COMPETENT

Meseria de paramedic: cât poți câștiga, abilități necesare și responsabilități

25 august 2020

Autor: and

Meseria de paramedic este destul de solicitantă, mai ales că acesta are rolul de a răspunde la apelurile medicale de urgență și de a diagnostica și administra un tratament imediat. Însă satisfacția de a veni în ajutorul persoanelor cu probleme medicale sau care au fost implicate într-un accident este pe măsură.

Află, în cele ce urmează, ce presupune meseria de paramedic, care sunt abilitățile necesare, care sunt riscurile și dificultățile unui paramedic, dar și ce salariu poți câștiga.

Cum devii paramedic și ce rol are acesta
Care sunt responsabilitățile unui paramedic
Abilitățile și aptitudinile unui paramedic
Riscurile și dificultățile meseriei de paramedic
Ce salariu câștigă un paramedic

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Cum devii paramedic și ce rol are acesta

În primul rând, paramedicul este o persoană calificată în acordarea primului ajutor fiind, de regulă, primul care ajunge la locul unui accident sau la cei care apelează numărul de urgență 112 și care necesită transport imediat la spital.

Paramedicii lucrează, de obicei, pe ambulanță sau SMURD, însă pot activa și în unități mobile, fiind însoțiți de un asistent medical. Aceștia sunt instruiți în diagnosticarea rapidă și administrarea unui tratament de urgență persoanelor care au fost implicate în accidente, acte de violență sau care au de-a face cu diferite afecțiuni, precum stop cardiac sau accident vascular cerebral.

Paramedicii sunt cei care trebuie să aibă grijă de pacienți până când aceștia sunt transportați la spital și au marea responsabilitate de a stabiliza starea răniților, astfel încât să nu apară alte complicații. Acest lucru înseamnă că paramedicii lucrează mereu sub presiune, iar munca lor poate face diferența între viață și moarte.

În același timp, paramedicii sunt instruiți să lucreze cu echipamentele medicale de pe ambulanță, precum măști de oxigen ori ventilatoare și defibrilatoare, care sunt de ajutor în resuscitarea pacienților, ușurând respirația.

Toate aceste competențe sunt dobândite de paramedici în urma unor cursuri speciale de formare, dar și a unor stagii teoretice și practice, care au loc în cadrul acestor cursuri. Conform Clasificării ocupațiilor din România, meseria de paramedic are codul 325903 și presupune nivelul trei de instruire, adică finalizarea studiilor medii (liceu) sau postliceale. În cadrul cursurilor de calificare, vei obține și un certificat pentru acordarea primului ajutor, precum și toate cunoștințele necesare pentru a face resuscitări și descarcerări.

SMURD oferă astfel de cursuri pentru voluntari. Acestea durează o lună, timp în care vei învăța cum să acorzi primul ajutor, cum să intervii în cazul în care o persoană a suferit un traumatism sau cum poți extrage în mod corect un pacient dintr-o mașină avariată.

Citește și Asistent medical: ce studii trebuie sa urmezi, care sunt calitatile de care ai nevoie si cat poti castiga

Care sunt responsabilitățile unui paramedic

În ceea ce privește responsabilitățile unui paramedic, acesta prestează toate activitățile medicale de salvare. Printre principalele responsabilități se numără:

 • Să răspundă la apelurile de urgență (112);
 • Să evalueze starea pacienților, să le ofere tratament imediat și să pună un diagnostic rapid;
 • Să monitorizeze și să administreze medicația corespunzătoare, analgezice sau infuzii intravenoase;
 • Să curețe și să bandajeze rănile minore sau majore;
 • Să efectueze manevrele de resuscitare necesare;
 • Să folosească echipamentul medical de pe ambulanță, precum ventilatoare și defibrilatoare;
 • Să transporte pacienții la spital și să le ofere tratamentul necesar pe toată durata transportului;
 • Să comunice personalului din spital toate informațiile necesare despre pacient, inclusiv afecțiunea și tratamentul administrat;
 • Să comunice eficient cu pacienții și cu aparținătorii.

Abilitățile și aptitudinile unui paramedic

Meseria paramedicilor implică multă muncă sub presiune, iar aceștia trebuie să fie extrem de bine pregătiți pentru orice situație de urgență. Printre cele mai importante abilități ale unui paramedic, se numără următoarele:

 • Deținerea cunoștințelor medicale necesare (acordarea primului ajutor, folosirea echipamentului medical etc.);
 • Rezistența la stres;
 • Pregătirea fizică și rezistența la efort susținut;
 • Capacitatea de a lua decizii rapid și de a rămâne calm în situații de urgență;
 • Empatia față de pacienți și capacitatea de a asculta activ;
 • Bunele abilități de comunicare atât cu pacienții, cât și cu personalul medical din spital;
 • Bunele abilități de condus;
 • Grija pentru alte persoane și o bună capacitate de autocontrol.

Citește și Reconversia profesionala – ce este si de ce poate fi o varianta eficienta cand ai nevoie de o schimbare

Riscurile și dificultățile meseriei de paramedic

Paramedicii au de-a face cu riscuri și dificultăți ale meseriei în fiecare zi când merg la lucru. Deplasarea în sine cu ambulanța poate prezenta un anumit nivel de risc, în timp ce locurile și situațiile periculoase la care sunt expuși paramedicii sunt, de asemenea, riscante.

Faptul că paramedicii intră în contact cu sângele și alte fluide corporale ale altor pacienți crește riscul de a contracta o boală infecțioasă, precum hepatita sau HIV. Apoi, paramedicii lucrează într-un mediu în care sunt expuși la diferite chimicale, în timp ce munca fizică poate duce la epuizare. Durerile de spate, umeri și genunchi pot apărea ca urmare a efortului depus zi de zi. 

De multe ori, atunci când apar astfel de situații, paramedicii sunt nevoiți să își ia o perioadă de repaus. Munca în ture reprezintă, de asemenea, un motiv care poate duce la epuizare fizică.

Ține cont că sistemul medical de urgență operează 24/7, iar paramedicii trebuie să lucreze în ture, indiferent de oră, zile libere legale sau weekenduri.

Ce salariu câștigă un paramedic

Paramedicii pot câștiga un salariu care variază între 1500 și 4500 de lei, în funcție de experiența personală. Bineînțeles, există și sporuri care se acordă paramedicilor și care pot crește venitul lunat obținut. Salariul poate să difere și în funcție de regiunea în care acesta lucrează.

Așadar, meseria de paramedic nu este lipsită de riscuri, însă îți poate aduce numeroase satisfacții prin faptul că ai ajutat pacienți care se aflau în situații dificile. Este important să ai o formă fizică bună, toate cunoștințele necesare în acordarea primului ajutor, dar și capacitatea de a acționa rapid în situații de urgență. Meseria de paramedic este strâns legată de salvarea vieților și de oferirea suportului necesar în situații dificile.

Sursă foto: Shutterstock


Autor: and
25 august 2020

Ultima editare: 5 octombrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru paramedic, medic, asistent medical, personal medical de pe OLX

 • Angajez asistenta medicala

  CMI dr.Geanta Ecaterina Ioana angajeaza asistent medical generalist in cadrul cabinetului de medicina de familie situat in Bragadiru,in imediata apropiere a prelungirii Ghencea.
  Telefon contact:..

  Bucuresti - Ilfov Azi 10:07

 • INFIRMIER centru medical varstnici

  Centru medical de ingrijire paliativa varstnici langa Palatul Parlamentului si Parcul Carol angajeaza: Infirmier/ Brancardier/Ingrijitor dispus sa faca si activitate de ingrijire a pacientului (sa-..

  Bucuresti - Ilfov Azi 10:07 Locatie stabila

 • Optica medicala in Busteni, Prahova, angajaza lucrator comercial

  Optica Medicala cu punct de lucru in Busteni, Judetul Prahova, angajam lucrator comercial si optometrist. Oferim salariu motivant, calificare la locul de munca finalizata cu diploma, prestigiu soci..

  Prahova 27 Jul 11:07 Locatie stabila

 • Asistență medicală la domiciliu

  Asistent medical cu experienta ofer următoarele servicii la domiciliu. IMPORTANT : Tratamentele injectabile se efectueaza doar pe baza retetelor de la medicul de familie sau medic specialist.
  <..

  Buzau Azi 16:07 Full time

 • Societatea Stomestet SRL angajeaza asistent medical

  Societatea Stomestet SRL angajează asistent medical

  Cerințe:

  • persoană bine organizată, serioasă, disciplinată, punctuală, înalt simț al responsabilității
  • ..

   Cluj Azi 14:07

  • DentaVis - Asistent Radiologie/ Asistent Medical

   In ultimii 10 ani Centrele de Radiologie Dentara Digitala DentaVis au adus pe piata din Timisoara cele mai performante servicii de imagistică dentară digitală.

   Pentru ca ne marim ec..

   Timis Azi 14:07 Full time

  • Asistent medical stomatologie

   Clinica stomatologica situata in Dorobanti, cauta asistenti medicali debutanti sau cu experienta in stomatologie. Salariu negociabil in functie de experienta si evolutia profesionala. Daca esti o pers..

   Bucuresti - Ilfov 27 Jul 08:07 Full time

  • Asistent medical pentru gradinita

   Gradinita privata, angajam asistenta medicala pentru cabinetul intern, program full time.

   Cautam o persoana blanda si empatica, dornica sa activeze intr-un mediu educational alternativ..

   Bucuresti - Ilfov 27 Jul 06:07 Locatie stabila

  • Societatea Stomestet SRL angajeaza asistent medical

   Societatea Stomestet SRL angajează asistent medical

   Cerințe:

   • persoană bine organizată, serioasă, disciplinată, punctuală, înalt simț al responsabilității
   • ..

    Cluj Azi 14:07

   • Clinica medicala angajam Asistent medical generalist

    Cautam o persoana deschisa, comunicativa, careia sa ii placa sa lucreze cu oamenii.
    Cerinte: aviz libera practica valabil, asigurare malpraxis.

    Bucuresti - Ilfov Azi 14:07 Full time

   • Personal Receptie - Registrator Medical

    Brotac Medical activează in domeniul medical din anul 2004 și in prezent ne desfășurăm activitatea in peste 5 puncte de lucru din Romania.

    Căutam o persoană cu experienta minim d..

    Bucuresti - Ilfov 27 Jul 13:07 Locatie stabila

   • Caut de muncă ca asistenta medicala

    Caut de munca ca asistenta medicala...Am terminat scoala postliceala in 2014 .
    Rog si cer seriozitate
    Fara experiență dar dornica să învăț!
    Multumesc

    Arad Azi 04:07 Personal sanatate - Infirmiere

   • Registrator medical Centru testare Bacau

    Candidatul ideal

    Candidatul ideal ar trebui sa aiba urmatoarele:

    - bune abilitati de comunicare si prezentare a informatiei;

    - orientare catre pacient;

    - bu..

    Bacau 28 Jul 12:07 Personal administrativ - secretariat

   • Asistent medical Bacau

    Clinica Sante Bacau isi completeaza echipa

    Cerinte post:

    - Studii de specialitate;

    - Autorizatie libera practica si asigurare malpraxis – documente valabile;

    Bacau 27 Jul 13:07 Personal sanatate - Infirmiere

   • Angajam personal medical si auxiliar (pentru curatenie) pentru spital

    Asistent medical generalist - program de lucru in 3 schimburi (08.00-16.00, 16.00-23.00, 23.00-08.00), disponibilitate pentru efectuare garzi in weekend (de 8h), contract de munca pe perioada nedet..

    Timis 27 Jul 08:07

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 − 14 =

Alte articole