RESPONSABIL

Top calități și abilități de care are nevoie un inginer

28 aprilie 2021

Autor: and

Ca să devii un inginer bun, este nevoie de studiu, multă muncă, dedicare, pasiune. Partea bună este că și oportunitățile sunt pe măsura investiției tale. Chiar dacă parcursul în cariera de inginer poate fi provocator, cu ajutorul unor skilluri pe care le poți antrena constant, poți deveni din ce în ce mai bun. Iată câteva calități și aptitudini la care merită să fii atent, dacă îți dorești un job de inginer. 

Competențe tehnice

Chiar dacă există mai multe ramuri diferite de inginerie, fiecare post de inginer are un set de competențe tehnice. Cerințele specifice variază semnificativ, în funcție de poziție. În general, un inginer trebuie să aibă cunoştinţe teoretice şi practice (algebră, desen tehnic, geometrie descriptivă), necesare proiectării sau reparării anumitor echipamente din industria în care activează. Un inginer trebuie să știe foarte bine matematică, să îi placă, să știe să folosească cifrele și calculele pentru a rezolva problemele, atunci când are nevoie. Pentru a deveni inginer, trebuie să urmezi o facultate de profil tehnic. Este necesar ca inginerul să poată asimila cunoștințe științifice, tehnice, economice și sociale destul de ușor. Ca în orice alt domeniu, de la an la an apar studii noi, informații și tehnologii noi, la care este necesar să se adapteze permanent. 

Gândire analitică 

Gândirea analitică este mereu apreciată, în orice job din domeniul ingineriei. Vei observa că majoritatea companiilor caută persoane capabile să rezolve rapid și eficient problemele întâlnite. Gândirea analitică presupune să abordezi situația pas cu pas, pornind de la datele pe care le cunoști deja, să reduci problemele complexe în componente mai simple. De cele mai multe ori, acest tip de gândire implică adunarea și organizarea informațiilor, calcule matematice, identificarea factorilor cheie, elaborarea unor concluzii.

Dacă ești în căutarea unui post de inginer, descoperă toate ofertele care te așteaptă pe OLX.ro aici.

ce trebuie sa stii ca sa devii inginer

Atenție la detalii

Atenția la detalii este o caracteristică a inginerilor buni și cu experiență. Ei acordă atenție aspectelor minuțioase, pe care alte persoane le-ar putea ignora. Atenția la detalii se învață atât din aptitudinile matematice, cât și în cadrul proiectelor. Dacă proiectezi un pod, o mică greșeală, abia perceptibilă, ar putea da tot sistemul peste cap și ar putea ruina toată investiția. 

Perseverență 

Cu toții am auzit povestea lui Thomas Edison, care a inventat becul, după aproape 1.000 de încercări. O astfel de perseverență este specifică inginerilor care nu se lasă până când nu soluționează problemele care apar. Dacă un sistem nu funcționează corect, vor încerca noi și noi metode, până când acel sistem va porni. Dacă, pe lângă perseverență, inginerul are și talent, atunci cu siguranță este unul bun.

Citește și: Top joburi ale viitorului

Abilități de comunicare

ce inseamna un inginer bun

Abilitatea de a comunica eficient și corect atât în scris, cât și oral este esențială pentru a fi un inginer bun. De multe ori, lucrezi în echipă, așa că va trebui să comunici clar, deschis și la obiect. De asemenea, va trebui să susții prezentări în cadrul anumitor ședințe, să pregătești rapoarte sau chiar să coordonezi echipe mari. Pentru a realiza aceste taskuri cu succes, va trebui să poți comunica verbal și în scris, cât mai ușor.

Creativitate și ingeniozitate

Deși o mare parte din inginerie pare că se bazează pe cifre, calcule concrete, gândire sistematică și analitică, în fapt, ingineria implică și creativitate. Împreună cu ingeniozitatea, cele două calități te ajută să găsești soluții la niște nevoi concrete, folosindu-te doar de informațiile pe care le ai la îndemână. De asemenea, creativitatea te ajută și să previi problemele, să le vezi din timp sau chiar să intuiești noile nevoi sau proiecte. 

Organizare și punctualitate

În multe proiecte din domeniul ingineriei, cum ar fi cele de construcții, se lucrează cu termene-limită. De aceea, este esențial să știi să planifici toate etapele proiectului, astfel încât să fie gata la timp. Este nevoie să coordonezi echipa cât mai eficient și să acționezi rapid, atunci când intervin situații neprevăzute (materiale care se termină mai rapid decât a fost anticipat, defecțiuni tehnice, fluctuații de personal). 

Așa cum poți observa, în jobul de inginer sunt esențiale atât competențele tehnice, informațiile, cunoștințele, cât și competențele soft (comunicarea, adaptabilitatea, capacitatea de a rezolva rapid problemele și de a lucra în echipă). Toate acestea stau la baza succesului tău. 

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat să devii proaspăt angajat.

Sursa foto: Shutterstock


Autor: and
28 aprilie 2021

Ultima editare: 29 aprilie 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

 • Electronist AUTO Incepator

  CAUT DE LUCRU ELECTRONIST AUTO INCEPATOR. Dispun de Certificat calificare si DIPLOMA DE MECANIC.Cunostinte in mecanica AUTO 2 ani. Sunt in gradul de a face o diagnoza cu TESTERUL: Grupul vag VCD..

  Bucuresti - Ilfov 26 Jul 19:07 Alte locuri de munca

 • Restaurant Lake House Angajeaza Ajutor Aprovizionare

  Anagajam Ajutor pentru aprovizonare restaurant! Pentru detalii va rugam sa sunati la numarul de telefon din animt!

  Bacau 26 Jul 16:07 Full time

 • Angajam muncitori Germania

  Firma din Germania angajeaza muncitori necalificati pentru montare-demontare hale metalice. Lucrarile pot fi atat in Germania cat si in Franta, Austria, Elvetia, Marea Britanie, Danemarca. Se asigura ..

  Cluj 26 Jul 15:07 Necesita deplasari

 • Caut loc de muncă

  Caut loc de muncă în Lugoj.
  SuntSunt absolvent de studii superioare în domeniul economic și am calificare că Inspector resurse umane.

  Timis Azi 01:07 Resurse Umane

 • Angajam meseriasi pentru Amenajari Interioare

  Cu un portofoliu bogat de proiecte finalizate la cele mai înalte standarde de calitate și un număr foarte mare de clienți multumiti ZAFIT își mărește echipa.


  CRITERII..

  Iasi Azi 01:07

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 21 = 24

Alte articole