RESPONSABIL

Nota de lichidare: prevederi legislative și ce informații trebuie să conțină

6 August 2019
Array

Autor:

Contractul individual de muncă a încetat și ai vrea să știi dacă ai vreo datorie către angajator și invers? Cum nu există o prevedere legală care să oblige compania la care ai lucrat să-ți dea un act în acest sens, poți să faci o solicitare, iar firma îți poate elibera o fișă sau o notă de lichidare. 

În cele ce urmează afli ce informații ar putea conține un astfel de document, în ce condiții ți se poate emite și care este importanța lui.

Prevederi legislative privind nota de lichidare

La fel ca fluturasul de salariu, fișa sau nota de lichidare nu este reglementată de nicio lege. Este un act opțional, pe care angajatorul ți-l poate da, la cerere, în momentul în care contractul individual de muncă a încetat. 

De la caz la caz, noul angajator îți poate cere acest document sau nu. Actul este dovada prin care angajatorul demonstrează că nu are datorii față de tine și că nici tu nu ai vreo restanță față de fostul loc de muncă. 

Ai dreptul să soliciți nota de lichidare, indiferent de modul în care încetează contractul de muncă, adică fie că ți-ai dat demisia cu preaviz sau fara, fie că angajatorul a considerat că este necesară demiterea ta. 

Ce informații trebuie să cuprindă nota de lichidare

În principiu, dacă angajatorul decide să-ți dea fișa sau nota de lichidare, aceasta ar trebui să conțină următoarele informații:

  • datele de identificare a angajatorului și numele lui;
  • data emiterii și numărul de înregistrare a actului;
  • datele tale de identificare și funcția pe care ai deținut-o;
  • debitele neachitate de tine către angajat (echipamente, popriri salariale sau rețineri salariale);
  • datoriile angajatorului față de tine (avansuri, împrumuturi, contravaloarea tichetelor de masă);
  • informații despre: concediul de odihnă, concediul fără plată, concediile medicale, absențele nemotivate sau învoirile tale.

Fișa de lichidare, ca orice act oficial, nu este valabilă decât dacă este semnată de ambele părți, adică de tine, în calitate de fost angajat, și de companie (administrator sau împuternicit), în calitate de fost angajator. 

Condiții de eliberare a notei de lichidare

Fișa de lichidare este eliberată de angajator la data lichidării ultimului salariu către tine. Această dată coincide cu ziua de salariu prevăzută în contractul individual de muncă. Dacă primeai remunerația pentru munca prestată în două tranșe, la sfârșitul unei luni luai avansul, iar la începutul următoarei, lichidarea. La lichidare, angajatorul te plătește integral pentru ultima lună lucrată. 

Importanța notei de lichidare

Deși nu este reglementată legal, fișa sau nota de lichidare este foarte importantă. În primul rând, este un act oficial, chiar dacă opțional, care poate fi folosit în instanță pentru recuperarea datoriilor, în cazul în care acestea există. Acțiunea în justiție poate fi inițiată fie de tine, ca fost salariat, fie de angajator, în funcție de situație. 

Apoi, aceasta reprezintă o garanție pentru noul angajator cum că nu ai datorii față de compania la care ai lucrat anterior. El îți poate cere acest act la semnarea noului contract sau nu. Dacă vrei să te angajezi pe un post de gestionar, atunci fișa de lichidare este obligatorie la angajare potrivit Legii 22/1969. 

Dacă îți sună bine un job de gestionar, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX aici.

Prin urmare, nota de lichidare nu este un document obligatoriu. Este, însă, recomandat să îl soliciți, la încheierea contractului de muncă, pentru a te asigura că ai o dovadă, oficială, a existenței sau nu a oricăror datorii pe care angajatorul le-ar avea față de tine și invers. Reține că în funcție de companie informațiile care apar într-un astfel de act pot să difere și că noua firmă la care te duci să lucrezi ți-l poate cere sau nu la angajare.

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
6 August 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 37 = 44

Alte articole