Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Meseria de grefier este extrem de importantă în cadrul instanțelor judecătorești. Prin munca lor de zi cu zi, grefierii sunt cei care ajută la soluționarea cazurilor aflate pe rol, în timp ce pot fi considerați „mâna dreaptă” a magistraților sau a judecătorilor.
Află, în cele ce urmează, ce presupune meseria de grefier și care sunt atribuțiile acestuia, cum poți ajunge grefier, dar și care sunt beneficiile care vin odată cu acest job.
Ce este grefierul – cadrul legal
Care sunt atribuțiile grefierului
Cum poți să ajungi grefier și cum promovezi
Cât câștigă un grefier și ce beneficii extrasalariale poți avea
Care sunt obligațiile grefierilor
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat, să devii proaspăt angajat.
Ce este grefierul – cadrul legal
Inițial, meseria de grefier era destul de slab conturată la noi în țară și nu existau direcții clare în ceea ce privește rolul și activitatea unui grefier. Totuși, importanța acestei meserii a crescut de-a lungul timpului, motiv pentru care profesia de grefier este în prezent reglementată prin Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar din instanțe și parchete, cu modificările ulterioare, și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Astfel, rolul unui grefier este de a îmbunătăți calitatea actului judiciar și de a oferi ajutorul necesar judecătorilor pentru soluționarea cazurilor aflate pe rol. Cu alte cuvinte, grefierii joacă un rol important în buna desfășurare a activității instanțelor judecătorești, prin întocmirea actelor procedurale și nu numai.
Așa cum prevede Legea nr. 567/2004, grefierul face parte din personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, lege care prevede următoarele categorii de grefieri:
- grefieri (de ședință);
- grefieri statisticieni;
- grefieri documentariști;
- grefieri arhivari;
- grefieri registratori.
Care sunt atribuțiile grefierului
Grefierii își pot desfășura activitatea în cadrul instanțelor judecătorești sau al parchetelor, având numeroase responsabilități, de la managementul dosarelor pe rol și până la realizarea ședințelor de judecată. Astfel, în funcție de locul în care îți vei desfășura activitatea, atribuțiile tale vor varia, așa cum poți vedea în cele ce urmează.
Atribuții ale grefierului de ședință din instanțele judecătorești:
Dacă ocupi un post de grefier de ședință din instanțele judecătorești, ai următoarele responsabilități:
- participi la ședințele de judecată;
- întocmești actele de procedură dispuse de completul de judecată;
- întocmești conceptele pentru citarea părților implicate în procesul de judecată;
- completezi borderouri și predai corespondența pentru expediere;
- comunici hotărârile judecătorești în termenul prevăzut de lege;
- completezi condica ședințelor de judecată la care participi – aceasta conține dosarele din ședință, care trebuie notate cu numărul curent, numele sau denumirea părților, numărul dosarului, obiectul cauzei, termenul acordat, motivul amânării cauzei, în funcție de situație, amânarea pronunțării și data acesteia;
- transcrii înregistrările audio sau stenogramele ședințelor de judecată;
- tehnoredactezi hotărârile judecătorești.
Atribuțiile grefierilor din cadrul parchetelor
Grefierii din cadrul parchetelor au următoarele responsabilități:
- înregistrează, predau sau expediază lucrările potrivit rezoluției;
- înregistrează corespondența adresată parchetelor, sesizările penale și alte plângeri, cereri, sesizări sau memorii ale cetățenilor;
- redactează actele procedurale și procesuale, dar și situațiile din dosare, precum netrimiterea sau trimiterea în judecată;
- se ocupă de orice alte activități pentru a-i ajuta pe procurori.
Citește și Vechimea in munca: perioada de vechime, conditii, dovada vechimii
Cum poți să ajungi grefier și cum promovezi
Pentru a ajunge grefier, ai la dispoziție două modalități: fie urmezi Școala Națională de Grefieri, fie promovezi concursurile organizate direct pe post.
În cazul în care promovezi concursul de admitere la Școala Națională de Grefieri, urmezi și absolvi cursurile, poți fi repartizat pe posturile vacante de la instanțe sau parchete. Această modalitate de recrutare este esențială pentru a fi admis pe un post de grefier. Cursurile durează șase luni, pentru cei care au studii superioare în domeniul juridic, și un an, pentru cei care nu au studii superioare.
Cea de-a doua modalitate, prin promovarea concursurilor organizate direct pe post, reprezintă o excepție, deoarece concursurile se organizează, de obicei, doar în cazul în care instanțele de judecată sau parchetele nu pot funcționa normal din cauza unui număr ridicat de posturi vacante. Astfel de concursuri pot fi organizate de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, curțile de apel și parchetele de pe lângă acestea sau de Direcția Națională Anticorupție. Concursurile sunt organizate în colaborare cu Școala Națională de Grefieri, sub coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Cu alte cuvinte, condiția de bază pentru a ajunge grefier este să urmezi cursurile Școlii Naționale de Grefieri. Mai apoi, poți fi admis pe un post vacant sau poți să aplici direct la concursurile organizate de instituțiile menționate mai sus.
Condiții admitere grefieri
Poți obține o funcție de grefier, dacă îndeplinești următoarele condiții:
- ai absolvit Școala Națională de Grefieri;
- ai cetățenie română și domiciliu în țară;
- nu ai antecedente penale sau cazier fiscal;
- ai o reputație bună;
- cunoști bine limba română;
- ești apt din punct de vedere medical;
- ai studii superioare de specialitate sau studii medii;
- ai abilități de dactilografiere.
Este important de menționat că înscrierea costă în jur de 400 de lei, dar avantajul este că cei care sunt acceptați primesc o indemnizație lunară de 940 de lei, pe toată durata studiilor.
Înainte de a-ți desfășura activitatea propriu-zisă, va trebui să depui un jurământ în fața conducătorului instanței judecătorești sau a parchetului unde vei lucra. Vei avea, apoi, calitatea de debutant, timp de șase luni, și vei fi definitivat în funcție în baza unui examen. Ține cont că, dacă nu vei promova examenul nici a doua oară, vei fi eliberat din funcție.
Promovarea grefierilor în funcții de execuție
Așa cum am menționat mai sus, vei putea promova în funcție pe baza unui examen. Astfel, din debutant, vei putea promova în funcții de conducere de prim-grefier, grefier-șef, grefier-șef secție sau grefier-informatician șef.
Concursurile sunt organizate de Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, curțile de apel și parchetele de pe lângă acestea sau Direcția Națională Anticorupție și au în vedere următoarele criterii:
- vechime de cel puțin trei ani în funcția de grefier sau grefier-informatician (grefierii cu studii superioare au nevoie de o vechime de numai șase luni);
- activitate profesională deosebită, pentru care ai primit calificativul „Foarte bine” în ultimii trei ani, respectiv șase luni.
Vei putea fi numit pe funcția de prim-grefier sau grefier-șef pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Decizia este luată de președintele curții de apel sau de procurorul general al parchetului de pe lângă această instanță.
Citește și Discriminarea la locul de munca. Ce este si cum poate fi combatuta
Cât câștigă un grefier și ce beneficii extrasalariale poți avea
Odată ce te-ai angajat ca grefier, este important să știi că salariile sunt stabilite prin Legea nr. 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările aduse. Sunt prevăzute creșteri salariale, treptate, până în 2022, când salariul tău de bază poate fi de:
- 10.178 de lei – dacă ai studii superioare și ocupi un post de prim-grefier, grefier-șef secție, grefier-șef, grefier-șef cabinet;
- 9.476 de lei – dacă ai studii superioare și ocupi funcția de grefier-șef serviciu, grefier-arhivar șef;
- 7.546 de lei – dacă ai studii medii și ocupi un post de prim-grefier, grefier-șef secție, grefier-șef, grefier-arhivar șef, grefier-șef cabinet;
- 7.019 lei – dacă ai studii medii și ești grefier-șef serviciu;
- între 5.008 și 5417 lei – dacă ai studii superioare, ai gradul I și ocupi un post de grefier, grefier-statistician, grefier-documentarist, grefier-arhivar, grefier-registrator; salariul diferă, în funcție de vechimea în funcție (de la 6 luni, până la peste 20 de ani);
- între 4.905 și 5.315 lei – dacă ai studii superioare, gradul II și ocupi un post de grefier, grefier-statistician, grefier-documentarist, grefier-arhivar, grefier-registrator; salariul diferă, în funcție de vechimea în funcție (de la 6 luni, până la peste 20 de ani);
- între 4.819 și 5.212 lei – ai studii medii și ocupi un post de grefier, grefier-statistician, grefier-documentarist, grefier-arhivar, grefier-registrator treapta I; salariul de bază se stabilește, în funcție de vechimea în funcție (de la 6 luni, până la peste 20 de ani);
- între 4.561 și 5.110 lei – ai studii medii și ocupi un post de grefier, grefier-statistician, grefier-documentarist, grefier-arhivar, grefier-registrator treapta II; salariul de bază se stabilește, în funcție de vechimea în funcție (de la 6 luni, până la peste 20 de ani);
3.950 de lei – dacă ai studii superioare și ești grefier, grefier-statistician, grefier-documentarist, grefier-arhivar, grefier-registrator debutant (vechimea de bază în funcție între 0-6 luni); dacă ai studii medii, atunci salariul de bază este de 3.750 lei;
Beneficii grefieri
Beneficiile extrasalariale de care te poți bucura lucrând ca grefier sunt următoarele:
- concediu de odihnă anual plătit, de 30 de zile lucrătoare;
- concedii fără plată, pentru studii sau pentru alte evenimente, în condiții stabilite prin regulament aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii;
- transport gratuit dus-întors între localitatea de domiciliu și localitatea din țară unde îți vei petrece concediul de odihnă, o dată pe an;
- asistență medicală gratuită atât pentru tine, cât și pentru soț/soție și copiii minori;
- locuință de serviciu, în cazul în care nu deții o proprietate personală, sau plata chiriei;
- oportunitatea de a-ți perfecționa în mod continuu pregătirea profesională;
- decontarea transportului dintre localitatea de domiciliu și localitatea unde lucrezi, în cazul în care nu ai primit locuință de serviciu.
În plus, ți se va asigura ținută vestimentară gratuită, corespunzătoare instanței sau parchetului la care îți desfășori activitatea.
Care sunt obligațiile grefierilor
Așa cum prevede Legea nr. 567/2004, ca grefier, ai următoarele obligații:
- să duci la bun sfârșit atribuțiile zilnice cu profesionalism și imparțialitate;
- să respecți incompatibilitatea meseriei de grefier cu alte funcții publice sau private, excepție făcând funcțiile didactice din învățământ;
- să nu desfășori activități comerciale;
- să nu ai calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau de control ale societăților civile, comerciale etc.;
- să nu ai calitatea de membru al unui grup de interes economic;
- să păstrezi secretul profesional;
- să prezinți declarația de avere și pe cea de interese.
Așadar, meseria de grefier vine cu responsabilități pe măsură, dar și cu multe alte beneficii. Cei care își doresc să urmeze această meserie trebuie să aibă capacitatea de a lucra la „foc continuu”, pentru a ajuta la soluționarea cazurilor zilnice din instanța de judecată, dar și de a rămâne persoane integre, cu simțul răspunderii.
Sursă foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
18 September 2020
Ultima editare: 9 March 2021