Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Atunci când jobul tău nu îți mai aduce satisfacția pe care ți-o aducea odată și simți că fiecare zi de muncă este doar o rutină interminabilă, cu activități pentru care nu mai ai nicio motivație în a le îndeplini, este posibil să te confrunți cu fenomenul de plafonare la locul de muncă.
Cu toate că fiecare angajat are perioade în care simte că jobul său nu îi aduce suficiente satisfacții, atunci când această stare persistă, este cazul să iei măsuri și să găsești cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemei.
În cele ce urmează, îți vom explica modul în care poți evita plafonarea la locul de muncă și îți vom prezenta câteva soluții prin care să depășești acest impas din viața ta profesională.
Cum recunoști plafonarea la locul de muncă
După cum spuneam, fiecare dintre noi are momente în care își pierde motivația la locul de muncă, însă, atunci când sentimentul este unul permanent, trebuie să iei în calcul că poate fi vorba despre plafonare.
De regulă, primul semn care indică acest fenomen este o senzație continuă de plictiseală în timpul programului de lucru și un sentiment că toate activitățile tale curente sunt banale și lipsite de sens.
De asemenea, atunci când te confrunți cu plafonarea, doar gândul că va trebui să mergi la serviciu în ziua următoare îți provoacă repulsie și un sentiment de angoasă, iar weekend-urile nu îți mai aduc satisfacție, întrucât te gândești încontinuu la ziua de luni, când va trebui să reîncepi programul.
Un alt semn al plafonării este epuizarea psihică, chiar și atunci când activitățile tale curente nu presupun un efort prea mare. Starea persistă pentru perioade îndelungate și îți afectează calitatea vieții.
De multe ori, persoanele care se confruntă cu plafonare au dificultăți în a-și duce la îndeplinire sarcinile de serviciu, intervenind, deseori, fenomenul de procrastinare.
Astfel, dacă ai constatat că te confrunți cu unul sau mai multe dintre aceste „simptome”, este cazul să iei măsuri și să găsești o modalitate prin care să depășești sentimentul de plafonare la locul de muncă. Iată ce poți face:
Solicită responsabilități diferite
De cele mai multe ori, rutina este motivul principal care cauzează plafonarea la locul de muncă. Atunci când ești nevoit să îndeplinești aceleași activități, în fiecare zi, motivația ta are serios de suferit, iar satisfacția pe care aceste sarcini ți-o aduceau cândva nu mai este prezentă. Pentru a depăși acest moment al carierei tale, este important să discuți cu superiorii, astfel încât să le faci cunoscut faptul că îți dorești să iei parte la alte activități din interiorul organizației și că ești dispus să îți asumi noi responsabilități.
Citește și: Proactivitatea: ce este si cum sa te remarci la locul de munca
Cu toate că, la început, vei avea dificultăți în a ieși din zona de confort, pe măsură ce înțelegi că însăși această rutină este motivul care îți cauzează sentimentul de plafonare, îți va fi mult mai simplu să faci o schimbare în job-ul tău actual. Pe măsură ce ești implicat în alte procese interne ale firmei pentru care lucrezi, vei observa că provocările aduse de noile responsabilități sunt, de fapt, benefice pentru tine și că acestea îți vor aduce multiple avantaje, legate de viitorul carierei tale.
Dezvoltă-ți aptitudinile profesionale
Schimbarea de care ai nevoie pentru a depăși sentimentul de plafonare poate veni și din deciziile pe care le iei, în afara programului, pentru a-ți consolida statutul de profesionist în activitatea pe care o desfășori. Așadar, dacă firma pentru care lucrezi nu oferă șanse de dezvoltare în carieră, însă ești nevoit să-ți păstrezi jobul actual până la descoperirea unor noi oportunități, poți încerca să-ți rezervi o mică parte a timpului pentru dezvoltarea unor aptitudini profesionale.
Informează-te cu regularitate și caută mereu detalii despre resursele necesare pentru a deveni mai bun în meseria pe care o practici, află secrete de la profesioniștii din breasla ta și descoperă noi practici de lucru, care te pot ajuta să fii mai performant în activitate. Făcând acest lucru, vei putea să privești sarcinile zilnice de lucru dintr-un alt unghi, ceea ce îți va permite să le duci mai ușor la îndeplinire. De asemenea, în cazul în care îți dorești să pui în practică noile cunoștințe acumulate, însă nu o poți face la locul de muncă actual, poți căuta un job part-time care, pe lângă oportunitatea de a învăța, îți va oferi și beneficii financiare suplimentare.
Ia în calcul o reconversie profesională
Există anumite cazuri în care sentimentul de plafonare nu este cauzat de sarcinile repetitive sau de mediul de lucru din compania în care lucrezi, ci de natura meseriei tale, care nu îți mai aduce vreo satisfacție. Cu toate că poate fi bulversant să accepți că nu îți mai dorești să practici meseria actuală, ar trebui să știi că abilitățile pe care le-ai deprins până în prezent îți permit să înveți mult mai repede o nouă meserie.
Astfel, dacă ai ajuns la concluzia că meseria ta nu îți mai aduce vreo satisfacție și că ai nevoie de o reconversie profesională, este momentul să decizi următorul pas al carierei tale și să cauți toate oportunitățile care se mulează așteptărilor tale de la un loc de muncă.
Dacă ești în căutarea unui nou loc de muncă, OLX te susține în a-l găsi pe cel potrivit. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Plafonarea la locul de muncă este un fenomen care îți poate afecta sănătatea emoțională și fizică, așa că este necesar să iei măsuri concrete pentru depășirea acestui sentiment. Folosește-te de sfaturile noastre și găsește rapid o soluție potrivită nevoilor tale.
Sursa Foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
16 February 2021