RESPONSABIL

Topul limbilor străine care aduc cele mai bune salarii în call-center

7 December 2018
Array

Autor:

Dacă nu ai încă experiență pe piața muncii dar îți cauți un job care să îți pună în valoare personalitatea și ușurința cu care comunici, este posibil ca acesta să fie mai aproape de tine decât crezi. De exemplu, un job in call-center este posibil să ți se potrivească dacă socializezi cu ușurință și îți place să duci la bun sfârșit orice proiect pe care îl începi.

Alte aptitudini care te ajută într-un birou de call-center sunt: transmiterea corectă a diverselor informații, abilitatea de a asculta atent și de a te conecta la nevoile clienților, empatie și capacitatea de a înțelege contextul în care cineva ajunge să apeleze la un astfel de serviciu.

Mai mult decât atât, ceea ce contează este abilitatea ta de a rezolva probleme cu profesionalism și diplomație, în condiții de stres. În același timp, competențele PC dobândite în trecut sunt un plus care te ajută să asimilezi mai repede informațiile tehnice din traininguri.

Având în vedere mediul de lucru multicultural, deschiderea spre a învăța din experiențe noi, cu oameni de vârste și culturi diferite, te ajută să te adaptezi mai repede în organizație.

Însă, ca la toate joburile, o serie de competențe în plus (în acest caz, lingvistice) atrag după ele și un pachet salarial mai mare. Așadar, dacă ești student fără experiență pe piața muncii dar ai cunoștințe de limbi străine apreciate în piața de call-center (cum este germana, de exemplu), îți poți rotunji veniturile cu un job pentru care vei primi training și unde vei avea oportunitatea să înveți lucruri noi.

În România mulți tineri studiază două limbi străine, aceasta fiind și programa școlară din gimnaziu și până la terminarea liceului. De aceea, țara noastră se numără printre statele din Europa cu un număr ridicat de vorbitori de limba engleză la nivel de expert, conform unui raport publicat de World Economic Forum.

Dacă îți sună bine un job în call-center, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.
Pe lângă salariul mai atrăgător, limbile străine vorbite îți aduc și alte avantaje – de exemplu, socializezi mai ușor și legi prietenii cu oameni din diferite culturi când mergi în excursii, iar unele studii au scos în evidență faptul că persoanele care vorbesc mai multe limbi străine sunt mai predispuse la a lua decizii mai bune de-a lungul vieții.

Cele mai căutate limbi străine în call-center

Limba engleză nu mai este de mult timp considerată de angajatori un plus în momentul recrutării. Alte limbi străine i-au luat locul și au devenit bine cotate pentru persoanele care vor să câștige până la de două ori salariul minim. Astfel, dacă pe lângă limba engleză mai cunoști și alte limbi străine, vei avea un avantaj la interviul pentru jobul în call-center.

Acesta este lista cu limbile străine care au cel mai mare număr de vorbitori în lume:

  • Mandarina
  • Spaniola
  • Hindi
  • Araba
  • Portugheza
  • Bengali
  • Rusa
  • Japoneza
  • Punjabi ( vorbită în India și pakistan)
  • Germana
  • Franceza
  • Malaieza
  • Swahili

Clasamentul la nivel mondial al limbilor străine căutate în mediul de business pentru importanța lor economică sunt: germana, franceza, spaniola, araba, mandarina, daneza, portugheza, rusa, suedeza și poloneza.

Însă, cele mai apreciate limbi străine în call-center au legătură cu puterea economică a țărilor vorbitoare și cu profilul și clienții companiei, astfel cele mai căutate și mai bine plătite în acest moment sunt limbile nordice: olandeza, suedeza, daneza sau norvegiana, pentru că sunt și cele mai puțin vorbite de români.

Care este diferența salarială pentru vorbitorii de limbi exotice

Așadar, oferta salarială a unui candidat entry level, pentru o limbă exotică pe care o stăpânește la un nivel avansat poate crește până la 30% (echivalentul a aproximativ două-trei salarii minime pe economie, în funcție de companie și specificul serviciilor oferite).
Totuși, recrutorii din piață sunt atenți ca limba exotică cunoscută de candidați să fie completată de cunoașterea obligatorie a limbii engleze.

În continuare sunt căutate pe piața de call-center limbile germană, italiană, spaniolă și franceză cu un nivel minim B2 (nivel avansat) așteptat din partea angajatorilor, iar pentru nivelul C1 ( expert) aceștia sunt gata să ofere un salariu mai atractiv.

Astfel, în etapa de recrutare, îți sunt testate competențele lingvistice și se stabilește nivelul la care te încadrezi. Odată angajat, companiile investesc în traininguri și cursuri pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele și vocabularul în limba respectivă și ești remunerat pentru îmbunătățirea performanțelor lingvistice.

Metode care te ajută să vorbești mai bine o limbă străină

Sunt o mulțime de resurse online pe care care le poți folosi dacă vrei să-ți dezvolți cunoștințele de limbi străine. Este adevărat că mai ușor este să apelezi la aceste resurse pentru limbile cu alfabet latin pe care le-ai mai întâlnit. Pentru mandarină sau arabă este bine să ai un profesor și să studiezi într-un cadru organizat pentru a avea șanse mai mari să faci progrese.

Dacă vrei să înveți o limbă străină te-ar ajuta resursele de mai jos:

  • Cursuri de limbi străine la institutele culturale ale țărilor în cauză din România (de exemplu Institutul Francez, Cervantes, British Council, Goethe)
  • Resurse online: cărți, filme muzică. Site-uri de specialitate și aplicații care te ajută să asimilezi informații prin exerciții: coursera, duolingo, udemy, bbc languages, babbel etc.
  • Alte resurse: ziare, reviste, cărți, posturi TV în limba respectivă sau discuții cu oamenii care deja cunosc limba sau chiar sunt vorbitori nativi

Ajutați de alfabetul latin, românii învață și vorbesc ușor limbi străine și au un avantaj competitiv în Europa de Est pe acest segment. Poate de aceea companiile multinaționale din piața de servicii aleg să vină în România. De exemplu, britanicii, fiind avantajați de caracterul internațional al limbii lor native nu învață și a doua limbă, subliniază un raport publicat de British Council, care atrage atenția despre potențialul limbilor străine vorbite la scară largă în lume.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!

Array

Autor:
7 December 2018

Ultima editare: 15 May 2020

Ultimele locuri de munca de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + = 19

Alte articole