Autor: Alves Lucas
Primii pași spre viața de adult implică o serie de responsabilități pe care nu le poți ignora, însă toate acestea înseamnă debutul unei cariere așa cum ți-o dorești și independență financiară. De asemenea, cel mai important de ținut minte este că un CV cât mai bogat și relevant, cu o experiență care începe imediat după terminarea facultății, te va ajuta să te afirmi în viitor. Iată cinci aspecte esențiale de care să ții cont pentru a găsi rapid un loc de muncă după absolvire:
1. Fii implicat și proactiv
Poate cel mai important aspect al procesului de căutare a unui loc de muncă este interesul pe care îl arăți. Chiar dacă o mare parte din ceea ce implică a aplica la joburi înseamnă să respecți pașii de pe platformele de specialitate, poți face din acest proces ceva mai complex. Trimite un e-mail la adresa promovată de companie sau analizează paginile de social media ale angajaților și managerilor. Poți face acest lucru înainte de a aplica sau de a trimite o scrisoare de intenție, deoarece, cu informațiile pe care le aduni de pe site-ul companiei la care aplici, vei avea mai multe șanse de a te promova ca un candidat ideal.
Mai târziu, în procesul de recrutare este important să-ți păstrezi aceeași atitudine proactivă și să fii pregătit pentru întrebările pe care le primești la interviuri. Cu cât ești mai interesat de postul pentru care aplici, cu atât mai multe șanse ai de a fi considerat unul dintre candidații de top. Ce înseamnă să fii interesat? Iată câteva lucruri de ținut minte:
- Cunoaște cât mai multe detalii despre companie;
- Pune întrebările potrivite când ți se oferă oportunitatea;
- Răspunde succint, dar cât mai clar la întrebările care îți sunt adresate;
- Acordă atenție întregului departament din care vei face parte, nu doar postului pentru care aplici;
- Fii curios.
Informațiile pe care le primești la interviu te vor ajuta și pe tine să-ți faci o idee cât mai clară cu privire la activitatea companiei, dar și să inspiri încredere și interes în fața viitorului angajator.
Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât, din candidat, să devii proaspăt angajat.
2. Adaptează-ți CV-ul în funcție de posturi și companii
CV-ul tău trebuie să fie updatat la zi cu cele mai importante informații, dacă vrei să găsești un loc de muncă bun și într-un timp cât mai scurt. Pentru a avea mai multe șanse de a fi considerat potrivit pentru un job, actualizează informațiile principale din CV, pentru a se potrivi cât mai bine cu jobul și compania. Acest lucru înseamnă să analizezi ceea ce urmărește angajatorul la candidații ideali pentru post, dar și să-ți scoți în evidență cele mai relevante abilități și calități. Poți privi acest proces ca pe crearea unei persoane potrivite pentru ceea ce presupune jobul pe care ți-l dorești.
Cele mai importante detalii în procesul de adaptare a CV-ului la cerințele postului le reprezintă cuvintele cheie folosite. Urmărește cuvintele din anunțul jobului la care aplici și introdu-le pe cele relevante în CV-ul tău. Atenție ca acestea să reprezinte cu adevărat abilitățile și experiența ta din cadrul facultății. Expune detalii despre cursurile care te-au ajutat să acumulezi experiență și informații despre domeniul în care vrei să activezi.
Aplica simplu 👉 pe OLX.ro la locurile de munca pentru care angajatorii recruteaza la distanta.
3. Exersează posibilele conversații de la interviu
Interviul este momentul în care ai ocazia să îl faci pe viitorul angajator să observe că ești capabil, de încredere și că poți justifica informațiile din CV-ul tău cu exemple concrete și răspunsuri complexe. Fiind nou la capitolul aplicat la locuri de muncă și pe piața muncii, ai ocazia să dezvolți lucrurile învățate în facultate. Este foarte important să mizezi pe proiectele practice, pentru a compensa lipsa de experiență în muncă. Acestea devin la fel de relevante pentru angajator, precum experiența acumulată la un job anterior.
În timpul interviului, pe lângă răspunsurile pe care le oferi, contează foarte mult felul în care te prezinți și prima impresie lăsată angajatorului. Obișnuiește-te cu o atitudine cât mai relaxată, cu un limbaj al corpului încrezător și cu un zâmbet natural. De asemenea, în prezent, interviurile au loc cel mai mult prin videoconferințe, așa că nu vei avea mereu ocazia să atragi atenția printr-un limbaj al corpului încrezător și sigur. În aceste situații, depinzi de informațiile pe care le oferi și de elementele pe care le aduci în plus dialogului.
Fă tot posibilul să identifici corect momentele în care poți discuta relaxat sau chiar glumi, dar și pe cele în care trebuie să ceri cât mai multe informații despre rolul tău în firmă.
4. Caută posturi și firme potrivite pentru tine
A găsi un loc de muncă, imediat după absolvire sau mai târziu, nu este întotdeauna un proces rapid și, de multe ori, trebuie să ai răbdare pentru a primi postul pe care ți-l dorești. Urmărește firmele la care vrei să lucrezi și care oferă un mediu propice unui proaspăt absolvent. Însă, în mod special, aplică la locurile de muncă la care te potrivești în materie de studii și experiență din facultate.
De asemenea, un aspect important, care te ajută să-ți găsești cât mai repede un loc de muncă după absolvire, este angajamentul pe care îl ai față de tine. Acest lucru presupune să rămâi fidel preferințelor tale în materie de mediul în care lucrezi, flexibilitatea de care te bucuri și cultura firmei. Multe dintre aceste detalii se află pe parcurs, în urma interviului și a primului contact pe care îl ai cu angajatorul sau managerii.
Descopera 👉 anunturile de locuri de munca PART-TIME pe OLX.ro.
Însă decizia pe care trebuie să o iei, cu privire la postul pe care urmează să-l accepți sau să-l refuzi, trebuie să se bazeze pe preferințele tale. În acest fel, poți fi sigur că vei munci cu plăcere și dedicare, dar mai ales că vei putea avansa și învăța lucruri noi în fiecare zi.
5. Dezvoltă-ți singur abilitățile
Nu te lăsa descurajat de lipsa de experiență pe piața muncii și cunoaște-ți adevărata valoare când aplici la posturile deschise din domeniul tău. Încă din timpul studiilor, este important să-ți folosești timpul pentru a-ți dezvolta abilitățile pe care vrei să le folosești în cariera ta. Indiferent că este vorba despre programare, design, cursuri de calificare într-o anumită meserie sau învățarea unei limbi noi, toate acestea vor fi relevante pentru angajatori.
Dacă dai dovadă de independență și ambiție în ceea ce privește munca pe care o faci de unul singur, viitorul angajator va putea să observe cât ești de determinat să-ți atingi scopurile. Acest lucru poate înlocui experiența în muncă, mai ales dacă te-ai ocupat de proiecte pe care poți să le arăți sau dacă ai obținut certificate și diplome în urma unor cursuri de specialitate.
Lucrează constant la ceea ce crezi că poate fi relevant pentru cariera ta, iar dacă ai pasiuni aparte, nu uita că acestea pot fi transformate cu ușurință într-un job, mai ales după terminarea facultății. Este esențial să-ți poți materializa pasiunile și să le transformi într-o carieră prosperă.
Primul loc de muncă după absolvire te va introduce pe piața muncii, iar postul ideal pentru tine te poate aștepta în varietatea de anunțuri disponibile în momentul de față. Profită de flexibilitatea care s-a instalat în ultima perioadă în programul de muncă și lărgește-ți orizonturile. Pune accent pe abilități, pasiuni, dar și pe munca pe care ești dispus să o faci pentru a te afirma.
Sursa foto: Shutterstock.com
Autor: Alves Lucas
8 November 2021