COMPETENT

Meseria de paramedic: cât poți câștiga, abilități necesare și responsabilități

25 august 2020

Autor: and

Meseria de paramedic este destul de solicitantă, mai ales că acesta are rolul de a răspunde la apelurile medicale de urgență și de a diagnostica și administra un tratament imediat. Însă satisfacția de a veni în ajutorul persoanelor cu probleme medicale sau care au fost implicate într-un accident este pe măsură.

Află, în cele ce urmează, ce presupune meseria de paramedic, care sunt abilitățile necesare, care sunt riscurile și dificultățile unui paramedic, dar și ce salariu poți câștiga.

Cum devii paramedic și ce rol are acesta
Care sunt responsabilitățile unui paramedic
Abilitățile și aptitudinile unui paramedic
Riscurile și dificultățile meseriei de paramedic
Ce salariu câștigă un paramedic

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.

Cum devii paramedic și ce rol are acesta

În primul rând, paramedicul este o persoană calificată în acordarea primului ajutor fiind, de regulă, primul care ajunge la locul unui accident sau la cei care apelează numărul de urgență 112 și care necesită transport imediat la spital.

Paramedicii lucrează, de obicei, pe ambulanță sau SMURD, însă pot activa și în unități mobile, fiind însoțiți de un asistent medical. Aceștia sunt instruiți în diagnosticarea rapidă și administrarea unui tratament de urgență persoanelor care au fost implicate în accidente, acte de violență sau care au de-a face cu diferite afecțiuni, precum stop cardiac sau accident vascular cerebral.

Paramedicii sunt cei care trebuie să aibă grijă de pacienți până când aceștia sunt transportați la spital și au marea responsabilitate de a stabiliza starea răniților, astfel încât să nu apară alte complicații. Acest lucru înseamnă că paramedicii lucrează mereu sub presiune, iar munca lor poate face diferența între viață și moarte.

În același timp, paramedicii sunt instruiți să lucreze cu echipamentele medicale de pe ambulanță, precum măști de oxigen ori ventilatoare și defibrilatoare, care sunt de ajutor în resuscitarea pacienților, ușurând respirația.

Toate aceste competențe sunt dobândite de paramedici în urma unor cursuri speciale de formare, dar și a unor stagii teoretice și practice, care au loc în cadrul acestor cursuri. Conform Clasificării ocupațiilor din România, meseria de paramedic are codul 325903 și presupune nivelul trei de instruire, adică finalizarea studiilor medii (liceu) sau postliceale. În cadrul cursurilor de calificare, vei obține și un certificat pentru acordarea primului ajutor, precum și toate cunoștințele necesare pentru a face resuscitări și descarcerări.

SMURD oferă astfel de cursuri pentru voluntari. Acestea durează o lună, timp în care vei învăța cum să acorzi primul ajutor, cum să intervii în cazul în care o persoană a suferit un traumatism sau cum poți extrage în mod corect un pacient dintr-o mașină avariată.

Citește și Asistent medical: ce studii trebuie sa urmezi, care sunt calitatile de care ai nevoie si cat poti castiga

Care sunt responsabilitățile unui paramedic

În ceea ce privește responsabilitățile unui paramedic, acesta prestează toate activitățile medicale de salvare. Printre principalele responsabilități se numără:

 • Să răspundă la apelurile de urgență (112);
 • Să evalueze starea pacienților, să le ofere tratament imediat și să pună un diagnostic rapid;
 • Să monitorizeze și să administreze medicația corespunzătoare, analgezice sau infuzii intravenoase;
 • Să curețe și să bandajeze rănile minore sau majore;
 • Să efectueze manevrele de resuscitare necesare;
 • Să folosească echipamentul medical de pe ambulanță, precum ventilatoare și defibrilatoare;
 • Să transporte pacienții la spital și să le ofere tratamentul necesar pe toată durata transportului;
 • Să comunice personalului din spital toate informațiile necesare despre pacient, inclusiv afecțiunea și tratamentul administrat;
 • Să comunice eficient cu pacienții și cu aparținătorii.

Abilitățile și aptitudinile unui paramedic

Meseria paramedicilor implică multă muncă sub presiune, iar aceștia trebuie să fie extrem de bine pregătiți pentru orice situație de urgență. Printre cele mai importante abilități ale unui paramedic, se numără următoarele:

 • Deținerea cunoștințelor medicale necesare (acordarea primului ajutor, folosirea echipamentului medical etc.);
 • Rezistența la stres;
 • Pregătirea fizică și rezistența la efort susținut;
 • Capacitatea de a lua decizii rapid și de a rămâne calm în situații de urgență;
 • Empatia față de pacienți și capacitatea de a asculta activ;
 • Bunele abilități de comunicare atât cu pacienții, cât și cu personalul medical din spital;
 • Bunele abilități de condus;
 • Grija pentru alte persoane și o bună capacitate de autocontrol.

Citește și Reconversia profesionala – ce este si de ce poate fi o varianta eficienta cand ai nevoie de o schimbare

Riscurile și dificultățile meseriei de paramedic

Paramedicii au de-a face cu riscuri și dificultăți ale meseriei în fiecare zi când merg la lucru. Deplasarea în sine cu ambulanța poate prezenta un anumit nivel de risc, în timp ce locurile și situațiile periculoase la care sunt expuși paramedicii sunt, de asemenea, riscante.

Faptul că paramedicii intră în contact cu sângele și alte fluide corporale ale altor pacienți crește riscul de a contracta o boală infecțioasă, precum hepatita sau HIV. Apoi, paramedicii lucrează într-un mediu în care sunt expuși la diferite chimicale, în timp ce munca fizică poate duce la epuizare. Durerile de spate, umeri și genunchi pot apărea ca urmare a efortului depus zi de zi. 

De multe ori, atunci când apar astfel de situații, paramedicii sunt nevoiți să își ia o perioadă de repaus. Munca în ture reprezintă, de asemenea, un motiv care poate duce la epuizare fizică.

Ține cont că sistemul medical de urgență operează 24/7, iar paramedicii trebuie să lucreze în ture, indiferent de oră, zile libere legale sau weekenduri.

Ce salariu câștigă un paramedic

Paramedicii pot câștiga un salariu care variază între 1500 și 4500 de lei, în funcție de experiența personală. Bineînțeles, există și sporuri care se acordă paramedicilor și care pot crește venitul lunat obținut. Salariul poate să difere și în funcție de regiunea în care acesta lucrează.

Așadar, meseria de paramedic nu este lipsită de riscuri, însă îți poate aduce numeroase satisfacții prin faptul că ai ajutat pacienți care se aflau în situații dificile. Este important să ai o formă fizică bună, toate cunoștințele necesare în acordarea primului ajutor, dar și capacitatea de a acționa rapid în situații de urgență. Meseria de paramedic este strâns legată de salvarea vieților și de oferirea suportului necesar în situații dificile.

Sursă foto: Shutterstock


Autor: and
25 august 2020

Ultima editare: 5 octombrie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru paramedic, medic, asistent medical, personal medical de pe OLX

 • Cabinet Stomatologic ofera colaborare pentru Medic Dentist Generalist

  Cabinet stomatologic deschis recent, cu aparatura ultra moderna ofera colaborare pentru medic dentist generalist.

  Flux mare de pacienti.

  Bacau 14 Sep 17:09 Full time

 • Clinica privata angajeaza asistent medical

  Cautam o persoana rabdatoare, energica careia sa ii faca placere sa lucreze cu persoanele varstnice. Responsabilitati - asigura administrarea medicatiei prescrise de medic -gestioneaza medicamentel..

  Bucuresti - Ilfov 14 Sep 10:09 Locatie stabila

 • Asistent medical – tratamente la domiciliu, prețuri avantajoase

  Asistent medical generalist cu experiență (peste 25 de ani de vechime), ofer la domiciliul pacientului următoarele servicii medicale:

  – administrare de medicamente pe cale injectabilă (..

  Bucuresti - Ilfov 13 Sep 06:09 Personal sanatate - Infirmiere

 • Consilier receptie Centrul Medical Bellanima

  Centrul Medical Bellanima cauta un Consilier de receptie implicat si cu o atitudine pozitiva, care sa gestioneze relatiile cu clientii si diferite activitati administrative din clinica. Ne dorim ca..

  Bucuresti - Ilfov 30 Sep 13:09

 • Asistent medical in Germania

  Salut!

  Esti asistent medical in cautarea unui loc de munca? Te asteptam in echipa noastra! Compania Hahne-Holdig angajeaza asistenti medicali doritori sa lucreze in rezidentele private din no..

  Galati 30 Sep 13:09 Necesita deplasari

 • Asistent medical in Germania

  Salut!

  Esti asistent medical in cautarea unui loc de munca? Te asteptam in echipa noastra! Compania Hahne-Holdig angajeaza asistenti medicali doritori sa lucreze in rezidentele private din no..

  Galati 30 Sep 13:09 Necesita deplasari

 • Caut loc de munca, 6-7 ore sau telemunca 8-12 ore IT, asistent medical

  Caut loc de munca 6-7 ore ori telemunca 8-12 ore.
  Dețin cunoștințe de asistent medical, specializare asistenta medico-sociala. (Diploma 3 ani). Administrare site web, mentenanță, SEO, ADS;..

  Satu Mare 30 Sep 07:09 Alte locuri de munca

 • Căutam asistenta medicala

  Cabinet medicină de familie din Iasi zona Alexandru caută asistentă medicală. Experiența poate constitui un avantaj, program: 8-13 L, Mi, V 13-18 Ma, J 13-18

  Iasi 29 Sep 04:09

 • Asistent medical - P&G Urlati

  Vă doriți să lucrați pentru o companie de renume și să faceți parte dintr-o echipă și un mediu care susține dezvoltarea profesională?

  Daca răspunsul este “Da”, avem o o..

  Prahova 30 Sep 12:09 Recrutare la distanta

 • Asistenta medicala generalista

  Angajez asistenta . Cabinet situat in cartierul Militari , langa Piata Veteranilor.

  Abilitati operare PC;prezenta agreabila, organizata, ordonata, dinamica, cu scris lizibil si ingrijit, avan..

  Bucuresti - Ilfov 30 Sep 12:09 Locatie stabila

 • Asistent medical – tratamente la domiciliu, prețuri avantajoase

  Asistent medical generalist cu experiență (peste 25 de ani de vechime), ofer la domiciliul pacientului următoarele servicii medicale:

  – administrare de medicamente pe cale injectabilă (..

  Bucuresti - Ilfov 13 Sep 06:09 Personal sanatate - Infirmiere

 • Angajez personal medical

  Va salut dragi colegi! Angajez medici dentisti, asistente medicale(stomatologie), studenti si practicieni in domeniu. Clinica Dr. A.B. Stomatologie, radiologie se afla pe str. Soveja nr.25, vis-a-vis ..

  Constanta 29 Sep 16:09 Recrutare la distanta

 • Asistent medical generalist

  Caut loc de munca post de asistent medical generalist

  Experiența in Stomatologie , secție neurochirurgie

  Salariu minim 3500 lei
  Zona sector 3,4,5 Bucuresti

  Bucuresti - Ilfov 29 Sep 13:09 Personal sanatate - Infirmiere

 • Caut job în domeniul medical.Asistent medical generalist debutant.

  Sunt o persoană comunicativă, foarte serioasă, punctuală, empatică.Dornică de a învață lucruri noi,o persoană care își iubește meseria.

  Dambovita 26 Sep 18:09 Personal sanatate - Infirmiere

 • Asistent medical-doresc sa fac voluntariat-stomatologie-radiologie

  Doresc sa fac volutariat într-o clinica stomatologica(radiologie dentara),pentru a-mi fi mai usor la o eventuala angajare. Am absolvit scoala Postliceala in 2015,sectia AMG,dar nu am mai lucrat pana ..

  Dolj 24 Sep 18:09 Personal sanatate - Infirmiere

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 77 = 80

Alte articole