RESPONSABIL

Top calități și abilități de care are nevoie un inginer

28 April 2021
Array

Autor: and

Ca să devii un inginer bun, este nevoie de studiu, multă muncă, dedicare, pasiune. Partea bună este că și oportunitățile sunt pe măsura investiției tale. Chiar dacă parcursul în cariera de inginer poate fi provocator, cu ajutorul unor skilluri pe care le poți antrena constant, poți deveni din ce în ce mai bun. Iată câteva calități și aptitudini la care merită să fii atent, dacă îți dorești un job de inginer. 

Competențe tehnice

Chiar dacă există mai multe ramuri diferite de inginerie, fiecare post de inginer are un set de competențe tehnice. Cerințele specifice variază semnificativ, în funcție de poziție. În general, un inginer trebuie să aibă cunoştinţe teoretice şi practice (algebră, desen tehnic, geometrie descriptivă), necesare proiectării sau reparării anumitor echipamente din industria în care activează. Un inginer trebuie să știe foarte bine matematică, să îi placă, să știe să folosească cifrele și calculele pentru a rezolva problemele, atunci când are nevoie. Pentru a deveni inginer, trebuie să urmezi o facultate de profil tehnic. Este necesar ca inginerul să poată asimila cunoștințe științifice, tehnice, economice și sociale destul de ușor. Ca în orice alt domeniu, de la an la an apar studii noi, informații și tehnologii noi, la care este necesar să se adapteze permanent. 

Gândire analitică 

Gândirea analitică este mereu apreciată, în orice job din domeniul ingineriei. Vei observa că majoritatea companiilor caută persoane capabile să rezolve rapid și eficient problemele întâlnite. Gândirea analitică presupune să abordezi situația pas cu pas, pornind de la datele pe care le cunoști deja, să reduci problemele complexe în componente mai simple. De cele mai multe ori, acest tip de gândire implică adunarea și organizarea informațiilor, calcule matematice, identificarea factorilor cheie, elaborarea unor concluzii.

Dacă ești în căutarea unui post de inginer, descoperă toate ofertele care te așteaptă pe OLX.ro aici.

ce trebuie sa stii ca sa devii inginer

Atenție la detalii

Atenția la detalii este o caracteristică a inginerilor buni și cu experiență. Ei acordă atenție aspectelor minuțioase, pe care alte persoane le-ar putea ignora. Atenția la detalii se învață atât din aptitudinile matematice, cât și în cadrul proiectelor. Dacă proiectezi un pod, o mică greșeală, abia perceptibilă, ar putea da tot sistemul peste cap și ar putea ruina toată investiția. 

Perseverență 

Cu toții am auzit povestea lui Thomas Edison, care a inventat becul, după aproape 1.000 de încercări. O astfel de perseverență este specifică inginerilor care nu se lasă până când nu soluționează problemele care apar. Dacă un sistem nu funcționează corect, vor încerca noi și noi metode, până când acel sistem va porni. Dacă, pe lângă perseverență, inginerul are și talent, atunci cu siguranță este unul bun.

Citește și: Top joburi ale viitorului

Abilități de comunicare

ce inseamna un inginer bun

Abilitatea de a comunica eficient și corect atât în scris, cât și oral este esențială pentru a fi un inginer bun. De multe ori, lucrezi în echipă, așa că va trebui să comunici clar, deschis și la obiect. De asemenea, va trebui să susții prezentări în cadrul anumitor ședințe, să pregătești rapoarte sau chiar să coordonezi echipe mari. Pentru a realiza aceste taskuri cu succes, va trebui să poți comunica verbal și în scris, cât mai ușor.

Creativitate și ingeniozitate

Deși o mare parte din inginerie pare că se bazează pe cifre, calcule concrete, gândire sistematică și analitică, în fapt, ingineria implică și creativitate. Împreună cu ingeniozitatea, cele două calități te ajută să găsești soluții la niște nevoi concrete, folosindu-te doar de informațiile pe care le ai la îndemână. De asemenea, creativitatea te ajută și să previi problemele, să le vezi din timp sau chiar să intuiești noile nevoi sau proiecte. 

Organizare și punctualitate

În multe proiecte din domeniul ingineriei, cum ar fi cele de construcții, se lucrează cu termene-limită. De aceea, este esențial să știi să planifici toate etapele proiectului, astfel încât să fie gata la timp. Este nevoie să coordonezi echipa cât mai eficient și să acționezi rapid, atunci când intervin situații neprevăzute (materiale care se termină mai rapid decât a fost anticipat, defecțiuni tehnice, fluctuații de personal). 

Așa cum poți observa, în jobul de inginer sunt esențiale atât competențele tehnice, informațiile, cunoștințele, cât și competențele soft (comunicarea, adaptabilitatea, capacitatea de a rezolva rapid problemele și de a lucra în echipă). Toate acestea stau la baza succesului tău. 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: Shutterstock

Array

Autor: and
28 April 2021

Ultima editare: 29 April 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Angajam sofer C+E comunitate prelata sau container

  Firma de transport din Suceava angajeaza sofer C+E pentru comunitate.

  Activitatea se desfasoara la prelata sau container maritim.

  Se lucreaza singur pe cabina.

  Camioane euro 6.

  Iasi 29 May 12:05 Full time

 • Angajez soferita

  Doamna, mamica a 4 copii doresc sa angajez o doamna sau domnisoara posesoare de permis categoria B, pe post se soferita, pentru a conduce autoturismul meu pe raza judetului Hunedoara

  Se lucre..

  Hunedoara 29 May 09:05 Full time

 • Angajam confectioner - croitor pantaloni barbati

  Angajam croitor cu norma intreaga - confectie pantaloni barbatesti cap-coada, fara constructie tipare, in atelier de haine pe comanda. Cunostinte minime necesare: buzunare spate si buzunare pentru ..

  Bucuresti - Ilfov 20 May 08:05 Full time

 • Gestionar Depozit

  Activități și responsabilități din fișa postului

  • Verifică calitativ și cantitativ produsele primite;

  • Recepționează marfa și întocmește doc..

   Sibiu Azi 09:05 Full time

  • Asistent parc auto

   Suntem in cautarea unui asistent parc auto pentru intretinere / predare – preluare masini de la soferi – flota proprie, cu sediul in Oradea

   Cerinte

   -          Cunostinte pr..

   Bihor Azi 09:05 Full time

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 74 = 75

Alte articole