RESPONSABIL

Tichetele de vacanță: ce sunt, cum le folosești, ce beneficii ai de pe urma lor

3 July 2019
Array

Autor:

Tichetele de vacanță, cunoscute și ca vouchere de vacanță, îți sunt oferite de către angajator ca recompensă pentru munca depusă, pe lângă salariu, la fel ca tichetele de masă. Acest beneficiu este foarte util pentru tine deoarece îți oferă posibilitatea să pleci în vacanță fără să cheltuiești sume mari pe cazare sau transport.

Află în cele ce urmează unde poți să folosești tichetele de vacanță, ce valoare au și cum sunt reglementate.

Ce sunt tichetele de vacanță

Tichetele de vacanță sunt bonuri valorice pe care angajații le primesc de la angajator, în baza unui contract de muncă, indiferent că lucrează la stat sau la privat. Legal sunt reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care a intrat în vigoare la începutul acestui an și care reglementează toate tipurile de bonuri valorice care sunt primite de salariați, precum tichetele de masă și de creșă.

Aceste tichete de vacanță pot fi oferite atât pe format hârtie, cât și pe suport electronic, adică sub forma unor carduri de vacanță și pot fi emise doar de unitățile autorizate de către Ministerul Finanțelor Publice.

Ce e important de știut e că tichetele de vacanță sunt nominale și netransmisibile. Mai exact, pot fi folosite doar de salariatul care le-a primit și nu pot fi oferite altei persoane, având în vedere că pe tichete este trecut numele salariatului care le-a primit. Prin lege, este interzisă comercializarea acestora cu scopul de a obține valoarea lor în bani.

Ce valoare au tichetele de vacanță

Conform legii, suma maximă pe care o poți primi sub forma tichetelor de vacanță este de șase salarii minime brute, adică 12.480 lei, raportat la valoarea salariului minim brut din prezent, care este 2.080 de lei.

De asemenea, pe fiecare tichet în parte poate fi înscrisă o sumă multiplu de 10 lei, fără să depășească însă valoarea de 100 de lei.

Ține cont că, în cazul în care primești vouchere de vacanță nu mai poți să primești prima de vacanță sau bilete de odihnă pe parcursul aceluiași an.

Citește și Ce salarii poți câștiga în 2019 pentru cele mai căutate joburi: șofer – menajeră – meseriaș în construcții

Unde poți să folosești tichetele de vacanță

Pentru început, însă, e bine de ținut cont că aceste tichete de vacanță pot fi folosite doar în România, nu și în străinătate, pentru cazare la orice unitate turistică autorizată (hotel, pensiune etc.), dar și pentru pachete turistice care pot să includă cazare, transport, masă și alte costuri de agrement. Verifică de fiecare dată înainte să faci o rezervare dacă poți să plătești cu tichete de vacanță deoarece nu toți operatorii de turism acceptă această modalitate de plată.

Nu poți să folosești tichetele de vacanță pentru orice alte servicii turistice din străinătate, indiferent că e vorba de excursii, cazare la hoteluri și pensiuni, bilete de avion sau transport cu autocarul și asigurări medicale.

Citește și Ce trebuie să știi despre concediul de odihnă: ce spune legea, durată, condiții și plată

Ce beneficii îți aduc tichetele de vacanță

Așa cum am spus mai sus, orice angajat poate să primească tichete de vacanță, iar angajatorul va trebui să ia decizia de a le oferi. Ele pot fi oferite în orice perioadă a anului și sunt valabile un an de la data la care au fost emise. Ține cont de faptul că, totuși, angajatorul poate alege să ofere tichete de vacanță tuturor salariaților sau doar celor care au obținut anumite performanțe.

În cazul în care te bucuri de acest beneficiu, ai și următoarele avantaje:

  • Ai posibilitatea să faci economii la bugetul de vacanță;
  • Le poți folosi ca să plătești cazarea, masa sau transportul;
  • Le poți folosi pe parcursul unui întreg an, așa că îți poți planifica în orice perioadă vrei concediul;
  • Poți să pleci mai des în vacanță;
  • Le poți folosi la numeroase unități turistice din țară care acceptă plata cu tichete de vacanță.

Așa că, dacă planifici un concediu în România și primești tichete de vacanță, acestea te vor scuti de o parte din cheltuielile cu cazarea sau cu plata unui pachet turistic. În același timp, acestea reprezintă și un beneficiu pe care îl primești de la angajator ca recompensă pentru munca depusă sau rezultatele obținute.

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor:
3 July 2019

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 17 = 22

Alte articole