COMPETENT

Profesia de ospătar – ce presupune, cât se câștigă și de ce aptitudini ai nevoie

6 May 2019
Array

Autor: and

Majoritatea oaspeților aleg să revină într-un restaurant dacă sunt serviți cu preparate gustoase, dar și datorită atmosferei calde și destinse, creată de personalul prietenos și respectuos. În acest caz, ospătarul este cel care se ocupă de servirea amabilă a clienților într-un restaurant și stă în atribuțiile sale să se asigure că experiența acestora este una agreabilă, care îi va face să revină cu plăcere și cu altă ocazie.

Dacă te interesează un job de ospătar, în acest articol îți prezentăm toate aspectele acestei meserii, care sunt responsabilitățile și câștigul aproximativ.

Aptitudinile necesare în meseria de ospătar
Atribuțiile ospătarului
Responsabilitățile ospătarului
Calificarea pentru meseria de ospătar
Cât câștigă un ospătar și cum să ai venituri mai mari
Cum să câștigi mai mult ca ospătar
Care sunt avantajele și dezavantajele meseriei de ospătar

Aptitudinile necesare în meseria de ospătar

Meseria de ospatar: atributii si cat castiga

Fiecare dintre noi se naște cu anumite aptitudini pe care le șlefuiește în contact cu mediul înconjurător și prin procesul de învățare. În meseria de ospătar ai nevoie de o serie de aptitudini și, bineînțeles, de un zâmbet prietenos atunci când vorbești cu clienții. Acestea îți vor face munca mai ușoară și te vor ajuta să te remarci și să evoluezi pe poziții superioare.

Iată care sunt aptitudinile necesare pentru un post de ospătar în industria HoReCa:

  • Flexibilitate – Îți vei desfășura activitatea într-un mediu energizant, cu o dinamică specială și plină de provocări, iar flexibilitatea te ajută să îți duci la bun sfârșit sarcinile cu succes.
  • Profesionalism – În industria ospitalității, profesionalismul angajaților este totul, indiferent de locație, designul restaurantului sau gustul preparatelor.
  • Abilităţi de vânzare – Ospătarul este cel care vinde produsele și serviciile restaurantului, iar atitudinea proactivă și dorința de a vinde mai mult decât au venit clienții să cumpere sunt foarte apreciate de superiori.
  • Informarea continuă – Pentru o vânzare impecabilă a serviciilor restaurantului, ai nevoie să fii informat în permanență cu privire la ofertă.
  • Empatie și comunicare nonverbală – Fiind un job în care interacționezi cu diferite tipuri de personalități, iar oamenii care trec pragul restauratului pot avea probleme personale, este important să înțelegi situația și să adopți o atitudine potrivită, să lași clientul să vadă, cu ajutorul limbajului nonverbal, că înțelegi prin ce trece.
  • Bun coechipier – Serviciile complexe ale unui restaurant nu se pot pune în valoare fără o echipă unită care să lucreze bine împreună.
  • Orientat către satisfacerea clienţilor – Atitudinea câștigătoare în industria ospitalității este următoarea: clientul are întotdeauna dreptate.
  • Atent la detaliile care sunt legate de client – Această atenție la experiența clientului în restaurant face diferența în oferirea serviciilor și îi face pe oaspeți să se simtă speciali și mereu bine-veniți.
  • Capacitatea de a rămâne calm în situaţii tensionate – Atunci când ai de-a face cu oaspeți greu de mulțumit, poți ajunge în situații delicate, iar menținerea unui ton calm al conversației și orientarea spre soluționarea problemei sunt vitale în meseria de ospătar.

Atribuțiile ospătarului

Ospătarul le prezintă clienților produsele și serviciile restaurantului, iar principalele atribuții ale acestuia sunt:

  • pregătirea salonului pentru servire;
  • primirea oaspeților și îndrumarea acestora către o masă liberă;
  • prezentarea preparatelor; 
  • oferirea de meniuri și de recomandări clienților care au nevoie de ajutor;
  • preluarea comenzii și transmiterea exigențelor clienților legate de prepararea mâncării;
  • servirea preparatelor și a băuturilor;
  • asistarea clientului în timpul serviciului și rezolvarea eventualelor reclamații sau nemulțumiri;
  • încasarea contravalorii produselor;
  • debarasarea spațiului de servire și pregătirea lui pentru viitorii clienți.

Dacă îți sună bine un job de ospătar, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.

Responsabilitățile ospătarului

Responsabilitatile unui ospatar

Asumarea responsabilității pe sarcinile pe care le ai de îndeplinit este o constantă în orice job ai alege să faci, însă iată care sunt cele pentru postul de ospătar:

  • Servirea exemplară a clienților și acordarea atenției cuvenite acestora;
  • Cunoașterea meniului, astfel încât să oferi informații complete;
  • Îndeplinirea altor sarcini solicitate de superiorul direct, în concordanță cu necesitățile imediate ale unității;
  • Întocmirea corectă a notelor de plată și încasarea acestora;
  • Predarea sumelor încasate la sfârșitul turei de către șeful de sală;
  • Răspunderea pentru calitatea serviciilor oferite clienților și pentru experiența acestora în restaurant.

Calificarea pentru meseria de ospătar

De ce urmezi cursuri de calificare ca ospatar

Chiar dacă ai atitudinea potrivită, iar experiența te recomandă pe un post de ospătar, majoritatea restaurantelor își doresc de la potențialii angajați o certificare în urma absolvirii unui curs de formare ca ospătar.

Important de știut este că nu ai nevoie de studii superioare pentru a deveni ospătar, dar foarte utile sunt cursurile de calificare. Acestea se fac contra cost și durează în medie două luni. La finalul cursului, care include pregătirea teoretică și practică, primești un certificat de calificare în meseria de ospătar. În plus, cunoașterea unei limbi străine de circulație internațională (cum este limba engleză) la un nivel mediu te va ajuta să obții mai repede un job de ospătar într-un restaurant de lux.

De asemenea, pe lângă certificarea studiilor de ospătar, restaurantele îți doresc să atragă angajați care sunt în concordanță cu specificațiile postului, menționate mai jos:

  • să fie persoane sociabile, cu aspect plăcut, amabile și cu o atitudine pozitivă;
  • să rezolve cu discreție posibile probleme;
  • să fie o persoană conciliantă în relațiile cu clienții și colegii, capabilă de compromisuri constructive;
  • să demonstreze rezistența fizică pe care un astfel de job o necesită;
  • să colaboreze cu echipa de lucru.

Cât câștigă un ospătar și cum să ai venituri mai mari

În anumite restaurante, salariul ospătarului ajunge la valoarea aproximativă a două salarii minime pe economie. Însă, după cum se cunoaște deja, în această meserie (cum sunt toate care se desfășoară în industria ospitalității), salariul reprezintă doar o mică parte din câștigurile lunare, iar o atitudine amabilă este întotdeauna răsplătită de clienții restaurantului, când vine nota de plată.

Dacă ești o persoană ambițioasă, responsabilă și pasionată de ceea ce face, în meseria de ospătar ai toate șansele să te dezvolți și să evoluezi pe un post superior, cum este cel de șef de sală sau director de restaurant, unde responsabilitățile cresc pe măsura remunerației.

Trebuie să știi de la bun început că salariul unui ospătar poate varia de la un loc la altul, în funcție de profilul restaurantului ales. De exemplu, la saloanele de nunți și restaurantele cu o reputație bună (mai ales cele din zona centrală a orașelor) vei câștiga mai mult decât la terasele și cafenelele de cartier. De asemenea, experiența de lucru pe care o ai îți poate mări șansa de a obține un venit mai bun.

Cum să câștigi mai mult ca ospătar

Pentru un ospătar, salariul mediu este undeva la 2000 de lei, mai mult sau mai puțin. În timp însă, dacă îți faci treaba cum trebuie și dai dovadă de seriozitate, suma se va dubla. Și poți ajunge să ocupi chiar și un post de coordonator sau de șef de sală în locul respectiv. 

Pe lângă salariul propriu-zis, ospătarii își pot rotunji veniturile prin intermediul bacșișurilor. Deși nu este vreo reglementare în acest sens, există un soi de lege nescrisă conform căreia bacșișul reprezintă 10% din valoarea consumației. Iar dacă ești atent cu clienții și îi tratezi cu amabilitate, la final, pe lângă nota de plată, s-ar putea ca ei să îți lase și o mică recompensă. În plus, important de menționat e că sumele obținute din bacșișuri pot crește în serile din weekend, când mai toate locurile din oraș sunt ocupate aproape în totalitate. 

Care sunt avantajele și dezavantajele meseriei de ospătar

Ca toate celelalte meserii, și cea de ospătar are plusurile și minusurile ei, așa că ține doar de tine să îți dai seama dacă este ceva ce ai vrea să faci.

Avantajele meseriei de ospătar

Meseria de ospătar poate fi plăcută, mai ales că are și următoarele avantaje:

  • Este o meserie pe care o poți învăța cu ușurință și pentru care nu ai nevoie de studii de specialitate sau de experiență, fiind un job de luat în calcul în special atunci când ești la început de drum;
  • Ai ocazia de a interacționa cu foarte multe persoane și de a-ți dezvolta abilitățile sociale;
  • Te obișnuiești cu un ritm de lucru alert, ceea ce te poate ajuta și la următoarele joburi;
  • Este un job flexibil, pe care îl poți face în multe locuri (hoteluri, restaurante, baruri, terase, cafenele, ceainării, dar și în cadrul unor evenimente private);
  • Există numeroase posturi în acest domeniu, așa că nu vei duce lipsă de oferte;
  • Poți ajunge să câștigi bine din bacșișuri dacă reușești să le câștigi încrederea și simpatia clienților. 

Dezavantajele meseriei de ospătar

Bineînțeles, ca orice altă meserie, și cea de ospătar are minusurile sale, așa că va trebui să te gândești și la dezavantaje:

  • În primă fază, salariul este destul de mic, mai ales dacă nu ai experiență și lucrezi într-un loc mai puțin popular, care nu are clienți fideli;
  • Jobul de ospătar este unul destul de solicitant din punct de vedere fizic, pentru că va trebui să stai aproape tot timpul în picioare și să te miști într-un ritm alert, în ture de 8-12 ore pe zi;
  • Weekendurile tale vor fi aproape de fiecare dată ocupate, pentru că atunci ies oamenii cel mai mult în oraș, iar barurile, restaurantele și cafenelele au nevoie de personaj;
  • Vei interacționa cu o mulțime de clienți nemulțumiți și va trebui să apelezi de fiecare dată la cartea diplomației pentru a rezolva conflictele cu ei și pentru a le soluționa problemele, astfel încât să nu plece dezamăgiți din localul respectiv.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
6 May 2019

Ultima editare: 15 January 2021


Cele mai noi anunțuri pentru ospatar de pe OLX

  • Filicori Zecchini Coresi Brasov angajeaza ospatar și barista

    Vrei sa lucrezi in una din cele mai premium cafenele din Brasov? Cautam ospatari si barista talentati care sa se alature echipei in noua noastra locatie Filicori Zecchini Coresi Brasov. Trimite-ne ..

    Brasov Azi 12:10 Full time

  • Ospătar Tucano Coffee - Pe Termen Mediu si Lung

    • Venit lunar NET 3 400-3 800

    • 2 zile se lucrează, 2 zile libere, (2 cu 2) de la 7:30-22:30. Se lucrează 14-16 zile din luna.

    • Piatra Neamț, bd. Decebal 79.- Tucano Coffee-Sh..

    Neamt 16 Oct 09:10 Full time

  • Angajam bucatar ,ajutor de bucatar si ospatar

    Hai în echipa noastră!
    Angajăm : bucătar , ajutor de bucătar și ospătar
    Locația : Restaurant în Centru Vechi
    Program : 2 zile la muncă,2 libere

    Dolj 17 Oct 15:10 Prezenta la locul de munca

  • Angajam ospatar / ospatarita proiect nou locatie cu vechime

    Ești pasionat de lumea gastronomiei și vrei să faci parte dintr-o echipă dedicată și inovatoare?

    Un restaurant cu tradiție, situat în sectorul 3 din București, recunoscut pentru ..

    Bucuresti - Ilfov 17 Oct 08:10 Full time

  • Angajez OSPATAR centrul vechi Constanta

    Salutare!

    Suntem in cautare de persoane disponibile pentru a munci pe perioada nedeterminata in Constanta, Piata Ovidiu.

    Posturlde care avem nevoie este de OSPATAR.

    EXPERIENTA CO..

    Constanta 13 Oct 19:10 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 − = 43

Alte articole