RESPONSABIL

Relația cu superiorul: cum o gestionezi în caz de conflict și cum te afectează

16 November 2020
Array

Autor: and

Locul de muncă ne pune la încercare toleranța față de celelalte persoane cu care interacționăm. Zi de zi, avem de-a face cu colegi și șefi care au personalități unice,  dar și scopuri și valori diferite. Fiecare dintre noi vede situațiile diferit, astfel că putem fi părtinitori în anumite momente și putem exagera în unele cazuri.

Pentru că petrecem o mare parte a zilei la locul de muncă, este important să ne desfășurăm activitatea într-un mediu favorabil și să avem relații sănătoase atât cu ceilalți angajați, cât și cu superiorii. Deși, uneori, nu ne dăm seama, un mediu de lucru toxic ne poate afecta dispoziția.

Printre factorii care pot determina apariția unui conflict între angajat și superior se numără:

  • reticența la schimbare;
  • așteptările nerealiste;
  • plata inechitabilă;
  • discriminarea;
  • comunicarea defectuoasă;
  • diferențele de personalitate;
  • temperamentul agresiv;
  • lipsa de respect;
  • nerealizarea sarcinilor de lucru.

Citește și: Discriminarea la locul de munca. Ce este si cum poate fi combatuta

Cum gestionăm un conflict în relația cu superiorul

Având numeroase experiențe și perspective asupra vieții, avem tendința de a vedea lucrurile într-o anumită manieră. Acest lucru înseamnă că reacționăm diferit la situațiile în care suntem puși la locul de muncă. Diversitatea în ceea ce privește experiența și modul de gândire este, de regulă, un lucru bun, însă, uneori, poate duce la neînțelegeri și conflicte între oameni.

Este adevărat că unele conflicte pot fi pozitive. În această categorie intră și un anumit nivel de competitivitate între membrii unei echipe, pentru a atinge obiectivele propuse. Însă conflictele negative, precum bullying-ul, pot afecta angajații și pot submina munca în echipă. În astfel de situații, managerul trebuie să rezolve conflictele apărute între membrii echipei, altfel, situația se poate agrava. Nu sunt rare cazurile în care superiorul este cel care, în loc să aplaneze un conflict, îl cauzează.

Este important să rezolvăm neînțelegerile apărute în relația cu superiorul într-un mod pozitiv și proactiv, încă din stadiul incipient. În caz contrar, conflictele se vor intensifica și mediul de lucru ar putea deveni de nesuportat, favorizând absenteismul.

În primul rând, pentru a evita conflictele cu superiorii, este necesar să încercăm să găsim o definiție unanim acceptată pentru comportamentul potrivit la locul de muncă. Felul în care vorbim cu superiorul, tonul și cuvintele folosite pot afecta relația de muncă. Pe de altă parte, șefii sunt diferiți de la un loc de muncă la altul. Unii manageri sunt carismatici și îndrăzneți sau mai relaxați, calmi și primitori, în vreme ce alții sunt stricți când vine vorba de reguli și de termene limită. Așadar, stilul de a conduce un business este diferit, iar unul dintre pașii pe care un angajat trebuie să îi facă, pentru a evita sau a soluționa rapid conflictele, este să înțeleagă și să se adapteze modului de leadership existent.

Pe de altă parte, pentru a nu lăsa loc de conflicte, este vital să cunoaștem foarte bine fișa postului. Astfel, vom ști cu precizie care sunt sarcinile pe care trebuie să le îndeplinim într-o zi de lucru și ce așteptări pot avea superiorii de la noi. 

În plus, este esențial să observăm schimbările comportamentale. Atunci când managerul se comportă diferit, este mai bine să discutăm cu el, pentru a înțelege schimbarea și pentru a găsi soluții pentru rezolvarea situației conflictuale. Onestitatea poate aduce limpezime unei relații profesionale și ajută la îndepărtarea barierelor defensive.

Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem, atunci când apare un conflict la locul de muncă, este să fim calmi. Comunicarea este cheia spre rezolvarea dificultăților apărute, însă este important ca limbajul să nu fie pasiv-agresiv. O minte deschisă, pentru a înțelege punctul de vedere al managerului, și o serie de lămuriri transmise într-un ton pozitiv, pentru a explica problemele apărute care au provocat conflictul, pot fi cele mai bune soluții pentru a detensiona atmosfera.

Conflictele la locul de muncă nu țin cont neapărat de studii sau de experiența profesională. Putem întâlni situații conflictuale atât pe un șantier de construcții, unde angajatii trebuie să țină cont de un plan arhitectural, să respecte condițiile de muncă și să lucreze în echipă, sub supravegherea și coordonarea unui șef de șantier, cât și într-o agenție de publicitate, unde munca fiecărui angajat este importantă pentru crearea unui puzzle perfect, pliat pe dorințele clienților.

cum ne afecteaza un conflic la locul de munca

Cum ne afectează un conflict la locul de muncă

Un mediu de lucru funcțional este unul în care angajații comunică într-un limbaj inofensiv și politicos, arată toleranță față de cei cu care interacționează și se comportă respectuos cu colegii și superiorii. Fie că vorbim despre joburi in domeniul medical, fie că ne referim la locuri de muncă din sectorul horeca, comportamentul la serviciu trebuie să respecte anumite norme profesionale și sociale.

Problemele nerezolvate cu managerii și conflictele cu ceilalți colegi sunt surse pentru crearea unui mediu de lucru stresant și tensionat. Astfel, productivitatea la locul de muncă se poate diminua semnificativ și, dacă nu se iau măsuri rapide, o situație conflictuală minoră se poate transforma într-o problemă mai mare, iar acuzațiile de discriminare și plângerile de agresiune verbală se pot înmulți. Totodată, un management defectuos poate avea drept consecințe absenteismul angajaților, scăderea cifrei de afaceri, organizarea salariaților într-un sindicat, dar și sancțiuni penale și civile pentru angajator.

Angajații pot fi afectați serios de un mediu de lucru toxic. Pe de o parte, atunci când sunt supuși la un nivel ridicat de stres și își desfășoară activitatea într-un mediu conflictual, ei pot dezvolta numeroase probleme de sănătate: de la stări de anxietate și depresie la probleme cu somnul, afecțiuni cardiace și migrene.

Pentru crearea unui mediu de lucru sănătos, în care conflictele să poată fi rezolvate rapid, este nevoie de o comunicare clară și bidirecțională (angajat-angajator), încredere în colegi și superiori, respectarea eticii muncii, tratarea corectă a tuturor angajaților, empatie și stabilirea unor așteptări clare.

Conflictele la serviciu sunt inevitabile, însă modul în care sunt rezolvate și relațiile dintre angajați și angajatori pot face diferența dintre un loc de muncă în care salariații își desfășoară activitatea cu succes și un mediu toxic în care toată lumea este tensionată și stresată.

👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici mii de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat să devii proaspăt angajat.

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor: and
16 November 2020


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

    Scrie un comentariu

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    − 1 = 2

    Alte articole