COMPETENT

Profesia de ospătar – ce presupune, cât se câștigă și de ce aptitudini ai nevoie

6 mai 2019

Autor:

Majoritatea oaspeților aleg să revină într-un restaurant dacă sunt serviți cu preparate gustoase, dar și datorită atmosferei calde și destinse, creată de personalul prietenos și respectuos. În acest caz, ospătarul este cel care se ocupă de servirea amabilă a clienților într-un restaurant și stă în atribuțiile sale să se asigure că experiența acestora este una agreabilă, care îi va face să revină cu plăcere și cu altă ocazie.

Dacă te interesează un job de ospătar, în acest articol îți prezentăm toate aspectele acestei meserii, care sunt responsabilitățile și câștigul aproximativ.

Aptitudinile necesare în meseria de ospătar
Atribuțiile ospătarului
Responsabilitățile ospătarului
Calificarea pentru meseria de ospătar
Cât câștigă un ospătar

Aptitudinile necesare în meseria de ospătar

Meseria de ospatar: atributii si cat castiga

Fiecare dintre noi se naște cu anumite aptitudini pe care le șlefuiește în contact cu mediul înconjurător și prin procesul de învățare. În meseria de ospătar ai nevoie de o serie de aptitudini și, bineînțeles, de un zâmbet prietenos atunci când vorbești cu clienții. Acestea îți vor face munca mai ușoară și te vor ajuta să te remarci și să evoluezi pe poziții superioare.

Iată care sunt aptitudinile necesare pentru un post de ospătar în industria HoReCa:

 • Flexibilitate – Îți vei desfășura activitatea într-un mediu energizant, cu o dinamică specială și plină de provocări, iar flexibilitatea te ajută să îți duci la bun sfârșit sarcinile cu succes.
 • Profesionalism – În industria ospitalității, profesionalismul angajaților este totul, indiferent de locație, designul restaurantului sau gustul preparatelor.
 • Abilităţi de vânzare – Ospătarul este cel care vinde produsele și serviciile restaurantului, iar atitudinea proactivă și dorința de a vinde mai mult decât au venit clienții să cumpere sunt foarte apreciate de superiori.
 • Informarea continuă – Pentru o vânzare impecabilă a serviciilor restaurantului, ai nevoie să fii informat în permanență cu privire la ofertă.
 • Empatie și comunicare nonverbală – Fiind un job în care interacționezi cu diferite tipuri de personalități, iar oamenii care trec pragul restauratului pot avea probleme personale, este important să înțelegi situația și să adopți o atitudine potrivită, să lași clientul să vadă, cu ajutorul limbajului nonverbal, că înțelegi prin ce trece.
 • Bun coechipier – Serviciile complexe ale unui restaurant nu se pot pune în valoare fără o echipă unită care să lucreze bine împreună.
 • Orientat către satisfacerea clienţilor – Atitudinea câștigătoare în industria ospitalității este următoarea: clientul are întotdeauna dreptate.
 • Atent la detaliile care sunt legate de client – Această atenție la experiența clientului în restaurant face diferența în oferirea serviciilor și îi face pe oaspeți să se simtă speciali și mereu bine-veniți.
 • Capacitatea de a rămâne calm în situaţii tensionate – Atunci când ai de-a face cu oaspeți greu de mulțumit, poți ajunge în situații delicate, iar menținerea unui ton calm al conversației și orientarea spre soluționarea problemei sunt vitale în meseria de ospătar.

Atribuțiile ospătarului

Ospătarul le prezintă clienților produsele și serviciile restaurantului, iar principalele atribuții ale acestuia sunt:

 • pregătirea salonului pentru servire;
 • primirea oaspeților și prezentarea preparatelor;
 • preluarea comenzii și transmiterea exigențelor clienților legate de prepararea mâncării;
 • servirea preparatelor și a băuturilor;
 • asistarea clientului în timpul serviciului și rezolvarea eventualelor reclamații sau nemulțumiri;
 • încasarea contravalorii produselor;
 • debarasarea spațiului de servire și pregătirea lui pentru viitorii clienți.

Dacă îți sună bine un job de ospătar, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Responsabilitățile ospătarului

Responsabilitatile unui ospatar

Asumarea responsabilității pe sarcinile pe care le ai de îndeplinit este o constantă în orice job ai alege să faci, însă iată care sunt cele pentru postul de ospătar:

 • Servirea exemplară a clienților și acordarea atenției cuvenite acestora;
 • Cunoașterea meniului, astfel încât să oferi informații complete;
 • Îndeplinirea altor sarcini solicitate de superiorul direct, în concordanță cu necesitățile imediate ale unității;
 • Întocmirea corectă a notelor de plată și încasarea acestora;
 • Predarea sumelor încasate la sfârșitul turei de către șeful de sală;
 • Răspunderea pentru calitatea serviciilor oferite clienților și pentru experiența acestora în restaurant.

Calificarea pentru meseria de ospătar

De ce urmezi cursuri de calificare ca ospatar

Chiar dacă ai atitudinea potrivită, iar experiența te recomandă pe un post de ospătar, majoritatea restaurantelor își doresc de la potențialii angajați o certificare în urma absolvirii unui curs de formare ca ospătar.

Cursurile de calificare pentru ospătari se fac contra cost și durează în medie două luni. La finalul cursului, care include pregătirea teoretică și practică, primești un certificat de calificare în meseria de ospătar. În plus, cunoașterea unei limbi străine de circulație internațională (cum este limba engleză) la un nivel mediu te va ajuta să obții mai repede un job de ospătar într-un restaurant de lux.

De asemenea, pe lângă certificarea studiilor de ospătar, restaurantele îți doresc să atragă angajați care sunt în concordanță cu specificațiile postului, menționate mai jos:

 • să fie persoane sociabile, cu aspect plăcut, amabile și cu o atitudine pozitivă;
 • să rezolve cu discreție posibile probleme;
 • să fie o persoană conciliantă în relațiile cu clienții și colegii, capabilă de compromisuri constructive;
 • să demonstreze rezistența fizică pe care un astfel de job o necesită;
 • să colaboreze cu echipa de lucru.

Cât câștigă un ospătar

În anumite restaurante, salariul ospătarului ajunge la valoarea aproximativă a două salarii minime pe economie. Însă, după cum se cunoaște deja, în această meserie (cum sunt toate care se desfășoară în industria ospitalității), salariul reprezintă doar o mică parte din câștigurile lunare, iar o atitudine amabilă este întotdeauna răsplătită de clienții restaurantului, când vine nota de plată.

Dacă ești o persoană ambițioasă, responsabilă și pasionată de ceea ce face, în meseria de ospătar ai toate șansele să te dezvolți și să evoluezi pe un post superior, cum este cel de șef de sală sau director de restaurant, unde responsabilitățile cresc pe măsura remunerației.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock


Autor:
6 mai 2019

Ultima editare: 24 februarie 2020


Cele mai noi anunțuri pentru ospatar de pe OLX

 • Barmana-ospatara cu experienta 1900- 2200

  IRIS CAFFE ,Cafenea bulevardul Dacia angajează fete pentru postul de barman ospatar program:săptămâna scurta cu săptămâna lunga sau 2 cu 2

  Bihor 30 Mar 15:03 Locatie stabila

 • Restaurant "Ammos Grill" Portul Tomis angajeaza ospatar

  Restaurant "Ammos Grill", Portul Tomis, angajeaza ospatar cu experienta, in regim full time, salariul peste medie si ajutor de ospatar. Detalii la numarul de telefon: 0760 774 513.

  Constanta 29 Mar 14:03 Locatie stabila

 • Restaurant BONFISH angajam ,ospatar, ajutor ospatar

  Restaurant cu specific pescaresc BONFISH din Constanta , angajeaza ospatar, ajutor ospatar .Relatii la telefon 722 452 522

  Constanta 13 Mar 12:03 Locatie stabila

 • Barman-ospatar,ajutor bucatar,mentenanta,administrator cabane pensiuni

  Barman-ospatar,ajutor bucatar,mentenanta,administrare pensiuni si cabane, imi ofer serviciile,nefumator,nu consum alcool(fost sportiv) varsta 35 de ani! Caut de munca numai pensiuni si cabane valea pr..

  Brasov 31 Mar 14:03 Personal hotelier - restaurant

 • Barman-ospatar,sau baby-sitter

  ,Sunt Anca, am varsta de 19 ani jumatate,Mentionez faptul ca sunt studenta la USV, am abilitati bune de comunicare ,ma adaptez repede, experienta in ingrijirea copiiilor,am lucrat ca si barman-ospatar..

  Suceava 30 Mar 09:03 Personal hotelier - restaurant

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 1 =

Alte articole