COMPETENT

Meseria de educator/educatoare: ce trebuie să faci, de ce calități ai nevoie și cât poți câștiga

23 octombrie 2019

Autor:

Să lucrezi cu cei mici este, în egală măsură, o provocare de care ai parte zi de zi, o sursă de energie, cât și o responsabilitate uriașă, pe care trebuie să ți-o asumi cu multă siguranță. Ca educator sau educatoare te vei ocupa de educația și de pregătirea copiilor de vârstă preșcolară, astfel încât ei să dobândească noțiunile de bază despre lume și societatea în care trăiesc, dar și să își dezvolte limbajul și abilitățile cognitive și psihomotorii.

Așadar, dacă îți place să stai în preajma micuților și să lucrezi cu ei, s-ar putea ca un job de educator să fie perfect pentru tine. Înainte de toate, însă, trebuie să știi exact ce conține fișa postului: care sunt calitățile pe care ar trebui să le ai, unde te poți angaja, dar și câți bani poți câștiga.

Cât poți câștiga pe un post de educator/educatoare
De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de educator/educatoare
Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un educator bun
Ce responsabilități vei avea ca educator/educatoare
Unde te poți angaja ca educator/educatoare

Cât poți câștiga pe un post de educator/educatoare

Pentru că este o profesie care implică o responsabilitate imensă, și anume lucrul cu copiii și îngrijirea acestora, salariul de bază pentru un debutant se învârte în jurul venitului mediu net pe economie (care, în momentul de față, a ajuns la aproximativ 3.000 de lei). Bineînțeles, diferențe de salarizare există și în funcție de locul unde lucrezi pentru că, de exemplu, la o grădiniță privată venitul poate fi adesea mai mare decât la stat. 

De altfel, este important de precizat că suma crește în funcție de gradele pe care le obții ca educator. Prin urmare, salariul de bază pentru un educator cu vechime în muncă și gradul I trece de pragul de 4.500 de lei.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că aceste grade sunt o metodă de evaluare a evoluției cadrelor didactice. 

De ce calificări ai nevoie pentru a lucra pe un post de educator/educatoare

Jobul de educator/educatoare este unul solicitant și asta pentru că trebuie să ai grijă de copii, să fii în permanență în alertă și să le acorzi atenție, dar și să îi ajuți să învețe cât mai ușor lucrurile pe care le descoperă. Pe de altă parte, este și o profesie foarte frumoasă, care te umple de satisfacție, pentru că poți participa la formarea viitorilor adulți, le poți transmite principii și valori importante. 

Pentru a lucra ca educator, este important să nu ai antecedente penale și să fi absolvit un liceu cu profil pedagogic, aceasta fiind condiția de bază. Însă, pentru a-ți spori șansele la angajare și pentru a dobândi mai multe cunoștințe în domeniu, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației este alegerea potrivită. În plus, studiile superioare îți vor oferi de fiecare dată un avantaj în fața altor candidați. 

De asemenea, trebuie să știi că, în momentul de față, există și numeroase cursuri și programe de formare pentru educatori. Acestea sunt ținute de profesori, psihologi și psihopedagogi și durează, în general, câteva luni. La finalul lor vei primi și o diplomă, însă asigură-te, înainte de a le face, că sunt acreditate de o instituție specializată (de exemplu, Agenția Națională pentru Calificări – ANC) și că certificatul de absolvire este recunoscut de Ministerul Educației. 

Ce aptitudini trebuie să ai pentru a fi un educator bun

Lista aptitudinilor pe care ar trebui să le ai pentru a-ți face treaba cum trebuie este una generoasă, asta și pentru că jobul în sine este complex. Dacă vizezi un astfel de post, iată care sunt pașii pentru a te remarca la locul de muncă:

 • Dai dovadă de blândețe, empatie, seriozitate și responsabilitate în ceea ce privește îngrijirea și supravegherea copiilor aflați în grupele tale;
 • Comunici foarte bine cu cei mici și reușești să îi faci să fie atenți la ceea ce ai de spus;
 • Te adaptezi cu ușurință oricărei situații, fiind pregătit pentru a reacționa rapid chiar și în situațiile de criză (de exemplu, un conflict între copii);
 • Ai un spirit de observație foarte bun;
 • Ești o fire veselă, cu o atitudine pozitivă;
 • Ai o răbdare de fier și reușești să îți păstrezi calmul și controlul în fiecare moment;
 • Dai dovadă de fermitate în luarea deciziilor și în implementarea lor, astfel încât să păstrezi ordinea și disciplina în cadrul grupelor de copii cu care lucrezi;
 • Ești onest, consecvent și perseverent, reușind să îți păstrezi energia pentru activitățile din fiecare zi;
 • Ai o cultură generală bogată și multă imaginație, doi factori esențiali, care te ajută să găsești întotdeauna noi soluții creative pentru formarea și educarea copiilor. 

Ce responsabilități vei avea ca educator/educatoare

Dacă îți sună tentant un job de educator, trebuie să știi și care sunt sarcinile și atribuțiile pe care le vei avea într-un astfel de rol, mai ales că fișa postului este una de-a dreptul interesantă.

 • Vei amenaja și vei delimita spațiul de joacă de spațiul de învățare, astfel încât cei mici să se simtă bine, să fie inspirați de decorul acestor două locuri;
 • Vei face o planificare anuală a programului de la grădiniță, de la lecții, la activitățile de recreere și joacă ale copiilor;
 • Vei implementa această planificare conform calendarului stabilit;
 • Vei comunica în permanență cu cei mici, te vei asigura că sunt bine și evoluția lor este continuă;
 • Vei coordona activitățile și jocurile didactice ale grupelor de copii;
 • Vei supraveghea cu mare atenție aceste activități, astfel încât cei mici să fie tot timpul în siguranță;
 • Vei urmări progresul acestora atât din punct de vedere educațional, cât și din perspectivă personală;
 • Vei menține o relație strânsă cu familia lor, comunicându-le părinților evoluția celui mic, dar și eventualele schimbări de comportament sau atitudine;
 • Vei fi responsabil pentru disciplina din grupa de copii și vei da dovadă de tact în relația cu ei;
 • Vei colabora cu ceilalți colegi din echipă (educatori, îngrijitori, consilieri etc.);
 • Vei respecta normele de securitate și de protecție a muncii. 

Unde te poți angaja ca educator/educatoare

Marele avantaj al unui astfel de job este cererea mare pe piața muncii. Acesta este și motivul pentru care, de multe ori, se scot inclusiv posturi de educatori suplinitori necalificați (pentru care nu trebuie să ai studiile de specialitate despre care aminteam mai sus, respectiv liceul pedagogic sau Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației).

Ca educator poți lucra într-o grădiniță (privată sau de stat), într-un cămin sau într-un after-school, locul unde copiii merg după-amiază și unde își petrec timpul până când părinții lor ies de la muncă. Salariile variază în funcție de mai mulți factori: profilul grădiniței (privată sau de stat), amplasarea ei, nivelul de pregătire pe care îl ai, experiența anterioară etc. 

Mai mult decât atât, trebuie să știi că multe grădinițe angajează profesori de limbi străine (engleza este, desigur, cea mai căutată), așa că dacă ești student sau absolvent de facultate de profil, îți poți lua câteva ore de predare. Același lucru este valabil și dacă ești deja educator/educatoare, știi o limbă străină și vrei să îți rotunjești veniturile predând câteva ore la grupele de grădiniță.

În concluzie, profesia de educator/educatoare vine la pachet cu nenumărate provocări, dar și cu o mulțime de satisfacții de care te poți bucura alături de copiii din grupele de care te ocupi. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Foto: Shutterstock.com


Autor:
23 octombrie 2019

Ultima editare: 12 mai 2020


Cele mai noi anunțuri pentru educatoare de pe OLX

 • Asistentă de educatoare (3-6 ani)- Grădinița FIRST STEP Montessori

  Căutăm o persoană pasionată de educație, cu deschidere către metodele alternative de predare, pentru postul de ASISTENT MONTESSORI - comunitatea 3-6 ani, din cadrul Grădiniței FIRST STEP Monte..

  Prahova Azi 07:01

 • Educatoare / Profesor pentru invatamant prescolar

  Vrei să lucrezi într-o echipă tânără, profesionistă, într-o atmosferă și un colectiv plăcut? Te așteptăm în echipa noastră, la Școala Primară Iepurașul Bocănilă, dacă:
  - e..

  Bucuresti - Ilfov 19 Jan 09:01 Locatie stabila

 • Angajez cadru didactic Educatoare/Invatatoare

  Experienta și studiile în domeniu sunt obligatorii!

  Cautam o persoana calda si blanda, care sa iubeasca copiii, sa stie sa se joace, sa fie empatica si mai ales sa aplice metode de înv..

  Bucuresti - Ilfov 18 Jan 23:01 Necesita deplasari

 • Caut loc de muncă Asistent educator/ educator specializat

  Caut loc de muncă ca asistent educator sau educator specializat. Sunt o fire vesela, calmă, sociabilă și iubitoare de copii.Am urmat cursurile Facultății de litere română-engleza UPG Ploiești..

  Prahova Azi 13:01 Educatie - Training

 • Educatoare grupa mini

  Candidatul ideal

  - Experienta in domeniu
  - Studii de specialitate
  - Punctuala, creativa, ordonata
  - Bune capacitati de relationare cu parintii
  - Limba englez..

  Bucuresti - Ilfov Azi 12:01

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 59 = 65

Alte articole