INDEPENDENT

Poprirea pe salariu: cum funcționează, cadru legislativ și cum îți deblochezi contul bancar

5 aprilie 2019

Autor:

Nu ai garanția că vei reuși întotdeuna să-ți plătești la timp datoriile la Fisc, la bancă, la compania de leasing sau către diferiți creditori, tocmai de aceea este bine să știi ce te așteaptă, în cazul în care vei afla că tocmai s-a dispus o poprire pe conturile tale. Deși, de la 1 ianuarie 2017, ANAF nu mai are posibilitatea de a bloca toate conturile unui datornic, există încă destui clienți care au banii depuși la o singură bancă și cărora le-ar fi foarte util să cunoască ce este poprirea. Astfel, pentru a evita neplăcerile cauzate de aplicarea popririi, în 30 de zile de la data scadenței datoriei, este bine să cunoști cât mai multe despre această sancțiune. 

Care este cadrul legislativ
Ce înseamnă poprirea pe salariu
După ce proceduri se desfășoară poprirea
Poprirea și rolul instituțiilor bancare
Cum se face deblocarea conturilor
Veniturile care fac excepție de la poprire
Cum scapi de poprirea contului

Care este cadrul legislativ

Caracterul popririlor pe salariu este reglementat prin intermediul articolelor din Codul de Procedură Civilă și din Codul Muncii, după cum urmează:

Conform articolului 729 din Codul de Procedură Civilă: 

Sumele plătite periodic debitorului, cu rolul asigurării mijloacelor de existență a angajatului, cum ar fi salariul, pensia sau alte venituri lunare nete, pot fi urmărite până la jumătate sau până la o treime din venitul lunar net. 

Reținerea până la jumătate se aplică sumelor datorate ca obligație pentru copii. Celălalt tip de reținere se aplică pentru orice alt tip de datorii, dar, indiferent de numărul urmăririlor, ele nu pot totaliza o valoare mai mare decât jumătate din venitul net al debitorului. 

Conform articolului 169 din Codul Muncii:

Codul Muncii consfințește imposibilitatea ca reținerile salariale să fie operate în alte condiții decât în cele legale. Popririle financiare nu pot fi dispuse decât ca urmare a unor hotărâri judecătorești definitive. Ordinea în care se plătesc datoriile este următoarea:

 • obligațiile de întreținere stabilite de Codul familiei;
 • contribuțiile și impozitele către stat;
 • daunele survenite ca urmare a faptelor ilicite;
 • recuperarea altor datorii.

Ce înseamnă poprirea pe salariu

Poprirea din salariu este o procedură reglementată prin Codul Muncii și prin Codul de procedură civilă, la cererea executorului judecătoresc. Când vine vorba de cât se reține, paguba angajatului constă în blocarea a cel mult o treime din veniturile lunare, prin indisponibilizarea sumelor din cont și prin blocarea posibilității de retragere a acestora de la ATM de către angajatul. 

După ce proceduri se desfășoară  poprirea

Poprirea aplicată unui cont bancar în 2019 se face prin blocarea acestuia de către banca la care a fost deschis. Accesul clientului la propriile sume de bani este complet restricționat. El nu mai poate retrage banii din cont, nici cu ajutorul cardului și nici de la ghișeu. De asemenea, clientul nu mai are posibilitatea de a efectua transferuri sau plăți. 

Poprirea și rolul instituțiilor bancare

În procesul de aplicare a popririi, băncilor le revine obligația de a indisponibiliza sumele care există în contul clienților, dacă acestea sunt identificate de executor. Totuși, măsura se poate aplica doar după depășirea termenului de 15 zile de la notificarea scrisă trimisă de executor persoanei vizate. 

Cum se face deblocarea conturilor

Imediat ce banca la care executatul și-a depus banii primește ordinul de sistare, din partea executorului judecătoresc sau a debitorului, se constată stingerea datoriei și se procedează la deblocarea conturilor sale. 

Veniturile care fac excepție de la poprire

În ciuda obligației băncii de a opera poprirea în normele legii, ea are dreptul de a bloca cel mult o treime din sumele existente într-un cont, în situația în care ele provin din plata salariilor, a pensiilor sau a altor surse de venit care asigură existența clientului. 

Sunt excluse de la urmărire venituri precum ajutoarele de șomaj sau compensațiile pentru desfacerea contractului de muncă, despăgubirile pentru daune provocate prin moarte sau prin vătămare corporală, alocațiile, ajutoarele de deces, bursele de studii sau diurnele. 

O ieșire mai rapidă din situația popririi pe conturi vine din partea ANAF, care poate retrage sumele datorate din cont, caz în care nu trebuie să mai faci niciun demers pentru deblocarea contului. Calea cea mai lungă prin care poți lupta cu decizia de poprire este contestarea, pe cale adminstrativă, a somației și a titlului executoriu. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock


Autor:
5 aprilie 2019


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Angajam cusatori cu EXPERIENTA

  Ce cautam : -Persoane cu experienta in industria textila -Minim 10 clase -AVANTAJ calificare in domeniu -EXPERIENTA de minim 10 ani Responsabilitati : -Executarea operatiilor tehnologice..

  Mures Azi 05:10 Full time

 • ANGAJAM in fabrica de bautura din Brasov

  Angajam: - operatori productie - muncitori necalificati Cerinte: - domiciliu in Brasov - studii minim 10 clase - calificari, autorizatie( ANR B1 sau ANR B2) si experinta recenta - disponibil..

  Brasov Azi 05:10 Full time

 • Angajez Casier Casa de Schimb Valutar

  S.C. CORSAV GEO EXCHANGE S.R.L. angajeaza casier casa schimb valutar cu experienta in domeniu. Programul de lucru este urmatorul:Luni,Miercuri,Vineri de la ora 08-20:00 saptamana 1 :Marti,Joi,Sam..

  Sibiu 17 Oct 16:10 Locatie stabila

 • Curier cat B/ BRASOV

  Angajam soferi distributie colete si plicuri pentru firma de renume in domeniul curieratului, din Brasov. Program: -De luni pana vineri intre 08:30 - 17:00 Cerinte: - barbati - Permis catego..

  Brasov Azi 05:10 Full time

 • Angajam manipulant marfa - depozit in Otopeni

  Esti in cautarea unui loc de munca? CERINTE: -Barbati cu varsta minima 18 ani; -Disponibilitate de a lucra in 2 schimburi; -Fara experienta. PACHET BENEFICII: - Salariu 1600 RON net; - B..

  Bucuresti - Ilfov Azi 05:10 Full time

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

34 − 27 =

Alte articole