Autor: Alves Lucas
Te pasionează deserturile și nu concepi o masă fără ceva dulce la final? Știi cum se prepară cu ochii închiși un cheesecake ca la carte și faci diferența dintre clătite și pancakes, savarine și choux a la creme? Înseamnă că poți lua în calcul o carieră de cofetar.
MENIU
Calități și abilități pentru un cofetar
Ce responsabilități și sarcini ai într-o cofetărie
Unde te poți angaja ca patiser sau cofetar
Programul de lucru al unui cofetar
Cât poți câștiga dacă te angajezi ca patiser sau cofetar
Alături de bucătar(-șef), cofetarul este unul dintre cei mai importanți angajați într-un restaurant: este cel care se ocupă de prepararea dulciurilor și a deserturilor. Nu toate bunătățile pe care trebuie să știe să le gătească sunt dulci: pe lângă torturi, prăjituri cu ciocolată, creme (sau mousse) de toate felurile, clătite și fursecuri, cofetarul trebuie să știe să prepare și pâinea sau unele produse de patiserie.
Pe lângă preparare, un cofetar se pricepe și la ornarea și decorarea deserturilor – e cel care transformă niște ingrediente aliniate pe masă într-un tort incredibil de nuntă, dar și cel care creează bunătățile pe care mulți dintre cei cu o pasiune pentru dulciuri le cumpără din cofetării sau cafenele.
Așadar, să fii cofetar nu se rezumă doar la făcut clătite și negrese acasă. Este nevoie și de vocație, talent, ochi artistic și implică precizie, inspirație și, chiar dacă sună ciudat, unele cunoștințe de chimie alimentară. În articolul următor îți spunem tot ceea ce trebuie să știi despre această meserie.
Calități și abilități pentru un cofetar
Ca și bucătarul, cofetarul are o activitate solicitantă din punct de vedere fizic. Trebuie să petreci mai tot timpul în picioare și să alergi constant de la un cuptor la altul și de aici la mixer. În plus, este nevoie de atenție distributivă, răbdare și… degete abile. Iată ce alte calități mai trebuie să ai în acest domeniu:
- Creativitate. Pentru un cofetar, creativitatea este una dintre cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă. Asta pentru că nu este suficient să prepari cea mai bună prăjitură negresă – dincolo de rețetele tradiționale, trebuie să vii constant cu idei și deserturi noi, pentru a satisface gusturile schimbătoare ale clienților.
- Simț estetic. Aproape la fel de important ca gustul, aspectul unui desert este esențial pentru clienți. Nici tu nu ai mânca dintr-un tort care arată jalnic, așa că trebuie să te pricepi să decorezi și să ornezi o prăjitură. Nu-ți va cere nimeni să fii un Picasso al torturilor, dar trebuie să ai un strop de simț estetic, ca să știi să îmbini ingredientele și să te folosești de ele pentru a crea ceva apetisant și din punct de vedere vizual.
- Simțul gustului și al mirosului. Oricine a gătit măcar o supă acasă știe că gustul și mirosul sunt esențiale în bucătărie. Chiar dacă se spune că un bucătar adevărat nu gustă niciodată din ceea ce gătește, testarea bunătăților e singura modalitate prin care-ți poți da seama dacă le mai lipsește ceva sau nu.
- Experiență cu echipamentul de lucru. Pe lângă cuptorul de patiserie, tel și mixer, un cofetar trebuie să se priceapă să lucreze și cu echipamente complexe, cum ar fi malaxoarele, mașinile de foietat sau presele de aluat.
- Lucru în echipă. Rareori se întâmplă să lucrezi singur într-o cofetărie sau într-un restaurant, așa că trebuie să știi cum să colaborezi cu ceilalți oameni din jurul tău, de la chelneri la bucătarul-șef și până la ajutoarele de cofetari.
- Managementul timpului. Un cofetar lucrează întotdeauna contratimp: fiecare prăjitură sau tartă trebuie să stea un anumit număr de minute la cuptor, dar și comenzile trebuie să fie gata la timp pentru fiecare client în parte.
Dincolo de aceste aptitudini, este important să îi poți arăta angajatorului și o diplomă de absolvire a unui curs de cofetar/patiser. Dacă nu ai urmat un astfel de curs, te poți angaja ca ajutor de cofetar și poți chiar să înveți meserie la locul de muncă, dar în acest caz e bine să te aștepți la un salariu mai mic.
Ce responsabilități și sarcini ai într-o cofetărie
Un cofetar care știe cu „ce se mănâncă” meseria aceasta trebuie să fie familiarizat, înainte de toate, cu ingredientele de bază și cu cantitățile cu care se lucrează într-o cofetărie – diferitele tipuri de zahăr (brun sau din trestie de zahăr, de exemplu), sortimentele de ciocolată sau smântâna nu trebuie să aibă secrete pentru el.
Nu e suficient să știi rețeta, trebuie să ai habar și ce înseamnă dacă schimbi gramajele sau cum se modifică gustul unei prăjituri dacă, să zicem, în loc de alune de pădure pui arahide. Iată ce alte responsabilități și sarcini mai ai dacă te angajezi pe post de cofetar:
- Să prepari o gamă cât mai variată de dulciuri și produse de patiserie, de la torturi până la tarte, înghețate, plăcinte și prăjituri, după rețete tradiționale sau moderne, în funcție de specificul zonei sau de preferințele clienților.
- Să creezi deserturi noi, bazându-te pe propria experiență sau pe inspirație. Trebuie să ai în vedere ca aceste noutăți să atragă cât mai mulți clienți – așa că nu prepara clătite care sunt doar pe gustul tău.
- Să ornezi și să decorezi prăjiturile într-un mod cât mai plăcut, folosind toate ingredientele posibile – nu se spune degeaba că întâi se satură ochii, apoi stomacul.
- Să ții socoteala stocurilor de materii prime și ingrediente necesare pentru toate preparatele din meniu, dacă lucrezi într-un restaurant, sau pentru dulciurile și prăjiturile pe care le vinde cofetăria.
- Să verifici echipamentele cu care lucrezi, să observi la timp eventualele defecțiuni și să ai grijă să fie reparate înainte de a fi utilizate data viitoare.
- Să păstrezi curățenia la locul de muncă și să respecți regulamentele, normele și standardele de igienă și de sănătate.
- Să discuți cu eventualii clienți, dacă aceștia vor detalii despre ingredientele folosite sau, mai frecvent, dacă vor specialități care nu se regăsesc în meniul obișnuit al cofetăriei sau al restaurantului.
Dacă îți sună bine un job de cofetar, vezi toate ofertele proaspete de pe OLX, aici.
Unde te poți angaja ca patiser sau cofetar
Răspunsul evident este, cu siguranță, într-o cofetărie sau într-un laborator. Nimeni nu se dă înapoi de la ceva dulce în orice perioadă a anului și nu toată lumea se pricepe să facă choux a la creme acasă, iar cofetăriile caută mereu angajați pricepuți. Cu toate astea, sunt și alte locuri în care cofetarii sunt bine-veniți:
- într-o brutărie;
- în hipermarketuri cu bucătării proprii;
- într-un restaurant;
- într-un hotel;
- în cafenele;
- freelance – dacă te pricepi să faci torturi și prăjituri ieșite din comun, poți să îți deschizi o afacere personală, fie că gătești la domiciliul clienților sau le livrezi desertul gata preparat.
Programul de lucru al unui cofetar
Ziua de muncă a unui cofetar începe întotdeauna cu câteva ore mai devreme decât programul obișnuit al cofetăriei – este un principiu de care trebuie să ții cont dacă vrei să te angajezi în domeniu. Motivul e simplu: la ora când cofetăria își deschide ușile – să zicem, 8 dimineața -, vitrinele trebuie să fie deja pline cu prăjituri și fursecuri, așa că programul angajaților începe de multe ori la primele ore ale dimineții.
În cazul restaurantelor, programul este de obicei în ture, așa că poți lucra dimineața sau seara, până la închiderea bucătăriei. În majoritatea localurilor, asta se întâmplă în jur de ora 11 noaptea, dar nu poți pleca imediat spre casă – bucătăria trebuie organizată și aparatura trebuie curățată și pregătită pentru a doua zi. În zilele de sărbătoare, programul de funcționare poate fi extins pentru a face față comenzilor, așa că pregătește-te și pentru ore suplimentare.
Cât poți câștiga dacă te angajezi ca patiser sau cofetar
Salariul pe care îl poate câștiga un cofetar ține de mai mulți factori, dar cel mai important este experiența. Dacă ai mai lucrat până acum în domeniu, chiar și ca ajutor de bucătar, și știi pe de rost rețetele pentru câteva zeci de prăjituri și plăcinte, ai deja un avantaj serios.
Cursurile de specialitate sunt încă un criteriu de departajare. Dacă ai absolvit o școală de arte și meserii cu specializarea cofetar/patiser sau dacă ai urmat un curs de gătit, angajatorii îți pot oferi un salariu mai bun.
De obicei, cofetăriile aflate în zone cu vad bun – în centrul orașului, de exemplu – sau restaurantele din stațiunile turistice caută oameni cu experiență care să prepare deserturi de calitate și pot plăti bani buni pentru asta.
Așadar, un cofetar aflat la început de drum se poate aștepta la un salariu de aproape două ori mai mare decât salariul minim net pe economie, adică 2.000 de lei. Un cofetar sau patiser cu experiență, angajat într-o cofetărie centrală, cu tradiție și produse de calitate, poate câștiga până la 4.500 de lei net, adică de patru ori salariul minim net („în mână”) pe economie.
Așa cum am văzut mai sus, dacă te angajezi ca patiser sau cofetar, ți se va cere să lucrezi și ore suplimentare, mai ales în perioada sărbătorilor (Paște, Crăciun) sau în zilele în care crește numărul clienților – de Valentine’s Day sau la începerea anului școlar, de exemplu. Orele suplimentare se plătesc separat, așa că vei putea adăuga și acești bani la veniturile tale.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre meseria pe care ai ales-o, intră pe OLX.ro, unde vei găsi nu doar articole interesante, ci și joburi pe măsura așteptărilor tale. Îți ținem pumnii la interviu!
Sursa foto: Shutterstock
Autor: Alves Lucas
26 March 2019
Ultima editare: 12 May 2020