Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
Un portofoliu de carieră sau profesional este o colecție de lucrări care oferă o imagine completă a abilităților și performanțelor unui candidat pentru un loc anumit de muncă. Portofoliul este o dovadă a studiilor, carierei și a realizărilor profesionale și poate fi atașat unui CV sau prezentat la momentul interviului.
Ce sunt portofoliile profesionale
Pentru posturile cu responsabilitate, pentru cele care implică muncă de creație sau pentru cele unde experiența anterioară este o condiție principală, portofoliile de carieră sunt obligatorii. Profesioniștii au, astfel, posibilitatea de a-și demonstra competențele într-un mod în care un CV, chiar și foarte consistent, nu o poate face. Acest set de documente, de sine stătător, poate fi trimis împreună cu CV-ul, eventual, într-un format restrâns, digital, și poate fi oferit fizic, in extenso, în timpul unui prim interviu.
Portofoliile profesionale sunt obligatorii pentru designeri, arhitecti, artiști, profesori, ingineri, proiectanți, uneori inclusiv pentru specialiști în construcții și chiar pentru medici, precum și pentru jurnaliști, specialiști care lucrează în advertising și publicitate, dar și pentru specialiștii în relații publice și marketing, pentru scriitori și pentru toți profesioniștii creativi. În orice profesie, dar mai ales acolo unde componenta creativă are un rol determinant, se poate realiza un portofoliu de carieră. Practic, indiferent de profesie, există o modalitate de a prezenta munca și cariera într-un portofoliu.
Această colecție de lucrări poate să fie în format fizic sau digital și variază în ceea ce privește conținutul, în funcție de domeniu.
Cum se alcătuiește
Dacă CV-ul și scrisoarea de intenție au rolul de a arăta că potențialul angajat are pregătirea și, eventual, experiența necesară și că înțelege exact care este activitatea companiei pentru care aplică, în vederea obținerii unui loc de muncă, portofoliu oferă, la modul concret, exemple de succes ale activității profesionale. Pentru că este un set de documente extrem de importante, acesta trebuie alcătuit cu atenție maximă, astfel ca în cuprinsul său să fie incluse doar elementele relevante.
Adăugat, eventual, într-o formă scurtă, ca o anexă la CV, acesta poate genera un interes major din partea angajatorilor. Este important de spus că informațiile colectate pentru a fi incluse în portofoliu depind de tipul de job pe care dorești să-l obții.
Sunt utile câteva elemente despre cum trebuie realizat un portofoliu profesional:
- Poate conține: evaluări după finalizarea unor stagii, rapoarte, materiale specifice, inclusiv realizate în timpul studiilor tehnice sau la facultăți de artă ori cu profil umanist, lucrări de artă, proiecte sau studii de cercetare, inclusiv rezultatele acestora, precum și planuri de lecții (în cazul profesorilor) sau inovații și îmbunătățiri aduse unor manevre medicale sau proiectele speciale și distincțiile, dar și aparatele și utilajele perfecționate, adaptate sau îmbunătățite (în cazul domeniilor inginerești, tehnice) și așa mai departe.
- Fotografiile din timpul activității, de la proiecte academice sau lucrări, pot ajuta pe angajator să vadă candidatul în acțiune. Uneori, aceste imagini vizuale pot spune mai mult decât o mie de cuvinte.
- Acțiunile de voluntariat sau cele în folosul comunității trebuie punctate și prezentate, fie cu imagini, fie cu precizarea explicită a beneficiilor aduse.
- Pot fi incluse informații despre companii prestigioase, pentru care candidatul a lucrat sau cu care a colaborat, inclusiv cu menționarea unor personalități din domeniul său de activitate.
- Portofoliul poate conține corespondența cu profesorii și angajatorii anteriori, care descriu și apreciază munca și profesionalismul dovedite de candidat.
- Se pot include copii ale unor lucrări remarcabile/lucrări de artă.
Portofoliul de carieră poate părea o autoevaluare cu un profund caracter de laudă, dar este important de ținut seama de faptul că, dacă potențialul aspirant la un post nu se pune singur în valoare, prin prisma experienței, a rezultatelor și a succeselor anterioare, nimeni altcineva nu o va face.
Citește și: Cum faci ca CV-ul tau sa iasa in evidenta
Un portofoliu poate fi realizat la fel de bine în format online, sub forma unui blog, a unui site sau a unui document în google drive, pe care să-l poată accesa orice primește acces. Nu este nimic greșit ca portofoliu să fie înregistrat pe un DVD sau CD ori pe un stick de memorie, într-un format extins, concomitent cu prezentarea în rezumat, în cursul interviului, a punctelor principale.
Este vital ca aspectul să fie unul impecabil, indiferent de forma în care este prezentat, iar documentele să fie clare, concise și perfect organizate. Portofoliul este o demonstrație de seriozitate și profesionalism. Odată creat, trebuie actualizat, astfel încât să cuprindă exemplele recente, ca o dovadă a evoluției profesionale de-a lungul anilor.
De ce este necesar
Un portofoliu profesional nu are rolul de a înlocui CV-ul, ci doar de a-l completa. Un CV prezintă istoricul educațional și profesional și experiența acumulată, precum și abilitățile și calificările. Un portofoliu oferă posibililor angajatori ocazia de a-și forma o imagine cuprinzătoare asupra unui candidat, din punctul de vedere al profesiei. Mai mult, este o modalitate prin care se pot demonstra foarte rapid profesionalismul, competențele, performanța, detalii care pot avantaja și diferenția și care dovedesc valoarea pe care o are un aspirant la un anumit loc de muncă.
Dintre toate metodele care pot prezenta rapid experiența personală și evoluția în carieră, dar și performanțele, portofoliul este cel mai util instrument. Este indicat ca orice persoană care se consideră un profesionist într-un domeniu să aibă un portofoliu de carieră.
Dincolo de toate acestea, portofoliul este un instrument care poate ajuta la redactarea unui CV, a scrisorilor de intenție sau de recomandare, fiind cea mai bună metodă de a ține o evidență personală a propriei evoluții profesionale, de la licențe la certificări, premii, publicații și brevete.
Păstrarea tuturor documentelor importante, legate de carieră, într-un singur loc reprezintă un suport excepțional, atunci când se caută un loc de muncă, fiind utilă și pentru consolidarea progresului personal și avansarea în carieră. O trecere în revistă a performanțelor anterioare este cea mai bună pregătire pentru un interviu, ajută la verbalizarea abilităților și a experiențelor, dar oferă și dovezi concrete, pentru validare. Prezentarea, în timpul unui interviu, a unui portofoliu profesional garantează o impresie de durată, iar potențialul angajator va avea indiciile vizuale prin care poate distinge și ține minte respectivul candidat.
Deși, la o primă impresie, un portofoliu de carieră pare a fi realizabil doar de către cei care au acumulat experiență, în fapt, dezvoltarea acestuia trebuie să înceapă din liceu, cu prima acțiune de voluntariat la care elevul participă. Se pot adăuga, ulterior, experiența din cadrul unui Consiliu al Elevilor, rezultatele la concursuri și olimpiade, schimburile de experiență, participarea la cercuri de creație și proiecte școlare, iar pe măsură ce se realizează o evoluție educativă și profesională, unele dintre acestea pot fi eliminate și înlocuite cu altele, cu un grad superior de relevanță.
Portofoliul este o lucrare în continuă transformare, un document viu, care evoluează odată cu cariera. Acesta este și motivul pentru care, la intervale regulate de timp (șase luni, un an), portofoliul trebuie actualizat, verificat și completat. Dacă acesta este realizat virtual, se poate menționa un link în CV și în scrisoarea de intenție, iar pentru cei aflați la început de carieră, link-ul poate fi inclus și la semnătura din e-mailul personal.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Sorina Priceputu and Alves Lucas
18 June 2021