INFORMAT

Tichetele de masă: ce sunt, ce valoare au, cine și când le poate primi

11 November 2020
Array

Autor: and

Tichetele de masă sunt bonuri valorice, folosite ca instrumente de plată exclusiv pentru alimente. În România, sistemul acordării tichetelor de masă există din 1998, iar din 2018 primesc bonuri de masă doar angajații din mediul privat, în timp ce în mediul bugetar se acordă indemnizația de hrană, în sumă fixă.

Află din acest articol ce sunt tichetele de masă și în ce condiții se acordă, care este regimul de impozitare al bonurilor de masă, care sunt avantajele acordării tichetelor de masă, care sunt ultimele reglementări legislative în domeniu și care este plafonul pentru tichete de masă în 2024.

  • Ce sunt tichetele de masă
  • Bonuri de masă – cadru legal
  • Carduri de masă – schimbări legislative în 2024
  • Valoarea tichetelor de masă pe card
  • Cine are dreptul la tichetele de masă și cum pot fi folosite
  • Ce informații sunt obligatorii în cazul bonurilor de masă pe card

Ce sunt tichetele de masă

Ideea tichetelor de masă datează din 1946 și a funcționat prima dată în Marea Britanie, ca un efect al raționalizării alimentelor, după sfârșitul războiului. Principala calitate a acestora era scutirea de impozit pentru sumele acordate sub această formă, dar și posibilitatea de a fi folosite exclusiv pentru cumpărarea de alimente. În 1954, John Hack, un industriaș britanic, a determinat standardizarea acestui tip de vouchere.

Tichetele de masă au fost introduse ca beneficiu pentru angajați, pe scară largă, în 1962, în Franța. Acestea se numeau „credite de masă” și erau scutite de impozite. Scopul declarat, la acel moment, a fost de a oferi angajaților posibilitatea de a avea acces la o alimentație de calitate, care ducea la creșterea productivității și a eficienței lucrătorilor. Ulterior, au fost introduse în Belgia, în 1965, iar în prezent, funcționează în aproape toate statele din Europa și nu numai. România are, în acest moment, în ciuda majorărilor recente, cea mai mică valoare pentru un tichet de masă, comparativ cu alte state. 

Bonurile de masă sunt considerate a fi unul dintre cele mai utile instrumente pentru fidelizarea angajaților. La rândul lor, aceștia le apreciază și le consideră un mijloc util și simplu de utilizat. Este unul dintre cele mai dorite beneficii oferite de angajator, alături de programul de muncă flexibil sau munca în regim hibrid.

👉 Află mai multe despre programul de munca flexibil și beneficiile acestuia asupra productivității angajaților!

Dacă în trecut voucherele erau acordate angajaților fizic, pe suport de hârtie tipărită, în prezent este utilizată varianta tichetelor electronice. Prin urmare, conform Legii nr. 165/2018, modificată de Legea nr. 30/2019, biletele de valoare se emit exclusiv pe suport electronic, astfel că angajații beneficiază de carduri de bonuri de masă, care se reîncarcă lunar.

cadru legal al tichetelor de masa

Prima lege, care a reglementat modul de acordare a tichetelor de masă în România, a intrat în vigoare în 1998. O parte din prevederile acesteia s-au schimbat în decursul timpului. În prezent, documentul care stabilește modul de acordare și impozitare a bonurilor de masă este Legea 165 din 2018. Important de menționat este că angajații din sectorul bugetar nu pot primi bonuri de masă, fiind introdusă, în schimb, norma de hrană. Aceasta este o sumă fixă, alocată lunar, și reprezintă a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată.

O diferență importantă între cele două forme de acordare a acestei compensații este cea legată de modul de impozitare: dacă norma de hrană se taxează global, ca parte a veniturilor salariale, inclusiv prin contribuții obligatorii, tichetele de masă se impozitează cu 10% impozit pe venit, fiind incluse, de la începutul acestui an, și în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Angajatorul este scutit de orice taxă și contribuție la stat atunci când oferă angajaților acest tip de beneficiu. Impozitul aferent venitului din tichete se adună la restul impozitelor și contribuțiilor pe salarii, pe care îl reține angajatorul, și se virează către bugetul de stat, până în data de 25 a lunii următoare. Un alt avantaj este acela că sumele plătite de angajator pentru tichetele de masă ale angajaților sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Normele metodologice de aplicare a legii 165/2018 sunt cuprinse în Hotărârea de Guvern 1045 din 2018. Acestea prevăd: 

  • angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masă, după caz; 
  • nu se acordă tichete de masă în perioada concediilor de odihnă, în zile libere plătite, în zilele libere acordate pentru evenimente familiale, în zilele de sărbătoare legală sau în contextul altor zile libere acordate, în timpul delegațiilor sau detaşărilor, dacă angajații primesc indemnizaţie de delegare sau de detaşare ori pentru angajații în concediu pentru incapacitate temporară de muncă sau absenţi de la locul de muncă; 
  • numărul de tichete de masă este egal cu numărul de zile lucrate, dar nu poate depăşi numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se acordă tichetele; 
  • tichetele de masă se acordă angajaților care au un contract individual de muncă, indiferent de tipul acestuia, pentru fiecare zi lucrată;
  • angajații cu normă parțială primesc un număr de tichete de masă calculat la numărul de zile lucrate; un salariat încadrat cu patru ore pe zi, de exemplu, va beneficia de un tichet de masă pentru fiecare zi în care a lucrat part-time; 
  • angajații care dețin în paralel mai multe contracte de muncă pot primi tichete de masă de la un singur angajator. Astfel, salariații vor beneficia de tichete de masă electronice de la compania în cadrul căreia își desfășoară funcția de bază sau vor opta pentru angajatorul care să le acorde acest beneficiu, cu obligația de a-i anunța pe ceilalţi angajatori despre opţiunea sa.

Legea impune transparență în emiterea și controlul circulației bonurilor de masă. Detaliile legate de sumele primite de angajat sub formă de bonuri sunt menționate în fluturașul de salariu.

👉 Pentru a verifica valoarea bonurilor de masă, dar și taxele pe care le datorezi statului, află ce este fluturașul de salariu – tot ce trebuie să știi despre el.

În cazul cardului de tichete de masă, acesta nu pot fi folosit pentru a obține bani lichizi, iar plata se realizează la valoarea respectivelor produse alimentare. Cardurile electronice care conțin contravaloarea bonurilor nu pot fi alimentate cu alte sume decât cele provenite în contul tichetelor de masă, acordate de angajator. Aplicația pentru bonuri de masă, în general pusă la dispoziția beneficiarilor de către emitent, este extrem de utilă pentru a verifica valoarea tichetelor de masă în lei, soldul curent, valabilitatea tichetelor de masă pe card, dar și firmele partenere care acceptă plata cu tichete de masă.

Carduri de masă – schimbări legislative în 2024

Anul 2024 a adus câteva schimbări legislative în ceea ce privește acordarea și taxarea tichetelor de masă, pe de o parte prin intermediul Ordonanței 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, iar pe de altă parte prin Ordonanța de urgență nr. 69/2023 pentru modificarea art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Impozitarea tichetelor de masă și plata CASS

Faptul că bonurile de masă se impozitează era un aspect cunoscut și prezent în legislație. Suplimentar acestui impozit pe bonurile de masă, în valoare de 10%, legea introduce, din luna ianuarie 2024, și plata CASS de 10%, conform Ordonanței 115/2023. Prin urmare, tratamentul fiscal preferențial pentru tichetele de masă este modificat, iar salariatul va suporta din veniturile câștigate nu doar impozitarea tichetelor de masă, ci și plata CASS de pe urma acestui beneficiu.

Pentru acest beneficiu, conform noilor reglementări din legea bonurilor de masă, angajatul datorează statului impozit pe tichete de masă, dar și contribuția de asigurări sociale de sănătate, ambele în valoare de 10%. Dacă un angajat se întreabă cine plătește impozitul pe bonurile de masă, trebuie să știe că aceste taxe cad în sarcina lui, iar angajatorul va reține din veniturile sale și va vira înspre bugetul de stat taxele datorate.

Tichete valorice mai mari de la 1 ianuarie 2024

O altă modificare semnificativă la nivel legislativ este creșterea valorii nominale a tichetelor de masă, introdusă prin intermediul Ordonanței de urgență nr. 69/2023. Această lege a tichetelor de masă prevede ca tichetele valorice să crească de la 35 de lei/zi la 40 de lei/zi. Prin urmare, conform ultimelor reglementări referitoare la bonurile de masă, valoarea acestora nu poate depăși suma de 40 de lei pentru fiecare zi lucrată.

valoarea tichetelor de masa

Valoarea tichetelor de masă pe card

Valoarea maximă a tichetelor de masă, reglementată prin Ordonanța de urgență nr. 69/2023, pentru o zi de muncă, este de 40 de lei. În ceea ce privește procedura de acordare a tichetelor de masă, angajatorul transferă angajatului pe card valoarea tichetelor de masă echivalentă cu numărul de zile lucrate. Dacă salariatul dorește să știe câte bonuri de masă se dau pe lună, acesta poate calcula numărul tichetelor în funcție de numărul de zile lucrătoare din acea lună și în baza numărului de zile în care a fost prezent la muncă.

Statul a impus un plafon maxim pentru bonurile de masă, dar lasă, din nou, la libera alegere a angajatorului, valoarea efectivă pe care acesta o acordă angajaților pentru un tichet de masă. Tichetele pot avea orice valoare sub acest prag. De regulă, valoarea se negociază cu sindicatele sau cu angajații, este menționată în contractele colective de muncă ori este negociată la nivel de ramură cu patronatele. 

Prin urmare, legea nu reglementează o valoare minimă a tichetelor de masă, la fel cum nu impune angajatorilor să ofere angajaților beneficii extrasalariale pentru personalul angajat în companie. Astfel, bonurile de masă nu sunt obligatorii, iar decizia acordării tichetelor de masă, precum și cuantumul acestora rămân la latitudinea angajatorului.

Cine are dreptul la tichete de masă și cum pot fi folosite

Tichetele de masă pot fi acordate de societățile comerciale, dar și de alte persoane fizice și juridice din mediul privat, salariaților care au contract individual de muncă. Sunt o alocație de hrană, care se plătește individual către angajatul care are un contract de muncă pe durată nedeterminată sau determinată. Voucherele se acordă și în perioada de preaviz. 

Acestea sunt emise pe suport electronic și pot fi folosite exclusiv pentru achiziția de hrană sau alimente, iar comisioanele bancare și alte costuri sunt suportate integral de către angajator, cu excepția impozitului și a contribuțiilor sociale de 10%, care revin în sarcina angajatului. 

Angajații primesc aceste bonuri valorice în ultimele zece zile ale lunii anterioare celei pentru care sunt acordate, dar au obligația de a returna tichetele pentru zilele în care au absentat sau au fost în imposibilitatea de a lucra, din diferite motive care nu puteau fi anticipate la momentul în care le-au primit.

Tichetele de masă pe suport electronic pot fi utilizate în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unități care comercializează produse alimentare, în urma unor contracte anterioare dintre unitățile emitente. Este interzisă achiziționarea de produse alcoolice sau tutun cu acestea, astfel că, prin urmare, nu poți cumpăra țigări cu cardul de bonuri.

Avantajul stocării tichetelor de masă pe suport electronic este acela că sumele plătite nu sunt condiționate de valoarea unui tichet. Prin urmare, nu contează cât valorează un bon de masă în momentul în care salariații fac o plată, deoarece cardul permite cheltuirea oricărei sume, mai mică sau mai mare decât valoarea unui tichet. În plus, cei mai mulți dintre emitenții cardurilor pun la dispoziția utilizatorilor aplicații mobile, în care aceștia pot verifica soldul cardului de bonuri de masă, pot afla când intră bonurile de masă pe card, unde pot plăti cu cardul de bonuri sau care este valabilitatea bonurilor de masă.

Deși condițiile de acordare a tichetelor de masă sunt reglementate legal, acordarea acestor bonuri valorice depinde exclusiv de decizia angajatorului și nu poate avea loc decât în societăți extrabugetare. Tichetele de masă pentru bugetari sunt acordate sub forma indemnizației de hrană.

Ce informații sunt obligatorii în cazul bonurilor de masă pe card

În cazul tichetelor de masă pe suport de hârtie, valoarea nominală a tichetului, numele și prenumele posesorului, codul numeric personal, numele și codul unic de înregistrare a instituției sau firmei care a emis tichetele de masă, seria și numărul tichetului și data până la care bonul de masă era valabil constituiau informații obligatorii pe care tichetul trebuia să le cuprindă.

În cazul cardurilor electronice, acestea sunt nominale și securizate, similar oricărui alt card bancar. Cardul de bonuri cuprinde, în general, pe lângă numele posesorului și alte date de identificare, denumirea instituției angajatoare care acordă tichetele de masă. Acestea sunt securizate cu un cod PIN, iar activarea cardului de bonuri de masă se face în etapa inițială, atunci când angajatul intră în posesia cardului, urmând instrucțiunile oferite de emitent.

Tichete de masă rămân beneficiul extrasalarial preferat al angajaților, de pe urma căruia toate părțile implicate au de câștigat. Angajații primesc un bonus financiar cu destinație precisă, cu un impozit mic, angajatorii își stimulează și fidelizează lucrătorii cu un cost redus, pentru care nu plătesc niciun fel de taxe, iar economia are de câștigat prin stimularea consumului. 

👉 Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici mii de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: unsplash.com

 

Array

Autor: and
11 November 2020

Ultima editare: 8 July 2024


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

    Scrie un comentariu

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    + 85 = 92

    Alte articole