COMPETENT

Meseria de fizioterapeut: descriere, salariu, aptitudini

26 February 2020
Array

Autor: and

Fizioterapeutul este absolventul de studii universitare, posesor al unui titlu oficial de calificare în fizioterapie, care aplică, sub prescripție medicală, activități specifice, pe baza principiilor de promovare a sănătății, de profilaxie și tratare a bolilor, în baza diagnosticului clinic stabilit de medicul de specialitate. 

În cele ce urmează, ți-am pregătit un scurt ghid despre ce presupune profesia de fizioterapeut, ce pregătire profesională îți trebuie, care sunt calitățile, atribuțiile și responsabilitățile pe care le ai, dacă vrei să ocupi un astfel de post în sistemul sanitar de stat sau privat. 

Ce este fizioterapia și care sunt diferențele față de kinetoterapie
Ce salariu poți avea ca fizioterapeut
Ce pregătire profesională este necesară, ca să fii fizioterapeut
Ce calități îți trebuie pentru un post de fizioterapeut
Care sunt atribuțiile și responsabilitățile unui fizioterapeut
Suspendarea și retragerea dreptului de exercitare a profesiei

Ce este fizioterapia și care sunt diferențele față de kinetoterapie

Ce inseamna sa fii fizioterapeut

Foarte mulți oameni fac o confuzie între fizioterapie și kinetoterapie, considerând că sunt unul și același lucru. Există, însă, unele diferențe majore între cele două, pe care este bine să le cunoști, ca să îți dai seama ce presupune mai exact meseria de fizioterapeut. 

Fizioterapia este una dintre metodele folosite pentru estomparea durerilor, dar și pentru prevenirea și tratarea unor afecțiuni ortopedice, reumatologice, dermatologice, respiratorii etc. Rolul ei principal este să ajute la dezvoltarea, menținerea și reabilitarea funcțiilor locomotorii care pot fi afectate de o boală, anumite leziuni, vârsta înaintată sau alte afecțiuni medicale. 

În schimb, kinetoterapia, după cum îi spune și numele, este terapia prin mișcare, adică gimnastică medicală ori de recuperare. Este un tip de terapie care se bazează pe exerciții fizice adaptate pentru fiecare pacient, pentru care se pot folosi diverse accesorii ca mingea medicinală, elasticul, semisfera Bosu etc. Kinetoterapia poate fi recomandată de medicul specialist pentru îmbunătățirea mobilității, ameliorarea problemelor funcționale, recuperarea după diverse afecțiuni de natură sportivă, întărirea musculaturii, în sarcină, pentru o naștere mai ușoară și o recuperare mai rapidă după ea. 

Tratamentele fizioterapeutice și kinetoterapeutice pot fi indicate de către medic pentru a fi aplicate împreună sau separat, ca metode complementare în schema de tratament a unor afecțiuni medicale sau pentru recuperare.

La ce folosește fizioterapia

După un consult medical de specialitate, pacienților li se poate recomanda fizioterapia. Aceasta este un ajutor eficient pentru următoarele situații:

  • ameliorarea simptomelor unor afecțiuni medicale – fizioterapia ajută la ameliorarea manifestărilor unor afecțiuni ale oaselor, articulațiilor și ale țesuturilor moi – reumatism, dureri de spate și de gât, hernie de disc, scolioză, dureri de umeri;
  • probleme musculo-scheletale – fizioterapia este recomandată în cazul tendinitelor, entorselor, al sindromului de tunel carpian sau al fracturilor;
  • accident vascular cerebral – tratamentele fizioterapeutice pot reduce dificultățile locomotorii provocate de un accident cerebral, scleroza multiplă, boala Parkinson;
  • afecțiuni ale sistemului respirator – tehnicile practicate în fizioterapie pot fi eficiente în ameliorarea unor simptome ale unor afecțiunii respiratorii, ca boala pulmonară obstructivă cronică, fibroza chistică;
  • recuperare postoperatorie sau posttraumatică – tratamentele fizioterapeutice sunt indicate și pentru recuperarea în urma anumitor intervenții chirurgicale sau în cazul în care pacientul a suferit un traumatism;
  • acțiune de prevenție – fizioterapia poate preveni atrofiile musculare, mai ales în situația unei imobilizări îndelungate la pat.

Reține că rolul principal al unui fizioterapeut este să ajute pacienții să fie activi și independenți din punct de vedere locomotor, cât mai mult timp cu putință. Totodată, dacă alegi să practici această meserie, este important să te concentrezi asupra modului în care îi poți sprijini pe cei care au nevoie de tine să gestioneze mai bine durerea și să prevină diverse afecțiuni. 

Dacă îți sună bine un job de fizioterapeut, vezi toate ofertele noi și actualizate de pe OLX, aici.

Ce salariu poți avea ca fizioterapeut

Ce salariu are un fizioterapeut

Salariul de fizioterapeut variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi regiunea în care lucrezi, experiența acumulată de-a lungul timpului, dacă postul este în sistemul privat sau cel de stat și, în general, de reputația pe care reușești să ți-o construiești. 

Dacă prinzi un post de fizioterapeut începător în București, salariul net lunar poate fi de 2.300 de lei, însă sunt zone din țară, în care vei câștiga sub 2.000 de lei. Partea bună este că, în timp, veniturile tale salariale pot atinge 4.500 de lei sau chiar 2.000 de euro, după cum spun specialiștii din domeniul recrutărilor. 

În cazul în care ajungi să lucrezi în străinătate, însă, în funcție de statul în care reușești să te angajezi ca fizioterapeut, salariul tău pornește de la 2.000 de euro și poate ajunge chiar și la 7.000 de euro lunar. 

Ce pregătire profesională este necesară, ca să fii fizioterapeut

Pregatire profesionala fizioterapeut

Profesia de fizioterapeut este reglementată de prevederile Legii 229/2016 privind organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România și de Normele metodologice de aplicare a acestei legi. Astfel, ca fizioterapeut vei putea să-ți exerciți profesia numai dacă ești membru al Colegiului Fizioterapeuților din România și doar pe baza autorizației de liberă practică eliberată de această instituție, act care trebuie avizat anual. 

De asemenea, este important să știi că legea îți impune o educație medicală continuă, adică să participi la cursuri și alte forme de pregătire și de dezvoltare profesională, acreditate de Colegiul Fizioterapeuților. Pe parcursul unui an, trebuie să realizezi cel puțin 30 de credite de educație continuă, pentru a putea profesa în continuare. 

Cine poate exercita profesia de fizioterapeut

Potrivit legii, profesia de fizioterapeut poate fi exercitată pe teritoriul României de către următoarele categorii de persoane:

  • cetățeni ai statului român sau ai unui stat membru al UE, ai unui stat aparținând Spațiului Economic European sau ai Confederației Elvețiene;
  • soțul/soția unui cetățean român, precum și descendenții și ascendenții în linie directă, aflați în întreținerea unui cetățean român, indiferent de cetățenia acestora;
  • membrii familiei unui cetățean al unui stat membru al UE, al unui stat aparținând Spațiului Economic European sau al Confederației Elvețiene;
  • rezidenții permanenți în România;
  • rezidenții pe termen lung.

Ce studii îți trebuie ca să fii fizioterapeut

Ca să poți fi fizioterapeut în România va trebui să îndeplinești următoarele condiții:

  • să ai un titlu oficial de calificare în fizioterapie;
  • să nu te găsești într-o situație de nedemnitate sau incompatibilitate;
  • să fiiapt din punct de vedere medical – dovedit printr-un certificat medical;
  • să deții autorizație de liberă practică – avizată anual de Colegiul Fizioterapeuților din România;
  • să fii membru al Colegiului Fizioterapeuților din România.

Dacă te interesează un post de fizioterapeut, atunci este bine să știi că vei avea nevoie de anumite studii. Practic, prin titlu de calificare în terapie se înțelege: 

  • diplomă de licență eliberată de o instituție de învățământ superior acreditată sau autorizată în următoarele specializări:
    • fizioterapie;
    • fiziokinetoterapie;
    • kinetoterapie – 3 sau 4 ani de studii;
    • educație fizică și sport – specializarea kinetoterapie și motricitate specială – 3 ani de studii, cultură fizică medicală;
    • educație fizică și sport – cu vechime în recuperarea medicală de cel puțin 19 ani, angajat în sistemul sanitar și balnear sau de asistență socială ca profesor de cultură fizică medicală;
    • balneofiziokinetoterapie și recuperare.
  • diplomă de licență sau un titlu de fizioterapeut/maso-kinetoterapeut/kinetoterapeut, eliberată în afara țării și echivalată sau recunoscută de Ministerul Educației din România;
  • adeverință de absolvire a examenului de licență în fizioterapie, kinetoterapie și motricitate specială, balneofiziokinetoterapie și recuperare, eliberată la cererea ta – valabilă până la emiterea diplomei de licență, dar nu mai mult de 12 luni de la data emiterii;
  • orice altă diplomă de licență eliberată care nu corespunde specializărilor menționate mai sus, dar care este însoțită de o adeverință eliberată de facultatea respectivă, care atestă că programa de pregătire pentru obținerea diplomei de licență respective corespunde cu cea de pregătire pentru exercitarea profesiei de fizioterapeut.

Reține că, dacă deții un titlu oficial de calificare și autorizație de liberă pratică emise de Direcțiile de Sănătate Publică județene ori ale Municipiului București, ai obligația să soliciți Colegiului Fizioterapeuților din România preschimbarea acestor documente de autorizare în profesie. 

Totodată, dacă ai obținut titluri oficiale de calificare în fizioterapie în afara țării, a statelor membre ale UE, a statelor aparținând Spațiului Economic European sau a Confederației Elvețiene, acestea sunt echivalate sau recunoscute de Ministerul Educației, potrivit unei metodologii proprii. 

Ce calități îți trebuie pentru un post de fizioterapeut

Calitati fizioterapeut

Ca fizioterapeut vei intra în contact cu o mulțime de oameni care vin la tine pentru a-și rezolva problemele medicale sau măcar pentru a le ameliora. De aceea este esențial să te gândești la calitățile pe care ar trebui să le ai ca să exerciți această profesie cu succes. Iată care ar fi câteva dintre ele:

  • să fii un bun comunicator – ca și în relația dintre medic, asistent medical și pacient, comunicarea excelentă cu beneficiarul serviciilor tale de fizioterapie este esențială pentru reușita terapiei; cel din fața ta trebuie să aibă încredere deplină în tine și să știe că, dacă face ceea ce îi spui, se va simți mai bine, chiar dacă nu imediat, ci în timp, în funcție de afecțiunea pe care o are;
  • să ai multă răbdare – de la momentul în care îi explici omului ce anume ar fi mai potrivit pentru el, până la asistența pe care i-o acorzi în timpul procedurilor, este bine să faci totul cu răbdare și tact; 
  • să fii empatic – gândește-te că în fața ta se află un om care are dureri sau care a trecut printr-o traumă ori intervenție chirurgicală dificilă; ca fizioterapeut este indicat să încerci în permanență să îl încurajezi să-și recapete energia pozitivă, ca să se poată recupera mai repede;
  • să ai rezistență la stres – meseria de fizioterapeut presupune mult efort fizic și capacitatea de a te adapta unor situații de urgență;
  • să fii un foarte bun observator – fizioterapia este un proces de durată, pe parcursul căruia va trebui să analizezi, să clasifici și să înregistrezi manifestările funcționale, reacțiile și progresele pacientului;
  • să fii un excelent om de echipă – chiar dacă alegi să exerciți profesia de fizioterapeut ca independent, este important să știi că nu lucrezi de unul singur; de interacțiunea cu medicii specialiști depind rezultatele muncii tale, pentru că tu nu vei putea aplica nicio tehnică terapeutică fără să cunoști diagnosticul și istoricul medical al pacientului.

Care sunt atribuțiile și responsabilitățile unui fizioterapeut

Responsabilitatile unui fizioterapeut

Ca fizioterapeut poți să-ți desfășori activitatea fie în cadrul unei echipe multidisciplinare, în colaborare cu medicul specialist, fie ca independent. Una dintre obligațiile importante pe care le vei avea, indiferent de modul în care vei decide să-ți exerciți dreptul de practică, este să respecți întotdeauna prescripția medicală, orice decizie finală fiind luată spre binele pacientului sau al beneficiarului tratamentului. Totodată, va trebui să ții cont de Codul deontologic al fizioterapeutului cu drept de liberă practică și de legile în vigoare. 

Prescripția medicului, indiferent de specialitatea medicală, în baza căreia tu îți vei exercita atribuțiile, cuprinde obligatoriu următoarele informații:

  • diagnosticul clinic;
  • indicatorii morfo-funcționali ai afecțiunii;
  • bolile asociate – dacă este cazul;
  • indicația pentru fizioterapie.

Un aspect deosebit de important este că decizia finală aparține pacientului, prin urmare, el va trebui informat foarte bine despre tot ce presupune tratamentul fizioterapeutic, inclusiv așteptările pe care le poate avea după ședințele de fizioterapie. 

Ca fizioterapeut independent poți încheia contracte cu unități sanitare autorizate, cu furnizori de servicii de îngrijire medicală, asistență socială, baze de tratament din sistemul balnear, federații, cluburi, asociații sportive și unități de învățământ. În situația în care vrei să fii fizioterapeut independent, formele de exercitare a profesiei sunt:

  • persoană fizică independentă – în baza autorizației de liberă practică, avizată la zi, și a înregistrării la administrația financiară în a cărei rază teritorială domiciliezi;
  • titular de cabinet individual de practică independentă;
  • cabinete asociate de practică independentă – înființate cu avizul Colegiului Fizioterapeuților din România.

Dacă vei vrea să fii fizioterapeut, atribuțiile și responsabilitățile tale vor fi:

  • să examinezi pacientul/beneficiarul serviciilor de fizioterapie – observație, folosirea instrumentelor, a tehnicilor, scalelor specifice de evaluare somato-funcțională;
  • să ai consimțământul beneficiarului – vei stabili, împreună cu pacientul, că este nevoie de o intervenție specifică;
  • să elaborezi planul fizioterapeutic;
  • să acorzi asistență fizioterapeutică – vei oferi asistență fizioterapeutică și de recuperare în patologii ale sistemelor neuro-musculo-scheletic, cardiovascular, respirator, digestiv, neuroendocrin, metabolic și urogenital;
  • să oferi asistență – în domeniul traumatologiei sportive, pediatriei, geriatriei, reumatologiei, ORL și în alte condiții medicale și chirurgicale;
  • să desfășori activități specifice de fizioterapie
    • exerciții fizice cu scop terapeutic;
    • terapie manuală;
    • hidrokinetoterapie;
    • tehnici specifice, folosind instrumentele/aparatele/instalațiile corespunzătoare, prin aplicarea de contenții elastice/adezive/orteze sau prin mecanoterapie, scripetoterapie, electroterapie, termoterapie, imobilizări/posturări.

Suspendarea și retragerea dreptului de exercitare a profesiei

Potrivit legii, există anumite situații în care dreptul de exercitare a profesiei poate fi suspendat. Este vorba despre următoarele cazuri:

  • nu îți exerciți profesia efectiv, legal și neîntrerupt cel puțin un an, în ultimii cinci ani de la data absolvirii studiilor care atestă formarea în profesie;
  • dacă ai solicitat să nu mai fii membru al Colegiului Fizioterapeuţilor din România;
  • în cazul în care există o hotărâre judecătorească sau o sancțiune disciplinară în acest sens, pe o durată determinată;
  • dacă nu realizezi, pe parcursul unui an, minimum 30 de credite de educație medicală continuă (dreptul de practică va fi suspendat până în momentul în care obții numărul de credite cerut).

Retragerea dreptului de exercitare a profesiei poate să intervină în anumite condiții, cum sunt cele de mai jos:

  • dacă ai solicitat să nu mai fii membru al Colegiului Fizioterapeuților din România;
  • în cazul în care se aplică o hotărâre judecătorească sau o sancțiune disciplinară în acest sens.

Ca fizioterapeut îi vei ajuta pe pacienții tăi să facă față mai ușor anumitor probleme legate de sistemul locomotor și nu numai, să se recupereze după o intervenție chirurgicală dificilă sau după o traumă fizică. Totodată, prin procedurile aplicate, vei putea contribui la prevenirea dezvoltării altor afecțiuni medicale. Reține, însă, că tot ce vei face tu reprezintă un proces complex și complementar care nu vindecă bolile în sine, ci doar ameliorează simptomele și susține acțiunea altor tratamente medicale prescrise de medicul specialist. 

Dacă te-ai hotărât să devii fizioterapeut și îți dorești să ocupi un astfel de post, poți afla mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
26 February 2020


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

    Scrie un comentariu

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    + 39 = 41

    Alte articole