Autor: Alves Lucas
În zilele noastre, tot mai multe femei dar și bărbați își doresc să aibă grijă de aspectul lor fizic, așa că apelează la serviciile unui salon de înfrumusețare. În aceste condiții, o carieră în domeniul cosmeticii reprezintă o alegere ideală, cu multe oportunități de angajare și o posibilitate mare de avansare.
În acest domeniu de activitate, vei avea oportunitatea de a lucra cu oamenii, de a-ți îmbunătăți constant aptitudinile, dar și satisfacția că poți aduce un zâmbet pe fețele clienților tăi. Poate că lipsa detaliilor legate de ceea ce presupune o carieră în acest domeniu te-a descurajat să-ți duci visul mai departe, așa că, în cele ce urmează, îți oferim mai multe informații despre tot ce presupune meseria de cosmeticiană.
Care sunt atribuțiile și sarcinile unei cosmeticiene
Care sunt responsabilitățile unei cosmeticiene
Meseria de cosmeticiană: reglementările SSM, PSI și SU
Cum să te pregătești profesional pentru o carieră în cosmetică
Care sunt competențele necesare pentru o cosmeticiană
Cât câștigă o cosmeticiană
Care sunt atribuțiile și sarcinile unei cosmeticiene
Meseria de cosmeticiană este una foarte complexă, iar persoanele care excelează în acest domeniu au cunoștințe de psihologie, medicină și marketing, reușind să își mulțumească de fiecare dată clienții și să îi facă să revină. Astfel, principalele atribuții ale unei cosmeticiene sunt:
- Primește clienții care intră în salonul de înfrumusețare și contribuie la acomodarea acestora;
- Oferă clienților informații cu privire la programul de funcționare al salonului și la serviciile oferite;
- Efectuează toate activitățile specifice acestei meserii la cel mai înalt standard;
- Examinează tenul într-un mod profesional, pentru a putea decide care este cel mai potrivit tratament pentru client, dar și ce produse sunt mai indicate pentru acesta;
- Îndepărtează părul nedorit;
- Curăță tenul clientului și îl supune la baia de aburi;
- Face masaje cosmetice;
- Poate pregăti creme faciale potrivite pentru tipul de ten al clientului;
- Aplică masaje profesionale;
- Face teste și recomandă produse cosmetice noi, potrivite pentru client;
- Oferă clienților sfaturi cu privire la tratamentul cosmetic al tenului;
- Monitorizează stocurile și se ocupă de cumpărarea și comandarea produselor cosmetice.
Care sunt responsabilitățile unei cosmeticiene
Pe lângă aceste sarcini și atribuții, o cosmeticiană profesionistă are și o serie de responsabilități prin care contribuie la buna funcționare a salonului de înfrumusețare în care lucrează.
- Se asigură că normele sanitare și curățenia din salonul de înfrumusețare sunt menținute;
- Răspunde și asigură funcționarea corespunzătoare a echipamentelor din salon: mobilier, consumabile, aparatură;
- Se asigură că resturile și deșeurile sunt colectate corect;
- Respectă secretul profesional și codul de etică profesională;
- Ia toate măsurile necesare de prevenire și stingere a incendiilor;
- Efectuează toate tehnicile de lucru necesare clientului;
- Răspunde prompt la solicitările clientului.
Meseria de cosmeticiană: reglementările SSM, PSI și SU
O cosmeticiană trebuie să cunoască normele de sănătate și securitate în muncă și să le poată pune în aplicare atunci când situația o cere. De aceea, un lucrător în acest domeniu are și atribuții legate de respectarea acestor norme:
- Să lucreze cu echipament de protecție corespunzător din punct de vedere igienic;
- Să controleze instrumentele și aparatele în fiecare zi, pentru a se asigura că acestea funcționează corespunzător;
- Să execute toate operațiile cu atenție, pentru a evita accidentele de orice fel;
- Să izoleze toate echipamentele electrice și să nu le folosească niciodată cu mâna udă;
- Atunci când folosește echipamentele electrice, cosmeticiana trebuie să se asigure că podeaua nu este udă;
- Să manevreze instrumentele tăioase cu mâinile uscate, pentru a preveni accidentările;
- Să informeze angajatorul cu privire la eventualele defecțiuni ale instalațiilor sau ale echipamentelor de lucru;
- Să nu introducă sau să consume băuturi alcoolice în incinta unității;
- Să acorde primul ajutor în cazul unui accident de muncă.
Norme de prevenirea și stingerea incendiilor
De asemenea, o cosmeticiană trebuie:
- Să cunoască starea tehnică, locul și modul de utilizare ale stingătoarelor;
- Să intervină cu promptitudine în cazul izbucnirii unui incendiu;
- Să respecte toate normele și măsurile de apărare împotriva incendiilor aduse la cunoștință de administrator;
- Să nu efectueze manevre nepermise și să nu modifice în vreun fel sistemele și instalațiile de apărare împotriva incendiilor;
- Să comunice superiorului orice încălcare a normelor cu privire la securitatea în incendiu și orice pericol de incendiu;
- Să colaboreze cu angajații care se ocupă de asigurarea normelor de securitate în incendiu, pentru a realiza măsuri de apărare cât mai eficiente împotriva incendiilor;
- Să acționeze în conformitate cu procedurile existente, în cazul în care se întrevede un pericol iminent de incendiu;
- Să furnizeze persoanelor autorizate toate datele și informațiile de care are cunoștință, referitoare la producerea unui incendiu.
Cum să te pregătești profesional pentru o carieră în cosmetică
Meseria de cosmeticiană este una care necesită o perioadă intensă de pregătire teoretică, dar mai ales practică, în care aspiranta trebuie să se perfecționeze și să dobândească experiența necesară.
Totuși, înainte de a ajunge să lucreze într-un salon de înfrumusețare, o viitoare cosmeticiană va trebui să urmeze anumite cursuri de cosmetică ale unei școli acreditate, ținute de regulă de profesioniști în domeniu. La o astfel de școală, cursantele vor învăța proceduri importante pentru o carieră în acest sector de activitate, printre care:
- Tonifierea;
- Analiza tipului de ten;
- Demachierea;
- Concentratele active;
- Cremele faciale;
- Masajul facial;
- Extracțiile;
- Măștile;
- Pregătirea tenului pentru extracții, prin diverse metode;
- Cursuri de epilare.
Pe baza acestor cunoștințe, cursantele vor putea să aleagă singure produsele cosmetice, în funcție de tipul de ten și de nevoile fiecărui client. În modulul de estetică, vor fi prezentate și aparatele utilizate în această industrie, dar și câteva noțiuni de machiaj. După caz, anumite școli vor oferi și cursuri de marketing sau de management în estetică. Atenție însă, pentru că acest modul nu este suficient pentru a-ți permite să practici această meserie în mod legal.
Pentru a practica legal această meserie, va trebui să ai un număr minim de ore de școlarizare, teoretică și practică, în urma cărora vei primi un certificat de calificare în cosmetică. În prezent, legea îți impune să urmezi un număr de 1080 de ore de școlarizare, dintre care 720 vor fi de practică.
După ce urmezi toate aceste ore, vei primi un certificat de calificare profesională, care îți dă dreptul de a profesa legal meseria de cosmeticiană. Atenție la modulele care îți promit că poți obține un certificat de absolvire într-un timp foarte scurt. Chiar dacă pot fi parcurse rapid, acestea îți vor oferi doar un certificat de absolvire, care nu îți dă drept de practică în România.
O școală cu programă completă presupune 6 luni de curs, are formatori cu o experiență vastă în domeniu și programe care te vor pregăti pentru mediul de lucru în care vei activa.
Care sunt competențele necesare pentru o cosmeticiană
Pentru a excela în acest domeniu, vei avea nevoie, pe lângă abilitățile deprinse la pregătire, și de anumite competențe personale, acumulate pe parcursul vieții. Acestea te vor ajuta atât în relaționarea cu clienții, cât și la viteza cu care îți duci treaba la bun sfârșit.
Abilități de comunicare
Din momentul în care primești clienții în salon și până când pleacă, aceștia trebuie să fie bine primiți și să simtă că se află într-un mediu relaxant, care pune preț pe fericirea lor. Astfel, dacă ai bune abilități de comunicare, vei putea realiza acest lucru foarte ușor și vei fi capabil să oferi clienților tăi cele mai bune servicii.
Pricepere la lucrul cu mâinile
Dexteritatea este o altă aptitudine utilă unei cosmeticiene. Astfel, vei putea să-ți duci mai rapid sarcinile la îndeplinire și să fii mult mai precisă atunci când efectuezi operațiuni delicate.
Să nu aibă afecțiuni dermatologice și să fie o persoană curată
Pentru că în această meserie mâinile tale vor atinge constant pielea clienților, este nevoie de o igienă impecabilă și nu ar trebui să ai probleme dermatologice, atât din motive sanitare, cât și estetice.
Simț estetic
Pentru că, de multe ori, clientele îți vor solicita recomandări, este bine să ai un simț estetic dezvoltat și să le poți oferi idei complexe de machiaj, spre exemplu.
Cât câștigă o cosmeticiană
Cu toate că, pentru o cosmeticiană aflată la început de drum, salariul nu va fi unul foarte mare, posibilitățile de avansare în carieră, dar și de obținere a unor venituri secundare sunt foarte multe. Astfel, o cosmeticiană începătoare poate câștiga un salariu fix cuprins între 1.500 și 2.000 de lei net.
Lucrurile se schimbă atunci când vine vorba de o cosmeticiană experimentată. Odată cu dobândirea experienței, vei putea lucra pe bază de comision și vei obține chiar 40% din venituri. De asemenea, vei face bani și din recomandarea anumitor produse cosmetice, pentru care vei primi un comision. Astfel, o cosmeticiană profesionistă poate ajunge la venituri lunare de până la 1.000 de euro.
Chiar dacă meseria de cosmeticiană nu este simplă și necesită o pregătire intensă, efortul îți va fi răsplătit pe măsură și, odată cu avansarea în carieră, te vei bucura de venituri consistente. Tot ce trebuie să faci este să ai încredere în forțele proprii și să încerci în fiecare zi să te autodepășești.
Sursa Foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
20 November 2019
Ultima editare: 9 December 2019