Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Dacă vrei să-ți crești șansele de a obține jobul dorit, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci este să nu mai scrii cuvinte de umplutură în Curriculum Vitae.
Asta se întâmplă mai rar în secțiunile fixe, dedicate experienței profesionale sau educației, dar mulți sunt tentați să scrie ce le trece prin minte într-o secțiune deschisă, cum este cea rezervată obiectivului profesional.
- Ce este și ce rol are obiectivul profesional
- Când ai nevoie de un obiectiv profesional
- Cum scrii obiectivul profesional
- Greșeli frecvente în alcătuirea unui obiectiv profesional
- Exemple de obiective profesionale
“Ajutor de bucătar, îmi doresc o carieră în domeniu pentru a-mi dezvolta potențialul și a căpăta experiență. Îmi place să gătesc și am un talent nativ pentru asta, aș petrece zile întregi în bucătăria unui restaurant testând mâncăruri noi. Caut un job full-time, dar accept și un post cu jumătate de normă sau pe o perioadă determinată.”
Exemplul de mai sus este unul complet greșit: nu așa trebuie să arate obiectivul profesional în CV-ul tău. Asta pentru că nu spune nimic despre tine – cel puțin nimic din ceea ce l-ar putea interesa pe angajator. Nu spune ce calități ai, care este experiența ta în gastronomie, nici măcar nu menționează care este jobul pe care ți-l dorești.
În articolul de mai jos te vom învăța, cu exemple, cum să completezi secțiunea dedicată obiectivului profesional în așa fel încât angajatorul nu va avea altă alternativă decât să te cheme la interviu.
Ce este și ce rol are obiectivul profesional
Obiectivul profesional este un paragraf de câteva fraze în care prezinți pe scurt unui potențial angajator modul în care a evoluat cariera ta până în acest punct și de ce ești persoana potrivită pentru postul pentru care aplici.
Textul este așezat întotdeauna la începutul CV-ului, imediat sub secțiunea în care sunt trecute datele personale – asta pentru că trebuie să fie ușor de găsit și ușor de citit de angajator sau de cei de la Resurse Umane.
Pe scurt, în obiectivul profesional te prezinți și convingi. Este, dacă vrei, o modalitate de a atrage atenția angajatorului și de a-i spune, indirect, că tu ești angajatul pe care îl caută. Pentru că trebuie să fie un text scurt și la obiect, toate detaliile pe care le vei introduce în el trebuie să se regăsească, pe larg, și în CV.
Ca să reușești – și pentru a declasa alte CV-uri care au obiective profesionale bine construite -, textul tău trebuie să conțină informații alese pentru a se potrivi cât mai bine cu cerințele postului și cu politica firmei.
Iată care este rolul obiectivului profesional și de ce este important să-l adaugi în CV-ul tău:
- Îi transmite angajatorului că vrei să aplici pentru jobul respectiv și că nu ai trimis același CV pentru toate posturile pe care le-ai găsit disponibile. Asta înseamnă implicare.
- Demonstrează că ai citit anunțul de angajare și că abilitățile tale profesionale – chiar dacă nu sunt exact cele căutate (atunci când vrei să faci o schimbare de carieră) – sunt potrivite pentru ceea ce caută compania.
- Îi transmite angajatorului că ești cel mai bun om pentru postul respectiv și îi dă și argumente.
- Arată că știi ce îți dorești de la următorul tău loc de muncă și, poate mai important, ce avantaje poți aduce companiei dacă ești angajat.
- Este mai potrivit decât un text scos „din burtă”, de genul „Îmi doresc să lucrez pentru compania dumneavoastră pentru că jobul mi se potrivește și cred că voi face o treabă bună”.
Când ai nevoie de un obiectiv profesional
Răspunsul, pe scurt, este: întotdeauna. De fiecare dată când aplici pentru un post nou, este indicat să completezi secțiunea din CV dedicată obiectivului profesional, pentru că este cea mai sigură cale prin care poți să-ți scoți în evidență toate calitățile care te fac necesar angajatorului.
Nu trebuie să te bazezi pe faptul că o să citească și singur ce experiență ai sau care sunt punctele tale forte. E bine să le marchezi pe cele mai importante, pentru că astfel îl ajuți pe cel care-ți parcurge CV-ul să observe lucruri care, în altă situație, i-ar putea scăpa. Se poate spune, cu alte cuvinte, că-i „servești” informațiile necesare mură-n gură.
Cu toate astea, e bine să fii mai atent decât de obicei când completezi obiectivul profesional în următoarele două situații:
Când vrei să îți schimbi cariera
Dacă ai ajuns la concluzia că mergi pe un drum care nu te mai reprezintă, o schimbare de carieră este cea mai bună soluție pe care o ai la îndemână. La fel și atunci când ți-ai descoperit vocația sau pasiunea și vrei să o iei de la capăt făcând ce-ți place. Obiectivul profesional, în această situație, trebuie să fie o punte de legătură între ceea ce făceai înainte și ceea ce vrei să faci mai departe.
Când îți dorești un post anume
„Un post anume” nu se referă la jobul propriu-zis, ci la o funcție anume, într-o companie anume. Mulți dintre noi trecem prin multe joburi de-a lungul anilor, în unele cazuri sunt posturi „de trecere”, pe care nu ni le dorim în mod neapărat, dar ne permit să ne câștigăm existența și să nu rămânem prea mult timp pe bară.
Chiar și așa, se întâmplă uneori să ne dorim un anumit loc de muncă: pentru condiții, pentru salariu, pentru oportunitățile pe care le oferă acea companie. Este jobul pe care îl consideri perfect și, pentru a ajunge acolo, ești dispus să faci eforturi mai mari (inclusiv cursuri de pregătire) și repetate (nu te demoralizează refuzul). În acest caz merită să petreci mai mult timp pentru a completa obiectivul profesional cu atenție.
Cum scrii un obiectiv profesional
Așa cum spuneam mai sus, obiectivul profesional este, de fapt, parte integrantă din Curriculum Vitae și își are locul lui bine stabilit, sub secțiunea dedicată datelor personale.
Dacă nu știi cum să îți completezi CV-ul, citește articolul nostru care te învață pas cu pas cum să faci asta folosind modelul european EuroPass. Dacă vrei să treci direct la completarea obiectivului profesional, iată ce trebuie să faci:
În editorul online EuroPass, a doua secțiune care trebuie completată, sub „INFORMAȚII PERSONALE”, este „TIPUL APLICAȚIEI”. Clic pe ea și, din meniul care apare, selectează Profilul Personal – este, de fapt, obiectivul profesional. Pasul următor este cel în care vei completa căsuța care tocmai s-a deschis.
Ce trebuie să conțină obiectivul profesional
Pentru a scrie un obiectiv profesional ca la carte, care să-ți crească șansele de a fi chemat la un interviu și care să-i ofere angajatorului toate informațiile pe care acesta le caută într-un Curriculum Vitae, trebuie să știi în primul rând ce este interesată să afle persoana care-ți citește CV-ul.
Iată care sunt cele mai importante întrebări la care trebuie să dai răspunsuri:
- Ce experiență ai?
- Ce calități ai?
- De ce sunt importante pentru postul pe care îl dorești?
- Cum dovedești că ai experiența și calitățile necesare?
În funcție de întrebările de mai sus, obiectivul profesional poate fi împărțit în trei secțiuni, fiecare nu mai mare de o frază:
- Ce experiență ai într-un domeniu, ce funcții sau posturi ai ocupat și ce responsabilități ai avut.
- Calitățile și cunoștințele care fac din tine candidatul perfect pentru postul pe care vrei să-l obții.
- Diplomele și certificatele obținute, cursurile absolvite și orice document care poate demonstra că ai calitățile menționate mai sus.
Așadar, obiectivul profesional trebuie să-i transmită angajatorului ce cunoștințe și ce abilități ai și cum pot ele să ajute compania în cazul în care ești selectat pentru postul ales. În niciun caz nu trece în obiectivul profesional beneficiile pe care ți le dorești de la companie și cum vrei să evolueze cariera ta în următorii cinci ani.
Greșeli frecvente în alcătuirea unui obiectiv profesional
Pentru un paragraf de câteva rânduri, obiectivul profesional necesită destul de mult timp pentru a fi bine scris. În plus, e nevoie și de o atenție destul de mare, inspirație și cuvinte bine alese. Asta pentru că este ușor să faci greșeli care ar putea avea rezultate opuse celor pe care ți le dorești.
Pe lângă greșelile de ortografie – care este indicat să lipsească -, iată care sunt principalele gafe pe care le poți face în redactarea obiectivului profesional:
Același obiectiv profesional în toate aplicațiile pentru joburi
Obiectivul profesional este una dintre secțiunile esențiale ale CV-ului și merge mână în mână cu scrisoarea de intenție. Trebuie să conțină informații punctuale despre jobul pentru care aplici. Dacă l-ai scris corect, atunci e imposibil să-l folosești pe același de fiecare dată când aplici pentru un nou loc de muncă, pentru că fiecare angajator are particularitățile lui.
Prea multe informații despre tine și despre ceea ce-ți dorești
Scopul final al celui care îți citește CV-ul este să angajeze pe cineva capabil, care să-și facă treaba bine și să ajute firma să evolueze. Așa că obiectivul profesional trebuie să vorbească mai mult despre ce poți face „tu” pentru companie, nu despre ce poți face tu pentru tine. Încearcă să nu intri în detalii despre cum ai evoluat în ultimii 20 de ani și ce experiențe ai acumulat.
Informații vagi sau de-a dreptul inutile
Angajatorul este interesat de lucruri concrete, care pot fi verificate și care îi dau detalii suplimentare despre abilitățile tale. Așa că nu e suficient să scrii că ai făcut cursuri „în domeniu” sau că printre pasiunile tale se numără filatelia și cititul. Informațiile vagi sau inutile sunt pierdere de vreme și riști să plictisești sau, mai rău, să îl enervezi pe cel care-ți citește CV-ul.
Prea mult text
Pentru a fi eficient și a-și îndeplini scopul, un obiectiv profesional trebuie să aibă maximum 3-4 rânduri de text. Este bine să te rezumi la doar trei fraze, așa cum ți-am arătat mai sus. Dacă ai depășit această limită, înseamnă că ai scris lucruri care nu trebuie să se regăsească acolo. Recitește textul și elimină „umplutura”, pentru că nimeni nu are timp să citească povești într-un CV.
Prea puțină valoare
Un paragraf de trei rânduri și trei fraze poate fi citit în mai puțin de zece secunde, iar angajatorul trebuie să se lămurească în acest timp că are în față mai mult decât un CV, are o persoană care poate să ocupe postul vacant din compania lui. De aceea este esențial să folosești cuvintele potrivite și să dai informațiile care îl vor „împinge” să te cheme la un interviu.
Exemple de obiective profesionale
Iată câteva modele de obiective profesionale care te pot ajuta să-l redactezi pe al tău, în funcție de momentul din carieră în care te afli:
1. Obiectiv profesional la începutul carierei
Dacă ești la începutul carierei și abia ai absolvit liceul sau facultatea, cel mai probabil ești în căutarea unui loc de muncă într-un domeniu în care nu ai avut când să acumulezi experiență. Așa că trebuie să te concentrezi pe educație și pe calitățile tale personale. În cazul în care ai apucat să lucrezi ca intern sau ai fost înscris într-un program de schimb de experiență, e bine să le menționezi, dacă sunt relevante pentru jobul la care aplici.
Iată cum arată un obiectiv profesional în CV-ul unui tânăr absolvent de liceu care a apucat să facă și un curs de bucătari la un centru acreditat:
Absolvent de liceu motivat, creativ și flexibil doresc să-mi dezvolt abilitățile ca ajutor de bucătar la restaurantul Pasărea Măiastră. Am absolvit cu nota maximă cursurile Școlii de Bucătari „Ratatouille” din București. Sunt capabil de efort prelungit și sunt dispus să învăț de la cei mai buni.
2. Obiectiv profesional pentru o schimbare de carieră
În ziua de astăzi nu mai este de mirare când cineva ia decizia să-și schimbe cariera. Poate că nu se mai regăsește în compania pentru care lucrează, poate că și-a pierdut interesul pentru domeniul pe care l-a ales sau poate că, pur și simplu, a decis că vrea să-și urmeze inima și să facă ce-i place – motivele nu sunt importante.
Dacă ai decis totuși că vrei să-ți schimbi cariera, obiectivul profesional trebuie să creeze o punte de legătură între fostul loc de muncă și cel pe care ți-l dorești. Poți face asta subliniind modul în care experiența acumulată până acum te va ajuta la noul loc de muncă.
Iată cum arată obiectivul profesional al unui șofer de taxi care dorește să se angajeze ca agent de vânzări:
Șofer cu 10 ani experiență în taximetrie, cu abilități de comunicare dovedite, sunt entuziast, organizat și atent. Doresc să mă angajez în compania „Iaurt cu de Toate” ca agent de vânzări. Dețin atestat de șofer profesionist și în ultimii trei ani am obținut un rating de 4,85 stele în aplicația Clever Taxi.
Dacă îți sună bine un job de șofer în România sau în străinătate, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.
3. Obiectiv profesional pentru un candidat cu experiență
Dacă ai suficientă experiență într-un domeniu și crezi că a venit momentul să preiei jobul la care visezi de ani întregi, obiectivul profesional trebuie să fie scris în așa fel încât să prezinte în mod concis și direct abilitățile tale, dar și avantajele pe care le-ar avea angajatorul dacă te va alege pe tine.
Iată cum arată obiectivul profesional al unei educatoare care dorește să preia postul de manager al unei grădinițe private:
Educatoare cu studii superioare de pedagogie și master în management, cu o experiență de 15 ani în instituțiile preșcolare din București, doresc să fiu angajată pe postul de manager al grădiniței private. Sunt atentă, dedicată, responsabilă și vreau să pun la dispoziția copiilor, dar și a angajaților, experiența și cunoștințele dobândite.
Dacă îți sună bine un job de educatoare în România sau în străinătate, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.
Așadar, dacă ții cont de regulile de mai sus, șansele ca CV-ul tău să fie ales cresc considerabil. În plus, vei avea de la bun început un avantaj major în fața altor candidați care nu știu, nu dau importanță sau nu se pricep să adauge în Curriculum Vitae propriul obiectiv profesional.
Și, în cazul în care ți se va oferi direct postul pe care îl urmărești, sunt mari șanse ca firma pentru care vei lucra să-ți ofere toate condițiile pentru a te ajuta să-ți îndeplinești obiectivul.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
19 December 2018
Ultima editare: 18 December 2019