RESPONSABIL

Vârsta și experiența: cum ar trebui să te raportezi la ele, dacă ești în căutare de noi angajați

17 June 2021
Array

Autor: and

Majoritatea organizațiilor apreciază angajații care reușesc să-și ducă la bun sfârșit sarcinile în timp util, pe cei care sunt onești, responsabili și de încredere. Să aduci în companie persoane noi este o provocare și implică un efort susținut pentru găsirea celor care se potrivesc nevoilor business-ului și care se pot plia în jurul valorilor organizaționale.

Există o dezbatere la nivel mondial în ceea ce privește vârsta candidaților. Multe companii consideră că cele mai multe dintre calitățile pe care le caută la un angajat le au persoanele în vârstă, care au zeci de ani de experiență în spate. Pe de altă parte, în multe medii se aduce în discuție capacitatea redusă de adaptare la nou a vârstnicilor și, astfel, unele companii consideră că tinerii sunt un pariu sigur. Adevărul este, însă, undeva la mijloc.

Candidatii potriviti pentru un loc de munca

Vârsta e doar un număr

Există numeroase preconcepții când vine vorba despre angajații vârstnici. De regulă, îmbătrânirea este asociată cu o reducere a capacității de muncă și cu o dependență mai mare de serviciile medicale, însă excluderea unui candidat pe baza vârstei poate însemna pierderea unui om valoros, înainte de a-i oferi șansa de a demonstra ce poate face.

Vârsta nu ar trebui să reprezinte un factor în procesul de angajare. Atât timp cât candidatul are calificările potrivite pentru jobul pentru care aplică ori reușitele sale profesionale sunt impresionante, nu contează dacă este proaspăt absolvent sau dacă mai are câțiva ani până la vârsta pensionării.

Există studii care subliniază faptul că angajații vârstnici își iubesc locurile de muncă mai mult decât tinerii. O cercetare realizată de oamenii de știință de la University of Chicago arată că 9 din 10 angajați cu vârsta peste 50 de ani sunt mulțumiți de locul lor de muncă, în timp ce doar 3 din 10 angajați mai tineri de 25 de ani pot spune același lucru.

Există, totodată, ideea că tinerii sunt resurse mai valoroase, deoarece au crescut înconjurați de tehnologie și sunt mai pregătiți pentru viitor, însă există și foarte multe persoane vârstnice care s-au adaptat foarte ușor mediului digital. Drept urmare, calificările și experiența sunt mai importante decât vârsta.

Citește mai multe despre: Discriminarea la locul de munca. Ce este si cum poate fi combatuta

Vârsta nu înseamnă neapărat profesionalism

De multe ori, tinerii își găsesc cu dificultate un job în domeniul în care au studiat, deoarece angajatorii le cer experiență; astfel, ei pierd în fața unor persoane cu mai multă vechime în câmpul muncii.

Însă, chiar dacă un candidat are foarte mulți ani de experiență, acest lucru nu înseamnă că are abilitățile necesare pentru jobul pentru care aplică. De pildă, o persoană care a lucrat o lungă perioadă de timp într-un call center, nu este neapărat pregătită să conducă un centru de Relații clienți. Unele abilități sunt înnăscute, inclusiv aceea de a conduce o echipă, iar altele se pot învăța în timp. O persoană cu abilități naturale nu va avea nevoie de aceeași perioadă de formare și dezvoltare ca un candidat căruia îi lipsesc anumite talente.

În acest sens, interviul comportamental te ajută să evaluezi potențialul unui candidat în diferite situații cu care se va lovi, dacă va face parte din echipa companiei și, astfel, poți să faci cea mai bună alegere, indiferent de experiența pe care o are în câmpul muncii.

În acest articol, poți descoperi care sunt domeniile de activitate în care te poți angaja, dacă nu ai experiență.

Atitudinea candidatului este importantă

Managerii și specialiștii din Resurse umane au, uneori, tendința de a crede că o persoană vârstnică prezintă mai multă încredere decât un tânăr proaspăt absolvent. Se formează această idee, la nivel psihologic, că un candidat cu experiență de viață este mai demn de încredere decât unul fără.

Cu toate acestea, realitatea este, de multe ori, diferită. Doar pentru că o persoană este tânără, acest lucru nu înseamnă că nu poate să devină manager, să își impună punctul de vedere în interiorul echipei, să câștige încrederea angajaților și să facă performanță. Nivelul de maturitate și capacitatea de a lucra împreună cu alții nu sunt neapărat legate de vârsta fizică.

Un candidat cu un CV impresionant, însă cu o atitudine nepotrivită poate să nu se potrivească valorilor companiei pentru care vrea să lucreze. De aceea, este necesar ca, atunci când angajezi persoane noi, să urmărești cât de bine se pliază în jurul culturii organizaționale a companiei.

Din acest articol, poți afla mai multe despre skill-urile tehnice pe care le caută angajatorii în 2021.

Cat de mult conteaza experienta pentru a obtine un loc de munca

Perspectiva viitorului contează

Un alt aspect care contează foarte mult, când ești în căutare de noi angajați, este perspectiva viitorului. Candidații, chiar dacă au puțină experiență în domeniul de activitate în care vor să își găsească un job, se pot remarca datorită altor abilități: organizatorice, sociale sau de leadership. Angajarea unor persoane care pot parcurge cu ușurință etape profesionale și, astfel, la un moment dat, să ajungă să coordoneze o echipă sau să înlocuiască un manager în zilele grele, este un pas important pentru viitorul companiei.

Orice business ar trebui să aibă un plan de succesiune, astfel încât activitatea să nu aibă de suferit, dacă o persoană se retrage din activitate sau se îmbolnăvește. Managerii orientați spre viitor iau în calcul angajarea unor candidați valoroși, care au potențialul de a-și însuși rapid valorile companiei și de a prelua sarcini importante, atunci când este nevoie.

Schimbări apar la tot pasul, iar adaptabilitatea este o trăsătură importantă în rândul angajaților, indiferent de experiența pe care au acumulat-o de-a lungul timpului, iar pentru identificarea celor mai buni candidați, care să ajute business-ul să crească, trebuie să se țină cont și de cultura organizațională sub umbrela căreia funcționează o companie.

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă, OLX te ajută să îl găsești pe cel potrivit pentru tine. Descoperă aici sute de joburi la care poți aplica simplu și rapid, astfel încât din candidat să devii proaspăt angajat.

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor: and
17 June 2021


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 − 24 =

Alte articole