INFORMAT

Zile libere 2022

15 February 2022
Array

Autor: and

Debutul anului, când afară este frig și soarele își face rar apariția, este un moment bun să ne organizăm vacanțele, pentru a ne putea bucura de excursii frumoase și nu prea scumpe. Iar primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când îți programezi vacanțele sunt zilele libere legale din 2022, de care ai putea profita în combinație sau nu cu cele de concediu la care ai dreptul dacă ești angajat cu contract individual de muncă. Anul acesta a venit cu 15 zile libere legale, din care trei au trecut deja (1, 2 și 24 ianuarie). Iată care sunt zilele libere de la stat în 2022, de care ai putea să te bucuri pentru un weekend prelungit de relaxare, dar și ce trebuie să știi din punctul de vedere al drepturilor și obligațiilor.

            -Șase dintre sărbătorile legale cad anul acesta în weekend

Calendarul zilelor libere legale în 2022

Legislația în vigoare în domeniu stipulează că angajații care trebuie să lucreze în zilele decise ca fiind sărbători legale vor primi alte libere sau vor fi plătiți suplimentar. Iată care sunt zilele libere legale de anul acesta.

Șase dintre sărbătorile legale cad anul acesta în weekend

Șase sărbători legale din 2022 cad în weekend, iar 9, în cursul săptămânii, după cum urmează:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie – Anul Nou (sâmbătă, duminică)
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (luni)
  • 22 aprilie – Vinerea Mare
  • 24-25 aprilie – Prima zi a Paștelui ortodox, a doua zi a Paștelui ortodox (duminică, luni)
  • 1 mai – Ziua Muncii (duminică)
  • 1 iunie – Ziua Copilului (miercuri)
  • 12-13 iunie – Rusalii, a doua zi după Rusalii (duminică, luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (luni)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (miercuri)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (joi)
  • 25-26 decembrie – Prima zi de Crăciun, a doua zi de Crăciun (duminică, luni)

Acordarea zilelor libere se face de către angajator, potrivit articolului 139 din Legea nr. 53/2003, din Codul Muncii. 

Zilele libere pentru alte culte religioase decât cel ortodox

Același articol 139 face referire și la alte culte religioase decât cel ortodox. În mod concret, zilele libere pentru persoanele care fac parte din alte culte religioase sunt acordate de angajator în altele decât cele de sărbători legale sau care fac parte din concediul de odihnă anual. „Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult”, se arată în acel articol. Anul acesta, Paștele catolic se sărbătorește pe 17 aprilie, iar Rusaliile, pe 5 iunie.

Citește și Codul muncii: tot ce trebuie să știi despre drepturile și obligațiile tale, în calitate de angajat

Zile libere legale sau spor de minimum 100% la salariul de bază

În cazul în care angajatorul nu acordă zile libere, din motive justificate, salariații trebuie să beneficieze de un spor minim de 100% la salariul de bază pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală. Este vorba de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, se arată în articolul 142 din Codul Muncii.

În sectorul bugetar se pot decide punți

Cine lucreaza de sarbatorile legale

Modificarea Codului Muncii, în vara anului 2019, a stabilit faptul că zilele libere suplimentare care le sunt acordate bugetarilor vor fi anunţate de Guvern încă de la începutul anului. Stabilirea acestora va fi făcută în primele 15 zile ale lunii ianuarie, pentru ca la nivelul sectorului public să existe predictibilitate. Măsura vine, mai ales, în sprijinul companiilor private, care își pot planifica mai bine activitățile, în acord cu funcționarea instituțiilor publice. Angajații din sectorul privat nu beneficiază de zile de legătură, astfel că, dacă vor să se bucure de o minivacanță, trebuie să aloce zile din concediul de odihnă. 

Cine lucrează de sărbătorile legale – excepții și compensații pentru angajați

Există câteva excepții pentru angajații care activează în anumite domenii și care sunt nevoiți să lucreze în zilele libere de la stat. Domeniile pot fi: 

  • Unități medicale – spitalele, laboratoarele medicale, policlinicile sau farmaciile;
  • Unități de alimentație publică;
  • Unități unde procesul de producție este continuu, precum fabrici, uzine, ateliere și alte unități care dețin instalații, utilaje sau mașini cu un grad ridicat de pericol în exploatare.

Li se mai pot alătura domenii ca transporturi, asistență socială, telecomunicații, comerț cu amănuntul, unitățile care fac aprovizionare cu apă, gaze și energie electrică, dar și unele magazine sau mall-uri care rămân deschise în timpul sărbătorilor legale.

Pe de altă parte, trebuie să știi că, atunci când lucrezi în zilele libere legale, vei primi obligatoriu compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În cazul în care nu poți primi timp liber, atunci ți se poate acorda un spor de cel puțin 100% din salariul de bază. 

În concluzie, anul acesta, cu deciziile potrivite, vei putea câștiga mai multe zile de vacanță decât cele de concediu legal.

Sursă foto: Shutterstock

Array

Autor: and
15 February 2022


Cele mai noi anunțuri pentru de pe OLX

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 81 = 85

Alte articole