Autor: Alves Lucas
Semnarea unui contract de muncă în calitate de angajat înseamnă nu doar însușirea unor drepturi avantajoase pentru tine, ci și asumarea câtorva obligații față de compania angajatoare. Ideal este să citești cu atenție acest contract înainte de a-l semna, pentru a fi conștient în totalitate de răspunderea pe care ți-o asumi.
Unul dintre aspectele importante de care trebuie să ții cont se referă la răspunderea patrimonială. Prevăzută inclusiv în Codul Muncii, aceasta presupune că, în cazul în care produci pagube materiale angajatorului din vină proprie și în legătură cu activitatea de la locul de muncă, va trebui să răspunzi patrimonial, conform răspunderii civile contractuale. Având în vedere că este vorba despre un aspect foarte important și care implică un nivel înalt de responsabilitate, este important să cunoști ce spune legea despre el, în ce situații se aplică, dar și în ce cazuri poți fi exceptat de la răspunderea patrimonială.

Cum este reglementată legal răspunderea patrimonială
Capitolul 3 din Codul Muncii este cel care face referire la răspunderea patrimonială a angajatului. Este important de menționat că aceasta diferă în funcție de fiecare caz în parte, conform raporturilor contractuale.
Legea spune că, în cazul în care provoci daune angajatorului, acesta îți poate cere despăgubiri care să reprezinte contravaloarea pagubei, pe baza unei note de constatare și evaluare a pagubei. Termenul în care va trebui să plătești daunele angajatorului nu poate fi mai mic de 30 de zile, iar contravaloarea se stabilește cu acordul ambelor părți.
De asemenea, există o limită a contravalorii pagubei pe care trebuie să o plătești: aceasta nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie, iar plata despăgubirilor va lua forma unor rețineri din salariu. De regulă, acestea nu pot depăși o treime din cuantumul salariului.
În cazul în care contractul individual de munca al unui angajat încetează, dar, înainte de acest lucru, salariatul a produs pagube angajatorului, acesta are dreptul de a solicita răspundere patrimonială din partea angajatului. Salariatul răspunde patrimonial pentru acțiunile prejudiciabile comise până în ziua de încetare a contractului de muncă inclusiv.
Când se aplică răspunderea patrimonială
Chiar dacă răspunderea patrimonială se referă la pagubele pe care tu, ca angajat, le poți produce angajatorului tău în timpul îndeplinirii sarcinilor de lucru de care ești responsabil din vină proprie, aceasta nu se aplică decât în unele situații și doar la solicitarea angajatorului. Producerea unui pagube nu implică automat și o răspundere patrimonială din partea ta.
Răspunderea patrimonială se aplică și în cazul răspunderii subsidiare – conform articolului 256, aceasta se referă la faptul că, dacă salariatul primește de la angajator o sumă nedatorată sau bunuri care nu i se cuveneau, este obligat să înapoieze contravaloarea acestora.
În cazul în care este vorba despre o pagubă produsă de mai mulți salariați, valoarea despăgubirilor pe care fiecare dintre aceștia trebuie să o plătească este în funcție de contribuțiile lor individuale la producerea pagubei. Dacă nu se poate stabili care a fost gradul de implicare a fiecăruia, cuantumul răspunderii se va calcula în funcție de salariul net al angajaților în cauză de la data constatării pagubei sau de timpul efectiv lucrat de la ultimul inventar, în funcție de context.
Excepții de la răspunderea patrimonială
Există și situații excepționale în care, chiar dacă prin activitatea ta produci daune angajatorului, acesta nu îți poate solicita, din punct de vedere legal, despăgubiri. De exemplu, dacă pagubele provocate se încadrează în riscul normal al serviciului sau dacă daunele au rezultat în urma unor cauze neprevăzute.
În general, este vorba despre răspundere patrimonială civilă, însă, în cazul în care paguba pe care o provoci rezultă în urma unei fapte cu caracter infracțional, angajatorul îți poate solicita și daune morale, deoarece se pot aplica regulile răspunderii civile delictuale.

Răspunderea patrimonială este valabilă doar în cazul în care prestezi servicii pentru un angajator în baza unui contract individual de muncă. Este bine să cunoști care sunt situațiile în care angajatorul îți poate solicita despăgubiri în baza acestei răspunderi, dar și ce presupun acestea. De asemenea, este important să îți cunoști atât drepturile, cât și obligațiile: răspunderea patrimonială este valabilă doar când produci pagube din proprie vină, dar când fapta implică și o infracțiune, poate fi vorba despre o răspundere civilă delictuală.
Sursa foto: shutterstock.com
Autor: Alves Lucas
26 February 2020