INDEPENDENT

Poprirea pe salariu: cum funcționează, cadru legislativ și cum îți deblochezi contul bancar

5 aprilie 2019

Autor:

Nu ai garanția că vei reuși întotdeuna să-ți plătești la timp datoriile la Fisc, la bancă, la compania de leasing sau către diferiți creditori, tocmai de aceea este bine să știi ce te așteaptă, în cazul în care vei afla că tocmai s-a dispus o poprire pe conturile tale. Deși, de la 1 ianuarie 2017, ANAF nu mai are posibilitatea de a bloca toate conturile unui datornic, există încă destui clienți care au banii depuși la o singură bancă și cărora le-ar fi foarte util să cunoască ce este poprirea. Astfel, pentru a evita neplăcerile cauzate de aplicarea popririi, în 30 de zile de la data scadenței datoriei, este bine să cunoști cât mai multe despre această sancțiune. 

Care este cadrul legislativ
Ce înseamnă poprirea pe salariu
După ce proceduri se desfășoară poprirea
Poprirea și rolul instituțiilor bancare
Cum se face deblocarea conturilor
Veniturile care fac excepție de la poprire
Cum scapi de poprirea contului

Care este cadrul legislativ

Caracterul popririlor pe salariu este reglementat prin intermediul articolelor din Codul de Procedură Civilă și din Codul Muncii, după cum urmează:

Conform articolului 729 din Codul de Procedură Civilă: 

Sumele plătite periodic debitorului, cu rolul asigurării mijloacelor de existență a angajatului, cum ar fi salariul, pensia sau alte venituri lunare nete, pot fi urmărite până la jumătate sau până la o treime din venitul lunar net. 

Reținerea până la jumătate se aplică sumelor datorate ca obligație pentru copii. Celălalt tip de reținere se aplică pentru orice alt tip de datorii, dar, indiferent de numărul urmăririlor, ele nu pot totaliza o valoare mai mare decât jumătate din venitul net al debitorului. 

Conform articolului 169 din Codul Muncii:

Codul Muncii consfințește imposibilitatea ca reținerile salariale să fie operate în alte condiții decât în cele legale. Popririle financiare nu pot fi dispuse decât ca urmare a unor hotărâri judecătorești definitive. Ordinea în care se plătesc datoriile este următoarea:

 • obligațiile de întreținere stabilite de Codul familiei;
 • contribuțiile și impozitele către stat;
 • daunele survenite ca urmare a faptelor ilicite;
 • recuperarea altor datorii.

Ce înseamnă poprirea pe salariu

Poprirea din salariu este o procedură reglementată prin Codul Muncii și prin Codul de procedură civilă, la cererea executorului judecătoresc. Când vine vorba de cât se reține, paguba angajatului constă în blocarea a cel mult o treime din veniturile lunare, prin indisponibilizarea sumelor din cont și prin blocarea posibilității de retragere a acestora de la ATM de către angajatul. 

După ce proceduri se desfășoară  poprirea

Poprirea aplicată unui cont bancar în 2019 se face prin blocarea acestuia de către banca la care a fost deschis. Accesul clientului la propriile sume de bani este complet restricționat. El nu mai poate retrage banii din cont, nici cu ajutorul cardului și nici de la ghișeu. De asemenea, clientul nu mai are posibilitatea de a efectua transferuri sau plăți. 

Poprirea și rolul instituțiilor bancare

În procesul de aplicare a popririi, băncilor le revine obligația de a indisponibiliza sumele care există în contul clienților, dacă acestea sunt identificate de executor. Totuși, măsura se poate aplica doar după depășirea termenului de 15 zile de la notificarea scrisă trimisă de executor persoanei vizate. 

Cum se face deblocarea conturilor

Imediat ce banca la care executatul și-a depus banii primește ordinul de sistare, din partea executorului judecătoresc sau a debitorului, se constată stingerea datoriei și se procedează la deblocarea conturilor sale. 

Veniturile care fac excepție de la poprire

În ciuda obligației băncii de a opera poprirea în normele legii, ea are dreptul de a bloca cel mult o treime din sumele existente într-un cont, în situația în care ele provin din plata salariilor, a pensiilor sau a altor surse de venit care asigură existența clientului. 

Sunt excluse de la urmărire venituri precum ajutoarele de șomaj sau compensațiile pentru desfacerea contractului de muncă, despăgubirile pentru daune provocate prin moarte sau prin vătămare corporală, alocațiile, ajutoarele de deces, bursele de studii sau diurnele. 

O ieșire mai rapidă din situația popririi pe conturi vine din partea ANAF, care poate retrage sumele datorate din cont, caz în care nu trebuie să mai faci niciun demers pentru deblocarea contului. Calea cea mai lungă prin care poți lupta cu decizia de poprire este contestarea, pe cale adminstrativă, a somației și a titlului executoriu. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock


Autor:
5 aprilie 2019

Ultima editare: 4 octombrie 2019


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Mega Image angajeaza SEF DEPARTAMENT pentru magazine din Bucuresti

  DESCRIEREA JOBULUI
  -Coordonarea activitatii unei ture de lucru in magazinul unde isi desfasoara activitatea
  -Raspunde de deschiderea si inchiderea magazinului conform procedurilor specif..

  Bucuresti - Ilfov Azi 12:04 Full time

 • Angajam imediat Gletuitori si Faiantar! Salariu 5000 Lei!

  Firma de constructii angajeaza imediat pentru santierul din Brasov:

  - Gletuitori, zugravi
  - Montatori gresie/faianta
  - Instalatori cu experienta in instalatii termice cu P..

  Braila Azi 08:04

 • Cautam firme placare fatade - termosistem

  Cautam firme placare fatade - termosistem. Pret 32 lei/metru patrat .

  Dezvoltator imobiliar din Brasov, cauta colaborare cu firme pentru placare fatade cu polistiren a mai multor blocur..

  Bacau Azi 08:04

 • Montator mobilier sau orice ptr casa ta de la A la Z

  Montator mobilier ptr casa ta de la A la Z Ofer servicii complete sa asamblare mobilier și electrocasnice, indiferent de producător, cu schița sau fără schița.
  Maa deplasez in Codlea, Ghi..

  Brasov Azi 13:04 Alte locuri de munca

 • Agenti paza Bucurestii Noi Salariu 2200 Ron

  Libra Guard angajeaza Agenti paza Bucurestii Noi Damaroaia si Baneasa. Se ofera salariu 2000 - 2200 RON. Tel 0758112861 sau 0758113453

  Bucuresti - Ilfov Azi 13:04 Locatie stabila

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 + = 33

Alte articole