca să fii cameraman
Ce calități sunt necesare pentru un post de cameraman
Care sunt atribuțiile și responsabilitățile unui cameraman
Ce presupune meseria de cameraman
Operatorul de imagine este cel care captează imagini video folosite, mai apoi, pentru o varietate de scopuri, dintre care cele mai importante sunt:
- programele de știri ale televiziunilor;
- emisiunile difuzate în direct sau înregistrate;
- producțiile cinematografice;
- producțiile unor companii de publicitate;
- producțiile live ale unor evenimente din zona entertainmentului, cum ar fi concertele;
- transmisiunile în direct ale unor evenimente sportive, politice, sociale;
- producțiile documentare;
- producții private ce au ca temă momente importante din viețile oamenilor, cum sunt nunțile sau botezurile;
- arhiva unor instituții sau companii.
Munca unui cameraman nu se rezumă doar la un studio de televiziune sau un spațiu special amenajat cum sunt cele pentru shooting-urile de revistă, de exemplu, ci presupune și deplasarea pe teren. Imaginile pe care tu le înregistrezi pe cameră pot fi transmise în direct sau constituie materialul brut pentru editarea ulterioară. Dincolo de lucrul cu imaginea, un cameraman stăpânește foarte bine tehnica, în ceea ce privește sunetul și lumina, pentru a realiza filmări corecte și de calitate. De obicei, lucrezi pe baza unui contract individual de munca, dar sunt situații în care poți opta pentru o activitate pe cont propriu ori să faci o combinație între aceste două variante.
Cameraman, ca angajat și colaborator
Poți fi angajatul unei televiziuni publice sau private, al unui studio cinematografic sau poți avea contracte de colaborare cu acestea. În aceste cazuri, faci parte dintr-o echipă de filmare sau de realizare a unei emisiuni de televiziune, a unui film, videoclip, clip publicitar, documentar etc. Reține că ești creatorul imaginii producției la care tu lucrezi. Prin urmare, răspunzi de calitatea tehnică (sunet, lumină, încadraturi corecte) și artistică a filmărilor (transmiterea de emoții, surprinderea unor detalii cutremurătoare, inedite, memorabile). Totodată, coordonarea cu regizorul filmului sau realizatorul emisiunii este esențială.
Ca operator de imagine, poți ocupa, în funcție de pregătirea profesională și de experiență, două funcții principale:
- cameraman – fie că alegi televiziunea sau cinematografia, ești cel care captează imaginile brute care vor sta, mai departe, la baza producției; de calitatea tehnică și artistică a muncii tale depinde valoarea finală a produsului final (știre, emisiune, film, documentar, videoclip etc.); îți poți desfășura activitatea într-un studio sau pe teren;
- director de imagine – a fi director de imagine înseamnă să te implici în întreg procesul de creație, nu doar să filmezi niște cadre, și să coordonezi o întreagă echipă de producție.
Cameraman pe cont propriu
Ca operator de imagine îți poți desfășura activitatea și independent. Pe de-o parte, poți avea contracte de colaborare cu diverse televiziuni sau studiouri de producție, iar pe de alta, poți avea propriul proiect, ca freelancer. De pildă, dacă optezi să te axezi pe piața videoclipurilor muzicale sau publicitare, poți investi în echipamentele de care ai nevoie și să lucrezi pe cont propriu cu diverse case de producție. În acest caz, portofoliul pe care reușești să ți-l creezi este crucial, pentru că este cartea ta de vizită atunci când trimiți CV-ul către cei care vrei să-ți fie parteneri.
Atunci când ești cameraman pe cont propriu ai posibilitatea de a alege cu cine lucrezi. Totodată, însă, va trebui să te lupți să ai cât mai multe proiecte concrete, nu doar idei puse pe hârtie, ca să-ți asiguri un trai decent. De obicei, e bine să faci pasul către activitatea independentă după ce ai acumulat suficientă experiență și ai siguranța că te poți descurca singur, în orice situație.
Cât poți câștiga ca operator de imagine
În ceea ce privește salariul pe care îl poți avea ca operator de imagine, acesta depinde de mai mulți factori, cum ar fi:
- pregătirea profesională;
- experiența profesională;
- regiunea în care lucrezi;
- dacă lucrezi într-o televiziune locală sau națională;
- dacă ești angajat al unui studio de producție mic sau extins.
Astfel, salariul tău poate porni de la aproximativ 2.500 de lei net, lunar. Depinde, însă, și de felul în care negociezi cu angajatorul și de disponibilitatea acestuia de a-ți oferi un venit salarial mai mare.
Pe lângă salariul propriu-zis, însă, poți avea o mulțime de colaborări sau proiecte personale care îți pot rotunji veniturile. De pildă, dacă în timpul tău liber filmezi la nunți și botezuri, un astfel de pachet poate costa între 500 și 1.000 de euro net (după plata tuturor taxelor și a impozitului aferente), în funcție de ceea ce poți oferi. Prin urmare, dacă ai 10 astfel de evenimente într-un an, atunci poți obține între 5.000 și 10.000 de euro anual doar din aceste activități.
Ce pregătire profesională îți trebuie, ca să fii cameraman
Ca să fii cameraman, nu îți trebuie neapărat studii superioare, însă acestea sunt necesare, în măsura în care vrei să negociezi un salariu mai bun sau dacă te îndrepți spre industria cinematografică. Același lucru este valabil și în ceea ce privește cursurile de pregătire profesională, certificatele sau atestatele pe care le poți obține pe parcurs.
Pentru a-ți face o idee legată de pregătirea profesională, dacă vrei să aplici pentru un post de operator de imagine care lucrează într-un studio de televiziune, de exemplu, atunci ai nevoie de studii medii, adică să fii absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat. Reprezintă, însă, un avantaj major pentru tine îndeplinirea următoarelor condiții:
- ești absolvent al unui curs acreditat în domeniul imagine film/tv;
- ești absolvent al unei școli postliceale în domeniul imagine film/tv;
- ai cunoștințe în ceea ce privește realizarea imaginii pentru toate tipurile de emisiuni (reportaje, știri, documentare), în interior, exterior, pe timp de zi sau noapte și în condiții meteo dificile;
- ai cunoștințe temeinice de specialitate;
- ai cultură generală vastă (mai ales în domeniul artistic și audio-vizual);
- ești familiarizat cu formatele emisiunilor de televiziune (talk-show, emisiune de divertisment, emisiune concurs etc.);
- ai experiență de lucru cu aparatura de înregistrare a imaginii și cu cea de iluminare;
- știi cum funcționează echipamentele dintr-o televiziune;
- știi ce înseamnă un scenariu și un sinopsis;
- ai cunoștințe minime de operare pe computer;
- cunoști limbi străine.
Dacă țintești, la un moment dat, un post de director de imagine sau dacă vrei să activezi în domeniul artei cinematografice, atunci va trebui să ai o cu totul altă pregătire profesională, pentru că în această situație trebuie să fii specialist și să ai o înaltă calificare în domeniul filmului și al televiziunii. Așadar, condițiile pentru a obține un astfel de job ar fi:
- să ai diplomă în arte – secția imagine film și televiziune – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC);
- să obții diplome, în țară și în străinătate, care atestă pregătirea profesională și care sunt recunoscute pe teritoriul României;
- să dovedești valoarea profesională prin ceea ce ai realizat de-a lungul timpului;
- să ai o experiență profesională vastă (ai abordat genuri diferite de emisiuni, producții cinematografice sau de televiziune).
Pe lângă toate acestea, e bine să ai în minte mereu că lucrezi într-un domeniu într-o continuă schimbare, pentru că tehnologia nu stă pe loc. Prin urmare, participarea la cursuri de specializare sau perfecționare profesională este necesară din când în când. Pregătirea aceasta se realizează fie prin programe organizate de instituția la care lucrezi, la sediul acesteia sau în afara ei, ori pe cont propriu. Important este să nu aștepți neapărat ca angajatorul să se ocupe de dezvoltarea ta profesională, ci să-ți creezi singur oportunități. De pildă, consultarea periodică a revistelor de specialitate, a documentațiilor specifice, participarea fizică sau online la expuneri teoretice sau demonstrații practice, toate sunt modalități prin care poți deveni din ce în ce mai bun în ceea ce faci.
Dacă postul de cameraman este ceea ce îți dorești, descoperă cele mai noi oferte pe OLX aici.
Ce calități sunt necesare pentru un post de cameraman
Dincolo de faptul că este o meseria fascinantă pe care, dacă o practici, nu ai cum să te plictisești sau să te plafonezi, pentru că o zi de muncă nu seamănă niciodată cu alta, dacă alegi să fii operator de imagine, va trebui să îți asumi și o serie de avantaje si dezavantaje. Ca să poți avea o carieră de succes, indiferent că lucrezi în echipă sau pe cont propriu, este esențial să știi care sunt calitățile necesare ca să fii un bun operator de imagine. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:
- să fii un bun comunicator – de obicei, vei lucra într-o echipă și, mai ales, în cazul transmisiilor live, este obligatoriu să fii un bun ascultător și comunicator; vei auzi în cască o mulțime de indicații din partea producătorilor, a regizorilor de imagine și concentrarea este maximă; dacă sunt probleme, este esențial ca oamenii din echipă să le știe și să găsiți împreună soluțiile;
- deschidere față de oameni și empatie – nu uita că intri în contact cu surse de informații care nu sunt niște obiecte, ci oameni care se pot afla în momente critice ale existenței lor; prin urmare, răbdarea și empatia în abordarea lor, ușurința de a stabili contacte interumane sunt calități de care ai nevoie;
- rezistență la stres – mai ales atunci când ești sub presiunea deadline-urilor sau când realizezi o transmisie live, presiunea asupra ta este foarte mare; apoi, chiar dacă alegi să faci documentare și filme, vei lucra alături de oameni creativi și, uneori, îți va fi greu să respecți tot ce îți cer; cu alte cuvinte, este o meserie care presupune destul de multe momente tensionate, cărora va trebui să înveți să le faci față cu tact; în plus, este o meserie care presupune multe ore suplimentare;
- să știi să te coordonezi – meseria de cameraman presupune să lucrezi în același timp cu imaginea, sunetul și lumina; prin urmare, trebuie să știi să te coordonezi, astfel încât filmarea ta să fie de calitate, din toate punctele de vedere;
- să știi să improvizezi – de foarte multe ori, în munca de teren, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg; chiar dacă vei avea, în general, sprijinul unui producător de locație, uneori vei fi nevoit să găsești soluții tehnice, pentru ca sunetul, lumina și imaginea să fie de calitate;
- să ai aptitudini tehnice – folosirea corectă a echipamentului, cunoștințele temeinice de calculator, în special ale programelor de grafică, sunet și editare video, cunoașterea elementelor tehnice de bază în ceea ce privește transmisiile prin satelit, toate sunt câteva calități tehnice pe care este necesar să le ai; aceasta, pentru a găsi cele mai bune soluții tehnice, chiar și în condiții extreme, și, totodată, pentru a ușura mai departe munca editorului de imagine care va lucra cu materialul brut pe care tu îl filmezi;
- să fii creativ – una dintre cele mai importante aptitudini care îți trebuie pentru a fi un bun operator de imagine este să ai un simț al observației foarte bine dezvoltat și să fii creativ; aceasta pentru că filmările tale povestesc realitatea în imagini, sunet și culoare; reține că detaliile fac diferența și poți transmite foarte multă emoție prin schimbarea unui unghi de filmare sau printr-o lumină pusă altfel;
- să ai prezență de spirit – prezența de spirit înseamnă, de fapt, capacitatea de a te adapta rapid la orice situație neprevăzută, mai ales atunci când te afli în mijlocul unor evenimente în desfășurare; totodată, viteza de reacție, echilibrul și stăpânirea de sine nu ar trebui să-ți lipsească.
Care sunt atribuțiile și responsabilitățile unui cameraman
Indiferent în ce industrie alegi să lucrezi, meseria de cameraman presupune anumite atribuții și responsabilități, dintre care cele mai importante sunt:
- respectarea încadraturilor – plan ansamblu, general, plan întreg, plan mediu, prim-plan, close-up; claritate (shift) și încadrarea corectă a obiectivului filmat (luft – de pildă, când filmezi un personaj, în partea de sus și de jos a imaginii trebuie să fie un spațiu, ca să nu îi tai fruntea sau bărbia);
- respectarea rigorilor tehnice – legate de sunet, lumină, culoare; executarea corectă a mișcărilor de cameră (panoramări orizontale sau verticale, traveling înainte și înapoi), manipularea corectă a camerei de luat vederi; realizarea racordurilor, adică a cadrelor de legătură dintre două planuri cinematografice sau de televiziune, în lipsa cărora nu se poate realiza montajul (editarea video);
- adaptarea la situații neprevăzute – în lipsa directorului de imagine, să fii capabil să preiei una sau mai multe dintre prerogativele acestuia, în funcție de calificarea pe care o ai și de experiența dobândită; de asemenea, ia în calcul că va trebui să lucrezi, uneori, în condiții meteo extreme (furtună, viscol, inundații, caniculă);
- desfășurarea activității la locul potrivit – munca ta este una de creație de imagine și presupune, printre altele, să-ți desfășori activitatea acolo unde este necesar: într-un studio de televiziune sau într-un spațiu amenajat la fața locului ori pe teren, în mijlocul evenimentelor (conferințe de presă, proteste, războaie, evenimente sportive, culturale, concerte etc.);
- colaborarea cu ceilalți membri ai echipei – te vei confrunta cu nenumărate situații dificile, iar colaborarea cu ceilalți membri ai echipei este foarte importantă; echipa de filmare cuprinde, în funcție de complexitatea producției, mai multe echipe, după cum urmează:
- echipa de imagine – cameraman, asistent de imagine, mecanic de cameră, tehnicieni video;
- echipa de iluminare – maistru de lumini, electricieni, tehnicieni iluminare;
- echipa video – ingineri, tehnicieni, regizor tehnic, asistent tehnic de cameră;
- implicarea în planificarea activității – se face în echipă; scopul principal este să-ți faci meseria corect, cu resursele necesare și costuri realiste, pentru a nu pierde timpul și a da randament maxim; așadar, planificarea activității este foarte importantă și ea presupune:
- stabilirea resurselor materiale alocate – câte camere, câte care de reportaj, macarale, monitoare, traveling, proiectoare, reflectoare, stative, filtre, trepied etc.;
- estimarea realistă a activităților, în măsura în care este posibil;
- prospectarea terenului, înainte de filmare, în măsura în care este posibil (ce spații de montare sunt, cât timp ia montarea aparaturii necesare filmării, care sunt condițiile pentru realizarea corectă a iluminării);
- stabilirea necesarului filmării – ca operator de imagine va trebui să prezinți o listă exactă a necesarului de filmare, în funcție de complexitatea acesteia, pentru a evita situațiile neplăcute în care nu poți să-ți faci treaba, pentru că îți lipsește un cablu, de exemplu; necesarul filmării se referă la:
- aparatura de care ai nevoie pentru realizarea filmării (cameră, stative, filtre, acumulatori, redresori, monitoare de control, lămpi de iluminat atașate camerei;
- materiale necesare filmării – casete digitale, peliculă cinematografică, filtre pentru proiectare, becuri pentru proiectorul de iluminare atașat camerei și așa mai departe;
- documentarea pentru filmare – pentru ca filmarea ta să aibă sens și să poți surprinde și aspecte mai puțin știute dintr-un domeniu sau altul, este bine să îți faci o documentare înainte despre subiectul abordat; industrie, agricultură, zoologie, istorie etc.
Meseria de cameraman presupune o pregătire complexă și capacitatea de a lucra, în general, într-o echipă în care fiecare verigă este importantă pentru calitatea produsului final. Indiferent că alegi să lucrezi într-o televiziune sau în cinematografie, odată ce ai acceptat un astfel de job, va trebui să combini cât mai bine aptitudinile tehnice cu talentul artistic. Totodată, este o profesie care îți permite să dezvolți și propriile proiecte, astfel încât să ai și satisfacția unei activități independente diferite față de ceea ce faci în fiecare zi.
Dacă te-ai convins că un job de cameraman este potrivit pentru tine, nu uita că este o meserie fascinantă, dar solicitantă, prin urmare va trebui să te implici total în ceea ce faci, dacă vrei să ai o carieră de succes. Indiferent dacă îți dorești un astfel de post în țară sau în străinătate, intră pe olx.ro și află mai multe detalii despre ofertele actuale.
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
27 March 2020