INDEPENDENT

Preaviz: ce prevede Codul Muncii și care sunt drepturile angajatului

14 May 2019
Array

Autor:

Văzută ca o măsură de protecție în fața concedierii sau a demisiei, adoptarea unui termen de preaviz în contractul individual de muncă acordă o perioadă utilă atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Dacă primul dintre ei nu poate părăsi imediat locul de muncă, dar reușește, astfel, să se concentreze pe găsirea unui job nou fără să își piardă veniturile pe o perioadă determinată, cel din urmă câștigă timpul necesar pentru înlocuirea resursei umane fără să fragmenteze procesul de lucru. 

Care este cadrul legislativ
Preaviz de concediere vs. preaviz de demisie
Ce desemnează termenul de preaviz
Care sunt drepturile angajatului în perioada preavizului
Când nu se aplică preavizul
Când intervine suspendarea preavizului

Care este cadrul legislativ

Potrivit articolului 61 din Codul Muncii, concedierea poate fi dispusă de angajator în cazul săvârșirii unor abateri grave sau repetate de la regulile stabilite prin contractul individual sau colectiv de muncă, în cazul arestării preventive sau la domiciliu a salariatului, precum și în cazul în care salariatul este declarat inapt fizic sau necorespunzător profesional locului de muncă. 

Dacă te întrebi cât trebuie să stai în preaviz, în temeiul articolului 75, persoanele menționate mai sus au dreptul la un preaviz a cărui durată nu poate fi mai mică de 20 de zile lucrătoare. Tot Codul Muncii, la articolul 81, clarifică condițiile actului unilateral de voință a salariatului, care, printr-o notificare scrisă, comunică încetarea contractului de muncă, după îndeplinirea unui termen de preaviz. 

Preaviz de concediere vs. preaviz de demisie

Principala diferență dintre cele două noțiuni este dată de titlul cu care se acordă cele 20 de zile. Dacă în cazul unui salariat concediat se acordă cel puțin 20 de zile de preaviz, unui demisionar i se acordă cel mult 20 de zile până la momentul părăsirii companiei sau a instituției. Pe durata preavizului, salariatului concediat nu i se admite absența nemotivată de la locul de muncă, iar angajatorul trebuie să respecte toate procedurile, pentru a evita invalidarea concedierii în instanță. Atunci când relația de muncă se întrerupe în intervalul perioadei de probă, preavizul nu se mai aplică, ci este suficientă o notificare scrisă.

Ce desemnează termenul de preaviz

Angajații care vor să știe ce este preavizul au la dispoziție Codul Muncii. Potrivit acestuia, termenul de preaviz se aplică pentru perioada convenită de părți în contractul individual sau colectiv de muncă. Intervalul preavizului diferă în funcție de salariații care beneficiază de el, după cum urmează:

  • 20 de zile lucrătoare, pentru funcțiile de execuție
  • 45 de zile lucrătoare, pentru funcțiile de conducere

Tot Codul Muncii, la articolul 61, litera c) și litera d), precum și la articolele 65 și 66, stipulează un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare în cazul în care organele competente decid inaptitudinea fizică sau psihică a salariatului, prin expertiză medicală, sau în cazul în care acesta nu corespunde profesional locului de muncă.

Care sunt drepturile angajatului în perioada preavizului

Legea preavizului spune că, pe perioada acestuia, contractul individual de muncă își produce toate efectele, iar expirarea actului se va produce odată cu cea a preavizului sau cu renunțarea totală sau parțială la termenul de finalizare a preavizului. În cazul suspendării contractului individual de muncă, termenul de preaviz este și el suspendat. 

Când nu se aplică preavizul

Neaplicarea normelor prevăzute de lege în cazul preavizului survine în următoarele situații:

  • demisia, pe fondul neîndeplinirii de către angajator a obligațiilor asumate în contract;
  • renunțarea parțială sau totală la termenul de previz, din partea angajatorului;
  • desfacerea contractului de muncă, cu acordul părților, la o dată convenită de ambele părți implicate.

Când intervine suspendarea preavizului

Alineatul 3 din articolul 75 al Codului Muncii stabilește că termenul de preaviz nu este valabil în situația în care contractul individual de muncă este suspendat în perioada de preaviz, din orice alte cauze în afara absențelor nemotivate. 

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, dar şi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti şansele la un loc de muncă mai bine plătit, intră pe OLX. Vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu! 

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor:
14 May 2019

Ultima editare: 4 October 2019


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

    Scrie un comentariu

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    + 41 = 50

    Alte articole