Autor: Alves Lucas
Experiența profesională pe care ai acumulat-o până acum îți dă curajul să lucrezi pe cont propriu, dar acesta este doar începutul unor noi dileme. Ce libertate vei avea în a-ți alege domeniul de activitate? Cum te vei descurca cu toate calculele contabile? Ce obligații fiscale vei avea de-acum înainte? Cu toate detaliile utile la îndemână, vei avea un start bun în afaceri.
Dacă îți sună bine perspectiva de a lucra pe cont propriu, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.
Cum obții venituri din drepturi de autor
Modalitate de obținere a veniturilor întâlnită cel mai des în lumea artistică, drepturile de autor sunt caracteristice liber profesioniștilor care creează opere de artă și literare sau lucrări științifice.
Ce reprezintă drepturile de autor
Sub această denumire se grupează drepturile deținute obținute de persoanele care prestează activități intelectuale al căror rezultat constă în realizarea unor inovații sau a unor opere cu caracter unic.
Realizările lor sunt recompensate prin venituri materiale acordate în urma cesionării drepturilor de proprietate intelectuală unei alte persoane sau unei instituții contractante, prin încheierea unui contract legal.
Drepturile de autor sunt puse în legătură cu proprietatea literară, artistică sau științifică aplicată operelor literare, muzicale, cinematografice și fotografice, programelor informatice și inovațiilor din domeniul științei sau tehnologiei.
Avantaje și dezavantaje
Atunci când ai o ocupație cu specific creativ și alegi să fii plătit pentru cedarea drepturilor tale de autor, ai avantajul că vei încheia contractul mai repede, fără a trebui să aștepți obținerea unor documente și autorizații suplimentare. Fiecare dintre părțile implicate poate modifica și chiar dizolva contractul cu mult mai multă ușurință decât în cazul altor forme de colaborare profesională, iar răspunderile și obligațiile lor sunt trecute foarte clar în contract.
Cu toate acestea, plata în schimbul cesionării drepturilor de autor nu este constantă, ci depinde de proiectele finalizate. Legea din domeniul impozitării veniturilor realizate din drepturi de autor se schimbă de la un an la altul, ceea ce face ca această formă de plată să fie supusă lipsei de siguranță pe termen lung și lipsită de alte beneficii pe care le-ai putea avea în cazul altor tipuri de contracte.
Cum achiți impozitul
Reglementată prin legea nr. 8/1996, actualizată prin ordonanța de urgență nr. 18/2018, impozitarea veniturilor din drepturile de autor se face în mai multe feluri, în funcție de partea contractantă și de cuantumul veniturilor câștigurilor, după cum urmează:
Contract cu reținere la sursă: obligațiile sunt plătite de contractantul serviciilor, nu de cel care prestează serviciile. În acest caz, compania trebuie să plătească impozitul și contribuțiile socială către bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare pentru care au fost reținute taxele.
Venituri realizate din activități independente: întâlnite în cazurile în care prestatorul obține venituri din multiple surse, își plătește singur contribuțiile la stat și își ține contabilitatea în regie proprie. În acest caz, declarația unică trebuie depusă până la data de 15 martie a anului următor pentru care se achită contribuția.
Cum îți deschizi un PFA și cum începi să câștigi bani cu el
Ai putea vrea să te înregistrezi ca persoană fizică autorizată în cazul în care practici una dintre următoarele profesii liberale: contabil autorizat, expert contabil, consultant imobiliar, consultant fiscal, auditor financiar, notar, arhitect sau chiar medic.
Ce reprezintă forma de organizare ca PFA
Reglementată de ordonanța de urgență nr. 44/2008, forma de organizare de tip PFA (persoană fizică autorizată) se referă la activitățile economice pe care o persoană fizică autorizată le poate desfășura în limitele permise de lege, pe baza forței de muncă proprii. În cazul în care intenționezi să devii persoană fizică autorizată, ai nevoie de un sediu profesional asupra căruia să ai drept de folosință. Mai mult, trebuie să declari pe propria răspundere că îndeplinești condițiile de funcționare impuse de legislația sanitar-veterinară, de normele de protecția mediului și de cele ale protecției muncii.
Avantaje și dezavantaje
Ca persoană fizică autorizată, ai avantajul unei proceduri de înființare simple și al unor cheltuieli administrative mai mici decât în cazul societăților comerciale. Un PFA nu necesită serviciile unui contabil, această activitate putând fi realizată în partidă simplă. Numărul declarațiilor fiscale ale unui PFA este redus, iar ca persoană ce desfășoară astfel de activități, vei pute dispune de banii din contul bancar asociat în orice moment.
La polul opus, înființarea unui PFA nu este posibilă fără depunerea documentelor care atestă pregătirea și experiența profesională a solicitantului, fie că vorbim despre diplome și atestate sau despre experiența profesională rezultată din cartea de muncă. Contribuțiile pentru sănătate și pentru CAS se plătesc chiar și în situația în care PFA-ul nu realizează venituri în cursul unui an, iar neachitarea datoriilor poate duce chiar și la pierderea bunurilor personale.
Cum achiți impozitul
Potrivit prevederilor Codului Fiscal, ca persoană fizică autorizată, datorezi către stat impozitul pe veniturile independente în cota de 10%, contribuția la pensii și contribuția la sănătate. Cele din urmă, însă, sunt datorate numai dacă veniturile estimate ale PFA-ului depășesc valoarea a 12 salarii minime brute pe țară, mai exact de 24.960 de lei.
Pentru stabilirea CAS, baza de calcul constă în venitul ales de persoana autorizată, dar aceasta trebuie să se situeze la o valoare minimă echivalentă cu nivelul salariului minim brut pe țară. În cazul în care un PFA are și calitate de angajator, acesta datorează către stat și contribuția asiguratorie către muncă, în cotă de 2,25%.
Ce beneficii îți aduce un SRL
Cu o serie de caracteristici care o aseamănă atât cu un parteneriat, cât și cu o corporație, societatea cu răspundere limitată este foarte potrivită cu nevoile unui proprietar unic sau ale unui colectiv restrâns de membri.
Ce reprezintă Societatea cu Răspundere Limitată
Societatea cu răspundere limitată, abreviată ca SRL, reprezintă o modalitate de organizare a companiei sub forma unei persoane juridice cu răspundere limitată în fața legii și a proprietarilor acesteia. Pentru înființarea unui SRL nu se solicită atestare profesională din partea solicitantului, dar este nevoie de o investiție inițială de 550 de lei și de constituirea unui capital social minim de 200 de lei. Colaborarea cu un contabil autorizat este obligatorie.
Avantaje și dezavantaje
Dacă obținerea de venituri din drepturile de autor sau din activitatea unui PFA este condiționată de alegerea unei palete limitate de domenii de activitate, în cazul unui SRL numărul codurilor CAEN reprezentative este nelimitat. Răspunderea personală a unicului asociat sau a asociaților, în cazul necesității recuperării unor datorii, este limitată la capitalul social care a fost depus în momentul înființării.
La capitolul dezavantaje, există câteva diferențe clare între SRL și altă formă de organizare. Cu cheltuieli de administrare mai mari decât în cazul unui PFA, SRL-ul este taxat în mod automat de stat chiar și în situația în care asociatul nu obține venituri din care să se plătească contribuțiile sociale. Procesul de desființare a unui SRL este unul îndelungat și necesită un interval minim de timp de două luni.
Cum achiți impozitul
În cazul în care ai un SRL ale cărui venituri anuale nu se situează peste pragul de 65.000 de euro, vei achita un impozit pe venit de 3%, ceea ce avantajează firmele care au cheltuieli mici. SRL-urile plătitoare de impozit pe profit sunt taxate anual cu un procent de 16%, iar începând cu data de 1 ianuarie 2017, li se aplică și un impozit de 5% pe dividende. La acestea se adaugă și impozitul de 5,5% aferente contribuției la sănătate.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursă foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
7 May 2019
Ultima editare: 8 May 2019