Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Nu ai garanția că vei reuși întotdeuna să-ți plătești la timp datoriile la Fisc, la bancă, la compania de leasing sau către diferiți creditori, tocmai de aceea este bine să știi ce te așteaptă, în cazul în care vei afla că tocmai s-a dispus o poprire pe conturile tale. Deși, de la 1 ianuarie 2017, ANAF nu mai are posibilitatea de a bloca toate conturile unui datornic, există încă destui clienți care au banii depuși la o singură bancă și cărora le-ar fi foarte util să cunoască ce este poprirea. Astfel, pentru a evita neplăcerile cauzate de aplicarea popririi, în 30 de zile de la data scadenței datoriei, este bine să cunoști cât mai multe despre această sancțiune.
Care este cadrul legislativ
Ce înseamnă poprirea pe salariu
După ce proceduri se desfășoară poprirea
Ce se întâmplă cu poprirea când îți schimbi locul de muncă
Poprirea și rolul instituțiilor bancare
Cum se face deblocarea conturilor
Veniturile care fac excepție de la poprire
Cum scapi de poprirea contului
Care este cadrul legislativ
Caracterul popririlor pe salariu este reglementat prin intermediul articolelor din Codul de Procedură Civilă și din Codul Muncii, după cum urmează:
Conform articolului 729 din Codul de Procedură Civilă:
Sumele plătite periodic debitorului, cu rolul asigurării mijloacelor de existență a angajatului, cum ar fi salariul, pensia sau alte venituri lunare nete, pot fi urmărite până la jumătate sau până la o treime din venitul lunar net.
Reținerea până la jumătate se aplică sumelor datorate ca obligație pentru copii. Celălalt tip de reținere se aplică pentru orice alt tip de datorii, dar, indiferent de numărul urmăririlor, ele nu pot totaliza o valoare mai mare decât jumătate din venitul net al debitorului.
Conform articolului 169 din Codul Muncii:
Codul Muncii consfințește imposibilitatea ca reținerile salariale să fie operate în alte condiții decât în cele legale. Popririle financiare nu pot fi dispuse decât ca urmare a unor hotărâri judecătorești definitive. Ordinea în care se plătesc datoriile este următoarea:
- obligațiile de întreținere stabilite de Codul familiei;
- contribuțiile și impozitele către stat;
- daunele survenite ca urmare a faptelor ilicite;
- recuperarea altor datorii.
Ce înseamnă poprirea pe salariu
Poprirea din salariu este o procedură reglementată prin Codul Muncii și prin Codul de procedură civilă, la cererea executorului judecătoresc. Când vine vorba de cât se reține, paguba angajatului constă în blocarea a cel mult o treime din veniturile lunare, prin indisponibilizarea sumelor din cont și prin blocarea posibilității de retragere a acestora de la ATM de către angajatul.
După ce proceduri se desfășoară poprirea
Poprirea aplicată unui cont bancar în 2020 se face prin blocarea acestuia de către banca la care a fost deschis. Accesul clientului la propriile sume de bani este complet restricționat. El nu mai poate retrage banii din cont, nici cu ajutorul cardului și nici de la ghișeu. De asemenea, clientul nu mai are posibilitatea de a efectua transferuri sau plăți.
Poprirea este cerută de un creditor, dar nu se poate înființa fără implicarea unui executor judecătoresc.
Ce se întâmplă cu poprirea de salariu când îți schimbi locul de muncă
Dacă ai o poprire pe salariu și îți schimbi locul de muncă, aceasta va rămâne valabilă în continuare. În această situație, terțul poprit – angajatorul – trebuie să trimită actele prin care s-a înființat poprirea la unitatea la care se află noul tău loc de muncă. Dacă renunți la locul de muncă actual și încă nu știi care va fi cel nou, va trebui să îl înștiințezi pe creditor de această situație. Ulterior, creditorul va transmite unității de la care ai plecat informațiile despre noul tău loc de desfășurare a activității, astfel încât poprirea să poată continua.
Poprirea și rolul instituțiilor bancare
În procesul de aplicare a popririi, băncilor le revine obligația de a indisponibiliza sumele care există în contul clienților, dacă acestea sunt identificate de executor. Totuși, măsura se poate aplica doar după depășirea termenului de 15 zile de la notificarea scrisă trimisă de executor persoanei vizate.
Cum se face deblocarea conturilor
Imediat ce banca la care executatul și-a depus banii primește ordinul de sistare, din partea executorului judecătoresc sau a debitorului, se constată stingerea datoriei și se procedează la deblocarea conturilor sale.
Veniturile care fac excepție de la poprire
În ciuda obligației băncii de a opera poprirea în normele legii, ea are dreptul de a bloca cel mult o treime din sumele existente într-un cont, în situația în care ele provin din plata salariilor, a pensiilor sau a altor surse de venit care asigură existența clientului.
Sunt excluse de la urmărire venituri precum ajutoarele de șomaj sau compensațiile pentru desfacerea contractului de muncă, despăgubirile pentru daune provocate prin moarte sau prin vătămare corporală, alocațiile, ajutoarele de deces, bursele de studii sau diurnele.
De asemenea, există și câteva categorii de bunuri care nu pot fi urmărite:
- bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului debitorului și familiie sale;
- obiectele necesare persoanelor cu handicap și cele destinate îngrijirii bolnavilor;
- produsele alimentare necesare debitorului și familiei acestuia pentru o perioadă de trei luni; dacă debitorul se ocupă cu agricultura, alimentele necesare lui și familiie lui până la următoarea recoltă;
- combustibilul necesar debitorului și familiei pentru trei luni de iarnă;
- scrisorile, fotografiile și tablourile personale;
- bunurile care sunt destinate exercitării ocupației sau profesiei debitorului.
Cum scapi de poprirea contului
O ieșire mai rapidă din situația popririi pe conturi vine din partea ANAF, care poate retrage sumele datorate din cont, caz în care nu trebuie să mai faci niciun demers pentru deblocarea contului. Calea cea mai lungă prin care poți lupta cu decizia de poprire este contestarea, pe cale adminstrativă, a somației și a titlului executoriu.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
5 April 2019
Ultima editare: 2 April 2020