Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Să lucrezi cu cei mici este, în egală măsură, o provocare de care ai parte zi de zi, o sursă de energie, cât și o responsabilitate uriașă, pe care trebuie să ți-o asumi cu multă siguranță. Ca educator sau educatoare te vei ocupa de educația și de pregătirea copiilor de vârstă preșcolară, astfel încât ei să dobândească noțiunile de bază despre lume și societatea în care trăiesc, dar și să își dezvolte limbajul și abilitățile cognitive și psihomotorii.
Așadar, dacă îți place să stai în preajma micuților și să lucrezi cu ei, s-ar putea ca un job de educator să fie perfect pentru tine. Înainte de toate, însă, trebuie să știi exact ce conține fișa postului: care sunt calitățile pe care ar trebui să le ai, unde te poți angaja, dar și câți bani poți câștiga.
Cât poți câștiga pe un post de educator / educatoare
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de educator / educatoare
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un educator bun
Ce responsabilități vei avea ca educator / educatoare
Unde te poți angaja ca educator / educatoare
Cum devin educatoare?
Ce studii trebuie să urmez pentru a deveni educatoare?
Cât câștigă o educatoare și ce salariu poți obține?
Ce salariu are o educatoare începătoare?
Ce face o educatoare la grădiniță
Cât poți câștiga pe un post de educator / educatoare
Pentru că este o profesie care implică o responsabilitate imensă, și anume lucrul cu copiii și îngrijirea acestora, salariul de bază pentru un debutant se învârte în jurul celui mediu net pe economie (care, în momentul de față, a ajuns la aproximativ 3.600 de lei). Bineînțeles, diferențe de salarizare există și în funcție de locul unde lucrezi, pentru că, de exemplu, la o grădiniță privată venitul poate fi, adesea, mai mare decât la stat.
De altfel, este important de precizat că suma crește în funcție de gradele pe care le obții ca educator. De exemplu, salariul de bază pentru un educator cu vechime în muncă și gradul I trece de pragul de 4.300 de lei, în sistemul de stat.
Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că aceste grade sunt o metodă de evaluare a evoluției cadrelor didactice.
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de educator / educatoare
Jobul de educator / educatoare este unul solicitant și asta pentru că trebuie să ai grijă de copii, să fii în permanență în alertă și să le acorzi atenție, dar și să îi ajuți să învețe cât mai ușor lucrurile pe care le descoperă. Pe de altă parte, este și o profesie foarte frumoasă, care te umple de satisfacție, pentru că poți participa la formarea viitorilor adulți, le poți transmite principii și valori importante.
Pentru a lucra ca educator, este important să nu ai antecedente penale și să fi absolvit un liceu cu profil pedagogic, aceasta fiind condiția de bază. Însă, pentru a-ți spori șansele la angajare și pentru a dobândi mai multe cunoștințe în domeniu, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației este alegerea potrivită. În plus, studiile superioare îți vor oferi de fiecare dată un avantaj în fața altor candidați.
De asemenea, trebuie să știi că, în momentul de față, există și numeroase cursuri și programe de formare pentru educatori. Acestea sunt ținute de profesori, psihologi și psihopedagogi și durează, în general, câteva luni. La finalul lor vei primi și o diplomă, însă asigură-te, înainte de a le face, că sunt acreditate de o instituție specializată (de exemplu, Agenția Națională pentru Calificări – ANC) și că certificatul de absolvire este recunoscut de Ministerul Educației.
Grad educator / educatoare – cum îl obții și de ce este important
Meseria de educator / educatoare înseamnă o formare continuă, care cuprinde dezvoltarea profesională și evoluția în carieră. Aceasta din urmă se realizează prin obținerea gradelor didactice II și I, precum și prin examenele de certificare a diferitelor niveluri de competență. Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului este instituția ce stabilește probele de examen, tematica, bibliografia, procedura de organizare și desfășurare a examenelor pentru obținerea acestor grade didactice. Ele se acordă prin ordin al ministrului Educației.
Examenul de definitivat
Potrivit Legii educației naționale (Legea 1/2011, cu modificările aduse), examenul național de definitivare în învățământ este organizat de Ministerul Educației, conform unei metodologii aprobate prin ordin de ministru. Definitivarea cuprinde două etape:
- etapa I, eliminatorie – se desfășoară la nivelul inspectoratelor școlare, în perioada stagiului practic, care durează un an; în această perioadă se realizează evaluarea activității profesionale la nivelul unității de învățământ, evaluarea portofoliului profesional personal și vei susține două inspecții la clasă;
- etapa a II-a, finală – după finalizarea stagiului practic de un an, va trebui să dai un examen scris, pe baza unei tematici și a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educației.
Gradul didactic II
Potrivit Legii educației naționale (Legea 1/2011, cu modificările aduse), poți obține gradul II dacă ai o vechime la catedră de cel puțin 4 ani de la obținerea definitivării în învățământ, prin promovarea anumitor probe, și anume:
- o inspecție școlară specializată, precedată de alte cel puțin două inspecții școlare curente desfășurate, eșalonat, pe parcursul celor 4 ani;
- un test din metodica specialității, cu abordări interdisciplinare și de creativitate; acesta se elaborează pe baza tematicii și a bibliografiei stabilite de Ministerul Educației, pentru fiecare specialitate în parte;
- o probă orală de pedagogie, pe baza unei programe aprobate de Ministerul Educației, ce cuprinde și elemente de psihologie și sociologie educațională.
În contextul limitării sau suspendării activităților didactice, poți să obții gradul II, dacă ai vechime de 4 ani și dacă promovezi următoarele probe:
- cel puțin două inspecții școlare, care se pot realiza și prin intermediul tehnologiei și al internetului;
- o probă scrisă, care conține elemente de didactica specialității, de pedagogie, psihologie, cu abordări interdisciplinare și de creativitate.
Gradul didactic I
Potrivit Legii educației naționale (Legea 1/2011, cu modificările aduse), poți obține gradul I dacă ai o vechime la catedră de cel puțin 4 ani de la data acordării gradului didactic II, prin promovarea următoarelor probe:
- un colocviu de admitere, pe baza unei tematici și a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educației;
- o inspecție școlară specială, precedată de cel puțin două inspecții școlare curente, eșalonate pe parcursul celor 4 ani, toate apreciate cu calificativul maxim;
- elaborarea unei lucrări metodico-științifice, sub îndrumarea unui coordonator științific stabilit de instituția care are competențe în domeniu;
- susținerea / prezentarea lucrării pentru gradul I educator / educatoare, în fața comisiei instituite conform metodologiei stabilite de Ministerul Educației.
În contextul limitării sau suspendării activităților didactice, colocviul de admitere, inspecţiile şcolare, precum şi susţinerea lucrării metodico-ştiinţifice se pot realiza şi prin intermediul tehnologiei şi al internetului.
Dacă ai obținut un titlu științific de doctor în același domeniu de studiu și ai minimum 4 ani vechime la catedră de la obținerea definitivării, ți se acordă gradul didactic I. De asemenea, dacă la examenul de definitivat sau la gradul II ai reușit să iei 10, te poți prezenta, după caz, la examenele pentru gradul II, respectiv I, cu un an mai devreme față de perioada prevăzută de lege.
Reține că vechimea la catedră, necesară pentru obținerea gradelor didactice, nu trebuie confundată cu vechimea în muncă. Prima se referă la perioada în care ai prestat activitate efectivă de predare, ca personal didactic calificat, respectiv absolvirea studiilor de specialitate cu examen de diplomă sau de licență, după caz. Vechimea în muncă este recunoscută ca vechime în învățământ, în vederea stabilirii drepturilor salariale. Totodată, în caz de nepromovare, examenele pentru obținerea gradelor didactice II, respectiv I, pot fi repetate la un interval de cel puțin 2 ani școlari, potrivit legii.
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un educator bun
Lista aptitudinilor pe care ar trebui să le ai pentru a-ți face treaba cum trebuie este una generoasă, asta și pentru că jobul în sine este complex. Dacă vizezi un astfel de post, iată care sunt pașii pentru a te remarca la locul de muncă:
- Dai dovadă de blândețe, empatie, seriozitate și responsabilitate în ceea ce privește îngrijirea și supravegherea copiilor aflați în grupele tale;
- Comunici foarte bine cu cei mici și reușești să îi faci să fie atenți la ceea ce ai de spus;
- Te adaptezi cu ușurință oricărei situații, fiind pregătit pentru a reacționa rapid chiar și în situațiile de criză (de exemplu, un conflict între copii);
- Ai un spirit de observație foarte bun;
- Ești o fire veselă, cu o atitudine pozitivă;
- Ai o răbdare de fier și reușești să îți păstrezi calmul și controlul în fiecare moment;
- Dai dovadă de fermitate în luarea deciziilor și în implementarea lor, astfel încât să păstrezi ordinea și disciplina în cadrul grupelor de copii cu care lucrezi;
- Ești onest, consecvent și perseverent, reușind să îți păstrezi energia pentru activitățile din fiecare zi;
- Ai o cultură generală bogată și multă imaginație, doi factori esențiali, care te ajută să găsești întotdeauna noi soluții creative pentru formarea și educarea copiilor.
Ce responsabilități vei avea ca educator / educatoare
Dacă îți sună tentant un job de educator, trebuie să știi și care sunt sarcinile și atribuțiile pe care le vei avea într-un astfel de rol, mai ales că fișa postului este una de-a dreptul interesantă.
- Vei amenaja și vei delimita spațiul de joacă de spațiul de învățare, astfel încât cei mici să se simtă bine, să fie inspirați de decorul acestor două locuri;
- Vei face o planificare anuală a programului de la grădiniță, de la lecții, la activitățile de recreere și joacă ale copiilor;
- Vei implementa această planificare conform calendarului stabilit, adaptând-o, dacă este cazul;
- Vei comunica în permanență cu cei mici, te vei asigura că sunt bine și că evoluția lor este continuă;
- Vei coordona activitățile și jocurile didactice ale grupei de copii;
- Vei supraveghea cu mare atenție aceste activități, astfel încât cei mici să fie tot timpul în siguranță;
- Vei urmări progresul acestora atât din punct de vedere educațional, cât și din perspectivă personală;
- Vei menține o relație strânsă cu familia lor, comunicându-le părinților evoluția celui mic, dar și eventualele schimbări de comportament sau atitudine;
- Vei fi responsabil pentru disciplina din grupa de copii și vei da dovadă de tact în relația cu ei;
- Vei colabora cu ceilalți colegi din echipă (educatori, îngrijitori, consilieri etc.);
- Vei respecta normele de securitate și de protecție a muncii.
Unde te poți angaja ca educator / educatoare
Marele avantaj al unui astfel de job este cererea mare pe piața muncii. Acesta este și motivul pentru care, de multe ori, se scot inclusiv posturi de educatori suplinitori necalificați (pentru care nu trebuie să ai studiile de specialitate despre care aminteam mai sus, respectiv liceul pedagogic sau Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației).
Ca educator, poți lucra într-o grădiniță (privată sau de stat), într-un cămin sau într-un after-school, locul unde copiii merg după-amiază și unde își petrec timpul până când părinții lor ies de la muncă. Salariile variază în funcție de mai mulți factori: profilul grădiniței (privată sau de stat), amplasarea ei, nivelul de pregătire pe care îl ai, experiența anterioară etc.
Mai mult decât atât, trebuie să știi că multe grădinițe angajează profesori de limbi străine (engleza este, desigur, cea mai căutată), așa că, dacă ești student sau absolvent de facultate de profil, îți poți lua câteva ore de predare. Același lucru este valabil și dacă ești deja educator / educatoare, știi o limbă străină și vrei să îți rotunjești veniturile predând câteva ore la grupele de grădiniță.
În concluzie, profesia de educator / educatoare vine la pachet cu nenumărate provocări, dar și cu o mulțime de satisfacții de care te poți bucura alături de copiii din grupa de care te ocupi.
În loc de concluzie, iată răspunsurile la câteva dintre cele frecvente întrebări legate de meseria de educator / educatoare:
Cum devin educatoare?
Poți deveni educator / educatoare cu sau fără pregătire de specialitate, însă doar dacă ai măcar studiile liceale, de preferat un liceu pedagogic. Orice calificare sau curs de perfecționare, inclusiv un curs de limbi străine, poate constitui un avantaj la angajare. Totodată, este nevoie de aptitudini speciale, cum ar fi multă atenție, răbdare, creativitate, empatie și calități pedagogice, pentru că este o meserie care implică lucrul permanent cu cei mici.
Ce studii trebuie să urmez pentru a deveni educatoare?
Pentru a obține un post de educator / educatoare și a avea un salariu satisfăcător, dincolo de vechimea în muncă sau de grade, ar trebui să ai următoarele studii:
- liceul pedagogic;
- Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației;
- cursuri de calificare;
- traininguri specializate în pedagogia și psihologia copilului;
- cursuri de limbi străine.
Cât câștigă o educatoare și ce salariu poți obține?
Salariile din sistemul de învățământ de stat sunt stabilite prin Legea 153/2017. Astfel, sunt prevăzute creșteri salariale, treptate, până în 2022. Prin urmare, ca educator / educatoare, cu pregătire de specialitate și cu studii de nivel liceal, în funcție de vechimea pe care o ai și de gradul obținut, poți avea un salariu de bază, care pornește de la 3.916 lei și poate ajunge la 4.372 de lei, astfel:
- grad didactic definitiv – dacă ai peste 25 de ani vechime, poți avea un salariu de bază de 4.235 de lei, iar dacă ai între 1 și 5 ani vechime, atunci poți câștiga 4.007 lei;
- gradul II – dacă ai peste 25 de ani vechime, poți avea un salariu de bază, de 4.280 de lei, iar dacă ai între 1 și 5 ani vechime, atunci poți câștiga 4.052 de lei.
- gradul I – dacă ai peste 25 de ani vechime, poți avea un salariu de bază de 4372, iar dacă ai între 5 și 10 ani vechime, atunci poți câștiga 4.098 de lei.
În cazul în care ai studii de nivel liceal, dar nu și o pregătire de specialitate, poți avea un salariu de bază, cuprins între 3.916 lei, dacă ai o vechime de până la 1 an, și 4.189 de lei, dacă ai peste 25 de ani vechime.
La acest salariu de bază, se pot adăuga diverse sporuri. De pildă, dacă obții specializarea de învățător-educator, ai dreptul să realizezi ore de practică pedagogică. O zi de practică pedagogică înseamnă 3-4 ore. Astfel, poți primi un spor de 10%, pentru o zi de practică la grupa/clasa pe care o conduci, sau de 15%, pentru două sau mai multe zile de practică.
Reține că, în învățământul privat, câștigurile salariale pot fi mai mici sau mai mari, în funcție de angajator.
Ce salariu are o educatoare începătoare?
Potrivit Legii 153/2017, cu modificările aduse, care prevede creșteri salariale treptate, până în 2022, ca educator / educatoare începătoare, poți avea un salariu de bază de 3.916 lei, indiferent dacă ai pregătire de specialitate sau nu, în condițiile în care ai studii de nivel liceal și o vechime de până la 1 an.
Ce face o educatoare la grădiniță?
Ca educator / educatoare la grădiniță, îți vei desfășura activitatea într-un mediu organizat, instituționalizat, fie în sistemul de stat, fie în sistemul de învățământ privat. Unele dintre activități pot fi organizate în aer liber, dincolo de spațiul grădiniței. Concret, atribuțiile unei educatoare la grădiniță sunt, în general, următoarele:
- să instruiască eficient copiii, la toate obiectele de studiu prevăzute de curriculum pentru acest nivel de învățământ;
- să construiască o bună relație comunicațională cu fiecare copil, cu celelalte cadre didactice, dar și cu părinții copiilor;
- să planifice și să proiecteze activitățile instructiv-educative, cuprinse în curriculum, dar și extracurriculare, precum și pe cele extrașcolare;
- să asigure mijloacele de învățământ adecvate,materialul didactic, să organizeze un mediu educațional potrivit și să conducă procesul didactic;
- să evalueze competențele copiilor și să noteze rezultatele acestora.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Foto: Shutterstock.com
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
23 October 2019
Ultima editare: 12 March 2021